Jazz/World

Erős őszi Café

2011.09.15. 18:17
Ajánlom
Október 7. és 16. között új névvel - Café Budapest Kortárs Művészeti Fesztivál - és külsővel kerül megrendezésre Budapest őszi fesztiválja, amely alatt megnyílnak a kávéházak és kultkocsmák is a művészeti programok előtt.

1890-ben jelent meg az első olyan magyar irodalmi lap, amelyet „kávéházban írtak és kávéházban olvastak". Az írókhoz hamarosan csatlakoztak a zeneszerzők (főleg a könnyedebb műfaj képviselői), megteremtve ezzel a zenés kávéházak intézményét. Itt meg lehetett hallgatni a legújabb slágereket, felléptek tambura- és cigányzenekarok (sőt, női zenekarok is), a századforduló után megjelent a jazz és egyre népszerűbbé váltak a gyakran zenei tanulmányuk anyagi bázisáért muzsikáló kávéházi zongoristák is. A rangos társasághoz csatlakozott több képzőművész; ők karikatúrákat, vázlatokat skicceltek az ott töltött órák során. Ha nem papírra, akkor az asztalkák márványlapjára, amit a pincérek másnapra tisztára sikáltak. A Café Budapest Kortárs Művészeti Fesztivál ezt a pezsgő hangulatot, a minden sarkon felbukkanó művészi értéket szeretné bemutatni kávéházakban rendezett koncertekkel, tánc- és színházi előadásokkal, kiállításokkal.

A fesztivál programjainak válogatása során az a gondolat vezérelte a fesztivál szervezőit, hogy olyan művészeket szólítsanak meg, akik értékeiket nem a tiszavirág életű kortárs trendek divatos hullámaira felkapaszkodva hozzák létre, hanem következetes munkával teremtett, saját, egyéni, másokkal összetéveszthetetlen hangon szólnak a közönséghez. Gondolatébresztő előadásaikban a modern színház, tánc, zene- és képzőművészet eszközeivel a felszínességet mellőzve, az elmélyülés irányába terelik hallgatóságukat, ahol természetesen helyet kap a humor is, felkínálva ezzel az igényes szórakozás lehetőségét.

Ezen alkotásokban több ízben fellelhető a tradicionális kultúrák használata, melyek nem muzeális tárgyként, hanem életképes anyagként épülnek be napjaink művészetébe, nem kizárva, sokkal inkább erősítve a kortárs művészet fogalmával való azonosulást. Amellett, hogy ezeket a műalkotásokat az aktuális trendektől való függetlenség jellemzi, erőteljesen foglalkoznak társadalmi és politikai kérdésekkel, akár a múltból, akár jelenünk forrásaiból merítve.

A hagyományos színházi helyszínek mellett, a budapesti kávéházakban és romkocsmákban olyan kulturális programok valósuljanak meg, melyek technikai lehetőségeikben ugyan korlátozottak, mégis magas színvonalú művészi törekvések.

A Jövőtánc estéin a hazai kortárstánc- és jazz-szcéna legjelesebbjei, valamint fiatal, pályakezdő előadók is lehetőséget kapnak a bemutatkozásra. A fesztiválon fellép a lengyel ElettroVoce, a Budafoki Dohnányi Zenekar, a Dresch Kvartett, Balogh Kálmán, Farkas Rózsa, Lukács Miklós, Szelevényi Ákos és Gildas Etevenard.

A fesztivál színházi programját erősíti a Franciaországban élő és alkotó táncművész, koreográfus Nagy József két előadásával, a kanadai RUBBERBANDance Group, a Münchner Kammerspiele társulata, a Montažstroj és a Zágrábi Ifjúsági Színház társulata, illetve a Handspring Puppet Company. A széles kínálati palettán ott vannak a pályakezdő alkotók és együttesek (Maday Tímea, Salto Mor(t)ale Színtársulat), a Liszt-reflexiók program keretén belül mutatkozik be Nemes Réka fuvolás és Renczés Balázs csellista, de lesznek szabadtéri népzenei koncertek a Khamoro együttes, a Di Naye Kapelye, a Tükrös Zenekar közreműködésével, továbbá, kiállítások, városnéző séták is.

Egy okostelefon segítségével a plakátokon, szórólapon, jegyeken, helyszíneken feltüntetett QR-kódok kódokat leolvasva értesülhetnek az érdeklődők a fesztivál legfrissebb információiról, a hagyományosabb módon tájékozódni kívánók pedig a részletes programot megtalálják a Fidelio különszámában, valamint a Fidelio.hu programkeresőjében!

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Rendeltek egy pepperonit, a pizzafutár egy Beethoven-szonátát is eljátszott ráadásként

Íme egy sztori arról, hogy az is arany lehet, ami nem fénylik. A tizennyolc éves Bryce Dudal pizzát kézbesített Detroitban, amikor észrevette, hogy a házban egy zongora áll. Nem tudott ellenállni.
Vizuál

24 óra alatt eltűnt a legújabb utcai Banksy-mű

Az egyik legismertebb kortárs művész minden munkájának feltűnése eseményszámba megy. Ilyen hamar viszont ritkán tűnnek el alkotásai.
Klasszikus

Ma kezdődik a Kaposfest

A kamarazenei irodalom alapműveire helyezik a hangsúlyt a Kaposvári Nemzetközi Kamarazenei Fesztiválon (Kaposfest), amelyre augusztus 13. és 19. között kilencedik alkalommal kerül sor a somogyi megyeszékhelyen.
Zenés színház

Ritka hangfelvétel került elő Birgit Nilsson svéd operaénekesnőtől

Egyedülálló hangfelvétel került elő a legendás svéd szoprán, Birgit Nilsson (1918-2005) korai szakaszából, a hatperces operarészletet CD-n adják ki az énekesnő születésének 100. évfordulója alkalmából.
Jazz/World

„Sokszor szitokszó a klasszikusok számára az, ha valaki jazz-zenész”

Sárik Péter jazz-zongoristával a Ritmus és hang blogon jelent meg tartalmas interjú Sümegi Noémi tollából, amelyben egyebek mellett a jazz „policájról”, zörgős cukorkákról, valamint a klasszikus és jazz-zenészek viszonyáról is szó esett a szeptember 21-ei Bartók-lemezbemutató kapcsán, ami a Zeneakadémián lesz.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Jazz/World söndörgő együttes

Szentendrén látható először együtt hazánkban a Söndörgő és az Amsterdam Klezmer Band

Varázslatos zenei szikraként érkezik a szentendrei MűvészetMalomba augusztus 17-én a Söndörgő és az Amsterdam Klezmer Band.
Jazz/World hírek

Aretha Franklin a halálán van

Külföldi sajtóértesülések szerint a soul királynője nagyon beteg, családja detroiti otthonában az ágya köré gyűlve virraszt érte.
Jazz/World sárik péter

„Sokszor szitokszó a klasszikusok számára az, ha valaki jazz-zenész”

Sárik Péter jazz-zongoristával a Ritmus és hang blogon jelent meg tartalmas interjú Sümegi Noémi tollából, amelyben egyebek mellett a jazz „policájról”, zörgős cukorkákról, valamint a klasszikus és jazz-zenészek viszonyáról is szó esett a szeptember 21-ei Bartók-lemezbemutató kapcsán, ami a Zeneakadémián lesz.
Jazz/World interjú

Klippremier - Margo: Barefoot love

A Fidelión debütál a Margo első saját szerzeményéhez készült videoklip, melynek kapcsán Jéger Dorottya énekes és Bihari Márton gitáros meséltek zenei elképzelésükről.
Jazz/World ajánló

„A világzene a nyitottságról szól” - Ünnepel a Kobuci

Világzenei héttel ünnepli jubileumi, tizedik évadát a Kobuci. Augusztus 13. és 19. között a Boban Marković Orkestar, a Besh o droM, a Zuboly vagy éppen a Fanfara Complexa mellett a műfaj számos hazai kiválósága, fiatal formációk és táncház is várja a közönséget.