Jazz/World

EuroMed Fesztivál

2007.08.18. 00:00
Ajánlom
A 2007. augusztus 23. és 25. közötti három napos fesztiválon kilenc koncertet hallhat a nagyérdemű a Gödör klubban, összesen 27 magyar, 18 jordán, izraeli, olasz és lengyel zenész közreműködésével.

A Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum Kultea klubjának, nyár végi kihelyezett fesztiválja az EuroMed Fesztivál, amely az "Anna Lindh Alapítvány a Kultúrák Párbeszdéért" támogatásával és céljaival összhangban - amelyek többek között a sztereotípiák leküzdése, a rasszizmus, idegengyűlölet kiküszöbölése, a tolerancia megerősítése, kulturális, továbbá a vallások közötti párbeszéd kialakítása szerepel – jött létre. A koncerteket, több helyszínen, műhelymunkák előzik meg, ahol a meghívott zenészek az arab és az európai zene összefonódását igyekeznek kialakítani a következő tematikus csoportokban: a zsidó-arab, a nők a zenében, a gipsy és a jazz fúzió.

A fiatal olasz, lengyel, jordán zenészek mellett olyan személyiségek is részt vesznek az eseményen, akik a világ számos pontján közvetítették a zsidó, az arab kultúra, vagy azok összefonódásának egy szeletét. Kiemelhetnénk Izrael két, talán legkarakteresebb egyéniségét, a marokkói származású zsidó Shlomo Bar és a BBC Világzenei díjra is jelölt Yair Dalal nevét, de a Jordániából elszakadt sokoldalú ütőhangszeres és lantművészt és Hani Nasert is említhenénk, aki olyan világsztárok oldalán szerepelt, mint Santana, Jackson Brown, Ry Cooder, Hamza El Din, Paco De Lucia vagy Lou Reed. A magyarok soraiban is számos ismert, kíváló zenészt hallhatunk majd, mint Mitzura Mónika, Borbély Mihály, Frenkie Látó, David Yengibarjan vagy Tichiti Said.

A közös produkciók az Euro-mediterrán identitás, a kulturális különbözőségek egyenjogúságának erősítését, továbbá korunk zenei irányzatainak kétoldalú gazdagodását kívánják szolgálni. A fesztivál ideje alatt a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum egy háromnapos konferenciát is szervez, melynek célja az Euro-mediterrán térségben zenével foglalkozó szervezetek számára kialakítandó internet alapú dinamikus hálózat kialakításának lehetőségeinek megvitatása.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Az egyetlen Bach-darab, amit Glenn Gould utált

Mindig kerülte, hogy játszania kelljen ezt a darabot, egyszer, egy tévéműsorban meggyőzték, hogy tegye meg mégis. Nem volt benne öröme.
Színház

Sikerdarabokat tesz online elérhetővé a Játékszín

Június 3-tól szerdánként találkozhat a közönség a színház újranyitása óta műsorra tűzött, ám színpadon már nem látható produkciókkal.
Jazz/World

Hogyan szól a tambura? – Eredics Áron (Söndörgő)

A Söndörgő együttes idén ünnepli 25. születésnapját. Eredics Áron prímtamburán, tambura szamicán és darbukán játszik, valamint énekel a zenekarban. A Fidelio Hangszertár sorozatában most ő mutatja be a hangszereit.
Vizuál

Elhunyt a művész, aki épületeket csomagolt be és emberek ezreinek segített vízen járni

84 évesen, május 31-én New York-i otthonában elhunyt Christo. A tájépítész és térművész, valamint felesége és alkotótársa, Jeanne-Claude nevéhez olyan műalkotások fűződtek, mint 1985-ben a párizsi Pont Neuf és 1995-ben a berlini Reichtstag becsomagolása vagy egy olasz tavon úszósétány építése.
Vizuál

Hollywood legkeményebb pisztolyhőse ma is aktív - Clint Eastwood 90 éves

Karrierjét kis híján megakadályozta a saját ádámcsutkája, a hatvanas éveiben járva pedig kiderült, hogy rendezői tehetsége vetekszik a színészivel. Május 31-én lesz kilencvenéves Clint Eastwood.     

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Jazz/World interjú

A Metro ötven éve vette fel az első magyar koncertlemezt

Az Egy este a Metro Klubban... című korongról a jubileum alkalmából Sztevanovity Zorán és Dusán, valamint Frenreisz Károly idézte fel emlékeit és nosztalgiázott a zenekar történetéről.
Jazz/World online közvetítés

Online jön a Müpa könnyűzenei fesztiválja, a Hey June!

Június 3. és 17. között a Müpa online közvetítéssorozata, a Müpa Home speciális Hey, June! kiadása az elmúlt évek legizgalmasabb magyar könnyűzenei koncertjeiből válogat, így hozva el a nyarat virtuálisan a Müpába és a rajongók otthonába is.
Jazz/World portré

A háború miatt járhatott zeneiskolába Tito Puente, a "mambókirály"

A Grammy-díjas amerikai muzsikus és zenekarvezetőt hiába terelgették szülei gyerekkorában a zongora irányába, az ütősök maradtak a kedvencei. Az ő dalai indították el a mambólázat, ennek köszönhette a haláláig büszkén viselt becenevét. Hozzájárult az 1950-es évek cha-cha-cha-hullámának elindításához is.
Jazz/World videó

Hogyan szól a tambura? – Eredics Áron (Söndörgő)

A Söndörgő együttes idén ünnepli 25. születésnapját. Eredics Áron prímtamburán, tambura szamicán és darbukán játszik, valamint énekel a zenekarban. A Fidelio Hangszertár sorozatában most ő mutatja be a hangszereit.
Jazz/World magazin

KÉP-regény: A Yeke-Yeke jelenség

A Fidelio sorozatában hétről-hétre új fotóját – és annak történetét – osztja meg velünk a Morphoblog szerzője, morpho, azaz Hegedűs Ákos. Ezúttal a napokban elhunyt guineai zenészről, Mory Kantéról és a Yeke-Yeke történetről ír.