Jazz/World

Erős world music Kanizsán

2010.10.04. 21:40
Ajánlom
A hagyományos nagykanizsai jazzfesztivál world music együttesekkel erősített rá idén.

A második legrégibb magyarországi jazzfesztiválon fellép az új lemezével még a hónapban kirukkoló Kozma Orsi együttese (Cseke Gábor, Hárs Viktor, Pusztai Csaba), utánuk a fantasztikus belgrádi trombitás, Stjepko Gut és az ugyancsak Grazban élő finn zongorista, Tuomo Uusitalo kvartettje játszik. A műfaj magyarországi úttörője, a Besh o DroM zárja az első napi műsort, amelyen rajtuk kívül a műfajból az ugyancsak nemzetközi porondon is roppant sikeres Djabe is fellép.

A második napon is folytatódik az erős world-music felhozatal, a Balázs Elemér Group fellépésével. Tátrai Tibor új, instrumentális formációja, a Tátrai Trend után következik a fesztivál legnagyobb attrakciója, a 68 éves amerikai zongorista, Amina Claudine Myers.

A baptista egyházban is orgonáló, zongorán is magasan képzett iskolai zenetanár Chicagóban csatlakozott az AACM mozgalomhoz. Muhal Richard Abrams, Gene Ammons, Sonny Stitt voltak első zenekarvezetői. A hetvenes évek végétől Myers Lester Bowie, Archie Shepp mellett is dolgozott orgonán és zonorán egyaránt, majd saját együttesét is elindította, összesen kilenc albumot adott ki. Big band-re, kórusra, nagy együttesekre is rendszeresen komponál, hazája legjelentősebb művészeti ösztöndíjaiban részesült. Bluesos, hamisítatlan afro-amerikai stílusát zongorán, orgonán és énekével élvezhetjük, Jerome Harris bőgős és Reggie Nicholson dobos társaságában. Idén tehát a szervezők továbbviszik a kanizsai fesztiválnak az amerikai jazz gyökereket tudatosan vállaló előadók felléptetésének hagyományát, amelyet korábban Don Cherry, Archie Shepp vagy Steve Coleman itteni fellépése jelentett.

Kanizsa Nemzetközi Jazz- és Világzenei Fesztivál
Hevesi Sándor Művelődési Központ, Nagykanizsa

Október 8.
19.00        Kozma Orsi Quartet
20.30        Djabe
22.00        Stjepko Gut-Tuomo Uusitalo kvartett
24.00        Besh o Drom

Október 9.
19.00        Balázs Elemér Group
20.30        Tátrai Trend
22.00        Amina Claudine Myers trió
24.00        Jam session

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

10 érdekesség a ma 75 éves Marton Éváról

Június 18-án ünnepli hetvenötödik születésnapját Marton Éva Kossuth-díjas operaénekes, a Magyar Szent István-rend birtokosa, a Corvin-lánc kitüntetettje, a nemzet művésze.
Zenés színház

Díjakkal ismerte el művészei munkáját az Operaház

A 2017/18-es évad zárásaként a Csillagóra Gálaesten az intézmény legrangosabb kitüntetéseit adták át, először jutalmazva Balett- és Énekkari Kamaraművészt is.
Vizuál

Makulátlan pálya - a színész, akinek minden filmjét Oscarra jelölték

Marlon Brando? Daniel Day-Lewis? Esetleg Jack Nicholson? Valószínűleg ők ugranak be először, ha minden idők legjobb színészére gondolunk. Pedig a legtökéletesebb filmográfiája valószínűleg John Cazale-nak volt - ehhez azonban sajnos korai halála is hozzájárult.
Zenés színház

Spontán, közös énekléssel zárult a miskolci operafesztivál

Dupla gálakoncerttel, utcabállal, remek hangulatban ért véget tegnap este a 18. Bartók Plusz. A friss Kossuth-díjas Sümegi Eszter még meg is énekeltette a Miskolci Nemzeti Színház közönségét.
Vizuál

Száz év magyar plakátjai a Magyar Nemzeti Múzeumban

Sör és vetőmag plakátok, színházi és politikai hirdetések is megtalálhatóak a Tolongó idők című időszaki kiállításon.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Jazz/World

Gyönyörű örmény népdalfeldolgozással jelentkezik az Antal Gábor Trió

Nem sokkal a megalakulásuk után máris nemzetközi versenyről hozta el a fődíjat a trió, akiknek örmény népzenéből ihletett új szerzeménye most a Fidelión debütál. Cikkünkben a zenekar történetéről és terveikről is mesélnek.
Jazz/World interjú

„Rockopera, csak nem rock és nem opera”

Izgalmas programzenei kísérletbe fogott a Premecz Mátyás Hammond orgonista vezette, idén 10 éves Kéknyúl Band: a bűnügyi filmek világát idézik meg a Müpa színpadán június 20-án, olyan vendégszólistákkal, mint Palya Bea és Sena. Erről kérdeztük Premecz Mátyást.
Jazz/World quincy jones

Andreas Varady nem akar iskolába menni

A magyar származású, csodagyerekként felfedezett gitáros a leghíresebb jazzmagazin, a Downbeat címlapján szereplő cikkben mondja el, miért nem akar a legjobb jazziskolákban továbbtanulni.
Jazz/World lukács miklós

Lukács Miklóssal lép fel Charles Lloyd Budapesten

A tervezettől eltérő helyszínen, a RAM Colosseumban lesz a világhírű amerikai jazzszaxofonos, Charles Lloyd és formációja, a Marvels budapesti koncertje július 1-jén.
Jazz/World ajánló

90 évesen is a legjobbak között a BJC-be látogató Lee Konitz

A Világsztárok a Budapest Jazz Clubban sorozat következő vendége az idén 90 éves Lee Konitz, aki a jazz történetének élő legendája és egyben krónikása.