Jazz/World

Észt feszt a Műhelyben

2010.11.20. 22:35
Ajánlom
Az észt zene, film, irodalom, mesék, sőt: a kövek és a tengerzúgás a Nyitott Műhely műsorán.

A háromnapos fesztiválon a Magyarországi Észt Intézet változatos programokkal igyekszik megmutatni a látogatóknak, miért is érdekes az észt kultúra. A rendezvény egyben főhajtás két „nagy öreg" előtt. Az egyik a világhírű zeneszerző, Arvo Pärt, akiről mindhárom este láthatók zenei dokumentumfilmek. A másik Fred Jüssi természetfotós, természetfilozófus, akinek Kőminták című kiállításával nyílik meg a fesztivál pénteken, 26-án. Szombaton és vasárnap szintén Jüssi vetített fotói és hangfelvételei teremtenek természetközeli illúziót a Virtuális piknik Észtországban c. programon. A piknikkosárba valót mindehhez a Nyitott Műhely aznapi észt menüsorából lehet kiválasztani.

A zenei kínálatban első nap gitáros-szaxofonos-gyertyafényes romantika szerepel, a Laura Junson-Kristjan Mazurtchak-Erko Niit Trió péntek kora esti fellépésén. A trió tavaly nyár óta dolgozik együtt. Saját bevallásuk szerint mindhárman ugyanolyan romantikus alkatúak, így könnyen megtalálták a közös hangot. Laura és Erko a Viljandi Kulturális Akadémia hallgatói. A szaxofonos Kristjan hosszabb ideje tevékeny szereplője az észt jazz-színtérnek. Játékán érződik a szoros kapcsolat a természettel. Saját együttese, az Arcticum tavaly indította el Nordic Secrets című audiovizuális projektjét. A trió nemrég megjelent debütáló albuma anyagát mutatja be, észt nyelvű és észt, többnyire őszi hangulatú dalokat.

Az egyik legnépszerűbb énekesnő, Hedvig Hanson is eljön Pestre, állandó társa, Andre Maaker gitáros kíséretében. 2004-es lemezük címe (Nii õrn on öö - magyarul kb.: Örömöt hozol nekem) sejtetni engedi, hogy milyen jól lehet észtül, nyelvrokonaink nyelvén énekelni. Hansonnak ehhez legalább olyan jó hangja van, mint a híres mai norvég és dán énekesnőknek, meg egy kicsit déliesebb temperamentuma. Persze a kilenc sorlemez, az őszintén elismerő külföldi kritikák (All about jazz, Billboard), és egyre több fellépése szerte a világban azt mutatják, hogy Hansont sem kerüli el a siker. Szombat kora esti koncertjük is a Nyitott Műhely hangulatának megfelelő intim muzsikát ígér.

Juhász Gábor gitáros nem először dolgozik költőkkel, amikor Tõnu Őnnepalu és Lauri Sommer magyarul elhangzó verseihez gitározik - ismert például Jónás Tamáshoz fűződő termékeny munkakapcsolata. Talán nem köztudomású, bár Juhász mindig elmondta, valahányszor szóba került, hogy édesanyja észt volt.

A gyerekek se maradnak program nélkül, ők a Kompánia Színházi Társulat interaktív előadásán gondolkodhatnak el arról, hogyan kell bánni az álmainkkal (az előadás Andrus Kivirähk író Sári, Samu és a titkok c. magyarul is megjelent regénye alapján készült.) Az elvarázsolt lelkű felnőtteknek pedig Lengyel Tóth Krisztina mond észt népmeséket.

November 26-28. Nyitott Műhely
Esztofília fesztivál
Ingyenes

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

Száz ólomkatonát cserélt egy vetítőgépre és az egész élete megváltozott

70 film, öt feleség, kilenc gyerek. A 100 éve született Ingmar Bergman titkát próbálják megfejteni hozzátartozók, munkatársak, kutatók, köztük a rendező egykori asszisztense, a magyar származású Katinka Faragó a legendás svédről készült dokumentumfilmben.
Jazz/World

Ezeket a jazzlemezeket hallgasd meg júliusban!

Új – régóta időszerű – sorozatunkban havonta ajánlunk hallgatásra érdemes lemezeket a frissen megjelent magyar és külföldi kiadványok közül. Az első cikk jogán megengedjük magunknak, hogy az előző hónapok terméséből is válogassunk.
Vizuál

Kiállítják Freud titkos gyűrűit

Az osztrák neurológus és pszichiáter a megajándékozotthoz kötődő mitológiai alakot vésetett az ékszerbe, amelyet csak a kiválasztottaknak ajándékozott.
Zenés színház

Dolhai Attila: „Egészséges versengés van bennünk”

Hagyomány és újítás jegyében rendezik meg hatodik alkalommal a nagy sikerű Palotakoncerteket a budai Vár gyönyörű díszletében. Bemutatjuk a húsz szólistát: elsőként az Operettszínház jól ismert és szeretett bonvivánját, Dolhai Attilát kérdeztük.
Klasszikus

Mozart zenéje enyhíti az epilepszia tüneteit

Egy friss kutatás szerint öt perc Mozart-muzsika is hozzájárulhat a betegek jobb közérzetéhez. Mindez azért is fontos, mert nem mindenkinek segítenek a drága gyógyszerek.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Jazz/World interjú

„Próbálok nem dobosként hozzáállni a zenéléshez”

Gyárfás Attila egy sokat gondolkodó ember benyomását kelti, de a zenében pont ennek ellenkezőjére, a lehető legnagyobb ösztönösségre és szabadságra törekszik. Zenekarával nemrég jelentette meg Cloud Factory című albumát, ennek apropóján kérdeztük zenei vízióiról.
Jazz/World blues

A blues nem más, mint életérzés

Ezt vallja a VI. Óbudai Blues Fesztivál egyik amerikai fellépője, Big Daddy Willson. A július 23. és 27. közötti eseménysorozat idén is a műfaj legfontosabb hagyományaival és a legélesebb kortárs jelenével való találkozást ígéri.
Jazz/World lemez

Ezeket a jazzlemezeket hallgasd meg júliusban!

Új – régóta időszerű – sorozatunkban havonta ajánlunk hallgatásra érdemes lemezeket a frissen megjelent magyar és külföldi kiadványok közül. Az első cikk jogán megengedjük magunknak, hogy az előző hónapok terméséből is válogassunk.
Jazz/World marokkó

Igazi riport egy marokkói popfesztiválról

Essauriában, a Gnawa és Világzene Fesztiválon járt szerzőnk, ahonnan egészen ambivalens érzésekkel távozott.
Jazz/World ajánló

Klezmer színesíti a Vajdahunyadvári Fesztivált

A 27. Vajdahunyadvári Nyári Zenei Fesztivál a hagyományos komolyzenei koncertek mellett idén is otthont ad a klezmer muzsikának. Július 16-án a Sabbathsong Klezmer Band koncertjét élvezhetjük, ezt követően pedig „Mozart est” várja a kikapcsolódni vágyókat.