Jazz/World

Építészeti sétától vallásos népi énekig

2013.09.17. 15:55
Ajánlom
A szeptember 21. és 22. között a Hagyományok Háza nemcsak saját székházában és múzeumában, de a Nemzeti Vágtán és az Évadnyitó Színházi Korzón is várja azokat, akik kíváncsiak a házban folyó munkára, a programokra.

A Hagyományok Háza már évek óta várja a látogatókat a Kulturális Örökség Napjainak hétvégéjén, hogy a Budai Vigadó épületének története mellett a ház mindennapjaival is megismertesse az érdeklődőket. Idén öt alkalommal szerveznek vezetett épületbejárást a Corvin tér 8. szám alatt. Szombaton 11 és 14 órától Nagy Csaba építész mesél a Vigadó történetéről, a felújításról, majd az ott működő két intézmény, a Hagyományok Háza és a Nemzeti Művelődési Intézet munkatársai vázolják fel, hogyan telnek hétköznapjaik, milyen programokon, képzéseken vehetnek részt a látogatók. Vasárnap 11, 14 és 16 órakor ugyanez a program, csupán az építész személye változik, akkor Déry Attila tartja a sétát. A Hagyományok Házához tartozó Magyar Népi Iparművészeti Múzeum (I., Fő utca 6.) ezen a hétvégén (ahogy a Nyílt Hét miatt egész héten) ingyenesen látogatható, szombaton 16 órától, vasárnap 15 és 17 órától tárlatvezetésen és raktárbejáráson ismerhető meg a múzeum anyaga. Szombat délután 16 és 18 óra között gyerekek és felnőttek tehetik próbára kézügyességüket, majd 18 órai kezdettel a Vándor Vokál vallásos népi énekeket, archaikus imádságokat szólaltat meg ingyenes koncertjén.

Aki inkább a Nemzeti Vágta forgatagára kíváncsi, az is megismerkedhet a Hagyományok Háza életével: az Andrássy úton található standon nemcsak az intézmény kiadványait vásárolhatja meg, de kézműves foglalkozásokba is belekóstolhat, továbbá információkat kaphat tanfolyamokról, szakkörökről, gyerekfoglalkozásokról, előadásokról, bérletekről.

Vasárnap az Andrássy út egy másik szakaszán zajlik az Évadnyitó Színházi Korzó, amelyen a Hagyományok Háza szintén jelen lesz: standjánál az évad előadásairól, koncertjeiről kaphatnak tájékoztatást a folk műfajok szerelmesei, akik kedvezménnyel vásárolhatnak jegyeket is. Ezen kívül gyerekeknek és felnőtteknek szóló mesemondással, zenés, táncos programokkal, Krajcsó Bence citerakoncertjével várnak mindenkit. A Liszt Ferenc téri színpadon a Magyar Állami Népi Együttes Szép magyar táncok címmel ad kamaraműsort 13.20-kor, amely után táncházat tartanak.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Így telt Vásáry Tamás 85. születésnapja

A torta egy zongorát mintázott, számtalan zenerajongó köszöntötte, este pedig a Fővárosi Nagycirkusz is meglátogatta. Vásáry Tamás augusztus 11-én ünnepelte a 85. születésnapját.
Zenés színház

Decemberig nem lesz opera az Operában, de azért vannak jó híreink is

Szeptemberben Billy Elliotot játszanak az Erkel Színházban, a társulat vidéken, Székelyföldön, New Yorkban turnézik. Kihirdették a 2019/20-as évadot. Alighanem az Erkel Színház is be fog zárni két évre. Mutatunk néhány fotót az Eiffel Műhelyház és az Ybl-palota felújításáról is.
Tánc

Elhunyt Fenyves Márk mozdulatművész

A táncos-koreográfus, a magyar mozdulatművészet jelenkori képviselőinek egyike 45 évesen tragikusan fiatalon távozott. Úttörő munkásságával és az Orkesztika Alapítvánnyal élő örökséget hagyott maga után.
Jazz/World

Ezeket a jazzlemezeket hallgasd meg augusztusban!

Júliusban indult sorozatunkban havonta ajánlunk hallgatásra érdemes lemezeket a frissen megjelent vagy megjelenés előtt álló magyar és külföldi kiadványok közül. Augusztusi válogatásunk már jellemzően az őszi hangulatra készít fel bennünket.
Jazz/World

Elhunyt Aretha Franklin

76 éves korában elhunyt Aretha Franklin, a soul legendás királynője, akinél nyolc éve állapítottak meg rákot.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Jazz/World videó

A királynő varázsol - Ikonikus pillanatok Aretha Franklin pályájáról

Az augusztus 16-án rákban elhunyt soul királynő személye már életében kultikussá vált, amiről rengeteg videofelvétel is tanúskodik. Ezekből az emlékekből szemezgettünk.
Jazz/World gyász

Elhunyt Aretha Franklin

76 éves korában elhunyt Aretha Franklin, a soul legendás királynője, akinél nyolc éve állapítottak meg rákot.
Jazz/World hír

Elhunyt a Keresztapában is szereplő jazzénekesnő

Morgana Kinget a legtöbben Don Vito feleségeként ismerik a Keresztapában. A Grammy-jelölt jazzénekesnő 87 évesen hunyt el.
Jazz/World ajánló

Ezeket a jazzlemezeket hallgasd meg augusztusban!

Júliusban indult sorozatunkban havonta ajánlunk hallgatásra érdemes lemezeket a frissen megjelent vagy megjelenés előtt álló magyar és külföldi kiadványok közül. Augusztusi válogatásunk már jellemzően az őszi hangulatra készít fel bennünket.
Jazz/World örökség

Kitagadták az örökségből Jean-Michel Jarre-t

Filmzeneszerző édesapja mindent a negyedik feleségére hagyott, Jean-Michel Jarre és féltestvére, Stéphanie azonban nem nyugszanak bele a dologba.