Jazz/World

Építészeti sétától vallásos népi énekig

2013.09.17. 15:55
Ajánlom
A szeptember 21. és 22. között a Hagyományok Háza nemcsak saját székházában és múzeumában, de a Nemzeti Vágtán és az Évadnyitó Színházi Korzón is várja azokat, akik kíváncsiak a házban folyó munkára, a programokra.

A Hagyományok Háza már évek óta várja a látogatókat a Kulturális Örökség Napjainak hétvégéjén, hogy a Budai Vigadó épületének története mellett a ház mindennapjaival is megismertesse az érdeklődőket. Idén öt alkalommal szerveznek vezetett épületbejárást a Corvin tér 8. szám alatt. Szombaton 11 és 14 órától Nagy Csaba építész mesél a Vigadó történetéről, a felújításról, majd az ott működő két intézmény, a Hagyományok Háza és a Nemzeti Művelődési Intézet munkatársai vázolják fel, hogyan telnek hétköznapjaik, milyen programokon, képzéseken vehetnek részt a látogatók. Vasárnap 11, 14 és 16 órakor ugyanez a program, csupán az építész személye változik, akkor Déry Attila tartja a sétát. A Hagyományok Házához tartozó Magyar Népi Iparművészeti Múzeum (I., Fő utca 6.) ezen a hétvégén (ahogy a Nyílt Hét miatt egész héten) ingyenesen látogatható, szombaton 16 órától, vasárnap 15 és 17 órától tárlatvezetésen és raktárbejáráson ismerhető meg a múzeum anyaga. Szombat délután 16 és 18 óra között gyerekek és felnőttek tehetik próbára kézügyességüket, majd 18 órai kezdettel a Vándor Vokál vallásos népi énekeket, archaikus imádságokat szólaltat meg ingyenes koncertjén.

Aki inkább a Nemzeti Vágta forgatagára kíváncsi, az is megismerkedhet a Hagyományok Háza életével: az Andrássy úton található standon nemcsak az intézmény kiadványait vásárolhatja meg, de kézműves foglalkozásokba is belekóstolhat, továbbá információkat kaphat tanfolyamokról, szakkörökről, gyerekfoglalkozásokról, előadásokról, bérletekről.

Vasárnap az Andrássy út egy másik szakaszán zajlik az Évadnyitó Színházi Korzó, amelyen a Hagyományok Háza szintén jelen lesz: standjánál az évad előadásairól, koncertjeiről kaphatnak tájékoztatást a folk műfajok szerelmesei, akik kedvezménnyel vásárolhatnak jegyeket is. Ezen kívül gyerekeknek és felnőtteknek szóló mesemondással, zenés, táncos programokkal, Krajcsó Bence citerakoncertjével várnak mindenkit. A Liszt Ferenc téri színpadon a Magyar Állami Népi Együttes Szép magyar táncok címmel ad kamaraműsort 13.20-kor, amely után táncházat tartanak.

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Liliom mint intellektuális művész – ifj. Vidnyánszky Attila rendezése a Vígben

A Vígszínház hatalmas színpadát is szinte szétfeszítő, óriási díszletben mutatták be Molnár Ferenc emblematikus darabját, a Liliomot. A kisemberek szinte elvesznek a térben, de tragédiájuk elemi erővel tör át a rivaldán.
Jazz/World

Írók, akiknek szövegeiben ott lüktet a jazz

A jazz és az irodalom keveredéséből igazi varázsital jön létre, ha avatott kezek keverik. Olyan prózaírókat gyűjtöttünk össze, akik a jazz és az irodalom iránti szenvedélyüket igazi esszenciába oltották.
Klasszikus

Plácido Domingo koncertjén álló tapsot kaptak a Virtuózok

A legendás tenor Gertler Teóval, Abouzahra Amirával és Abouzahra Mariammal lépett fel Dániában. A kis virtuózok álló ovációt kaptak, és hatalmas motivációt az előttük álló feladatokhoz.
Zenés színház

Anna Nyetrebko lesz az idei Bécsi Operabál díszvendége

Anna Nyetrebko orosz-osztrák sztárszoprán és férje, Yusif Eyvazov azerbajdzsán tenor lesz az idei Bécsi Operabál díszvendége.
Plusz

A kínaiak ellopták a Szabadság hidat

Épül a Huawei új központja Tongkuan városában. A kínaiak európai építmények pontos mását húzták fel, köztük a Szabadság hídét.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Jazz/World videó

A kecskeméti zeneiskola a Trónok harca zenéjével támadott a plázában

Kétszáz zenész és énekes ünnepelte villámcsődülettel az M. Bodon Pál Alapfokú Művészeti Iskola fennállásának 125. évfordulóját. Videó!
Jazz/World ajánló

„…a jó dolgok úgyis összekapcsolódnak"

A 2019. esztendőben több jubileumi programmal lép a Pesti Vigadó színpadára a Kaláka együttes: Kiss Anna 80. születésnapja, Kányádi Sándor születésének 90. évfordulója, valamint Ady Endre halálának 100. évfordulója alkalmából. A rendezvényekről és az 50 éves együttes titkáról Gryllus Dániellel, a Kaláka alapítójával, a Gryllus Kiadó vezetőjével beszélgettünk.
Jazz/World

Még Mohay András játéka is hallható a MAO most megjelenő lemezén

Régi és új felvételekből, kortárs zeneszerzők műveiből áll a Modern Art Orchestra (MAO) új lemeze, amit vasárnap a Budapest Music Center nagytermében mutatnak be Szilágyi Kinga hárfaművész, Borbély Mihály szaxofonos és Gőz László harsonaművész közreműködésével.
Jazz/World irodalom

Írók, akiknek szövegeiben ott lüktet a jazz

A jazz és az irodalom keveredéséből igazi varázsital jön létre, ha avatott kezek keverik. Olyan prózaírókat gyűjtöttünk össze, akik a jazz és az irodalom iránti szenvedélyüket igazi esszenciába oltották.
Jazz/World hír

Ő itt Django Reinhardt unokája, és hamarosan magyar romazenészekkel játszik

A legendás cigány jazzgitáros, Django Reinhardt unokája, Dotschy Reinhardt énekes is fellép az Európai Roma Fesztiválzenekarral február 10-én a Müpában.