Jazz/World

EuroMed Fesztivál

2007.08.18. 00:00
Ajánlom
A 2007. augusztus 23. és 25. közötti három napos fesztiválon kilenc koncertet hallhat a nagyérdemű a Gödör klubban, összesen 27 magyar, 18 jordán, izraeli, olasz és lengyel zenész közreműködésével.

A Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum Kultea klubjának, nyár végi kihelyezett fesztiválja az EuroMed Fesztivál, amely az "Anna Lindh Alapítvány a Kultúrák Párbeszdéért" támogatásával és céljaival összhangban - amelyek többek között a sztereotípiák leküzdése, a rasszizmus, idegengyűlölet kiküszöbölése, a tolerancia megerősítése, kulturális, továbbá a vallások közötti párbeszéd kialakítása szerepel – jött létre. A koncerteket, több helyszínen, műhelymunkák előzik meg, ahol a meghívott zenészek az arab és az európai zene összefonódását igyekeznek kialakítani a következő tematikus csoportokban: a zsidó-arab, a nők a zenében, a gipsy és a jazz fúzió.

A fiatal olasz, lengyel, jordán zenészek mellett olyan személyiségek is részt vesznek az eseményen, akik a világ számos pontján közvetítették a zsidó, az arab kultúra, vagy azok összefonódásának egy szeletét. Kiemelhetnénk Izrael két, talán legkarakteresebb egyéniségét, a marokkói származású zsidó Shlomo Bar és a BBC Világzenei díjra is jelölt Yair Dalal nevét, de a Jordániából elszakadt sokoldalú ütőhangszeres és lantművészt és Hani Nasert is említhenénk, aki olyan világsztárok oldalán szerepelt, mint Santana, Jackson Brown, Ry Cooder, Hamza El Din, Paco De Lucia vagy Lou Reed. A magyarok soraiban is számos ismert, kíváló zenészt hallhatunk majd, mint Mitzura Mónika, Borbély Mihály, Frenkie Látó, David Yengibarjan vagy Tichiti Said.

A közös produkciók az Euro-mediterrán identitás, a kulturális különbözőségek egyenjogúságának erősítését, továbbá korunk zenei irányzatainak kétoldalú gazdagodását kívánják szolgálni. A fesztivál ideje alatt a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum egy háromnapos konferenciát is szervez, melynek célja az Euro-mediterrán térségben zenével foglalkozó szervezetek számára kialakítandó internet alapú dinamikus hálózat kialakításának lehetőségeinek megvitatása.

Programkereső

Legnépszerűbb

Tánc

Száz éve született Margot Fonteyn, aki Nurejevvel karöltve forradalmasította a balettet

1919. május 18-án született Margot Fonteyn, a brit Royal Ballet prímabalerinája, akit egy Nurejevvel közös előadása után 89-szer tapsolt vissza a közönség, és aki börtönben is ült.
Klasszikus

Öt éves lett a Virtuózok, így ünnepelnek

Jubileumi ünnepi hangversenyen lépnek fel a Virtuózok klasszikus zenei tehetségkutató műsor elmúlt öt évének legtehetségesebb résztvevői december 30-án a Müpában.
Könyv

Szabó Magda személyes pillanatai

Szabó Magda minden művében az emberi lélek titkait kutatta állhatatosan. Most azonban az ő titkai tárulhatnak fel ebben a különleges fényképalbumban, amelynek lapjain az írónő egész élete megelevenedik. Galéria
Zenés színház

„A Csárdáskirálynő a Monarchia egyik utolsó sóhajtása”

Könnyű beleszeretni Kálmán Imre édes melódiáiba és ezekbe a furcsa figurákba – véli Vidnyánszky Attila rendező. A Nemzeti Színház vezérigazgatója korábban többször vitt színre operát, mégis a júliusi margitszigeti Csárdáskirálynő lesz az első operettrendezése.
Plusz

Alinda ezúttal Ónodi Esztert kérdezte

Folytatódik a heti rendszerességgel jelentkező portréinterjú széria, melyben Veiszer Alinda kérdezi a Zsidó Művészeti Napok művészeit. Ónodi Eszterrel kitértek arra is, hogy a népszerű színésznő lehetett volna zenész is, sőt szóba került, milyen a “rocker”, az “ufó” és a”libapásztor” Eszter.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Jazz/World ajánló

„A zene egy lelki húron való pendülés” – Film készült a 100 Tagú Cigányzenekarról

Halász Glória Alla Zingara című dokumentumfilmje a világhírű 100 Tagú Cigányzenekar történetén keresztül mesél a zene falakat ledöntő, egységet kovácsoló és felemelő erejéről.
Jazz/World ajánló

Ha szereted a Nagy Gatsby-t, ez a koncert neked szól

Gájer Bálint és Szűcs Gabi swingénekesek visszareptetnek a ’20-as évek fülledt, dekadens világába június 13-án a Kobuci Kertben.
Jazz/World interjú

„Ha beburkolózom a zenébe, sosem vagyok egyedül”

Winand Gábor About me című új szólólemezén bemutatja mindazt, ami ő maga: énekes, zongorista, fuvolista és szerelmes ember, amennyiben társa, Elsa Valle is helyet kapott a lemezen.
Jazz/World hír

Halmos Béla-díjakat kaptak a legkiválóbb népzenészek

A Táncház Napján, május 11-én adták át az elismeréseket: a Halmos Béla vándordíjat Csonka Ferenc vajdasági prímás kapta, a Halmos Béla emlékérmet Havasréti Pálnak, a Téka együttes bőgősének ítélte oda a kuratórium.
Jazz/World kult50

TársasJáték - Fekete Kovács Kornél és Molnár Áron noÁr a Kult50-ben

Humorról, játékosságról, a közösség felhajtó erejéről és persze a jazz-ről beszélget Fekete Kovács Kornél, a Modern Art Ochestra vezetője és Molnár Áron noÁr a Kult50 kamerái előtt.