Jazz/World

Értékmentés az utolsó órában

2011.03.28. 10:52
Ajánlom
Befejeződik a világon egyedülálló Jövőnk Öröksége projekt: elkészült az 50 CD-ből álló Új Pátria sorozat az EGT/Norvég Finanszírozási Mechanizmusok támogatásával. A gyűjtésről a CD-k egyik szerkesztőjét, Árendás Pétert kérdeztük.

- Valóban az utolsó órában gyűjtötték össze ezeket a dallamokat? Lehet-e ma még ismeretlen népzenéket, népdalokat találni a Kárpát-medencében?

- A kilencvenes években azzal szembesültünk, hogy a '89-es forradalom után, a határok megnyílásával Erdélybe is viharos gyorsasággal áramlott be a nyugati kultúra. Korábban „élő múzeum" volt ez a vidék, a forradalom után viszont a lagzikban, kocsmákban egyre több helyen gépzene szólt a zenekarok helyett... Tényleg az utolsó órában kezdtük el a gyűjtést, a kilencvenes évek végén, a kétezres évek elején még élt a falusi zenészek a második világháború előtt született nagy generációja, de már alig volt alkalmuk a muzsikálásra. Amikor a magyarországi zenekarokat kutattuk fel, sok helyütt azt mondták, ha 10-15 évvel korábban megyünk, még komplett bandát találunk a faluban, így viszont már több településről kellett összeszedni a bandát.
Most, amikor az elkészült CD-kkel újra felkerestük a zenekarokat, kiderült, hogy a zenészek háromnegyede már nem él, és úgy haltak meg, hogy a tudásuk legtöbb esetben nem öröklődött át: a fiatalok vagy nem zenélnek, vagy városi műzenét, elektronikus zenét játszanak. Az Utolsó Óra gyűjtéseiben még számos új dallam került elő, de véleményem szerint ma már a fiatalabb zenészek repertoárjában új dallamot nem lehet találni.

- Milyen visszhangja van a gyűjtésnek, a CD-sorozatnak szakmai berkekben? Ön szerint kiknek lehet leginkább hasznos, érdekes a sorozat?

- Az Utolsó Órában felgyűjtött 1250 órányi anyag és a megjelent CD-sorozat páratlanul jelentős és nagyszabású projekt volt, mely nem csak a magyar, hanem az egész európai kulturális örökséget gazdagítja. A gyűjtés nagy érdeme a fent említett értékmentés mellett, hogy olyan falvak zenéjét is rögzítettük, ahol korábban nem folyt gyűjtés - ilyen például Budatelke, Hirip, vagy számos felvidéki falu. Bár a teljes gyűjtések már közkézen forognak a népzenészek között, az összegyűjtött hatalmas anyag kezelhetetlenül sok a zenészek számára. A most megjelent ötven CD-nek az az előnye, hogy kiválogattuk a felvételek legjavát, a legszebben eljátszott értékes dallamokat, és a könyvecskéből megtudhatnak sok egyéb fontos információt is például az adott kistájról, a zenészek életéről, a dallamokról, vagy az ezekhez kapcsolódó táncokról. Remélem, hogy egy-két év múlva a most kiadott CD-ken szereplő falvak muzsikája felbukkan az aktív zenekarok repertoárjában. Magyarbőd zenéje is kuriózumnak számított még 10-12 éve, és ma szinte minden zenekar ismeri a magyarbődi repertoárt.

- A korábban megjelent 18 CD mellett most norvég támogatással újabb 50 készült el, amelyeket Európa-szerte 400 intézmény, iskola kap meg. Tervezik-e a munka folytatását?

- Valóban, most dolgozunk azon, hogy minél több könyvtár, zeneiskola, közgyűjtemény kapja meg a CD-sorozatot. Ezen kívül vannak további terveink, a táncosok például nagyon várják, hogy az Utolsó Óra keretében gyűjtött táncfelvételekből a DVD-k is elkészüljenek. A gyűjtésben 112 zenekar vett részt, az eddig megjelent 68 CD-n nem fért el mindegyik, még legalább 10-15 banda repertoárja megérdemelné, hogy CD-n is megjelenjen: pl. a további erdélyi bandák mellett az avasi román, a szlovákiai ruszin vagy gorál gyűjtések. Ha lenne anyagi fedezet, az eddig megjelent két tematikus válogatás (Nagykarácsony-Kiskarácsony, A juhait kereső pásztor) mellé is készülhetnének újabbak. Tervünk tehát van bőven, meglátjuk, mit tudunk megvalósítani.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Ez a klarinétos nem jutott be álmai iskolájába, mert a barátnője hamis elutasító levelet küldött neki

Szegény Eric Abramovitz hétéves kora óta egy Los Angeles-i konzervatóriumban akart tanulni, de a barátnője nem akarta, hogy a fiú olyan messze költözzön tőle, és akcióba lépett.
Plusz

Művészettel az orvostanhallgatók kiégése ellen

Empatikusabbak, jobb a kapcsolatuk a betegekkel, kevésbé hajlamosak a depresszióra és jobban bírják a terhelést – egy kutatás szerint a művészeti és humán tárgyak ilyen hatással vannak a diákokra. Ehhez pedig az is elég, ha zenét hallgatnak, nem muszáj maguknak is játszani valamilyen hangszeren.
Zenés színház

Magasrangú francia kitüntetést kapott Jonas Kaufmann

A német tenor, aki továbbra is egy személyben látja el az előző generáció három tenorjának feladatait, a Művészi Érdemrend tiszti fokozatát kapta meg a franciáktól.
Tánc

Mesternő, nagybetűvel

Lőrinc Katalin egy személyben aktív táncos, pedagógus és teoretikus. Június 25-én a Müpában mutatkoznak be tanítványai, akik már az ő új oktatási metódusa szerint végeztek a Táncművészeti Egyetemen. Emellett nemrég megjelent, A test mint szöveg című könyvéről is beszélgettünk.
Tánc

„Ne játszd túl, de kevés se legyél!”

Két életük van: az egyik az általános iskolában kezdődik minden reggel, mint minden átlagos gyereké, a másik délután egykor a Madách Musical Táncművészeti Iskolában, ahol felveszik a balettcipőt és elkezdik próbálni a Billy Elliot – a Musical című darabot.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Jazz/World

Gyönyörű örmény népdalfeldolgozással jelentkezik az Antal Gábor Trió

Nem sokkal a megalakulásuk után máris nemzetközi versenyről hozta el a fődíjat a trió, akiknek örmény népzenéből ihletett új szerzeménye most a Fidelión debütál. Cikkünkben a zenekar történetéről és terveikről is mesélnek.
Jazz/World interjú

„Rockopera, csak nem rock és nem opera”

Izgalmas programzenei kísérletbe fogott a Premecz Mátyás Hammond orgonista vezette, idén 10 éves Kéknyúl Band: a bűnügyi filmek világát idézik meg a Müpa színpadán június 20-án, olyan vendégszólistákkal, mint Palya Bea és Sena. Erről kérdeztük Premecz Mátyást.
Jazz/World quincy jones

Andreas Varady nem akar iskolába menni

A magyar származású, csodagyerekként felfedezett gitáros a leghíresebb jazzmagazin, a Downbeat címlapján szereplő cikkben mondja el, miért nem akar a legjobb jazziskolákban továbbtanulni.
Jazz/World lukács miklós

Lukács Miklóssal lép fel Charles Lloyd Budapesten

A tervezettől eltérő helyszínen, a RAM Colosseumban lesz a világhírű amerikai jazzszaxofonos, Charles Lloyd és formációja, a Marvels budapesti koncertje július 1-jén.
Jazz/World ajánló

90 évesen is a legjobbak között a BJC-be látogató Lee Konitz

A Világsztárok a Budapest Jazz Clubban sorozat következő vendége az idén 90 éves Lee Konitz, aki a jazz történetének élő legendája és egyben krónikása.