Jazz/World

Észak-Mezőség - Ördöngösfüzes népzenéje

2010.12.20. 18:37
Ajánlom
A Hagyományok Háza gondozásában 2010-ben megjelent Új Pátria sorozat hatodik lemeze Észak-Mezőség - Ördöngösfüzes népzenéjét mutatja be.

A Mezőség a középkor folyamán nem alkotott közigazgatási egységet, Kolozs, Doboka és Belső-Szolnok vármegyék osztoztak rajta. Az Árpád-kori magyarság mellett a 12. századtól a tájegység északkeleti csücskében szász telepek is létesültek, melyek részben a besztercei szász szék joghatósága alatt álltak. Az újabb kori telepítések és a spontán népmozgás következtében a vidék a 18. századra román többségűvé vált, s nagyrészt a politikai változások következtében a 20. században felgyorsult a magyarság térvesztése e területen. A 21. század elején a közel 300 mezőségi községnek még mintegy ötöde olyan, ahol a magyar lakosság még száz főt meghaladó életképes közösséget alkot, többnyire helyben lakó lelkésszel. E zömében református települések többsége a tájegység északnyugati csücskében, Szamosújvár és Dés vonzáskörzetében, illetve a néhai marosszéki részeken, Marosvásárhely közelében tömörül. Marosludas és Aranyosgyéres földrajzi közelségében néhány 20. század eleji magyar telepes község (Detrehemtelep, Andrási-telep, Ecken) is színesíti az évszázadok során mindig változó mezőségi etnikai térképet, amely ugyanakkor egy színfolttal az utóbbi két-három évtizedben szegényebb lett: az idők folyamán ugyancsak folyamatosan morzsolódó, helyenként a magyarságba is beolvadó, Lekence környéki szászok kivándorlása által.

Ördöngösfüzes a táncházmozgalom egyik legtöbbet látogatott faluja. Sokan szeretik táncait, zenéjét, és sokan részesültek már népének kiáradó vendégszeretetében is. A falu nevét már egy 1172-es dokumentum megemlíti. Lakói közt a történelem során már jó ideje sok a közeli Szamosújváron katonáskodó, kisnemesi jogállású ember. Talán ezért olyan gazdag Füzes ma is katonanótákban. Lemezünk 3. és 12. számában hallhatunk szép példákat erre a hagyományra.

A lemezsorozat ide kattintva vásárolható meg.

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Elhunyt Marton László

A Vígszínház egykori igazgatóját hosszú, méltósággal viselt betegség után érte a halál. 76 éves volt.
Zenés színház

Maxon a regény eksztázisa: ilyen A nagy Gatsby a Vígben

Gatsby pesti milleniál 2019-ből. Gatsby Fitzgerald klasszikus alakja. Gatsby visszafele úszik, az idővel szemben. A Vígszínház új előadásában Gatsby jól énekel.
Vizuál

Menekülés az arisztokráciába

Végre ismét megpillanthatjuk a Downton Abbey ismerős sziluettjét, kószálhatunk a tökéletes angol gyepen, és már szélesvásznon csodálhatjuk a tökéletes szereplők tökéletes jelmezeit. Kérdés, hogy ez elég-e? Kérdés, hogy akarunk-e egyáltalán többet?
Zenés színház

Gyerekszereplők mesélnek a távozó Billy Elliot musicalről

Az évek során több gyerek is játszott a musicalben, amelyre szeptember 22-én lejár az Operaház szerződése. Búcsúzóul nézd meg, milyen volt a darabban játszani.
Vizuál

A magyar festőnő Bernstein-képei, amik bejárták a világot

Miközben fest, a zenész felvételeit hallgatja, kompozícióinak hátterét pedig a muzsika inspirálja. Zászkalicky Ágnes festményei szeptember 26-ig láthatók a Forrás Galériában.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Jazz/World ajánló

Szülővárosáról énekel Budapesten Dee Dee Bridgewater

A project ötlete évek óta érlelődött, miután Dee Dee Bridgewater visszatért Memphisbe, hogy felkutassa a zenei gyökereket, melyek hatással voltak egész életére. Október 7-én a Kongresszusi Központban énekli ezeket a nosztalgiával teli dalokat a Get Closer Concerts szervezésében.
Jazz/World budapest ritmo

Tartós zenei hidakat épít a Budapest Ritmo fesztivál

A korábbi évekhez hasonlóan idén is lesznek olyan koprodukciók, amik kifejezetten a fesztivál idejére állnak össze, de hallhatunk marokkói emancipációs zenekart, világhírű flamencoénekest, szülinapi koncertet és Césaria Évora emlékest is.
Jazz/World kritika

Érzelmi hullámvasút épült a New York-Hortobágy vonalon

Mi a közös egy magyar népdalban és egy mississippi bluesban? Ez is kiderült a szaxofonos Tóth Viktor Tercettjének Pocsai Kriszta és Horváth Sára Nina énekesekkel közös, szeptember 3-ai koncertjén.
Jazz/World ajánló

Kék bakeliten jelent meg a Solati Music első lemeze

A gyűjtők számára is ritkaságnak számító vinyl teljes anyagát december 7-én egy dupla koncertes lemezbemutató keretében élvezhetik élőben a jazz és a Neo-Soul rajongói a Budapest Jazz Clubban.
Jazz/World vakság

Vaksötétben éneklik Karády Katalin dalait

Szalóki Ági, Németh Juci és Kollár Klemencz László sötétben adnak koncertet szeptember 19-én Kardon Annamária és Helle Maximilian zongorakíséretével, aminek jegybevételeit látássérülteknek szóló hangoskönyvek készítésére fordítják.