Jazz/World

Eszkimók kánikulában

2014.07.07. 16:50
Ajánlom
Kinek ne esne jól a nyári hőségben megpihenni egy hűs teremben, ahol nemcsak a test, a lélek is felüdülhet? Nyáron is gazdag kínálattal várja látogatóit a Magyar Népi Iparművészeti Múzeum és annak időszaki kiállítóterme. A népi mesterségek közül a fazekasság, szövés, fa-, és bőrművesség mesterművei láthatók a Fő utca 6. szám alatt, a Múzeum időszaki kiállítótermében, a Szilágyi Dezső téren pedig a XX. Országos Bőrműves Tábor résztvevőinek munkáit, majd az Ifjú mesterek remekeit tekinthetik meg az érdeklődők.

Három fazekas, Berta István vönöcki, Domonkos László somlóhegyi és Veres Gyula mezőtúri fazekas használati tárgyai mellett plasztikák és szobrok szerepelnek azon a kiállításon, amely július 12-ig látható a budapesti Hagyományok Háza részeként működő Magyar Népi Iparművészeti Múzeum emeleti kiállítótermében. A földszinti teremben, Fekete-fehér címmel Fülöp Pálné szövő és Fazekas Lajos fazekas, a népművészet mestereinek közös kiállításán a (nemcsak) fehér, egyedi, leheletfinom szőttesek, és a (nemcsak) feketére égetett edények harmóniájában gyönyörködhetnek a látogatók. A kiállítás július 19-ig, keddtől szombatig 10 és 18 óra között tekinthető meg. Július 25-től ugyanitt A fák titkos szíve címmel a III. Zalaegerszegi Országos Faműves Pályázat alkotásai, augusztus 1-től pedig Molnár Imre bőrműves iparművész kiállítása lesz látható.

Kikészítettük címmel az Országos Bőrműves Táborban készült alkotásokból nyílik kiállítás július 9-én 16 órakor a Magyar Népi Iparművészeti Múzeum időszaki kiállítótermében. A Tábor tematikája évente változik. A pásztor bőrművességtől Afrika bőrművességén keresztül a hallgatók megismerkedhetnek a bőrös mesterség elméleti és gyakorlati alapjaival. Idén az eszkimók bőrművessége volt a téma.

Az Ifjú mesterek remekei című, augusztus 15-én nyíló kiállítás a Népművészet Ifjú Mestere pályázatra 2014-ben érkezett munkákból készül. A kiállítás hétfőtől csütörtökig 9-től 16 óráig, pénteken 9-től 13 óráig látogatható.

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

Amerikáig is eljutott a nagy port kavart Billy Elliot-ügy híre

Az egyik legnépszerűbb hollywoodi portál „gaygate”-ről, azaz meleg-botrányról ír az elmaradt előadásokkal kapcsolatban.
Vizuál

Instagramon dokumentálta apja halálát egy fotós

Apja élete utolsó tanítását akarta átadni fiának, akinek teljesen hiányzott addigi életéből - fia pedig így, fotókon keresztül próbálta feldolgozni a tragédiát. A sorozat végül mindkettőjük számára sokkal többet adott.
Tánc

Mesternő, nagybetűvel

Lőrinc Katalin egy személyben aktív táncos, pedagógus és teoretikus. Június 25-én a Müpában mutatkoznak be tanítványai, akik már az ő új oktatási metódusa szerint végeztek a Táncművészeti Egyetemen. Emellett nemrég megjelent, A test mint szöveg című könyvéről is beszélgettünk.
Zenés színház

Gördülő titkárság az Operában

Az Ybl-palota korszerűsítése új kihívások elé állította az Opera művészeti osztályait, a nehézségekből azonban igyekeznek előnyt kovácsolni: az Andrássy úti játszóhely kiesését az új évadban is nagyszabású turnék egész sorával tervezik ellensúlyozni.
Klasszikus

Molto scherzando: Ilyen, ha a karmester szelfibotra cseréli a pálcát

Persze csak a Photoshop segítségével, egy komoly karmester soha nem tenne ilyet!

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Jazz/World ziggy marley

Reggae-láz Veszprémben

Július 11-én egy jamaikai reggae-koncerttel nyitja meg kapuit a VeszprémFest, melynek sztárja a műfaj szuperhőse, Bob Marley ma már szintén veteránnak számító fia, Ziggy Marley lesz. Az énekes először lép fel hazánkban.
Jazz/World

Gyönyörű örmény népdalfeldolgozással jelentkezik az Antal Gábor Trió

Nem sokkal a megalakulásuk után máris nemzetközi versenyről hozta el a fődíjat a trió, akiknek örmény népzenéből ihletett új szerzeménye most a Fidelión debütál. Cikkünkben a zenekar történetéről és terveikről is mesélnek.
Jazz/World interjú

„Rockopera, csak nem rock és nem opera”

Izgalmas programzenei kísérletbe fogott a Premecz Mátyás Hammond orgonista vezette, idén 10 éves Kéknyúl Band: a bűnügyi filmek világát idézik meg a Müpa színpadán június 20-án, olyan vendégszólistákkal, mint Palya Bea és Sena. Erről kérdeztük Premecz Mátyást.
Jazz/World quincy jones

Andreas Varady nem akar iskolába menni

A magyar származású, csodagyerekként felfedezett gitáros a leghíresebb jazzmagazin, a Downbeat címlapján szereplő cikkben mondja el, miért nem akar a legjobb jazziskolákban továbbtanulni.
Jazz/World lukács miklós

Lukács Miklóssal lép fel Charles Lloyd Budapesten

A tervezettől eltérő helyszínen, a RAM Colosseumban lesz a világhírű amerikai jazzszaxofonos, Charles Lloyd és formációja, a Marvels budapesti koncertje július 1-jén.