Jazz/World

Erős őszi Café

2011.09.15. 18:17
Ajánlom
Október 7. és 16. között új névvel - Café Budapest Kortárs Művészeti Fesztivál - és külsővel kerül megrendezésre Budapest őszi fesztiválja, amely alatt megnyílnak a kávéházak és kultkocsmák is a művészeti programok előtt.

1890-ben jelent meg az első olyan magyar irodalmi lap, amelyet „kávéházban írtak és kávéházban olvastak". Az írókhoz hamarosan csatlakoztak a zeneszerzők (főleg a könnyedebb műfaj képviselői), megteremtve ezzel a zenés kávéházak intézményét. Itt meg lehetett hallgatni a legújabb slágereket, felléptek tambura- és cigányzenekarok (sőt, női zenekarok is), a századforduló után megjelent a jazz és egyre népszerűbbé váltak a gyakran zenei tanulmányuk anyagi bázisáért muzsikáló kávéházi zongoristák is. A rangos társasághoz csatlakozott több képzőművész; ők karikatúrákat, vázlatokat skicceltek az ott töltött órák során. Ha nem papírra, akkor az asztalkák márványlapjára, amit a pincérek másnapra tisztára sikáltak. A Café Budapest Kortárs Művészeti Fesztivál ezt a pezsgő hangulatot, a minden sarkon felbukkanó művészi értéket szeretné bemutatni kávéházakban rendezett koncertekkel, tánc- és színházi előadásokkal, kiállításokkal.

A fesztivál programjainak válogatása során az a gondolat vezérelte a fesztivál szervezőit, hogy olyan művészeket szólítsanak meg, akik értékeiket nem a tiszavirág életű kortárs trendek divatos hullámaira felkapaszkodva hozzák létre, hanem következetes munkával teremtett, saját, egyéni, másokkal összetéveszthetetlen hangon szólnak a közönséghez. Gondolatébresztő előadásaikban a modern színház, tánc, zene- és képzőművészet eszközeivel a felszínességet mellőzve, az elmélyülés irányába terelik hallgatóságukat, ahol természetesen helyet kap a humor is, felkínálva ezzel az igényes szórakozás lehetőségét.

Ezen alkotásokban több ízben fellelhető a tradicionális kultúrák használata, melyek nem muzeális tárgyként, hanem életképes anyagként épülnek be napjaink művészetébe, nem kizárva, sokkal inkább erősítve a kortárs művészet fogalmával való azonosulást. Amellett, hogy ezeket a műalkotásokat az aktuális trendektől való függetlenség jellemzi, erőteljesen foglalkoznak társadalmi és politikai kérdésekkel, akár a múltból, akár jelenünk forrásaiból merítve.

A hagyományos színházi helyszínek mellett, a budapesti kávéházakban és romkocsmákban olyan kulturális programok valósuljanak meg, melyek technikai lehetőségeikben ugyan korlátozottak, mégis magas színvonalú művészi törekvések.

A Jövőtánc estéin a hazai kortárstánc- és jazz-szcéna legjelesebbjei, valamint fiatal, pályakezdő előadók is lehetőséget kapnak a bemutatkozásra. A fesztiválon fellép a lengyel ElettroVoce, a Budafoki Dohnányi Zenekar, a Dresch Kvartett, Balogh Kálmán, Farkas Rózsa, Lukács Miklós, Szelevényi Ákos és Gildas Etevenard.

A fesztivál színházi programját erősíti a Franciaországban élő és alkotó táncművész, koreográfus Nagy József két előadásával, a kanadai RUBBERBANDance Group, a Münchner Kammerspiele társulata, a Montažstroj és a Zágrábi Ifjúsági Színház társulata, illetve a Handspring Puppet Company. A széles kínálati palettán ott vannak a pályakezdő alkotók és együttesek (Maday Tímea, Salto Mor(t)ale Színtársulat), a Liszt-reflexiók program keretén belül mutatkozik be Nemes Réka fuvolás és Renczés Balázs csellista, de lesznek szabadtéri népzenei koncertek a Khamoro együttes, a Di Naye Kapelye, a Tükrös Zenekar közreműködésével, továbbá, kiállítások, városnéző séták is.

Egy okostelefon segítségével a plakátokon, szórólapon, jegyeken, helyszíneken feltüntetett QR-kódok kódokat leolvasva értesülhetnek az érdeklődők a fesztivál legfrissebb információiról, a hagyományosabb módon tájékozódni kívánók pedig a részletes programot megtalálják a Fidelio különszámában, valamint a Fidelio.hu programkeresőjében!

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Balogh Tibor válasza Karsai Györgynek

A POSZT Szakmai Tanácsadó Testületének tagja nyílt levélben reagál Karsai György egyetemi tanár, színikritikus hétfőn közzétett írására, amelyben lemond a POSZT Tanácsadó Testületi tagságáról.
Klasszikus

Magyar zeneművészeket díjazott a Kennedy Center

Marton Éva operaénekes, Kurtág György zeneszerző, valamint Fischer Iván és Fischer Ádám karmesterek kapták idén a Kennedy Center Művészeti Arany Medálját.
Klasszikus

Balázs János ingyenes koncertet ad a Zeneakadémia előtt

Balázs János ad ingyenes zongorakoncertet szombaton a romantikus zeneirodalom legismertebb alkotóinak műveiből a Zeneakadémia előtti téren, ahol erre az estére komponált videóinstallációkat is láthatnak az érdeklődők.
Jazz/World

Libabőrösek lettünk Freddie Mercury elveszettnek hitt felvétele hallatán

A Time című dal egyetlen zongorával előadott, elveszettnek hitt változata Time Waits For No One címen jelent meg csütörtökön.
Klasszikus

Alexander Pereira távozik a milánói Scalából

Az osztrák szakembernek már 2014-es érkezése is nagy viharokat kavart, távozásában egy meghiúsult szponzori szerződés játszhatott közre. Guiseppe Sala, Milánó polgármestere és a Scala Alapítvány elnöke közölte kedden az operaház felügyelőtanácsának három órás tanácskozását követően, hogy nem hosszabbítják meg az intendáns szerződését. 

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Jazz/World hír

Libabőrösek lettünk Freddie Mercury elveszettnek hitt felvétele hallatán

A Time című dal egyetlen zongorával előadott, elveszettnek hitt változata Time Waits For No One címen jelent meg csütörtökön.
Jazz/World magazin

Megjelenik Miles Davis eddig kiadatlan lemeze

Az 1986-os Rubberband – ahogy már Miles Davistől megszokhattuk – körülbelül egy évtizeddel előzte meg a későbbi neo-soul hangzásvilágot. Most az album eredeti producerei kiegészítve adják közre a kincset érő felvételeket.
Jazz/World ajánló

A hazai jazzélet izgalmas arcaival vár a Gödi Jazz Napok

Június 21-én a Syrius Legacy és a Rákfogó együttes koncertjével folytatódik a 2019-es Gödi Jazz Napok.
Jazz/World ajánló

Válogatás az Óbudai Társaskör nyári programjaiból

Hangversenyre, operába, jazz koncertre vagy régi pesti kabaréba menne nyáron? A Társaskör kertjében jó helyen jár, itt mindezt megtalálja.
Jazz/World magazin

Portréalbum jelent meg a tízéves KOBUCI emblematikus zenészeiről

Tíz éve nyílt Óbuda egyik legkellemesebb szabadtéri koncerthelyszíne, a Kobuci Kert. Az évfordulót a Szent Margit Kórház javára rendezett jótékonysági koncerttel és a hely mikroközösségét bemutató portréalbummal ünneplik június 19-én.