Jazz/World

Európa Nap – "Európa új hangjai"

2006.05.05. 00:00
Ajánlom
Európa Nap címmel koncertsorozatot rendez jövő kedden, május 9-én a Jövő Háza. Az ingyenes rendezvényre bolgár, román, osztrák és magyar jazz-sztárokkal várnak minden érdeklődőt.

A koncerten elsőként a romániai jazz két kiemelkedő személyisége, Johnny Răducanu és Harry Tavitian lép színpadra. Răducanu és Tavitian nagyban befolyásolták a romániai jazzmuzsika fejlődését. Életútjuk sok szempontból hasonló: mindketten kikötővárosokban születtek, Kelet Kapujának etnikai sokszínűségtől teljes atmoszférájában. Johnny 1931-ben Brăila-n, a Duna mentén cigányzenész családból, Harry 1952-ben a Fekete-tengeri Constanţán egy régi örmény családból. Mindketten klasszikus zenét tanultak a kolozsvári és bukaresti Akadémiákon. Zenéjük a román szellemiség – mint a Kelet és Nyugat szintézise – kifejeződése. Răducanu több mint ötven éven átívelő karrierje alapvetően hozzájárult a román jazz iskola kialakulásához, folklór irányultságú darabjai a fiatalabb művészek számára nyitottak kísérletezési utakat. Tavitian a kelet-európai jazz-zenészek egyik legérdekesebb alakja: balkáni, örmény, kortárs kamarazenei és középkori hatások jellemzik eredeti, személyes stílusát. Zenéjének etno-íze a keleti és nyugati kulturális tradíciók összeolvadását fejezik ki.

A két előadót követi a Szakcsi Lakatos Béla Trió koncertje. A Liszt- és Kossuth-díjas Szakcsi Lakatos Béla már a hatvanas évek közepén saját zenekaraival mutatkozott be. Zürichtől Varsóig, Nürnbergtől Belgrádig, Észak-Amerikától Ázsiáig a legrangosabb fesztiválokon lépett fel. A hazai jazztörténetben elévülhetetlen szerepe volt a fúziós jazz térnyerésében. Mindeközben a cigány folklór gyűjtésével és színpadi művekké formálásával is foglalkozott. Egyaránt otthonosan mozog valamennyi zenei műfajban. A nagybőgős Orbán György húszas éveiben járó fiatalember, egy magyar cigányzenész-dinasztia sarja. Ha akarna, nyugodtan bőgőzhetne egy hagyományos magyar cigányzenekarban is. Nagyon tehetséges és nagyon kapós a jazz zenészek körében. A fiatal dobos, Lakatos Peczek András szintén hihetetlenül tehetséges, és ugyancsak egy ismert zenész-dinasztia sarja. Még húszéves sem volt, amikor megválasztották az Év Fiatal Zenészének a Magyar Rádió tehetségkutató versenyén. “Maximalista, és rettentő keményen gyakorolt, hogy megfeleljen mindannak, amit kértem tőle – pedig nagyon sokat kértem – nyilatkozott róla Szakcsi Lakaot Béla.

A zest harmadik fellépője a bolgár Theodosii Spassov Trio lesz. Theodosii Spassov, Rumen Toskov (zongora, billenyűk) és Hristo Yotzov (dobok, ütőhangszerek) formációja mesterien mutatja be a balkáni eredetű hangzás és az inspiratív jazz fúzióját, mintegy örömzenét Ian Anderson és Thelonious Monk között. Spassov, a kavalista maga fejlesztette ki sajátos, önálló stílusát, továbbá számos CD és projekt létrejöttében működött közre világszerte.

A jazz találkozik a rock, hip-hop, a sul, az etno, sőt a punkzenével is. Egy felszabadító, nem megalkuvó hangzás, amely tudatosan feszegeti a határokat, s ennek ellenére világosan hat, és magával ragadja a hallgatókat. Az est utolsó fellépője, az osztrák Wolfgang Seligo zeneszerző hagyományokkal szembenálló hangzást visz zenéjébe, s mindemellett nem feledkezik meg más zenei világok zenei gyökereiről sem.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Elmezavara miatt nem ítélik el a zongoraművész volt feleségét, aki megölte két gyermeküket

 Egy texasi bíró hétfőn elmezavara miatt nem találta bűnösnek két kislányuk meggyilkolásában Vagyim Holodenko ukrán zongoraművész volt feleségét.
Zenés színház

Kalocsai Zsuzsa: „A szívünk-lelkünk benne van”

Kalocsai Zsuzsa született díva, igazi primadonna, aki nem csak csodás hangjának, hanem belső eleganciájának, királynői megjelenésének köszönhetően érdemelte ki a Budapesti Operettszínház közönségének szeretetét.
Klasszikus

Bolhás kutyus vette el a színpadot a hegedűművész Quentin Tarantinótól

A szégyentelen Blöki dörgölőzött, hempergőzött, vakarózott, és a füle botját sem mozdította a zenére. Most ez a szakasza van az évnek.
Klasszikus

Boros Misi: „Minden egyes hangra érdemes odafigyelni”

Nyaralásról, fociról, gyakorlásról kérdeztük Boros Misit, beszélgetésünk során a Bogányi Gergellyel közös Arénakoncert is szóba került.
Vizuál

Kiállítják az első bécsi női fényképész századeleji portréit

Művészek, arisztokraták és más hírességek a század elejéről Klimttől Picassóig a Madame d'Ora néven dolgozó Dora Kallmus fotográfiáin a bécsi Leopold múzeumban.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Jazz/World interjú

„Próbálok nem dobosként hozzáállni a zenéléshez”

Gyárfás Attila egy sokat gondolkodó ember benyomását kelti, de a zenében pont ennek ellenkezőjére, a lehető legnagyobb ösztönösségre és szabadságra törekszik. Zenekarával nemrég jelentette meg Cloud Factory című albumát, ennek apropóján kérdeztük zenei vízióiról.
Jazz/World blues

A blues nem más, mint életérzés

Ezt vallja a VI. Óbudai Blues Fesztivál egyik amerikai fellépője, Big Daddy Willson. A július 23. és 27. közötti eseménysorozat idén is a műfaj legfontosabb hagyományaival és a legélesebb kortárs jelenével való találkozást ígéri.
Jazz/World lemez

Ezeket a jazzlemezeket hallgasd meg júliusban!

Új – régóta időszerű – sorozatunkban havonta ajánlunk hallgatásra érdemes lemezeket a frissen megjelent magyar és külföldi kiadványok közül. Az első cikk jogán megengedjük magunknak, hogy az előző hónapok terméséből is válogassunk.
Jazz/World marokkó

Igazi riport egy marokkói popfesztiválról

Essauriában, a Gnawa és Világzene Fesztiválon járt szerzőnk, ahonnan egészen ambivalens érzésekkel távozott.
Jazz/World ajánló

Klezmer színesíti a Vajdahunyadvári Fesztivált

A 27. Vajdahunyadvári Nyári Zenei Fesztivál a hagyományos komolyzenei koncertek mellett idén is otthont ad a klezmer muzsikának. Július 16-án a Sabbathsong Klezmer Band koncertjét élvezhetjük, ezt követően pedig „Mozart est” várja a kikapcsolódni vágyókat.