Jazz/World

Essenben a magyar zenészek domináltak

2007.01.19. 00:00
Ajánlom
Tavaly október végén kezdődött és most, január közepén zárult az 57. Essener Lichtwochen Kulturális Fesztivál, ahol a díszvendég hazánk volt. A zárónapon a Fellegini KlezmerGipsy együttes, a Budapest Szaxofon Kvartett és Vukán György lépett a közönség elé többek között népdal- és dzsessz-feldolgozásokkal.

A bő két hónap során több mint húsz kulturális rendezvény kapott helyet a programban. Olyan kiemelkedően sikeres és izgalmas produkciók vonzották a német látogatókat, mint az Essen főterét nyolc napra fénybe borító magyar művészek produkciója (Kozma Péter fényművész vezetésével) vagy Oravecz György Liszt-estje, továbbá Tony Lakatos dzsesszkoncertje, László Gergő és Rákosi Péter Fantomképek című kiállítása, vagy éppen a Bóbita Bábszínház előadása. A produkciók között szerepelt továbbá a Fény-hárfa kiállítás. Ezen kívül számos, a gazdaság és kultúra egymásrautaltságát, összefonódását célzó beszélgetésre, összejövetelre is sor került.

Csak a megnyitó hetében (október 28. – november 5.) 1,5 millió látogatót vonzottak a "Länderdorf" standjai, ahol magyar gasztronómiai specialitások, népművészeti alkotások és számos magyarországi turisztikai érdekesség, információ is várta az érdeklődőket. A programokhoz szorosan kapcsolódott Pécs városa is, amely az Európa Kulturális Fővárosa 2010-es projektben Essen és Isztambul partnervárosa lesz.

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

Száz ólomkatonát cserélt egy vetítőgépre és az egész élete megváltozott

70 film, öt feleség, kilenc gyerek. A 100 éve született Ingmar Bergman titkát próbálják megfejteni hozzátartozók, munkatársak, kutatók, köztük a rendező egykori asszisztense, a magyar származású Katinka Faragó a legendás svédről készült dokumentumfilmben.
Jazz/World

Ezeket a jazzlemezeket hallgasd meg júliusban!

Új – régóta időszerű – sorozatunkban havonta ajánlunk hallgatásra érdemes lemezeket a frissen megjelent magyar és külföldi kiadványok közül. Az első cikk jogán megengedjük magunknak, hogy az előző hónapok terméséből is válogassunk.
Vizuál

Kiállítják Freud titkos gyűrűit

Az osztrák neurológus és pszichiáter a megajándékozotthoz kötődő mitológiai alakot vésetett az ékszerbe, amelyet csak a kiválasztottaknak ajándékozott.
Zenés színház

Dolhai Attila: „Egészséges versengés van bennünk”

Hagyomány és újítás jegyében rendezik meg hatodik alkalommal a nagy sikerű Palotakoncerteket a budai Vár gyönyörű díszletében. Bemutatjuk a húsz szólistát: elsőként az Operettszínház jól ismert és szeretett bonvivánját, Dolhai Attilát kérdeztük.
Klasszikus

Mozart zenéje enyhíti az epilepszia tüneteit

Egy friss kutatás szerint öt perc Mozart-muzsika is hozzájárulhat a betegek jobb közérzetéhez. Mindez azért is fontos, mert nem mindenkinek segítenek a drága gyógyszerek.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Jazz/World interjú

„Próbálok nem dobosként hozzáállni a zenéléshez”

Gyárfás Attila egy sokat gondolkodó ember benyomását kelti, de a zenében pont ennek ellenkezőjére, a lehető legnagyobb ösztönösségre és szabadságra törekszik. Zenekarával nemrég jelentette meg Cloud Factory című albumát, ennek apropóján kérdeztük zenei vízióiról.
Jazz/World blues

A blues nem más, mint életérzés

Ezt vallja a VI. Óbudai Blues Fesztivál egyik amerikai fellépője, Big Daddy Willson. A július 23. és 27. közötti eseménysorozat idén is a műfaj legfontosabb hagyományaival és a legélesebb kortárs jelenével való találkozást ígéri.
Jazz/World lemez

Ezeket a jazzlemezeket hallgasd meg júliusban!

Új – régóta időszerű – sorozatunkban havonta ajánlunk hallgatásra érdemes lemezeket a frissen megjelent magyar és külföldi kiadványok közül. Az első cikk jogán megengedjük magunknak, hogy az előző hónapok terméséből is válogassunk.
Jazz/World marokkó

Igazi riport egy marokkói popfesztiválról

Essauriában, a Gnawa és Világzene Fesztiválon járt szerzőnk, ahonnan egészen ambivalens érzésekkel távozott.
Jazz/World ajánló

Klezmer színesíti a Vajdahunyadvári Fesztivált

A 27. Vajdahunyadvári Nyári Zenei Fesztivál a hagyományos komolyzenei koncertek mellett idén is otthont ad a klezmer muzsikának. Július 16-án a Sabbathsong Klezmer Band koncertjét élvezhetjük, ezt követően pedig „Mozart est” várja a kikapcsolódni vágyókat.