Jazz/World

Építészeti sétától vallásos népi énekig

2013.09.17. 15:55
Ajánlom
A szeptember 21. és 22. között a Hagyományok Háza nemcsak saját székházában és múzeumában, de a Nemzeti Vágtán és az Évadnyitó Színházi Korzón is várja azokat, akik kíváncsiak a házban folyó munkára, a programokra.

A Hagyományok Háza már évek óta várja a látogatókat a Kulturális Örökség Napjainak hétvégéjén, hogy a Budai Vigadó épületének története mellett a ház mindennapjaival is megismertesse az érdeklődőket. Idén öt alkalommal szerveznek vezetett épületbejárást a Corvin tér 8. szám alatt. Szombaton 11 és 14 órától Nagy Csaba építész mesél a Vigadó történetéről, a felújításról, majd az ott működő két intézmény, a Hagyományok Háza és a Nemzeti Művelődési Intézet munkatársai vázolják fel, hogyan telnek hétköznapjaik, milyen programokon, képzéseken vehetnek részt a látogatók. Vasárnap 11, 14 és 16 órakor ugyanez a program, csupán az építész személye változik, akkor Déry Attila tartja a sétát. A Hagyományok Házához tartozó Magyar Népi Iparművészeti Múzeum (I., Fő utca 6.) ezen a hétvégén (ahogy a Nyílt Hét miatt egész héten) ingyenesen látogatható, szombaton 16 órától, vasárnap 15 és 17 órától tárlatvezetésen és raktárbejáráson ismerhető meg a múzeum anyaga. Szombat délután 16 és 18 óra között gyerekek és felnőttek tehetik próbára kézügyességüket, majd 18 órai kezdettel a Vándor Vokál vallásos népi énekeket, archaikus imádságokat szólaltat meg ingyenes koncertjén.

Aki inkább a Nemzeti Vágta forgatagára kíváncsi, az is megismerkedhet a Hagyományok Háza életével: az Andrássy úton található standon nemcsak az intézmény kiadványait vásárolhatja meg, de kézműves foglalkozásokba is belekóstolhat, továbbá információkat kaphat tanfolyamokról, szakkörökről, gyerekfoglalkozásokról, előadásokról, bérletekről.

Vasárnap az Andrássy út egy másik szakaszán zajlik az Évadnyitó Színházi Korzó, amelyen a Hagyományok Háza szintén jelen lesz: standjánál az évad előadásairól, koncertjeiről kaphatnak tájékoztatást a folk műfajok szerelmesei, akik kedvezménnyel vásárolhatnak jegyeket is. Ezen kívül gyerekeknek és felnőtteknek szóló mesemondással, zenés, táncos programokkal, Krajcsó Bence citerakoncertjével várnak mindenkit. A Liszt Ferenc téri színpadon a Magyar Állami Népi Együttes Szép magyar táncok címmel ad kamaraműsort 13.20-kor, amely után táncházat tartanak.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Miranda Liu három órán át játszott a zenekarnak, míg megkapta a koncertmesteri széket

Tizenkilenc évesen vált a legfiatalabb hazai koncertmesterré, igaz, meg is dolgozott érte. Miranda Liu még mindig csak huszonkettő, de már kvartettalapító, most pedig egy új kamarazenei fesztivált szervez az ősz beköszöntekor. Ez lesz a New Millennium.
Könyv

Ernest Hemingway ritkán látott családi fotói

Felépítette saját mítoszát: síelt, horgászott, vadászott, bikaviadalokat látogatott, szenvedélyesen érdekelte a háború és fáradhatatlanul kereste a személyes boldogságot. A Nobel-díjas amerikai író, akinek tárgyilagos szikár stílusát sokan próbálják utánozni azóta is, 1899. július 21-én született.
Vizuál

Aki pestiesítette a párizsi divatot

Egyszerű másoló, remek divatérzékű üzletasszony vagy tervezőzseni? Rotschild Klára szalonja a luxust jelentette a harmincastól a hetvenes évekig. Simonovics Ildikó mesélt arról, milyen kihívás összegyűjteni a még megmaradt ruhákat, dokumentumokat és kibogozni a valóságot a legendák és pletykák közül.
Klasszikus

Barokk randevú Gödöllőn

A barokk zenének ad otthont augusztusban a Gödöllői Királyi Kastély, ahol Bach egyik ritkán játszott világi kantátájának színpadi változata és Vivaldi a-moll kettősversenye is elhangzik.
Klasszikus

Amikor Maria João Pires másik zongoraversennyel készült, mint a zenekar

Ma ünnepli 75. születésnapját Maria João Pires, az egyik legjobb Mozart-játékos az elmúlt évtizedekből. Leghíresebb koncertfelvételével köszöntjük őt.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Jazz/World interjú

Oláh Szabolcs: "A zenét spirituális útnak tartom"

A Fidelión debütál a gitáros-zeneszerző Oláh Szabolcs kvintettjének új sessionvideója, mely a szeptember 6-án megjelenő – de az iTunes-on már előrendelhető – Crystal Brook című lemezen szereplő Dawn Rider című kompozícióhoz készült. Ennek apropóján fel is tettünk néhány kérdést Oláh Szabolcsnak.
Jazz/World magazin

Tényleg segít a zenehallgatás a koncentrációban?

Miért segítene? Miért lenne jobb az agyunknak, ha egy dolog helyett rögtön kettőre kellene figyelnie: a zenére és arra, amit csinálsz?
Jazz/World balatonfüred

Kedden kezdődik a Balatonfüredi Prímásverseny

Ebben az évben a cigányprímásokon a sor, hiszen a 7. Prímásverseny nekik szól. A versenyre idén tíz prímás jelentkezett az ország több pontjáról.
Jazz/World hegedű

Ez Amerika egyik legjelentősebb hegedűkollekciója, mégis fel fogják darabolni

David Bromberg 263 historikus értékű hegedűjét tudósoknak, hangszerészeknek kellene tanulmányozni, de az amerikai Library of Congress nem akarja megvenni a gyűjteményt. Pedig megígérték.
Jazz/World gyász

Elhunyt a zenész, aki Mandelával egy színpadon énekelte az apartheid-ellenesek himnuszát

Hatvanhat éves korában kedden meghalt Johnny Clegg dél-afrikai énekes, dalszerző. Ő írta az Asimbonanga című dalt.