Jazz/World

Észt feszt a Műhelyben

2010.11.20. 22:35
Ajánlom
Az észt zene, film, irodalom, mesék, sőt: a kövek és a tengerzúgás a Nyitott Műhely műsorán.

A háromnapos fesztiválon a Magyarországi Észt Intézet változatos programokkal igyekszik megmutatni a látogatóknak, miért is érdekes az észt kultúra. A rendezvény egyben főhajtás két „nagy öreg" előtt. Az egyik a világhírű zeneszerző, Arvo Pärt, akiről mindhárom este láthatók zenei dokumentumfilmek. A másik Fred Jüssi természetfotós, természetfilozófus, akinek Kőminták című kiállításával nyílik meg a fesztivál pénteken, 26-án. Szombaton és vasárnap szintén Jüssi vetített fotói és hangfelvételei teremtenek természetközeli illúziót a Virtuális piknik Észtországban c. programon. A piknikkosárba valót mindehhez a Nyitott Műhely aznapi észt menüsorából lehet kiválasztani.

A zenei kínálatban első nap gitáros-szaxofonos-gyertyafényes romantika szerepel, a Laura Junson-Kristjan Mazurtchak-Erko Niit Trió péntek kora esti fellépésén. A trió tavaly nyár óta dolgozik együtt. Saját bevallásuk szerint mindhárman ugyanolyan romantikus alkatúak, így könnyen megtalálták a közös hangot. Laura és Erko a Viljandi Kulturális Akadémia hallgatói. A szaxofonos Kristjan hosszabb ideje tevékeny szereplője az észt jazz-színtérnek. Játékán érződik a szoros kapcsolat a természettel. Saját együttese, az Arcticum tavaly indította el Nordic Secrets című audiovizuális projektjét. A trió nemrég megjelent debütáló albuma anyagát mutatja be, észt nyelvű és észt, többnyire őszi hangulatú dalokat.

Az egyik legnépszerűbb énekesnő, Hedvig Hanson is eljön Pestre, állandó társa, Andre Maaker gitáros kíséretében. 2004-es lemezük címe (Nii õrn on öö - magyarul kb.: Örömöt hozol nekem) sejtetni engedi, hogy milyen jól lehet észtül, nyelvrokonaink nyelvén énekelni. Hansonnak ehhez legalább olyan jó hangja van, mint a híres mai norvég és dán énekesnőknek, meg egy kicsit déliesebb temperamentuma. Persze a kilenc sorlemez, az őszintén elismerő külföldi kritikák (All about jazz, Billboard), és egyre több fellépése szerte a világban azt mutatják, hogy Hansont sem kerüli el a siker. Szombat kora esti koncertjük is a Nyitott Műhely hangulatának megfelelő intim muzsikát ígér.

Juhász Gábor gitáros nem először dolgozik költőkkel, amikor Tõnu Őnnepalu és Lauri Sommer magyarul elhangzó verseihez gitározik - ismert például Jónás Tamáshoz fűződő termékeny munkakapcsolata. Talán nem köztudomású, bár Juhász mindig elmondta, valahányszor szóba került, hogy édesanyja észt volt.

A gyerekek se maradnak program nélkül, ők a Kompánia Színházi Társulat interaktív előadásán gondolkodhatnak el arról, hogyan kell bánni az álmainkkal (az előadás Andrus Kivirähk író Sári, Samu és a titkok c. magyarul is megjelent regénye alapján készült.) Az elvarázsolt lelkű felnőtteknek pedig Lengyel Tóth Krisztina mond észt népmeséket.

November 26-28. Nyitott Műhely
Esztofília fesztivál
Ingyenes

Programkereső

Legnépszerűbb

Könyv

„Nincs kitől többé megtanulni, hogyan bocsáthatnánk meg egymásnak” – Konrád Györgyre emlékezve

Pályatársakat, kortárs művészeket, barátokat kértünk meg, hogy pár sorban írjanak Konrád Györgyről, Konrád Györgyhöz.
Klasszikus

Mikor kezdtünk el ráadást követelni a hangversenyeken?

Megszokott dolog: ha a műsor megengedi, addig tapsolunk, míg a muzsikus újra színpadra nem jön, és ráadást ad. Mint minden hagyomány, ez is elkezdődött valamikor.
Klasszikus

Szokolay Ádám nyerte az idei Bartók Világversenyt

A nemzetközi zsűri a szombati nagyzenekari döntő után hozta meg a végső határozatot. A második díjat Balogh Ádám, a harmadikat pedig Peter Klimo kapta.
Könyv

Elhunyt Konrád György

Életének 87. évében elhunyt Konrád György Kossuth- és Herder-díjas író, esszéista, szociológus - tudatta a család pénteken az MTI-vel.
Vizuál

Átadták a hazai szinkronszakma legrangosabb díjait

A közönség és a kuratórium is szavazott, többek között díjat kapott Bobby Ewing magyar hangja és a Csernobil című sorozat szinkronja is.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Jazz/World ajánló

Grammy-díjas nagyságok a Budapesti Nemzetközi Gitárfesztiválon

A klasszikus gitár nagyjai, három Grammy-díjas legenda lesz a vendég az idei Budapesti Nemzetközi Gitárfesztiválon november 8-10. között a Zeneakadémián. Az Eötvös József Liszt-díjas gitárművész, a Zeneakadémia tanszékvezető tanára által hat éve életre hívott rangos fesztivál a klasszikus gitárzenét helyezi el a hazai zenei életben a megfelelő helyre, bemutatva a hangszer és irodalmának sokoldalúságát és kiemelkedő művészeit.
Jazz/World ajánló

Budapesten is bemutatkozik Harcsa Veronika menő belgiumi zenekara

A Next.Ape tagjai mindannyian jazz-zenészek, mégsem jazzt játszanak, hanem elektronikával és improvizációkkal megspékelt alternatív popzenét. A formáció szeptember 27-én játszik az A38 hajón.
Jazz/World ajánló

Szülővárosáról énekel Budapesten Dee Dee Bridgewater

A project ötlete évek óta érlelődött, miután Dee Dee Bridgewater visszatért Memphisbe, hogy felkutassa a zenei gyökereket, melyek hatással voltak egész életére. Október 7-én a Kongresszusi Központban énekli ezeket a nosztalgiával teli dalokat a Get Closer Concerts szervezésében.
Jazz/World budapest ritmo

Tartós zenei hidakat épít a Budapest Ritmo fesztivál

A korábbi évekhez hasonlóan idén is lesznek olyan koprodukciók, amik kifejezetten a fesztivál idejére állnak össze, de hallhatunk marokkói emancipációs zenekart, világhírű flamencoénekest, szülinapi koncertet és Césaria Évora emlékest is.
Jazz/World kritika

Érzelmi hullámvasút épült a New York-Hortobágy vonalon

Mi a közös egy magyar népdalban és egy mississippi bluesban? Ez is kiderült a szaxofonos Tóth Viktor Tercettjének Pocsai Kriszta és Horváth Sára Nina énekesekkel közös, szeptember 3-ai koncertjén.