Jazz/World

Erdőalji népzene

2010.12.16. 18:37
Ajánlom
A Hagyományok Háza gondozásában 2010-ben megjelent Új Pátria sorozat harmadik lemeze Erdőalja népzenéjét mutatja be.

Nem tudjuk, hogy a középkor századaiban létezett-e önálló táji megnevezése ennek a kistájnak. A Hesdát völgyének bizonyosan, és talán volt külön táji neve a Kolozsvár-Torda közötti országút mellett, illetve attól Keletre Kolozsig elterülő vidéknek is. Egy korai művében Kós Károly Erdély néprajzi tájait áttekintve az országúttól keletre eső részeket Erdőalja néven önálló tájegységként határozta meg, s a legújabb népzenei kutatások is e terület Kalotaszegtől és a Mezőségtől való kistáji különállását hangsúlyozzák. A Kós Károly által a magyar néprajzi szóhasználatba bevezetett megnevezés olyan lokális tájnév térségi kiterjesztése, amely eredetileg csak a terület mára egyetlen magyar dominanciával bíró és néprajzilag is legjellegzetesebb településén, Györgyfalván akadt rá, az ottani erdő borította dombháttal összefüggésben.

"A kolozsi zenekar jövetele elé nagy várakozással tekintettem. Tudtam, hogy a falu hajdan híres-népes zenészközpont volt, ahonnan 50 kilométeres körzetben, Mezőségtől Kalotaszegig, a Szamos völgyétől a Maros völgyéig jártak muzsikálni különböző formációkban. Kallós Zoltán, Martin György györgyfalvi gyűjtéséből kiderült, hogy általában Erdőalján, így Györgyfalván is ők muzsikáltak. Annak pedig különösen örültem, hogy Tötszegi András, a gyűjtőprogram erdélyi intézője jelezte, talált Szamosfalván egy idős kolozsi prímást, aki szintén elvállalta, hogy eltölt velünk egy hetet a Fonóban, részt vesz a gyűjtésben. Ő volt Laka «Kicsi» Aladár." (Kelemen László)

A lemezsorozat ide kattintva vásárolható meg.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Rendeltek egy pepperonit, a pizzafutár egy Beethoven-szonátát is eljátszott ráadásként

Íme egy sztori arról, hogy az is arany lehet, ami nem fénylik. A tizennyolc éves Bryce Dudal pizzát kézbesített Detroitban, amikor észrevette, hogy a házban egy zongora áll. Nem tudott ellenállni.
Vizuál

24 óra alatt eltűnt a legújabb utcai Banksy-mű

Az egyik legismertebb kortárs művész minden munkájának feltűnése eseményszámba megy. Ilyen hamar viszont ritkán tűnnek el alkotásai.
Klasszikus

Ma kezdődik a Kaposfest

A kamarazenei irodalom alapműveire helyezik a hangsúlyt a Kaposvári Nemzetközi Kamarazenei Fesztiválon (Kaposfest), amelyre augusztus 13. és 19. között kilencedik alkalommal kerül sor a somogyi megyeszékhelyen.
Zenés színház

Ritka hangfelvétel került elő Birgit Nilsson svéd operaénekesnőtől

Egyedülálló hangfelvétel került elő a legendás svéd szoprán, Birgit Nilsson (1918-2005) korai szakaszából, a hatperces operarészletet CD-n adják ki az énekesnő születésének 100. évfordulója alkalmából.
Jazz/World

Aretha Franklin a halálán van

Külföldi sajtóértesülések szerint a soul királynője nagyon beteg, családja detroiti otthonában az ágya köré gyűlve virraszt érte.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Jazz/World söndörgő együttes

Szentendrén látható először együtt hazánkban a Söndörgő és az Amsterdam Klezmer Band

Varázslatos zenei szikraként érkezik a szentendrei MűvészetMalomba augusztus 17-én a Söndörgő és az Amsterdam Klezmer Band.
Jazz/World hírek

Aretha Franklin a halálán van

Külföldi sajtóértesülések szerint a soul királynője nagyon beteg, családja detroiti otthonában az ágya köré gyűlve virraszt érte.
Jazz/World sárik péter

„Sokszor szitokszó a klasszikusok számára az, ha valaki jazz-zenész”

Sárik Péter jazz-zongoristával a Ritmus és hang blogon jelent meg tartalmas interjú Sümegi Noémi tollából, amelyben egyebek mellett a jazz „policájról”, zörgős cukorkákról, valamint a klasszikus és jazz-zenészek viszonyáról is szó esett a szeptember 21-ei Bartók-lemezbemutató kapcsán, ami a Zeneakadémián lesz.
Jazz/World interjú

Klippremier - Margo: Barefoot love

A Fidelión debütál a Margo első saját szerzeményéhez készült videoklip, melynek kapcsán Jéger Dorottya énekes és Bihari Márton gitáros meséltek zenei elképzelésükről.
Jazz/World ajánló

„A világzene a nyitottságról szól” - Ünnepel a Kobuci

Világzenei héttel ünnepli jubileumi, tizedik évadát a Kobuci. Augusztus 13. és 19. között a Boban Marković Orkestar, a Besh o droM, a Zuboly vagy éppen a Fanfara Complexa mellett a műfaj számos hazai kiválósága, fiatal formációk és táncház is várja a közönséget.