Jazz/World

Értékmentés az utolsó órában

2011.03.28. 10:52
Ajánlom
Befejeződik a világon egyedülálló Jövőnk Öröksége projekt: elkészült az 50 CD-ből álló Új Pátria sorozat az EGT/Norvég Finanszírozási Mechanizmusok támogatásával. A gyűjtésről a CD-k egyik szerkesztőjét, Árendás Pétert kérdeztük.

- Valóban az utolsó órában gyűjtötték össze ezeket a dallamokat? Lehet-e ma még ismeretlen népzenéket, népdalokat találni a Kárpát-medencében?

- A kilencvenes években azzal szembesültünk, hogy a '89-es forradalom után, a határok megnyílásával Erdélybe is viharos gyorsasággal áramlott be a nyugati kultúra. Korábban „élő múzeum" volt ez a vidék, a forradalom után viszont a lagzikban, kocsmákban egyre több helyen gépzene szólt a zenekarok helyett... Tényleg az utolsó órában kezdtük el a gyűjtést, a kilencvenes évek végén, a kétezres évek elején még élt a falusi zenészek a második világháború előtt született nagy generációja, de már alig volt alkalmuk a muzsikálásra. Amikor a magyarországi zenekarokat kutattuk fel, sok helyütt azt mondták, ha 10-15 évvel korábban megyünk, még komplett bandát találunk a faluban, így viszont már több településről kellett összeszedni a bandát.
Most, amikor az elkészült CD-kkel újra felkerestük a zenekarokat, kiderült, hogy a zenészek háromnegyede már nem él, és úgy haltak meg, hogy a tudásuk legtöbb esetben nem öröklődött át: a fiatalok vagy nem zenélnek, vagy városi műzenét, elektronikus zenét játszanak. Az Utolsó Óra gyűjtéseiben még számos új dallam került elő, de véleményem szerint ma már a fiatalabb zenészek repertoárjában új dallamot nem lehet találni.

- Milyen visszhangja van a gyűjtésnek, a CD-sorozatnak szakmai berkekben? Ön szerint kiknek lehet leginkább hasznos, érdekes a sorozat?

- Az Utolsó Órában felgyűjtött 1250 órányi anyag és a megjelent CD-sorozat páratlanul jelentős és nagyszabású projekt volt, mely nem csak a magyar, hanem az egész európai kulturális örökséget gazdagítja. A gyűjtés nagy érdeme a fent említett értékmentés mellett, hogy olyan falvak zenéjét is rögzítettük, ahol korábban nem folyt gyűjtés - ilyen például Budatelke, Hirip, vagy számos felvidéki falu. Bár a teljes gyűjtések már közkézen forognak a népzenészek között, az összegyűjtött hatalmas anyag kezelhetetlenül sok a zenészek számára. A most megjelent ötven CD-nek az az előnye, hogy kiválogattuk a felvételek legjavát, a legszebben eljátszott értékes dallamokat, és a könyvecskéből megtudhatnak sok egyéb fontos információt is például az adott kistájról, a zenészek életéről, a dallamokról, vagy az ezekhez kapcsolódó táncokról. Remélem, hogy egy-két év múlva a most kiadott CD-ken szereplő falvak muzsikája felbukkan az aktív zenekarok repertoárjában. Magyarbőd zenéje is kuriózumnak számított még 10-12 éve, és ma szinte minden zenekar ismeri a magyarbődi repertoárt.

- A korábban megjelent 18 CD mellett most norvég támogatással újabb 50 készült el, amelyeket Európa-szerte 400 intézmény, iskola kap meg. Tervezik-e a munka folytatását?

- Valóban, most dolgozunk azon, hogy minél több könyvtár, zeneiskola, közgyűjtemény kapja meg a CD-sorozatot. Ezen kívül vannak további terveink, a táncosok például nagyon várják, hogy az Utolsó Óra keretében gyűjtött táncfelvételekből a DVD-k is elkészüljenek. A gyűjtésben 112 zenekar vett részt, az eddig megjelent 68 CD-n nem fért el mindegyik, még legalább 10-15 banda repertoárja megérdemelné, hogy CD-n is megjelenjen: pl. a további erdélyi bandák mellett az avasi román, a szlovákiai ruszin vagy gorál gyűjtések. Ha lenne anyagi fedezet, az eddig megjelent két tematikus válogatás (Nagykarácsony-Kiskarácsony, A juhait kereső pásztor) mellé is készülhetnének újabbak. Tervünk tehát van bőven, meglátjuk, mit tudunk megvalósítani.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Kelemen Barnabás és Kokas Katalin a Gramophone díjazottjai között

Kihirdették a rangos brit zenei szaklap 2020-as győzteseit.
Könyv

Feleannyian olvasnak rendszeresen könyvet, mint 15 éve

A Tárki kutatása szerint 2005 óta majdnem megfeleződött a rendszeres könyolvasók száma. Átlagosan 37 könyvet olvasnak évente azok, akik olvasnak.
Vizuál

Október 1-jén indul a Szemrevaló Filmfesztivál

A nyitófilm Burhan Qurbani társadalmi kérdéseket feszegető mozija, az idei Berlinale egyik versenyfilmje, a Berlin, Alexanderplatz lesz.
Vizuál

100 millió dollárért is elkelhet Botticelli portréja a Sotheby's árverésén

Az alkotás egyike az itáliai reneszánsz mester mindössze tucatnyi portréjának, amelyek fennmaradtak.
Vizuál

Átadták a legjobb magyar filmelőzetesnek járó díjakat

Az idei Arany Blende a zsűri szavazatai szerint A létezés eufóriája-trailerhez került, míg a közönségdíj az Apró mesék előzeteséé lett. Mutatjuk a nyertes videókat!

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Jazz/World ajánló

Nő a kreativitás – női történetek a CAFe Budapest Kortárs Művészeti Fesztiválon

Nincs hiány ikonikus nőalakokban és női történetekben a fesztivál idei programkínálatában.
Jazz/World Jerry Lee Lewis

85 éves Jerry Lee Lewis, a zongorák gyilkosa

Szeptember 29-én lett nyolcvanöt éves az amerikai rock and roll egyik legendája, a botrányairól is ismert Jerry Lee Lewis. A később a country műfajába is elkalandozó énekes-zongoristát nevezték a szülők rémének és gyilkosnak is, igaz, ez utóbbi kitételt azért ragasztották rá, mert gyors ütemben fogyasztotta a zongorákat. A hangszert állva, ülve, sőt cipősarkával is püfölte, még arra is volt példa, hogy az előadás végén felgyújtotta. 
Jazz/World interjú

„Gyakran maga a hangszer ihlet meg" – Bögöthy Ádámmal beszélgettünk

Bár Bögöthy Ádám zenei tanulmányait gitáron kezdte meg, hamar kiderült, hogy a nagybőgő hangja is közel áll a szívéhez. A Kodolányi János Főiskolán és a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen is jazz tanszéken tanult – a két képzést párhuzamosan végezte el –, azóta pedig számos versenyen bizonyította tehetségét. Három éve csatlakozott a Modern Art Orchestrához, ennek kapcsán beszélgettünk vele a zenekarról, jazzről, vallásról.
Jazz/World hír

Frissítette minden idők legjobb 500 albumának listáját a Rolling Stone

Tizenhét évvel első kiadása után napra kész állapotba hozta a Rolling Stone magazin minden idők legjobb 500 albumának listáját, amelynek élén Marvin Gaye What's Going On című albuma felváltotta a Beatles együttes Sgt. Pepper's Lonely Hearts Club Band című albumát.
Jazz/World hír

Újabb rangos elismerést gyűjtött be a készülőben lévő Magyar Zene Háza

A világ legjobb zenei célú ingatlanfejlesztéseként díjazták a Liget Budapest projekt keretében épülő Magyar Zene Házát a világ egyik legrangosabb zenei-szakmai találkozójának megmérettetésén, az amerikai Music Cities Awardson.