Jazz/World

Éva szerelmet ígér tavaszra

2010.03.19. 17:10
Ajánlom
Korpás Éva, aki a Tükrös és a Lakatos Róbert-féle RÉV énekeseként ismert, új lemezzel jelentkezik, amelynek bemutatóját - aligha véletlen - a tavaszi napfordulóra időzítette.

A felvidéki Révkomáromból származó Korpás Éva a Tükrös zenekar produkcióinak énekes szólistája. Az együttes 1986-ban Budapesten alakult, elsődlegesen mezőségi és szatmári zenéket játszik hagyományos vonószenekari felállásban, de foglalkozik a magyar nyelvterület más vidékeinek zenéivel is. Céljuk a magyar népzene minél hitelesebb tolmácsolása és stílusos előadása. Első lemezük 1996-ban Magyar népzene címmel jelent meg. 2001-ben a Népművészet Ifjú Mestere címmel tüntették ki a zenekar tagjait, akik rendszeresen járnak gyűjteni, így idős muzsikusoktól tanulják az autentikus népzene fortélyait. Évente rendezik meg az egyhetes Tükrös Népzenei és Néptánc Tábort.

A kitűnő énekesnő emellett férjével, a neves brácsaművésszel, Lakatos Róbertel is rendszeresen dolgozik, állandó énekese az általa vezetett, a szülővárosáról elnevezett RÉV zenekar koncertjeinek. 2005-ben jelent meg Hajnalodik című albumuk, amelynek dalaival kísérletet tettek a népzene és a klasszikus zene határainak átlépésére. A Tükrös zenekarral közösen megosztott első díjat kapott a Fonogram - Magyar Zenei Díj 2010 Az év hazai autentikus népzenei albuma kategóriában A mi Mezőségünk című lemezzel.

Gyermeklemeze után Szerelem, szerelem című új CD-jén most a felnőttekhez szól,  hiszen a muzsikához való míves hozzállásának köszönhetően a felnőtt közönség számára is valódi élményt nyújt éneke. Dalaiban a komolyzene, a népzene és a világzene stílusjegyei mellett a jazz is megjelenik. Hangszereléseik különlegessége, hogy a tradicionális magya népi hangszerek, a brácsa és bőgő mellett megjelenik a dob és a gitár, ami modern, szellős hangzást kölcsönöz népdaloknak. A különféle stílusok finom elegyítésének köszönhetően válik egységessé a dalok hangzása. Bár a koncerten nem tud szerepelni, de meg kell említeni, hogy az alább felsorolt zenésztársakon kívül Kovács „Öcsi" Ferenc is közreműködött az új lemezen. A lemezbemutatóra különleges vendégszólistaként a kitűnő énekesnő-színésznőt, Malek Andreát hívták meg.
  

Korpás Éva: Szerelem, szerelem -  lemezbemutató koncert

Március 25, 20:00, Fonó Budai Zeneház

Közreműködik: Korpás Éva ének; Lakatos Róbert - hegedű, brácsa; Madarász András - gitár, harmonika, billentyűs hangszerek; Emmer Péter - gitár; Bede Péter - altszaxofon; Lelkes Tibor - bőgő; Széll Tamás - dob; valamint Malek Andrea - ének, Hanusz Zoltán - brácsa. 

Programkereső

Legnépszerűbb

Tánc

„Ha valaki harisnyában is férfi tud maradni, az igazán férfi”

Balázsi Gergő Ármin, a Magyar Nemzeti Balett szólistája kapta a Tánc Világnapján Az évad legjobb férfi balettművésze-díjat. Ennek apropóján kérdeztük őt hivatásról, szerepálmokról, stresszkezelésről.
Vizuál

Pedro Almodóvar elkészítette élete legszemélyesebb filmjét

Élet és film szétválaszthatalanul összegabalyodik Pedro Almodóvar legújabb alkotásában. Egy héttel a cannes-i bemutató után itthon is látható a Fájdalom és dicsőség Antonio Banderas és Penelope Cruz főszereplésével. Kritika.
Klasszikus

Hogyan találkozott Gustav Mahler és Sigmund Freud?

Mahler többször is időpontot kért a pszichoanalízis atyjához, de legmondta az első hármat. De miért kereste meg a hírhedt Freudot egyáltalán?
Vizuál

Leonardo da Vinci figyelemzavaros és hiperaktív volt, és egyszerre volt ez áldás és átok életében

Legalábbis egy újabb kutatás szerint, amely a figyelemhiányos hiperaktivitás-zavarral (ADHD) magyarázza Leonardo állandó halogatását.
Klasszikus

Ezért érdemes Schumannt hallgatni Várjon Dénes szerint

Május 25-én és 26-án utolsó két fejezetéhez ér a Schumann összes zongorás kamarazenéjét megszólaltató sorozat a Zeneakadémián. Várjon Dénes elmondja, miért játssza olyan szívesen a zeneszerző műveit.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Jazz/World ajánló

Ülj föl a balatoni jazzhullámokra! – Jön az első Babel Jazz Fesztivál

A Babel Sound világzenei fesztivál szervezői ezúttal a jazz műfaján belül teremtik meg azokat az ünnepi találkozásokat, amik immár a Babel védjegyét jelentik. Május 27. és 29. között Budapesten, május 30-tól június 1-ig pedig Balatonbogláron várnak az izgalmas hazai és külföldi együttesek.
Jazz/World ZSIMÜ 2019

A gothic metál egyik legnépszerűbb énekesnője a Zsidó Művészeti Napokon

Izgalmas zenei fúzióval érkezik az idei Zsidó Művészeti Napokra Moran Magal izraeli származású énekesnő.
Jazz/World interjú

„Aki azért lépi át ajtaja küszöbét, hogy a maga igazát bizonyítsa, könnyen pórul jár”

Berecz András mesemondó, énekes ezúttal a szövevényes görög mitológia labirintusában és a görög népdalokban keresi az igazságot, test és lélek harmóniáját. Síp és lant - Tisztelet Arisztotelésznek című estje május 26-án látható a Nemzeti Színházban. Interjú.
Jazz/World kritika

Omara, a napfény hangja

Omara Portuondo, a Buena Vista Social Club egykori dívája valószínűleg utolsó koncertjét adta Budapesten május 18-án és 19-én, amin beteljesítette az összes Kubáról alkotott pozitív előítéletünket: napfényt hozott az esős budapesti vasárnapba.
Jazz/World ajánló

Zeneünnep - Pop, swing, klezmer

Szűcs Gabi, Falusi Mariann és Váczi Eszter közös koncertje június 1-jén,19 órától látható a MOMkult Színháztermében, a Zsidó Művészeti Napok keretében.