Jazz/World

Enyedi Ágnes és mesterei

2014.05.15. 17:13
Ajánlom
Enyedi Ágnes egy különleges koncerttel várja vendégeit május 21-én a Hagyományok Házában

Enyedi Ágnes a székelyföldi Gyergyószentmiklóson született, gyerekkora meghatározó élménye a bonchidai nagyszülőknél töltött szünidők, így a népi kultúra, az erdélyi népdalok a bölcsőtől kezdve körülölelik. Bár hegedülni is tanult nyolc évig, viszonylag korán világossá vált számára, hogy a népdaléneklés lesz választott hivatása. Már tanulmányai kezdetén megtapasztalhatta az egyéni és a csoportban való éneklés élményét mestere, Vakler Anna vezetésével. A Kisguzsalyas énekegyüttes tagjaként számos versenyen ért el sikeres eredményeket, valamint a Bakony népzenei együttessel is részt vett Székesfehérvár népzenei életében. Hamar felfigyelt rá Kallós Zoltán Kossuth-díjas néprajzkutató, aki hosszú évek óta tanácsokkal látja el, lemezeken való éneklésre kérte fel, valamint több alkalommal fellépési lehetőségeket és múzeumi gyakorlati munkát is biztosított számára. Rendszeresen gyűjt népdalokat idős, de még énekelni tudó asszonyoktól és férfiaktól Erdély számos településén, a megismert énekesekhez, amikor csak teheti, visszajár.

 2009 szeptemberében jelent meg szólólemeze Gerlemadár szerelmével - Erdélyi magyar népzene címmel a Fonó Budai Zeneház gondozásában. 2009-ben meghívást kapott a Magyar Állami Népi Együttes Édeskeserű című műsorába, azóta az együttes más műsoraiban is gyakran közreműködik helyettesként. 2013 őszén három és fél hónapon keresztül turnézott Észak-Amerikában az együttes Magyar rapszódia - Amerika műsorának szólóénekeseként. 2011 tavasza óta a Duna Művészegyüttes egyik meghívott szólóénekese. Énekelt a Tatros együttesben; a moldvai zenét játszó Zurgó együttesben, jelenleg a Magos és a Tázló együttesek énekese. 2009-ben Népművészet Ifjú Mestere állami kitüntetést, 2011-ben Junior Prima díjat kapott magyar népművészet és közművelődés kategóriában. Közreműködők: Enyedi Ágnes, Kallós Zoltán, Vakler Anna, mezőségi énekes asszonyok, a Hermann László Zeneművészeti Szakközépiskola (Székesfehérvár) növendékei, a Tázló együttes, a Magyar Állami Népi Együttes zenekara Pál István Szalonna vezetésével.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Elmezavara miatt nem ítélik el a zongoraművész volt feleségét, aki megölte két gyermeküket

 Egy texasi bíró hétfőn elmezavara miatt nem találta bűnösnek két kislányuk meggyilkolásában Vagyim Holodenko ukrán zongoraművész volt feleségét.
Vizuál

Így áll most a Liget-projekt – galéria

Töprengett mostanában azon, hogy haladhat a munka a Városligetben és a múzeumokban? Képek és átadási időpontok a cikkben.
Vizuál

Már biztos: mozifilm lesz a Downton Abbey-ből

Hosszú találgatás után most megerősítették, hogy filmváltozat készül az angol sorozatból. A hírek szerint az eredeti szereplőgárda tagjai is visszatérnek.
Zenés színház

Frankó Tünde: „Kedves pikantériát ad...”

Egy művésznek az a legfontosabb, hogy a törekvéseiben a színháza partner legyen - állítja Frankó Tünde. A Palotakoncertek fellépőit bemutató sorozatunkban a népszerű primadonna válaszolt kérdéseinkre.
Zenés színház

Laki Péter: „Ez nem hagyományos gála”

A fiatal táncos komikus igazi showman, és karizmatikus színpadi jelenlétét a Budavári Palotakoncerteken is kamatoztatja: Kerényi Miklós Mátéval együtt látják el a házigazda feladatát.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Jazz/World interjú

„Próbálok nem dobosként hozzáállni a zenéléshez”

Gyárfás Attila egy sokat gondolkodó ember benyomását kelti, de a zenében pont ennek ellenkezőjére, a lehető legnagyobb ösztönösségre és szabadságra törekszik. Zenekarával nemrég jelentette meg Cloud Factory című albumát, ennek apropóján kérdeztük zenei vízióiról.
Jazz/World blues

A blues nem más, mint életérzés

Ezt vallja a VI. Óbudai Blues Fesztivál egyik amerikai fellépője, Big Daddy Willson. A július 23. és 27. közötti eseménysorozat idén is a műfaj legfontosabb hagyományaival és a legélesebb kortárs jelenével való találkozást ígéri.
Jazz/World lemez

Ezeket a jazzlemezeket hallgasd meg júliusban!

Új – régóta időszerű – sorozatunkban havonta ajánlunk hallgatásra érdemes lemezeket a frissen megjelent magyar és külföldi kiadványok közül. Az első cikk jogán megengedjük magunknak, hogy az előző hónapok terméséből is válogassunk.
Jazz/World marokkó

Igazi riport egy marokkói popfesztiválról

Essauriában, a Gnawa és Világzene Fesztiválon járt szerzőnk, ahonnan egészen ambivalens érzésekkel távozott.
Jazz/World ajánló

Klezmer színesíti a Vajdahunyadvári Fesztivált

A 27. Vajdahunyadvári Nyári Zenei Fesztivál a hagyományos komolyzenei koncertek mellett idén is otthont ad a klezmer muzsikának. Július 16-án a Sabbathsong Klezmer Band koncertjét élvezhetjük, ezt követően pedig „Mozart est” várja a kikapcsolódni vágyókat.