Jazz/World

Erős őszi Café

2011.09.15. 18:17
Ajánlom
Október 7. és 16. között új névvel - Café Budapest Kortárs Művészeti Fesztivál - és külsővel kerül megrendezésre Budapest őszi fesztiválja, amely alatt megnyílnak a kávéházak és kultkocsmák is a művészeti programok előtt.

1890-ben jelent meg az első olyan magyar irodalmi lap, amelyet „kávéházban írtak és kávéházban olvastak". Az írókhoz hamarosan csatlakoztak a zeneszerzők (főleg a könnyedebb műfaj képviselői), megteremtve ezzel a zenés kávéházak intézményét. Itt meg lehetett hallgatni a legújabb slágereket, felléptek tambura- és cigányzenekarok (sőt, női zenekarok is), a századforduló után megjelent a jazz és egyre népszerűbbé váltak a gyakran zenei tanulmányuk anyagi bázisáért muzsikáló kávéházi zongoristák is. A rangos társasághoz csatlakozott több képzőművész; ők karikatúrákat, vázlatokat skicceltek az ott töltött órák során. Ha nem papírra, akkor az asztalkák márványlapjára, amit a pincérek másnapra tisztára sikáltak. A Café Budapest Kortárs Művészeti Fesztivál ezt a pezsgő hangulatot, a minden sarkon felbukkanó művészi értéket szeretné bemutatni kávéházakban rendezett koncertekkel, tánc- és színházi előadásokkal, kiállításokkal.

A fesztivál programjainak válogatása során az a gondolat vezérelte a fesztivál szervezőit, hogy olyan művészeket szólítsanak meg, akik értékeiket nem a tiszavirág életű kortárs trendek divatos hullámaira felkapaszkodva hozzák létre, hanem következetes munkával teremtett, saját, egyéni, másokkal összetéveszthetetlen hangon szólnak a közönséghez. Gondolatébresztő előadásaikban a modern színház, tánc, zene- és képzőművészet eszközeivel a felszínességet mellőzve, az elmélyülés irányába terelik hallgatóságukat, ahol természetesen helyet kap a humor is, felkínálva ezzel az igényes szórakozás lehetőségét.

Ezen alkotásokban több ízben fellelhető a tradicionális kultúrák használata, melyek nem muzeális tárgyként, hanem életképes anyagként épülnek be napjaink művészetébe, nem kizárva, sokkal inkább erősítve a kortárs művészet fogalmával való azonosulást. Amellett, hogy ezeket a műalkotásokat az aktuális trendektől való függetlenség jellemzi, erőteljesen foglalkoznak társadalmi és politikai kérdésekkel, akár a múltból, akár jelenünk forrásaiból merítve.

A hagyományos színházi helyszínek mellett, a budapesti kávéházakban és romkocsmákban olyan kulturális programok valósuljanak meg, melyek technikai lehetőségeikben ugyan korlátozottak, mégis magas színvonalú művészi törekvések.

A Jövőtánc estéin a hazai kortárstánc- és jazz-szcéna legjelesebbjei, valamint fiatal, pályakezdő előadók is lehetőséget kapnak a bemutatkozásra. A fesztiválon fellép a lengyel ElettroVoce, a Budafoki Dohnányi Zenekar, a Dresch Kvartett, Balogh Kálmán, Farkas Rózsa, Lukács Miklós, Szelevényi Ákos és Gildas Etevenard.

A fesztivál színházi programját erősíti a Franciaországban élő és alkotó táncművész, koreográfus Nagy József két előadásával, a kanadai RUBBERBANDance Group, a Münchner Kammerspiele társulata, a Montažstroj és a Zágrábi Ifjúsági Színház társulata, illetve a Handspring Puppet Company. A széles kínálati palettán ott vannak a pályakezdő alkotók és együttesek (Maday Tímea, Salto Mor(t)ale Színtársulat), a Liszt-reflexiók program keretén belül mutatkozik be Nemes Réka fuvolás és Renczés Balázs csellista, de lesznek szabadtéri népzenei koncertek a Khamoro együttes, a Di Naye Kapelye, a Tükrös Zenekar közreműködésével, továbbá, kiállítások, városnéző séták is.

Egy okostelefon segítségével a plakátokon, szórólapon, jegyeken, helyszíneken feltüntetett QR-kódok kódokat leolvasva értesülhetnek az érdeklődők a fesztivál legfrissebb információiról, a hagyományosabb módon tájékozódni kívánók pedig a részletes programot megtalálják a Fidelio különszámában, valamint a Fidelio.hu programkeresőjében!

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

80 éves korában elhunyt Bartalus Ilona zenepedagógus, karvezető

Az Artisjus-díjjal és a Magyar Köztársasági Érdemrend kiskeresztjével kitüntetett zenepedagógust, karvezetőt, a Duna Televízió egykori főszerkesztőjét és zenei vezetőjét hosszan tartó betegség után, 81. életévében érte a halál.
Klasszikus

A legendák köztünk élnek – Búcsú Orczi Géza előadóművésztől

Az Artisjus-díjas ütő- és pengetős hangszeres művész április 9-én, 65 éves korában hunyt el. Orczi Géza hangszerkészítő mesterként és restaurátorként is tevékenykedett, halálával kifejezhetetlen űrt hagy maga után.
Jazz/World

Vers és elektronika a költészet napján – páros interjú Pátkai Rozinával és Fenyvesi Mártonnal

Elektronika teszi emlékezetessé Pátkai Rozina új lemezén a magyar verseket. Elektronikai eszközökre Fenyvesi Mártonnak is szüksége van, aki az utóbbi időben hangmérnökként és producerként legalább annyit dolgozott, mint gitárosként. Az életben egy párt alkotnak, kézenfekvő volt, hogy együtt ültetjük őket mikrofon elé.
Könyv

Szállj költemény – Kortárs költemények, katonás színészek előadásában

A Katona öt színművésze, Ónodi Eszter, Pálmai Anna, Rezes Judit, Tasnádi Bence és Vizi Dávid mondják el kedvenc kortárs költőik egy-egy versét a költészet napja alkalmából.
Vizuál

Látogatás a Pokolban: bűnökről született alkotások kerültek kirakatba

A Dante-emlékévet is elhalványítja a pandémia, ám a Kispont Galéria most az utcáról megtekinthető kirakatkiállítással dolgozza fel Dante Pokol című művét.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Jazz/World interjú

„Szíven üt, hogy EP már soha többé nem ülhet itt” – Interjú Lukács Miklós cimbalomművésszel

Esterházy Péter születésnapján, április 14-én az E(gy)P(ercesek) – Esterházy-fragmentumok című online produkcióval tiszteleg a Katona József Színház az író emléke előtt. EP írásai Máté Gábor hangján szólalnak meg, játszótársa Lukács Miklós cimbalomművész.
Jazz/World interjú

Vers és elektronika a költészet napján – páros interjú Pátkai Rozinával és Fenyvesi Mártonnal

Elektronika teszi emlékezetessé Pátkai Rozina új lemezén a magyar verseket. Elektronikai eszközökre Fenyvesi Mártonnak is szüksége van, aki az utóbbi időben hangmérnökként és producerként legalább annyit dolgozott, mint gitárosként. Az életben egy párt alkotnak, kézenfekvő volt, hogy együtt ültetjük őket mikrofon elé.
Jazz/World pályázat

Támogatást nyújt a zeneipari háttérmunkásoknak a Fábián Juli Emlékalapítvány

A Fábián Juli Emlékalapítvány ismét pályázatot ír ki a koronavírus-járvány, az elmaradt koncertek, rendezvények és a tervezhetetlen szakmai jövő miatt nehéz helyzetbe került zeneipari háttérmunkások számára.
Jazz/World videó

A Nagymező utcáról énekel Bolyki Sára

Nagymező utca címmel jelent meg a két fiatal jazz-zenész – Bolyki Sára és Bolyki Tamás – első közös dala, amelyben felidézik a Bartók Konziban töltött éveket.
Jazz/World fonó

Rangos magyar lemezdíjra jelölték a Fonó öt lemezét

Legjobbak közé került a Balázs Elemér Group, a Cimbaliband, a Besh o droM, a Dalinda és az Ötödik Évszak lemeze a Fonogram-díjak idei jelöltjeinek listáján.