Jazz/World

EuroMed Fesztivál

2007.08.18. 00:00
Ajánlom
A 2007. augusztus 23. és 25. közötti három napos fesztiválon kilenc koncertet hallhat a nagyérdemű a Gödör klubban, összesen 27 magyar, 18 jordán, izraeli, olasz és lengyel zenész közreműködésével.

A Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum Kultea klubjának, nyár végi kihelyezett fesztiválja az EuroMed Fesztivál, amely az "Anna Lindh Alapítvány a Kultúrák Párbeszdéért" támogatásával és céljaival összhangban - amelyek többek között a sztereotípiák leküzdése, a rasszizmus, idegengyűlölet kiküszöbölése, a tolerancia megerősítése, kulturális, továbbá a vallások közötti párbeszéd kialakítása szerepel – jött létre. A koncerteket, több helyszínen, műhelymunkák előzik meg, ahol a meghívott zenészek az arab és az európai zene összefonódását igyekeznek kialakítani a következő tematikus csoportokban: a zsidó-arab, a nők a zenében, a gipsy és a jazz fúzió.

A fiatal olasz, lengyel, jordán zenészek mellett olyan személyiségek is részt vesznek az eseményen, akik a világ számos pontján közvetítették a zsidó, az arab kultúra, vagy azok összefonódásának egy szeletét. Kiemelhetnénk Izrael két, talán legkarakteresebb egyéniségét, a marokkói származású zsidó Shlomo Bar és a BBC Világzenei díjra is jelölt Yair Dalal nevét, de a Jordániából elszakadt sokoldalú ütőhangszeres és lantművészt és Hani Nasert is említhenénk, aki olyan világsztárok oldalán szerepelt, mint Santana, Jackson Brown, Ry Cooder, Hamza El Din, Paco De Lucia vagy Lou Reed. A magyarok soraiban is számos ismert, kíváló zenészt hallhatunk majd, mint Mitzura Mónika, Borbély Mihály, Frenkie Látó, David Yengibarjan vagy Tichiti Said.

A közös produkciók az Euro-mediterrán identitás, a kulturális különbözőségek egyenjogúságának erősítését, továbbá korunk zenei irányzatainak kétoldalú gazdagodását kívánják szolgálni. A fesztivál ideje alatt a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum egy háromnapos konferenciát is szervez, melynek célja az Euro-mediterrán térségben zenével foglalkozó szervezetek számára kialakítandó internet alapú dinamikus hálózat kialakításának lehetőségeinek megvitatása.

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

Mi történik, ha Don Giovanniból RockGiovanni lesz?

Ütős napunk volt tegnap Miskolcon. Délután stand-up, este pedig a várva várt idei népopera: a RockGiovanni. Nevettünk, izgultunk, elámultunk, ünnepeltünk, kutyagoltunk, fáztunk... És persze jól el is fáradtunk. De megérte.
Klasszikus

87 évesen elhunyt Gennagyij Rozsgyesztvenszkij

A világhírű orosz karmester több ízben járt Magyarországon is. Több mint félszáz művet írtak neki kortárs zeneszerzők.
Klasszikus

Daganatos betegségből gyógyuló sorstársainak gyűjt a Virtuózok döntőse

Lukács Gergely tavaly a döntőig jutott a Virtuózok tehetségkutató műsorban. A tubaművész most egy fontos ügy érdekében kéri közönségének támogatását. A rákból felépült művész a Démétér ház daganatos betegségből gyógyuló lakóinak szeretne segíteni, akik ugyanazt a nehéz utat járják végig, amit egykor ő.
Színház

Székely Krisztát, Kováts Adélt és a kolozsvári társulatot is díjazta a POSZT

A XVIII. Pécsi Országos Színházi Találkozó szakmai, színész- és közönségzsűrije idén is döntött a fesztivál díjairól. A Kolozsvári Állami Magyar Színházé a legjobb előadásnak járó elismerés, a Fidelio támogatásával átadott legjobb 30 év alatti színésznőnek járó díjat Szakács Hajnalka vehette át. Íme a díjazottak listája!
Zenés színház

DaCapo: lehet kétszer is érdekes ugyanaz a produkció?

Ismerik azt a keserédes érzést, amikor felvirrad egy várva várt esemény utolsó napja? Ezzel ébredtünk ma Miskolcon immár túl operabáron, régi keresztény hagyományokat idéző felvonuláson, és a RockGiovanni második előadásán is.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Jazz/World quincy jones

Andreas Varady nem akar iskolába menni

A magyar származású, csodagyerekként felfedezett gitáros a leghíresebb jazzmagazin, a Downbeat címlapján szereplő cikkben mondja el, miért nem akar a legjobb jazziskolákban továbbtanulni.
Jazz/World lukács miklós

Lukács Miklóssal lép fel Charles Lloyd Budapesten

A tervezettől eltérő helyszínen, a RAM Colosseumban lesz a világhírű amerikai jazzszaxofonos, Charles Lloyd és formációja, a Marvels budapesti koncertje július 1-jén.
Jazz/World ajánló

90 évesen is a legjobbak között a BJC-be látogató Lee Konitz

A Világsztárok a Budapest Jazz Clubban sorozat következő vendége az idén 90 éves Lee Konitz, aki a jazz történetének élő legendája és egyben krónikása.
Jazz/World rustico

Alázattal kísérletezni

Kubinyi Júlia már tizenévesen nyakig benne volt a népzenei koncertéletben, hiszen a Dűvő Zenekar énekeseként rengeteg helyen játszottak. Most izgalmas mérföldkőhöz érkezett, amikor Szokolay Dongó Balázzsal és Zimber Ferenccel közös, Rustico című lemezén újraértelmezték a népi hangzásvilágot.
Jazz/World

Billy Cobhammal és Richard Bonával vár a SopronDrum Fesztivál

A június 15-én kezdődő SopronDrum ütősfesztiválon világhírű ütőszenészek és világzenei előadók muzsikáján keresztül ismerhetjük meg az ütős zene sokszínűségét a fertőrákosi barlangszínház gyönyörű környezetében és Sopronban.