Jazz/World

Értékmentés az utolsó órában

2011.03.28. 10:52
Ajánlom
Befejeződik a világon egyedülálló Jövőnk Öröksége projekt: elkészült az 50 CD-ből álló Új Pátria sorozat az EGT/Norvég Finanszírozási Mechanizmusok támogatásával. A gyűjtésről a CD-k egyik szerkesztőjét, Árendás Pétert kérdeztük.

- Valóban az utolsó órában gyűjtötték össze ezeket a dallamokat? Lehet-e ma még ismeretlen népzenéket, népdalokat találni a Kárpát-medencében?

- A kilencvenes években azzal szembesültünk, hogy a '89-es forradalom után, a határok megnyílásával Erdélybe is viharos gyorsasággal áramlott be a nyugati kultúra. Korábban „élő múzeum" volt ez a vidék, a forradalom után viszont a lagzikban, kocsmákban egyre több helyen gépzene szólt a zenekarok helyett... Tényleg az utolsó órában kezdtük el a gyűjtést, a kilencvenes évek végén, a kétezres évek elején még élt a falusi zenészek a második világháború előtt született nagy generációja, de már alig volt alkalmuk a muzsikálásra. Amikor a magyarországi zenekarokat kutattuk fel, sok helyütt azt mondták, ha 10-15 évvel korábban megyünk, még komplett bandát találunk a faluban, így viszont már több településről kellett összeszedni a bandát.
Most, amikor az elkészült CD-kkel újra felkerestük a zenekarokat, kiderült, hogy a zenészek háromnegyede már nem él, és úgy haltak meg, hogy a tudásuk legtöbb esetben nem öröklődött át: a fiatalok vagy nem zenélnek, vagy városi műzenét, elektronikus zenét játszanak. Az Utolsó Óra gyűjtéseiben még számos új dallam került elő, de véleményem szerint ma már a fiatalabb zenészek repertoárjában új dallamot nem lehet találni.

- Milyen visszhangja van a gyűjtésnek, a CD-sorozatnak szakmai berkekben? Ön szerint kiknek lehet leginkább hasznos, érdekes a sorozat?

- Az Utolsó Órában felgyűjtött 1250 órányi anyag és a megjelent CD-sorozat páratlanul jelentős és nagyszabású projekt volt, mely nem csak a magyar, hanem az egész európai kulturális örökséget gazdagítja. A gyűjtés nagy érdeme a fent említett értékmentés mellett, hogy olyan falvak zenéjét is rögzítettük, ahol korábban nem folyt gyűjtés - ilyen például Budatelke, Hirip, vagy számos felvidéki falu. Bár a teljes gyűjtések már közkézen forognak a népzenészek között, az összegyűjtött hatalmas anyag kezelhetetlenül sok a zenészek számára. A most megjelent ötven CD-nek az az előnye, hogy kiválogattuk a felvételek legjavát, a legszebben eljátszott értékes dallamokat, és a könyvecskéből megtudhatnak sok egyéb fontos információt is például az adott kistájról, a zenészek életéről, a dallamokról, vagy az ezekhez kapcsolódó táncokról. Remélem, hogy egy-két év múlva a most kiadott CD-ken szereplő falvak muzsikája felbukkan az aktív zenekarok repertoárjában. Magyarbőd zenéje is kuriózumnak számított még 10-12 éve, és ma szinte minden zenekar ismeri a magyarbődi repertoárt.

- A korábban megjelent 18 CD mellett most norvég támogatással újabb 50 készült el, amelyeket Európa-szerte 400 intézmény, iskola kap meg. Tervezik-e a munka folytatását?

- Valóban, most dolgozunk azon, hogy minél több könyvtár, zeneiskola, közgyűjtemény kapja meg a CD-sorozatot. Ezen kívül vannak további terveink, a táncosok például nagyon várják, hogy az Utolsó Óra keretében gyűjtött táncfelvételekből a DVD-k is elkészüljenek. A gyűjtésben 112 zenekar vett részt, az eddig megjelent 68 CD-n nem fért el mindegyik, még legalább 10-15 banda repertoárja megérdemelné, hogy CD-n is megjelenjen: pl. a további erdélyi bandák mellett az avasi román, a szlovákiai ruszin vagy gorál gyűjtések. Ha lenne anyagi fedezet, az eddig megjelent két tematikus válogatás (Nagykarácsony-Kiskarácsony, A juhait kereső pásztor) mellé is készülhetnének újabbak. Tervünk tehát van bőven, meglátjuk, mit tudunk megvalósítani.

Programkereső

Legolvasottabb

Plusz

A felújított Rumbach utcai zsinagóga a Zsidó Kulturális Fesztivál új helyszíne

„Éljük át újra!” - mottóval öt helyszínen, több mint húsz programot kínál a Zsidó Kulturális Fesztivál augusztus 22. és 30. között Budapesten. A fesztivál új helyszíne a felújított Rumbach Sebestyén utcai zsinagóga lesz.
Vizuál

Pazar Vaszary-válogatás a Kieselbach Galéria nyári tárlatán

Vaszary Jánostól nyolc kiváló olajfestmény és több jelentős grafika is látható a Kieselbach Galéria A legnagyobbak - Főművek és fontos képek Munkácsytól Kondorig címmel nyílt reprezentatív nyári tárlatán.
Könyv

„Digitális boomot várok” – beszélgetés Rózsa Dáviddal, az Országos Széchényi Könyvtár főigazgatójával

Az OSZK új főigazgatója tavaly márciusban lépett hivatalba, azóta felgyorsultak a digitalizációs folyamatok a nemzeti könyvtárban. Erről, és az augusztus elején nyíló, Babits Mihály és Török Sophie több mint 6600 dokumentumból álló levelezését feldolgozó adatbázisról is kérdeztük Rózsa Dávidot. 
Klasszikus

Klasszikus zene szólt „a magyar Salzburgban” - Beszámoló Tatáról

Egy hete ért véget Tatán a Klassz a pARTon fesztivál, a Cimbora Alapítvány rendezvényét támogatta és második alkalommal fogadta be a város. A szervezőket nemcsak a kisváros festői Öreg-tavának szépsége vonzotta Tatára, hanem a város múltja is, hiszen itt is, mint minden Esterházy-birtokon a zenének is fontos szerepe volt. A tatai Esterházyak is igen sokat tettek a helyi zenei élet fellendüléséért, a kastély történeti múltja és a kortárs zenei élet így mára összeért.
Klasszikus

Olasz, spanyol turnén járt a Fesztiválzenekar

Olaszországban és Spanyolországban játszott óriási sikerrel a Budapesti Fesztiválzenekar július végén. A turné utolsó állomásán, az újabb lezárások előtti utolsó pillanatban, Kodály zenéje szólt az Adán Martín Auditórium fantasztikus épületében.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Jazz/World ajánló

Világhírű mesterpáros a Várkert Bazár színpadán

Augusztus 1-én a Zenélő Budapest nyári évadának második nagykoncertjén Tony Lakatos és Szakcsi Lakatos Béla kápráztatja el a jazz zene rajongóit.
Jazz/World lemez

Jazz, punk attitűddel: itt a Barabás Lőrinc Quartet új lemeze!

A világ nyitott tér a játékra a Barabás Lőrinc Quartet új lemezén, amelyet nem utolsósorban Miles Davis fúziós hangja ihletett. Hallgassa meg az Open című album dalait!
Jazz/World interjú

Kizökkenés a mából – Megjelent Orbán Bori első albuma

A Kaláka Kiadó gondozásában látott napvilágot Orbán Bori első lemeze Ma chanson címmel. Az album készüléséről, terveiről és vágyairól faggattuk a fiatal énekesnőt.
Jazz/World ajánló

Sztárprodukciók a Vajdahunyadvárban

A Budapest Bár és a 100 Tagú Cigányzenekar koncertjeivel zárul a 29. Vajdahunyadvári Nyári Zenei Fesztivál, amely idén összesen 8 koncerttel örvendeztette meg a közönséget.
Jazz/World ajánló

Nyári jazz meglepetés a Müpa videócsatornáján

Újranézhetők az idei Jazz Showcase felfedezettjeinek koncertjei, péntektől kezdve három héten át minden pénteken két koncertfelvételt tesz elérhetővé a Müpa videómegosztó felületén.