Jazz/World

Észak-Mezőség - Ördöngösfüzes népzenéje

2010.12.20. 18:37
Ajánlom
A Hagyományok Háza gondozásában 2010-ben megjelent Új Pátria sorozat hatodik lemeze Észak-Mezőség - Ördöngösfüzes népzenéjét mutatja be.

A Mezőség a középkor folyamán nem alkotott közigazgatási egységet, Kolozs, Doboka és Belső-Szolnok vármegyék osztoztak rajta. Az Árpád-kori magyarság mellett a 12. századtól a tájegység északkeleti csücskében szász telepek is létesültek, melyek részben a besztercei szász szék joghatósága alatt álltak. Az újabb kori telepítések és a spontán népmozgás következtében a vidék a 18. századra román többségűvé vált, s nagyrészt a politikai változások következtében a 20. században felgyorsult a magyarság térvesztése e területen. A 21. század elején a közel 300 mezőségi községnek még mintegy ötöde olyan, ahol a magyar lakosság még száz főt meghaladó életképes közösséget alkot, többnyire helyben lakó lelkésszel. E zömében református települések többsége a tájegység északnyugati csücskében, Szamosújvár és Dés vonzáskörzetében, illetve a néhai marosszéki részeken, Marosvásárhely közelében tömörül. Marosludas és Aranyosgyéres földrajzi közelségében néhány 20. század eleji magyar telepes község (Detrehemtelep, Andrási-telep, Ecken) is színesíti az évszázadok során mindig változó mezőségi etnikai térképet, amely ugyanakkor egy színfolttal az utóbbi két-három évtizedben szegényebb lett: az idők folyamán ugyancsak folyamatosan morzsolódó, helyenként a magyarságba is beolvadó, Lekence környéki szászok kivándorlása által.

Ördöngösfüzes a táncházmozgalom egyik legtöbbet látogatott faluja. Sokan szeretik táncait, zenéjét, és sokan részesültek már népének kiáradó vendégszeretetében is. A falu nevét már egy 1172-es dokumentum megemlíti. Lakói közt a történelem során már jó ideje sok a közeli Szamosújváron katonáskodó, kisnemesi jogállású ember. Talán ezért olyan gazdag Füzes ma is katonanótákban. Lemezünk 3. és 12. számában hallhatunk szép példákat erre a hagyományra.

A lemezsorozat ide kattintva vásárolható meg.

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Könyv

E. T. A. Hoffmann Mozarttól kölcsönözte a nevét

1776. január 24-én született a német romantika kiemelkedő írója, Az arany virágcserép, valamint a Diótörő és Egérkirály szerzője, aki annyira tisztelte Wolfgang Amadeus Mozartot, hogy még a nevét is felvette.
Zenés színház

Súlyosan megsérült a Budapesti Operettszínház egyik táncosa a terézvárosi házomlásnál

Június 27-én, a reggeli órákban leomlott egy ház tetőszerkezete a 6. kerületi az Aradi utca és Jókai utca sarkán. A leeső szerkezeti elemek a Jókai utcára zuhantak, maguk alá temetve a Budapesti Operettszínház egyik táncművészét, aki éppen próbára tartott.
Színház

„Kételyek és kétségek visznek előre” – Beszélgetés Blaskó Péterrel

Hamarosan a Nemzeti Színházban is látható lesz Blaskó Péter „családi előadása”, a GRANE – Képzelgések a Peer Gynt nyomán, amelyet lánya, Blaskó Borbála rendezett, és fia is szerepel a Bethlen Téri Színház produkciójában. A színművésszel ősztől Hubay Miklós Ők tudják, mi a szerelem című drámájában is találkozhatunk, Udvaros Dorottya oldalán.
Vizuál

Last Minute kiállítások június utolsó hetére

Ezúttal olyan ritkaságszámba menő csoportos és egyéni tárlatokra hívjuk fel a figyelmet, amelyek ezen a héten még megnézhetők. A válogatásban szerepel vadonatúj kiállítótér rég nem látott művésszel, jól ismert galéria 24 kortárs művész munkáját bemutató tárlattal, valamint digitális művészeti triennálé.
Klasszikus

Új vizekre hajózhatunk a Nemzeti Filharmonikusok új évadában

Régi és új zene, különleges hangszeres művek és egész estés operaprodukciók, beavatókoncertek és kórushangversenyek várják a közönséget a 2022/23-as évadában a Nemzeti Filharmonikusok koncertjein.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Jazz/World ajánló

Bájolás sokszögben – Megjelent a Borbély Mihály Polygon új lemeze

A legendás formáció – Borbély Mihály, Lukács Miklós és Dés András triója – januárban rögzítette a Polygon második lemezét, amely most a Fonó kiadásában jelenik meg Bájoló / Enchantment címmel. A lemezbemutató koncertre a Hagyományok Háza szervezésében június 25-én került sor a Hagyományok Házában.
Jazz/World ajánló

A Vujicsics Együttes is fellép Salföldön

A Balkánra fókuszál a 7. Salföldi Dalföld; a fesztivál koncertekkel, kiállításokkal, táncházzal, minikonferenciával és sok más kulturális programmal várja a közönséget június 24. és 26. között a Káli-medencében.
Jazz/World ajánló

Löszfal-tövi új dimenziók: Dombos Fest 2022

A Dombos Fest július elején újra várja Kishegyesen az igényes szórakozásra vágyókat, és mindazokat, akik idén is elvarázsolódnának a löszfal tövében. 22 évvel ezelőtt egy szemétdomb helyén civil összefogással indult a Dombos Fest, amely azóta a térség egyik legkedveltebb művészeti fesztiváljává vált.
Jazz/World ajánló

Chris Potter San Franciscó-i supergroupja, az SFJazz a Müpában

A jelenkor kihívásaira, az elmúlt évek nehézségeire reflektál június 24-i budapesti koncertjén az SFJAZZ Collective. A kilenctagú supergroup az élő bizonyítéka, hogy a jazz ma is ugyanolyan élő, érvényes és szerethető műfaj, mint egykoron.
Jazz/World gyász

Elhunyt Ducsai Szabolcs trombitás

A Budapest Jazz Orchestra és a Studio 11 állandó tagjának halálhírét a Magyar Jazz Szövetség jelentette be közösségi oldalán.