Jazz/World

Etnozenei sztárok a palotanegyedben

2014.07.03. 13:43
Ajánlom
Három hónapon keresztül tizenöt helyszínen százötven ingyenes programmal várnak mindenkit a szervezők Józsefvárosba. A július 12-13-i tematikus hétvégén hazánk legnépszerűbb világzenei előadóit láthatjuk, hallhatjuk határon innen és túlról a Múzeumkert színpadán.

A Múzeumkert PORT.hu nagyszínpadán a világzene és a népzene legnépszerűbb előadói kapnak teret a Palotanegyed Fesztivál keretében. A koncerteket július 12-én és 13-án is gyerekprogramok és a Szabó Ervin téren található kézműves, sör és gasztronómiai vásár és utcazenei programok egészítik ki. A hétvégi színpadi programot ismét a Kathy-Horváth Lajos hegedűművész által vezetett Józsefvárosi Zenekar nyitja meg.

Szombaton 18 órától pedig a Balkan Fanatik koncertjét élvezheti a közönség. A műfaji és stílusbeli határokat feszegető csapat az elektronikus zenét fűszerezi betyáros virtussal és népzenei elemekkel. Ez az este még egy óriási meglepetést tartogat a közönség számára: egy vérbeli díva, Palya Bea és új zenekara lép a színpadra - a NŐ projekttel. Tizennégy vadonatúj dallal és egy új bandával a háta mögött Bea továbbra is hazánk egyik legizgalmasabb női előadója. Saját szerzeményű zenéjében megtalálható a magyar, bolgár, cigány, zsidó zenei hagyomány, az indiai és afrikai hallásélmények.

Július 13-án vasárnap délután többek között az Évkerék Társulat meseelőadását nézhetik meg az érkező családok. A szuggesztív játékú társulat ezúttal egy andalúz mesét ad elő óriásbábbal, tüzes flamenco és arabus muzsikával. Ezt követően Bognár Szilvia és népszerű jazz és világzenei előadókból álló muzsikusainak koncertjét élvezhetik kicsik és nagyok egyaránt. Szintén vasárnap 20 órától a nemzetközi színtéren is elismert és keresett világzenei csapat a Besh o droM muzsikájára bulizhatunk a Múzeumkertben. A sok külföldi fellépés miatt itthon kevesebbszer hallható zenekar koncertje igazi unikum lesz a belvárosi közönség számára. A Palotanegyed nyitórendezvényén tapasztalt siker után ezeket az estéket is hazánk két népszerű moldvai muzsikát játszó együttese, a Tázló és a Tatros zárja Petrás Mária moldvai énekessel, fergeteges táncházzal. A Józsefvárosi Önkormányzat idén csaknem negyven millió forintból valósítja meg az egészen szeptember közepéig tartó Palotanegyed Fesztivált. Az összművészeti fesztiválsorozat programjai kiváló lehetőséget nyújtanak arra, hogy minden ide látogató megtapasztalhassa Józsefváros újjáépülését.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Martha Argerich nem mondta le, hálistennek

A Liszt Ferenc Kamarazenekar koncertjén az argentin zongoraművésznő ragyogó Beethoven-zongoraversennyel mutatta meg, hogy nem lehet megunni egy darabot akkor sem, ha 70 éve játssza.
Jazz/World

Zeneművet írt a „napalmos lánynak”, most végre élőben is előadhatta neki

1972-ben járta be a világot a vietnámi háború legsokkolóbb fotója, amin gyerekek menekülnek a bombázás elől. Tiszteletükre Hannibal Lokumbe még 1973-ban szvitet komponált, amit most élőben is előadhatott a képen meztelenül szereplő lánynak, Kim Phuc Phan Thi-nek.
Klasszikus

Szüts Apor: „A tökéletességet nem lehet, és nem is kell elérni”

Szüts Apor számára korán jött az ismertség a komolyzene világában. Több interjúban is beszélt eddigi munkásságáról, most viszont a belső munkafolyamatokról és szemléletmódjáról tudhatunk meg részleteket, amelyekről talán a lámpalázzal vagy maximalizmussal küzdő fiatal zenészek is szívesen olvasnának. Így került szóba a fejlődés, az önkritika vagy a tökéletesség nemlétének témája is.
Vizuál

Megfilmesítik a Mester és Margaritát

Bulgakov regényének mozis változatát A nagy Gatsby-t is rendező Baz Luhrmann forgatja.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Jazz/World ajánló

Élő hagyomány: közeledik a Fölszállott a páva döntője

Karikázó, verbunk, dus, legényes, lippentő, hogy csak néhány példát említsünk azokból a velünk élő, régmúltból hozott kifejezésekből, amelyek évről évre megelevenednek a Fölszállott a páva színpadán. A népzenei és néptáncos tehetségkutatóba érkező gyerekek számára ezek a régiesnek ható szavak a mindennapok természetes elemei, hiszen ők, miközben őrzik, élik is a hagyományt.
Jazz/World interjú

"A budapesti táncházak igazi kuriózumnak számítanak"

Jövő ősszel, 2020-ban második alkalommal rendezi meg Budapest a legnagyobb világzenei expót, a WOMEXet. Hogy ez mennyiben kiváltság, és miként profitálhatnak ebből a magyar zenészek, arról a rendezésért felelős Hangvető alapító-igazgatóját, Liber Endrét kérdeztük.
Jazz/World magazin

Zeneművet írt a „napalmos lánynak”, most végre élőben is előadhatta neki

1972-ben járta be a világot a vietnámi háború legsokkolóbb fotója, amin gyerekek menekülnek a bombázás elől. Tiszteletükre Hannibal Lokumbe még 1973-ban szvitet komponált, amit most élőben is előadhatott a képen meztelenül szereplő lánynak, Kim Phuc Phan Thi-nek.
Jazz/World magazin

Tudományos bizonyítást nyert, hogy a „zene közös nyelv”

Közhely, hogy a zene olyan univerzális nyelv, ami alkalmas a szavakon túli kommunikációra. Most egy bécsi kutatócsoport adatokkal is alátámasztotta, hogy a zene világszerte közös tulajdonságokkal rendelkezik.
Jazz/World ajánló

Zenész apák zenész fiaikkal adnak közös adventi koncertet

A Modern Art Orchestra Az alma meg a fája elnevezésű koncertjén december 14-én 19:30-tól a Budapest Music Centerben olyan szülő-gyerek párosok fordulnak meg a színpadon, akiket eddig nem hallhattunk.