Jazz/World

Európa Jazzhíd 2006

2006.04.14. 00:00
Ajánlom
Nagyszabású jazz rendezvényre kerül sor Budapesten április 30-án. Az eseményen a mainstreamtől a bigband muzsikáig, a free jazztől a jazz-világzenéig a műfaj szinte minden „hajtása” bemutatkozási lehetőséget kap.

Tizennégy koncert, két nagyszínpad és több mint száz meghívott hazai és külfükdi muzsikus várja majd az érdeklődőket. Az Európa Jazzhíd 2006 elnevezésű program ötletét a 2005-ben nagy sikerrel megrendezett Örömkoncert adta, amely egyben remek lehetőséget is adott a hazai jazz és előadóinak népszerűsítésére is. Hagyományteremtés és a zenei élet minél színesebbé tétele is feladata tehát a Jazzhíd-koncerteknek.

Az egész napos esemény helyszíneként a Clark Ádám térnél, a Lánchíd végén felállított színpad, illetve a Millenáris Teátrum szolgálnak majd. A Clark Ádám téri színpadon délelőtt 11 órától este 10 óráig nyolc, míg a Millenárison délután 2 órától további hat koncertre kerül sor. Este 10-kor azonban nem ér véget az esemény: a Millenárison és a Columbus Jazzklubban ugyanis kezdetét veszi a hajnalig tartó Budapest Jam, ahol a koncerteken fellépő muzsikusok örömzenéjét hallgathatja a közönség.

A fellépők között lesz a Modern Art Orchestra, a Közép-Kelet-Európai Kreatív Jazz Műhely, a Berki Tamás Band, a Borbély Műhely, a Szakcsi Jr Trio, a Kaltenecker Trió, a Contemporary Gregorian, az Oláh Kálmán Trio, a Babos Project Special, a Hat Ok, a szaxofonos Terje Isungset (Norvégia), a Dél-alföldi Szaxofon Együttes, a Lantos Zoltán Mirrorworld és a holland Tobias Delius 4tet Grencsó Istvánnal.

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

Miklósa Erika az örökbefogadásról mesélt: Nagyon vártuk ezt a kislányt!

Az operaénekesnő és férje, Csiszár Zsolt a Családvarázs sorozatban mesélt arról, hogy milyen kockázatot jelentett egy olyan csecsemőt magukhoz venni, aki halva született.
Klasszikus

Fáy Miklós: „Nem a zenekar, nem a komponista, hanem maga a szimfónia a főszereplő"

Fáy Miklós hónapról hónapra programokat, könyveket, lemezeket ajánl nyomtatott magazinunk Menjél már című rovatában. Az augusztusi szám tartalmából.
Könyv

Nyáry Krisztián: Nem a politika, hanem az olvasó fogja eldönteni, milyen könyvet vesz a kezébe

A Líra Könyv Zrt. kreatív igazgatója szerint hiába erőlködnek a jobboldali, kormánypárti ideológusok, nem lehet az olvasók nélkül lecserélni az irodalmi kánont. És végső soron nem számít az író politikai beállítottsága, csak az, hogy milyen szöveget írt.
Jazz/World

Elkészült a Kossuth téri ünnepség és a tűzijáték zenéje

Az István király dicsérete című mű zeneszerzője Szarka Tamás, a Ghymes együttes alapító tagja, szólistaként Miklósa Erika operaénekesnő hallható.
Könyv

950 személy számára állítottak ki igazolást arról, hogy Arany János rokona

Nem várt fordulat az Arany-kutatásban: az egyházi anyagkönyvek vizsgálata alapján akár 2000 élő rokona is lehet a költőnek, igaz, mind oldalági.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Jazz/World gyász

Elhunyt Aretha Franklin

76 éves korában elhunyt Aretha Franklin, a soul legendás királynője, akinél nyolc éve állapítottak meg rákot.
Jazz/World hír

Elhunyt a Keresztapában is szereplő jazzénekesnő

Morgana Kinget a legtöbben Don Vito feleségeként ismerik a Keresztapában. A Grammy-jelölt jazzénekesnő 87 évesen hunyt el.
Jazz/World ajánló

Ezeket a jazzlemezeket hallgasd meg augusztusban!

Júliusban indult sorozatunkban havonta ajánlunk hallgatásra érdemes lemezeket a frissen megjelent vagy megjelenés előtt álló magyar és külföldi kiadványok közül. Augusztusi válogatásunk már jellemzően az őszi hangulatra készít fel bennünket.
Jazz/World örökség

Kitagadták az örökségből Jean-Michel Jarre-t

Filmzeneszerző édesapja mindent a negyedik feleségére hagyott, Jean-Michel Jarre és féltestvére, Stéphanie azonban nem nyugszanak bele a dologba.
Jazz/World ünnep

Elkészült a Kossuth téri ünnepség és a tűzijáték zenéje

Az István király dicsérete című mű zeneszerzője Szarka Tamás, a Ghymes együttes alapító tagja, szólistaként Miklósa Erika operaénekesnő hallható.