Jazz/World

Európa Nap – "Európa új hangjai"

2006.05.05. 00:00
Ajánlom
Európa Nap címmel koncertsorozatot rendez jövő kedden, május 9-én a Jövő Háza. Az ingyenes rendezvényre bolgár, román, osztrák és magyar jazz-sztárokkal várnak minden érdeklődőt.

A koncerten elsőként a romániai jazz két kiemelkedő személyisége, Johnny Răducanu és Harry Tavitian lép színpadra. Răducanu és Tavitian nagyban befolyásolták a romániai jazzmuzsika fejlődését. Életútjuk sok szempontból hasonló: mindketten kikötővárosokban születtek, Kelet Kapujának etnikai sokszínűségtől teljes atmoszférájában. Johnny 1931-ben Brăila-n, a Duna mentén cigányzenész családból, Harry 1952-ben a Fekete-tengeri Constanţán egy régi örmény családból. Mindketten klasszikus zenét tanultak a kolozsvári és bukaresti Akadémiákon. Zenéjük a román szellemiség – mint a Kelet és Nyugat szintézise – kifejeződése. Răducanu több mint ötven éven átívelő karrierje alapvetően hozzájárult a román jazz iskola kialakulásához, folklór irányultságú darabjai a fiatalabb művészek számára nyitottak kísérletezési utakat. Tavitian a kelet-európai jazz-zenészek egyik legérdekesebb alakja: balkáni, örmény, kortárs kamarazenei és középkori hatások jellemzik eredeti, személyes stílusát. Zenéjének etno-íze a keleti és nyugati kulturális tradíciók összeolvadását fejezik ki.

A két előadót követi a Szakcsi Lakatos Béla Trió koncertje. A Liszt- és Kossuth-díjas Szakcsi Lakatos Béla már a hatvanas évek közepén saját zenekaraival mutatkozott be. Zürichtől Varsóig, Nürnbergtől Belgrádig, Észak-Amerikától Ázsiáig a legrangosabb fesztiválokon lépett fel. A hazai jazztörténetben elévülhetetlen szerepe volt a fúziós jazz térnyerésében. Mindeközben a cigány folklór gyűjtésével és színpadi művekké formálásával is foglalkozott. Egyaránt otthonosan mozog valamennyi zenei műfajban. A nagybőgős Orbán György húszas éveiben járó fiatalember, egy magyar cigányzenész-dinasztia sarja. Ha akarna, nyugodtan bőgőzhetne egy hagyományos magyar cigányzenekarban is. Nagyon tehetséges és nagyon kapós a jazz zenészek körében. A fiatal dobos, Lakatos Peczek András szintén hihetetlenül tehetséges, és ugyancsak egy ismert zenész-dinasztia sarja. Még húszéves sem volt, amikor megválasztották az Év Fiatal Zenészének a Magyar Rádió tehetségkutató versenyén. “Maximalista, és rettentő keményen gyakorolt, hogy megfeleljen mindannak, amit kértem tőle – pedig nagyon sokat kértem – nyilatkozott róla Szakcsi Lakaot Béla.

A zest harmadik fellépője a bolgár Theodosii Spassov Trio lesz. Theodosii Spassov, Rumen Toskov (zongora, billenyűk) és Hristo Yotzov (dobok, ütőhangszerek) formációja mesterien mutatja be a balkáni eredetű hangzás és az inspiratív jazz fúzióját, mintegy örömzenét Ian Anderson és Thelonious Monk között. Spassov, a kavalista maga fejlesztette ki sajátos, önálló stílusát, továbbá számos CD és projekt létrejöttében működött közre világszerte.

A jazz találkozik a rock, hip-hop, a sul, az etno, sőt a punkzenével is. Egy felszabadító, nem megalkuvó hangzás, amely tudatosan feszegeti a határokat, s ennek ellenére világosan hat, és magával ragadja a hallgatókat. Az est utolsó fellépője, az osztrák Wolfgang Seligo zeneszerző hagyományokkal szembenálló hangzást visz zenéjébe, s mindemellett nem feledkezik meg más zenei világok zenei gyökereiről sem.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Levelei bizonyíthatják Chopin homoszexualitását

Több férfihoz is szerelem fűzte a nagy lengyel zeneszerzőt, Frédéric Chopint. Mindezt olyan levelek bizonyítják, amelyeket eddig szándékosan rejtettek el, fordítottak vagy magyaráztak félre.
Vizuál

Az online térbe költözött a Szépművészeti Múzeum és a Magyar Nemzeti Galéria is

Tárlatvezetések, virtuális kiállítások, útvonaltippek, oktatási segédanyagok, valamint a Textúra színházi program előadásai is elérhetők a járványügyi korlátozások miatt bezárt Szépművészeti Múzeum és Magyar Nemzeti Galéria honlapjain.
Színház

Aki eljátszott mindent, amit magyar színművész eljátszhat – 85 éves Törőcsik Mari

1935. november 23-án született Törőcsik Mari Kossuth-nagydíjas, kétszeres Kossuth-díjas színművész, a Nemzet Színésze, aki egy Heves megyei községből, Pélyről indulva vált a hazai színjátszás egyik legnagyobb alakjává.
Színház

Otthonában köszöntötte Törőcsik Marit a Nemzeti társulata

A művészek a járványhelyzetben is teljesítették Törőcsik Mari tavalyi kívánságát, mely szerint nem kér mást, csak hogy idén is eljöjjön hozzá az ő drága Nemzetije.
Jazz/World

Elhunyt Mihály Tamás, az Omega basszusgitárosa

73 éves korában elhunyt Mihály Tamás, Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas zenész, az Omega basszusgitárosa – tudatta Facebook oldalán a zenekar.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Jazz/World gyász

Elhunyt Mihály Tamás, az Omega basszusgitárosa

73 éves korában elhunyt Mihály Tamás, Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas zenész, az Omega basszusgitárosa – tudatta Facebook oldalán a zenekar.
Jazz/World interjú

Sárik Péter: Nekem kell a csend, a séta a Duna-parton

A hazai jazz élet egyik megkerülhetetlen alakja Sárik Péter. Triójával rendszeresen fellép hangversenytermekben, jazzklubokban, zenei fesztiválokon. Ceglédi. Vele is forgatott a Partitúra a ceglédi adásához, csakhogy online, ugyanis Sárik Péterék akkor éppen Frankfurtban koncerteztek. A beszélgetés szombaton látható a Duna tévén, 14.30-kor. A Fidelio.hu-nak pedig további érdekességekről is mesélt.
Jazz/World fonó

Toronymagasan a legjobb világ- és népzene Makovecz Imre tereiben

2012 óta minden év novemberében rendezik meg a Héttorony Fesztivált Makovecz Imre tereiben. A közel kéthetes vándorfesztivál célja, hogy a népzene és világzene legértékesebb produkciói minél több emberhez eljussanak határon innen és túl, valamint hogy a zene és építészet szerves kapcsolatára ráirányítsa a figyelmet.
Jazz/World gyász

Elhunyt Benkő László

77 éves korában, hosszan tartó betegség után elhunyt az Omega együttes alapítója, a magyar rockzene meghatározó alakja, Benkő László – közölte Facebook oldalán a zenekar.
Jazz/World videó

Imádjuk a mongol torokénekes és kislánya duettjét!

Nem pusztán bájos felvétel, hanem igazi, eredeti zenei élmény Batzorig Vaanchigot és kislányát hallgatni. Videó.