Jazz/World

Észak-Mezőség - Ördöngösfüzes népzenéje

2010.12.20. 18:37
Ajánlom
A Hagyományok Háza gondozásában 2010-ben megjelent Új Pátria sorozat hatodik lemeze Észak-Mezőség - Ördöngösfüzes népzenéjét mutatja be.

A Mezőség a középkor folyamán nem alkotott közigazgatási egységet, Kolozs, Doboka és Belső-Szolnok vármegyék osztoztak rajta. Az Árpád-kori magyarság mellett a 12. századtól a tájegység északkeleti csücskében szász telepek is létesültek, melyek részben a besztercei szász szék joghatósága alatt álltak. Az újabb kori telepítések és a spontán népmozgás következtében a vidék a 18. századra román többségűvé vált, s nagyrészt a politikai változások következtében a 20. században felgyorsult a magyarság térvesztése e területen. A 21. század elején a közel 300 mezőségi községnek még mintegy ötöde olyan, ahol a magyar lakosság még száz főt meghaladó életképes közösséget alkot, többnyire helyben lakó lelkésszel. E zömében református települések többsége a tájegység északnyugati csücskében, Szamosújvár és Dés vonzáskörzetében, illetve a néhai marosszéki részeken, Marosvásárhely közelében tömörül. Marosludas és Aranyosgyéres földrajzi közelségében néhány 20. század eleji magyar telepes község (Detrehemtelep, Andrási-telep, Ecken) is színesíti az évszázadok során mindig változó mezőségi etnikai térképet, amely ugyanakkor egy színfolttal az utóbbi két-három évtizedben szegényebb lett: az idők folyamán ugyancsak folyamatosan morzsolódó, helyenként a magyarságba is beolvadó, Lekence környéki szászok kivándorlása által.

Ördöngösfüzes a táncházmozgalom egyik legtöbbet látogatott faluja. Sokan szeretik táncait, zenéjét, és sokan részesültek már népének kiáradó vendégszeretetében is. A falu nevét már egy 1172-es dokumentum megemlíti. Lakói közt a történelem során már jó ideje sok a közeli Szamosújváron katonáskodó, kisnemesi jogállású ember. Talán ezért olyan gazdag Füzes ma is katonanótákban. Lemezünk 3. és 12. számában hallhatunk szép példákat erre a hagyományra.

A lemezsorozat ide kattintva vásárolható meg.

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

Miklósa Erika az örökbefogadásról mesélt: Nagyon vártuk ezt a kislányt!

Az operaénekesnő és férje, Csiszár Zsolt a Családvarázs sorozatban mesélt arról, hogy milyen kockázatot jelentett egy olyan csecsemőt magukhoz venni, aki halva született.
Klasszikus

Fáy Miklós: „Nem a zenekar, nem a komponista, hanem maga a szimfónia a főszereplő"

Fáy Miklós hónapról hónapra programokat, könyveket, lemezeket ajánl nyomtatott magazinunk Menjél már című rovatában. Az augusztusi szám tartalmából.
Könyv

Nyáry Krisztián: Nem a politika, hanem az olvasó fogja eldönteni, milyen könyvet vesz a kezébe

A Líra Könyv Zrt. kreatív igazgatója szerint hiába erőlködnek a jobboldali, kormánypárti ideológusok, nem lehet az olvasók nélkül lecserélni az irodalmi kánont. És végső soron nem számít az író politikai beállítottsága, csak az, hogy milyen szöveget írt.
Könyv

950 személy számára állítottak ki igazolást arról, hogy Arany János rokona

Nem várt fordulat az Arany-kutatásban: az egyházi anyagkönyvek vizsgálata alapján akár 2000 élő rokona is lehet a költőnek, igaz, mind oldalági.
Jazz/World

Elkészült a Kossuth téri ünnepség és a tűzijáték zenéje

Az István király dicsérete című mű zeneszerzője Szarka Tamás, a Ghymes együttes alapító tagja, szólistaként Miklósa Erika operaénekesnő hallható.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Jazz/World gyász

Elhunyt Aretha Franklin

76 éves korában elhunyt Aretha Franklin, a soul legendás királynője, akinél nyolc éve állapítottak meg rákot.
Jazz/World hír

Elhunyt a Keresztapában is szereplő jazzénekesnő

Morgana Kinget a legtöbben Don Vito feleségeként ismerik a Keresztapában. A Grammy-jelölt jazzénekesnő 87 évesen hunyt el.
Jazz/World ajánló

Ezeket a jazzlemezeket hallgasd meg augusztusban!

Júliusban indult sorozatunkban havonta ajánlunk hallgatásra érdemes lemezeket a frissen megjelent vagy megjelenés előtt álló magyar és külföldi kiadványok közül. Augusztusi válogatásunk már jellemzően az őszi hangulatra készít fel bennünket.
Jazz/World örökség

Kitagadták az örökségből Jean-Michel Jarre-t

Filmzeneszerző édesapja mindent a negyedik feleségére hagyott, Jean-Michel Jarre és féltestvére, Stéphanie azonban nem nyugszanak bele a dologba.
Jazz/World ünnep

Elkészült a Kossuth téri ünnepség és a tűzijáték zenéje

Az István király dicsérete című mű zeneszerzője Szarka Tamás, a Ghymes együttes alapító tagja, szólistaként Miklósa Erika operaénekesnő hallható.