Jazz/World

Eszkimók kánikulában

2014.07.07. 16:50
Ajánlom
Kinek ne esne jól a nyári hőségben megpihenni egy hűs teremben, ahol nemcsak a test, a lélek is felüdülhet? Nyáron is gazdag kínálattal várja látogatóit a Magyar Népi Iparművészeti Múzeum és annak időszaki kiállítóterme. A népi mesterségek közül a fazekasság, szövés, fa-, és bőrművesség mesterművei láthatók a Fő utca 6. szám alatt, a Múzeum időszaki kiállítótermében, a Szilágyi Dezső téren pedig a XX. Országos Bőrműves Tábor résztvevőinek munkáit, majd az Ifjú mesterek remekeit tekinthetik meg az érdeklődők.

Három fazekas, Berta István vönöcki, Domonkos László somlóhegyi és Veres Gyula mezőtúri fazekas használati tárgyai mellett plasztikák és szobrok szerepelnek azon a kiállításon, amely július 12-ig látható a budapesti Hagyományok Háza részeként működő Magyar Népi Iparművészeti Múzeum emeleti kiállítótermében. A földszinti teremben, Fekete-fehér címmel Fülöp Pálné szövő és Fazekas Lajos fazekas, a népművészet mestereinek közös kiállításán a (nemcsak) fehér, egyedi, leheletfinom szőttesek, és a (nemcsak) feketére égetett edények harmóniájában gyönyörködhetnek a látogatók. A kiállítás július 19-ig, keddtől szombatig 10 és 18 óra között tekinthető meg. Július 25-től ugyanitt A fák titkos szíve címmel a III. Zalaegerszegi Országos Faműves Pályázat alkotásai, augusztus 1-től pedig Molnár Imre bőrműves iparművész kiállítása lesz látható.

Kikészítettük címmel az Országos Bőrműves Táborban készült alkotásokból nyílik kiállítás július 9-én 16 órakor a Magyar Népi Iparművészeti Múzeum időszaki kiállítótermében. A Tábor tematikája évente változik. A pásztor bőrművességtől Afrika bőrművességén keresztül a hallgatók megismerkedhetnek a bőrös mesterség elméleti és gyakorlati alapjaival. Idén az eszkimók bőrművessége volt a téma.

Az Ifjú mesterek remekei című, augusztus 15-én nyíló kiállítás a Népművészet Ifjú Mestere pályázatra 2014-ben érkezett munkákból készül. A kiállítás hétfőtől csütörtökig 9-től 16 óráig, pénteken 9-től 13 óráig látogatható.

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

Rosszkedvű? – Vígjátékok karantén idejére

Nem a valóság elől menekülünk, egyszerűen csak szeretnénk egy kicsit jobban érezni magunkat. Ezért nézünk vígjátékokat és ezért ajánljuk őket. Szubjektív filmajánlónkban az HBO Go klasszikus és közelmúltbeli vígjátékaiból válogattunk.
Klasszikus

Elhunyt Krzysztof Penderecki lengyel zeneszerző

Nyolcvanhat éves korában, hosszú és súlyos betegség után vasárnap elhunyt Krzysztof Penderecki neves lengyel zeneszerző, a kortárs zene kiemelkedő alakja - közölte a lengyel sajtó.
Plusz

Hatezer műsort tesz közzé ingyenesen az MTVA

A NAVA, a Rádióarchívum és az M3 is ingyenessé tette tartalmainak egy részét, hogy komolyzene, hangoskönyvek, tévéfilmek és sorozatok által biztosítsák az igényes otthoni szórakozást.
Színház

Molnár Piroska: „A színházak nem köthetnek ki végleg az online térben”

A Kossuth-díjas színművész, a Nemzet Színésze azt mondja, hogy most is minden nap körbetelefonálják egymást Pogány Judittal és Csomós Marival, ki hogy van. Bizakodnak. Molnár Piroska arról is beszél, hogy ez a rendkívüli helyzet komoly lelki és szellemi erőpróba is, egy mentális maraton, ezért óvatosan kell bánnunk az energiáinkkal. Ő türelmes, de azért már nagyon hiányoznak neki a kollégák.
Színház

A Színházi világnapon indult az Ülj mellém! beszélgetéssorozat

A kultúra és a sport tehetségeit ülteti egy asztal mellé Fodor Annamária színművész és a Molnár Andrea táncművész új online beszélgetéssorozata. Az Ülj mellém! első adásában Udvaros Dorottya, Miklós Edit és Bercsényi Péter beszélgetnek. 

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Jazz/World videó

A járvány alatt is dolgozókért szól a Neked írom a dalt különleges verziója - Videó!

A dal szerzője, Presser Gábor mellett olyan művészek énekelnek együtt, mint Zorán vagy Charlie - összesen negyvenhárman köszönik meg az egészségügyiben vagy kereskedelemben dolgozók és a tanárok munkáját.
Jazz/World fonó

Elitcsapatban Lajkó Félix a VOLOSI közös lemeze

Egyetlen magyar kiadású albumként az elmúlt öt év legjobb ötven lemeze közé került Lajkó Félix & VOLOSI közös lemeze a világ legelismertebb világzenei szaklapja, a londoni székhelyű SONGLINES listáján.
Jazz/World online közvetítés

„A zene lelki táplálék” – Erkélykoncertek a Hagyományok Házában minden délben

A Hagyományok Háza minden délben koncertsorozattal jelentkezik a Corvin téri székházának teraszáról. Az eseménysorozat április 22-éig a Hagyományok Háza Facebook oldalán követhető.
Jazz/World magazin

A Hungarian FolkEmbassy & Barátai népzenével és régizenével a magyar–lengyel barátságról

A magyar-lengyel barátság napján, március 23-án látott napvilágot a Hungarian FolkEmbassy & Barátai új lemeze, amelyet Budapesten és Varsóban vettek fel 2019 telén.
Jazz/World gyász

Elhunyt Manu Dibango jazz-szaxofonos

A fúziós jazz legendás alakjának halálát az új koronavírushoz köthető tüdőgyulladás okozta. 86 éves volt.