Jazz/World

Esztrád hip-hop, dzsessz- és világzene

2002.10.29. 00:00
Ajánlom
Folytatódik a Millenáris Park (II., Fény u. 20–22.) koncertsorozata. Ezúttal is zenei csemegéket kínálnak a közönségnek, most azonban nemcsak a dzsessz jegyében. Ma a Belga együttes, 27-én a Folkestra, 31-én pedig a Babos Project Romani koncertezik este nyolc órától.

A Millenáris Teátrum és a Fogadó továbbra is neves együtteseknek ad otthont. Ma este nyolc órától a fiatalok egyik kedvence, a Belga együttes koncertezik a Fogadó épületében. A csapat a szatirikus hip-hop irányzat képviselője, zenei paródiákat játszanak. Ők azonban nemcsak a műfaj képviselőit, hanem saját magukat is kigúnyolják. A zenekar tagjai – Kékesi Balázs, Jäger Barnabás, Győrffi Tamás, Paizs Miklós és dj Titusz – muzsikájukat az esztrád hip-hop kategóriába sorolja.

A Folkestra vasárnap este nyolc órától lép a Teátrum színpadára. Az együttes világzenét játszik, a műfajt viszont keverik dzsessz-, magyar népzenei és balkáni folklór elemekkel, és így valódi fúziós muzsikát hoznak létre. Az együttes dalait főként – a kavalon, gadulkán, furulyán, tamburán és dudán játszó – Monori András írja, kinek nevét színházi zeneszerzőként ismeri a közönség. A zenekarban Polya Bea énekel, Pusztai Gábor dobol, Nagy Péter nagybőgőzik, Váczi Dániel szaxofonozik, Kovács Tamás kongázik, és Dely Zsolt harmonikázik.

A dzsesszrajongók ritkán hallhatják Babos Gyula autentikus formációját, a Babos Project Romanit. A tel-avivi dzsesszfesztivál után ezúttal a Teátrumban adnak koncertet, október 31-én este nyolc órától. Az ismert dzsesszgitáros, Babos Gyula csapata dzsesszmuzsikát játszik világzenével ötvözve; fő irányvonalként a cigányzene alapmotívumait szövik szerzeményeikbe. A roma zene hagyományait vegyíti a modern dzseszszel a mindig új utakat kereső gitárvirtuóz, aki ezúttal tehetséges fiatalokkal vette körül magát. A csapatban Hárs Viktor nagybőgőzik, Nagy Lajos zongorázik, Borlai Gergő dobol, Kunovics Kata és Jelinek Emil énekel.

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

„Barátom nem volt a sötét nyomor napjaiban” – Izsó Miklós színházi szabadságharcai

Trianon után sok erdélyi magyar művész menekült a román üldöztetések elől az anyaországba. De arra is volt példa, hogy egy magyar állampolgárságú színész-rendező önként vállalta, hogy Kolozsvárott marad és a magyarság szellemi fennmaradásáért küzd. Izsó Miklós nevét mégsem őrzik sem szobrok, sem emléktáblák. Pedig színészpedagógusként olyan nagyságokat adott a magyar színháztörténetnek, mint Kiss Manyi vagy Tompa Pufi.
Színház

Jön az Üvegcipő, az Apák és fiúk, Spiró György Kádár-darabja - Évadot zárt a Katona

Kilenc bemutatóval készül a 2021/2022-es évadra a fővárosi Katona József Színház, amelynek társulata két új taggal bővül ősztől. Az idei szezon utolsó új online előadásaként a Mennyekbe vágtató prolibuszt mutatják be június 22-én.
Színház

Ian McKellen újra Hamletet játszik

A biztonságos távolságtartást figyelembe véve kezdik el játszani Sean Mathias rendezését június 21-én, melynek címszerepét Ian McKellen játssza.
Zenés színház

Figaro3 – Mozart, Rossini, Milhaud operái és a családállítás

Figaro3 címmel különleges színházi élményt ígérő produkciót mutat ben az Opera, Dömötör András rendezésében. A bemutatót június 26-án tartják az Eiffel Műhelyházban, és ezzel párhuzamosan élő közvetítés formájában az Opera Otthonra sorozatban.
Színház

Öt új bemutató lesz idén Gyulán

A Gyulai Várszínházban az elmúlt években láthatóan egyre nagyobb figyelmet fordítanak a saját bemutató előadásokra, még ha többnyire, szükségszerűen, más színházakkal koprodukcióban is hozzák létre azokat. Ráadásul minden évben kortárs magyar szerzők műveiből készült ősbemutatót, sőt ősbemutatókat is tartanak. Idén öt új bemutatóval várják a nézőket, és közülük három lesz ősbemutató.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Jazz/World ajánló

Jazz-kalandra hív a Kati Bár

Június 18-án a balatonboglári Bábel Camp klubban ad nyárindító koncertet a legendás ’80-as évekbeli budapesti szórakozóhely nevét viselő Kati Bár jazz-formáció.
Jazz/World ajánló

Csík Jánossal köszöntik a nyarat Újpalotán

A XV. kerületi Boldog Salkaházi Sára templom udvara ad otthont június 21. és 25. között az Újpalotai Nyári Játékoknak, amelynek programjai ingyenesen látogathatók.
Jazz/World hír

Gitárpengetéstől lesz hangos Balatonfüred

Immár 15. alkalommal rendezik meg Magyarország egyik legjelentősebb gitárfesztiválját, a Balatonfüredi Nemzetközi Gitárfesztivált, amely a több hónapnyi bezártság után friss zenei élményeket szeretne nyújtani a városba látogatóknak.
Jazz/World gyász

Elhunyt Winand Gábor zenész

Hosszan tartó betegség után, 57 éves korában elhunyt Winand Gábor fuvolán és zongorán is kiválóan játszó zenész, énekes, tanár és zeneszerző – tudatta Budapest Jazz Club.
Jazz/World ajánló

Különleges hangzásvilággal szól a jazz a Rieger Rhodes Quartet első albumán

A Rieger Rhodes Quartet (RRQ) Long-lost Brothers című debütáló anyaga a patinás svájci jazz kiadó, a UNIT Records gondozásában jelenik meg. A júniusi magyar megjelenés megelőzi a nemzetközi kiadást, amely szeptember elejére van kitűzve. Ekkor lesz elérhető a nyolc saját kompozíciót tartalmazó CD teljes anyaga a nagyobb zeneletöltő portálokon is.