Jazz/World

Erős testszagból jött a zenei műfaj

Vissza a gyökerekhez: hard bop és soul jazz. Pallai Péter és Kerekes György szakírók a JAZZNAP 2015 apropóján jazztörténeteket mesélnek.

A bebop jóval keskenyebb réteget tudott megszólítani, mint a szving, mert jóval nehezebben emészthető muzsika volt.  A túl sok feszültség, túl sok virtuozitás, a túl sok embert és zenészt próbáló fordulat, a gyakran zenei labirintusokba torkolló téma nemcsak táncra volt alkalmatlan, de a harlemi bárok ujjpattintgatós, riszálós, laza, szórakozni vágyó közönségének is túl töménynek bizonyult. A fekete lakónegyedekben a lemezboltok és az ivók wurlitzerei zömükben táncolhatóbb szvingszámokat, de egyre inkább a race records kategóriába sorolt rhythm and blues lemezeket tárolták.

A zenész, aki valószínűleg a kezdetektől fogva a legtudatosabban kereste a közönség - kiváltképp az afroamerikai fülek - számára a bebopnál emészthetőbb formát, a zongorista Horace Silver volt. 1952-ben trió formációban vette fel saját szerzeményét, az Opus de Funkot. James Brown vagy Sly Stone későbbi rajongói már nem is tudták, hogy Silver hozta be a funky szót a zenei közhasználatba. Eredeti és nem éppen szalonképes értelmében a szó a nemi közösülés során áradó, erőteljes testszagot jellemezte. Silver zenei felfogásában a gyökerekhez való visszatérést, mondhatni földszagú, egyszerűbb megközelítést jelentett, de korántsem valami olcsón értékesíthető sablont. Az Opus de Funk erős blueselemekből táplálkozott, ugyanakkor érezhető volt rajta a bebop hatása. A téma azonban, szemben oly sok bebop számmal, ha tetszik, dúdolható volt, mint ahogy a romlatlan blues is általában az.

A dobos Art Blakey sokszor dallamosnak hangzó, jóformán kompozícióként felépített szólói nagyszerűen illettek Silver perkusszív zongorajátékához. A késői negyvenes években már vezetett egy nagyzenekart, melynek a Jazz Messengers nevet adta, de ezt a nevet később újra értékesítette, amikor közös együttest szervezett Silverrel. 1954-ben a Blue Note Silvert kérte fel, hogy albumfelvétel céljából - mert 1948-ban már megjelentek a 33-as fordulatszámú, mikrobarázdás nagylemezek is a piacon - szervezzen egy kvintettet. Ennek lett a tenorszaxofonosa Hank Mobley, trombitása a bebopiskolából kinőtt Kenny Dorham, bőgőse Doug Watkins és a dobosa természetesen Art Blakey. Silver szerzeménye, a The preacher (A prédikátor) majdnem lemaradt az albumról, mert a Blue Note társtulajdonosa, Alfred Lion szerint „túl ódivatú, senki nem fog rajongani érte". Lion ritkán tévedett, de ez esetben nagyon melléfogott. Szerencsére rákerült a Horace Silver and The Jazz Messengers című albumra, és szenzációszámba ment jazzkörökben is.

Ez a valóban régimódi, gospel ízű szám, témáját tekintve köszönő viszonyban sem volt a beboppal, ritmikájában ott volt a fekete templomi dalok backbeates jellege, vagyis tapsolni lehetett a második és negyedik ütemre, míg Kenny Dorham és Hank Mobley bluesízű, majdnem vokálszerű szólója, Silver ütőhangszerszerű zongorakísérete a nem beavatottak számára is táncolhatóvá, élvezhetővé tette a felvételt. Silver ismétlődő és egyszerű frázisokkal teli szólójára nagyszerű riffekkel reagáltak a fúvósok. Hatalmas hangulatú számról van szó, ami vidám, boldog, felszabadult; nélkülözi a bebop gyakori zaklatottságát.

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

Átadták az idei Golden Globe-díjakat

Magyar idő szerint hétfő hajnalban átadták az idei Arany Glóbuszokat. A virtuális gálán magyar filmért is izgulhattunk, hiszen Vanessa Kirbyt jelölték a legjobb színésznő díjára a Mundruczó Kornél filmjében nyújtott alakításáért.
Klasszikus

A Concerto Budapest idén online rendezi meg nagyszabású Mozart-napját

Idén sem maradunk igazi Mozart ünnep nélkül, hiszen március 7-én a Concerto Budapest Keller András művészeti vezetésével, világhírű magyar és külföldi szólistákkal ismét megrendezi, immáron negyedik alkalommal az egyedülálló Mozart-napot.
Vizuál

Meryl Streep nyáron visszatér a Broadwayre

A kulisszák mögé enged betekintést legújabb filmjében Meryl Streep, aki Places, please-el a Broadway előtt is tiszteleg – írja a Deadline.
Színház

Schiller klasszikusával érkezik a Radnóti Színház új stream-előadása

Új online bemutatóra készül a Radnóti Színház, Friedrich Schiller örök érvényű Don Carlosát Sándor Júlia és Nagy Péter István átiratában ismerheti meg a közönség.
Jazz/World

Dresch Mihály az idei Fonó-díjak nagy nyertese

Vasárnap este az online térben nézhette meg a közönség az első Fonó-díj átadóját. Tizenegy kategóriában osztották ki a díjakat a legjobbnak ítélt művészeknek, lemezeknek és programsorozatoknak, valamint átadtak egy életműdíjat is, amelyet a közönség szavazatai alapján Dresch Mihálynak ítélt oda a zsűri.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Jazz/World klippremier

Rózsák között ébredt egy szakállas bácsi

És nem is csak rózsákból állt az ágya, hanem mindenféle virágból. Lenyűgöző klip készült Pátkai Rozina új dalához.
Jazz/World hír

Dresch Mihály az idei Fonó-díjak nagy nyertese

Vasárnap este az online térben nézhette meg a közönség az első Fonó-díj átadóját. Tizenegy kategóriában osztották ki a díjakat a legjobbnak ítélt művészeknek, lemezeknek és programsorozatoknak, valamint átadtak egy életműdíjat is, amelyet a közönség szavazatai alapján Dresch Mihálynak ítélt oda a zsűri.
Jazz/World ajánló

Első ízben adják át a Fonó-díjakat

A jazz és a népzene művészeit, produkcióit díjazza a Fonó. Vasárnap online formában tekinthetik meg a nézők a díjátadót.
Jazz/World interjú

„A zene célja, hogy értéket teremtsen” – interjú Ülkei Dáviddal

Ülkei Dávid a Modern Art Orchestra szaxofonistája, akit a big band mellett több, a hazai zene legérdekesebb és kivétel nélkül kimagasló színvonalú formációjából is ismerhetünk már. Dávid mesél nekünk hangszerének kiválasztásáról, művészi prioritásairól és a MAO-val való kapcsolatáról. (X)
Jazz/World hír

Az üveghegyen túl – Új nagylemezt készített a Free Style Chamber Orchestra

Az album azokat a népzenei- és jazz elemeket ötvöző dalokat tartalmazza, melyeket a zenekar a járványügyi korlátozások miatt őszre halasztott, ingyenes ifjúsági koncertsorozatán fogja játszani. A lemezbemutató koncert a tervek szerint április 12-én lesz a Budapest Jazz Clubban.