Jazz/World

Észt feszt a Műhelyben

2010.11.20. 22:35
Ajánlom
Az észt zene, film, irodalom, mesék, sőt: a kövek és a tengerzúgás a Nyitott Műhely műsorán.

A háromnapos fesztiválon a Magyarországi Észt Intézet változatos programokkal igyekszik megmutatni a látogatóknak, miért is érdekes az észt kultúra. A rendezvény egyben főhajtás két „nagy öreg" előtt. Az egyik a világhírű zeneszerző, Arvo Pärt, akiről mindhárom este láthatók zenei dokumentumfilmek. A másik Fred Jüssi természetfotós, természetfilozófus, akinek Kőminták című kiállításával nyílik meg a fesztivál pénteken, 26-án. Szombaton és vasárnap szintén Jüssi vetített fotói és hangfelvételei teremtenek természetközeli illúziót a Virtuális piknik Észtországban c. programon. A piknikkosárba valót mindehhez a Nyitott Műhely aznapi észt menüsorából lehet kiválasztani.

A zenei kínálatban első nap gitáros-szaxofonos-gyertyafényes romantika szerepel, a Laura Junson-Kristjan Mazurtchak-Erko Niit Trió péntek kora esti fellépésén. A trió tavaly nyár óta dolgozik együtt. Saját bevallásuk szerint mindhárman ugyanolyan romantikus alkatúak, így könnyen megtalálták a közös hangot. Laura és Erko a Viljandi Kulturális Akadémia hallgatói. A szaxofonos Kristjan hosszabb ideje tevékeny szereplője az észt jazz-színtérnek. Játékán érződik a szoros kapcsolat a természettel. Saját együttese, az Arcticum tavaly indította el Nordic Secrets című audiovizuális projektjét. A trió nemrég megjelent debütáló albuma anyagát mutatja be, észt nyelvű és észt, többnyire őszi hangulatú dalokat.

Az egyik legnépszerűbb énekesnő, Hedvig Hanson is eljön Pestre, állandó társa, Andre Maaker gitáros kíséretében. 2004-es lemezük címe (Nii õrn on öö - magyarul kb.: Örömöt hozol nekem) sejtetni engedi, hogy milyen jól lehet észtül, nyelvrokonaink nyelvén énekelni. Hansonnak ehhez legalább olyan jó hangja van, mint a híres mai norvég és dán énekesnőknek, meg egy kicsit déliesebb temperamentuma. Persze a kilenc sorlemez, az őszintén elismerő külföldi kritikák (All about jazz, Billboard), és egyre több fellépése szerte a világban azt mutatják, hogy Hansont sem kerüli el a siker. Szombat kora esti koncertjük is a Nyitott Műhely hangulatának megfelelő intim muzsikát ígér.

Juhász Gábor gitáros nem először dolgozik költőkkel, amikor Tõnu Őnnepalu és Lauri Sommer magyarul elhangzó verseihez gitározik - ismert például Jónás Tamáshoz fűződő termékeny munkakapcsolata. Talán nem köztudomású, bár Juhász mindig elmondta, valahányszor szóba került, hogy édesanyja észt volt.

A gyerekek se maradnak program nélkül, ők a Kompánia Színházi Társulat interaktív előadásán gondolkodhatnak el arról, hogyan kell bánni az álmainkkal (az előadás Andrus Kivirähk író Sári, Samu és a titkok c. magyarul is megjelent regénye alapján készült.) Az elvarázsolt lelkű felnőtteknek pedig Lengyel Tóth Krisztina mond észt népmeséket.

November 26-28. Nyitott Műhely
Esztofília fesztivál
Ingyenes

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Fischer Ádám is fellép a Royal Albert Hallban

A holdra szállás 50., Viktória királynő születésének 200., a Proms megalapítója, Henry Wood születésének 150. évfordulójára emlékezik a BBC Proms rendezvénysorozata, amelyen idén először környezetvédelemmel kapcsolatos zeneműveket is műsorra tűztek.
Klasszikus

Chaplin, az elfeledett zeneszerző zseni

Legtöbb filmjéhez maga komponált zenét, pedig nem tudott kottát olvasni. Egy időben sehova nem ment a hegedűje nélkül, és zeneszerzőként Oscar-díjat is nyert. Chaplin kevéssé ismert arca a muzsikusé.
Zenés színház

Liliom hazatalál

Április 26-án mutatja be a Budapesti Operettszínház a Molnár Ferenc színműből készült világhírű musicalt, a Carouselt. Béres Attila rendezővel a Liliom iránti rajongásáról és a készülő előadásról beszélgettünk.
Klasszikus

Ez a csellóirodalom egyik legszebb versenyműve

Dvořák egyik legszebb művével, a h-moll gordonkaversennyel búcsúzik a Müpa közönségétől a Pannon Filharmonikusok ebben az évadban.
Jazz/World

Női energiáktól pezseg a Jazztavasz

A május 3. és 5. között zajló Jazztavaszon idén három hölgy közvetíti a jazz iránti szenvedélyt – ezúttal basszusgitáron, szaxofonon, illetve énekhanggal.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Jazz/World ZSIMÜ 2019

Alinda Chagallról és tüdőkapacitásáról is kérdezte Horgas Esztert

Folytatódik a heti rendszerességgel jelentkező portréinterjú széria, melyben Veiszer Alinda kérdezi a Zsidó Művészeti Napok művészeit. Horgas Eszter fuvolaművésszel arra is kitértek, mennyire kemény fizikai munkát jelent a fuvola, és hogy jönnek ehhez a gumimatracok.
Jazz/World müpa

Női energiáktól pezseg a Jazztavasz

A május 3. és 5. között zajló Jazztavaszon idén három hölgy közvetíti a jazz iránti szenvedélyt – ezúttal basszusgitáron, szaxofonon, illetve énekhanggal.
Jazz/World ajánló

Budapesten játszik John McLaughlin, a gitárlegenda

John McLaughlin, olyan zenészóriásokkal játszott együtt, mint Miles Davis, Jimi Hendrix, vagy Jaco Pastorius, az ő nevéhez fűződik az első jazz-rock album, és a szimfonikus zene, a jazz és az indiai zene legelső fúziója. Ezúttal a The 4th Dimension nevű zenekarával lép fel április 20-án.
Jazz/World ajánló

Szerelmes Chagall – Horgas Eszter és Bálint András estje

A mester életútját követve orosz, zsidó, francia és amerikai klasszikus és jazz zeneművekből válogatott bravúros feldolgozásokat hallhat a közönség május 25-én az Urániában.
Jazz/World hír

A spanyol királyi család is elismerően nyilatkozott a Snétberger-módszerről

A Nemzetközi Roma Napon, április 8-án vette át a Spanyol Roma Kulturális Intézet díját (Nuevos Creadores) Snétberger Ferenc a Spanyol Nemzeti Múzeumban, a Pradóban, ahol a királyi család tagjai is gratuláltak a Felsőörsön zajló tehetséggondozáshoz.