Jazz/World

Esztrád hip-hop, dzsessz- és világzene

2002.10.29. 00:00
Ajánlom
Folytatódik a Millenáris Park (II., Fény u. 20–22.) koncertsorozata. Ezúttal is zenei csemegéket kínálnak a közönségnek, most azonban nemcsak a dzsessz jegyében. Ma a Belga együttes, 27-én a Folkestra, 31-én pedig a Babos Project Romani koncertezik este nyolc órától.

A Millenáris Teátrum és a Fogadó továbbra is neves együtteseknek ad otthont. Ma este nyolc órától a fiatalok egyik kedvence, a Belga együttes koncertezik a Fogadó épületében. A csapat a szatirikus hip-hop irányzat képviselője, zenei paródiákat játszanak. Ők azonban nemcsak a műfaj képviselőit, hanem saját magukat is kigúnyolják. A zenekar tagjai – Kékesi Balázs, Jäger Barnabás, Győrffi Tamás, Paizs Miklós és dj Titusz – muzsikájukat az esztrád hip-hop kategóriába sorolja.

A Folkestra vasárnap este nyolc órától lép a Teátrum színpadára. Az együttes világzenét játszik, a műfajt viszont keverik dzsessz-, magyar népzenei és balkáni folklór elemekkel, és így valódi fúziós muzsikát hoznak létre. Az együttes dalait főként – a kavalon, gadulkán, furulyán, tamburán és dudán játszó – Monori András írja, kinek nevét színházi zeneszerzőként ismeri a közönség. A zenekarban Polya Bea énekel, Pusztai Gábor dobol, Nagy Péter nagybőgőzik, Váczi Dániel szaxofonozik, Kovács Tamás kongázik, és Dely Zsolt harmonikázik.

A dzsesszrajongók ritkán hallhatják Babos Gyula autentikus formációját, a Babos Project Romanit. A tel-avivi dzsesszfesztivál után ezúttal a Teátrumban adnak koncertet, október 31-én este nyolc órától. Az ismert dzsesszgitáros, Babos Gyula csapata dzsesszmuzsikát játszik világzenével ötvözve; fő irányvonalként a cigányzene alapmotívumait szövik szerzeményeikbe. A roma zene hagyományait vegyíti a modern dzseszszel a mindig új utakat kereső gitárvirtuóz, aki ezúttal tehetséges fiatalokkal vette körül magát. A csapatban Hárs Viktor nagybőgőzik, Nagy Lajos zongorázik, Borlai Gergő dobol, Kunovics Kata és Jelinek Emil énekel.

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

Száz ólomkatonát cserélt egy vetítőgépre és az egész élete megváltozott

70 film, öt feleség, kilenc gyerek. A 100 éve született Ingmar Bergman titkát próbálják megfejteni hozzátartozók, munkatársak, kutatók, köztük a rendező egykori asszisztense, a magyar származású Katinka Faragó a legendás svédről készült dokumentumfilmben.
Vizuál

Kiállítják Freud titkos gyűrűit

Az osztrák neurológus és pszichiáter a megajándékozotthoz kötődő mitológiai alakot vésetett az ékszerbe, amelyet csak a kiválasztottaknak ajándékozott.
Zenés színház

Dolhai Attila: „Egészséges versengés van bennünk”

Hagyomány és újítás jegyében rendezik meg hatodik alkalommal a nagy sikerű Palotakoncerteket a budai Vár gyönyörű díszletében. Bemutatjuk a húsz szólistát: elsőként az Operettszínház jól ismert és szeretett bonvivánját, Dolhai Attilát kérdeztük.
Könyv

Depressziós? Olvasson krimit!

Természetesen senkit nem arra buzdítunk, hogy a szakember segítsége vagy esetleg a gyógyszeres kezelés helyett essen neki az Agatha Christie-összesnek, mert mire a végére ér, kutya baj. Annyit azonban kutatások nélkül is állíthatunk, hogy egy jó könyv fel tudja dobni az ember napját.
Klasszikus

Mozart zenéje enyhíti az epilepszia tüneteit

Egy friss kutatás szerint öt perc Mozart-muzsika is hozzájárulhat a betegek jobb közérzetéhez. Mindez azért is fontos, mert nem mindenkinek segítenek a drága gyógyszerek.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Jazz/World interjú

„Próbálok nem dobosként hozzáállni a zenéléshez”

Gyárfás Attila egy sokat gondolkodó ember benyomását kelti, de a zenében pont ennek ellenkezőjére, a lehető legnagyobb ösztönösségre és szabadságra törekszik. Zenekarával nemrég jelentette meg Cloud Factory című albumát, ennek apropóján kérdeztük zenei vízióiról.
Jazz/World blues

A blues nem más, mint életérzés

Ezt vallja a VI. Óbudai Blues Fesztivál egyik amerikai fellépője, Big Daddy Willson. A július 23. és 27. közötti eseménysorozat idén is a műfaj legfontosabb hagyományaival és a legélesebb kortárs jelenével való találkozást ígéri.
Jazz/World lemez

Ezeket a jazzlemezeket hallgasd meg júliusban!

Új – régóta időszerű – sorozatunkban havonta ajánlunk hallgatásra érdemes lemezeket a frissen megjelent magyar és külföldi kiadványok közül. Az első cikk jogán megengedjük magunknak, hogy az előző hónapok terméséből is válogassunk.
Jazz/World marokkó

Igazi riport egy marokkói popfesztiválról

Essauriában, a Gnawa és Világzene Fesztiválon járt szerzőnk, ahonnan egészen ambivalens érzésekkel távozott.
Jazz/World ajánló

Klezmer színesíti a Vajdahunyadvári Fesztivált

A 27. Vajdahunyadvári Nyári Zenei Fesztivál a hagyományos komolyzenei koncertek mellett idén is otthont ad a klezmer muzsikának. Július 16-án a Sabbathsong Klezmer Band koncertjét élvezhetjük, ezt követően pedig „Mozart est” várja a kikapcsolódni vágyókat.