Jazz/World

Éva szerelmet ígér tavaszra

2010.03.19. 17:10
Ajánlom
Korpás Éva, aki a Tükrös és a Lakatos Róbert-féle RÉV énekeseként ismert, új lemezzel jelentkezik, amelynek bemutatóját - aligha véletlen - a tavaszi napfordulóra időzítette.

A felvidéki Révkomáromból származó Korpás Éva a Tükrös zenekar produkcióinak énekes szólistája. Az együttes 1986-ban Budapesten alakult, elsődlegesen mezőségi és szatmári zenéket játszik hagyományos vonószenekari felállásban, de foglalkozik a magyar nyelvterület más vidékeinek zenéivel is. Céljuk a magyar népzene minél hitelesebb tolmácsolása és stílusos előadása. Első lemezük 1996-ban Magyar népzene címmel jelent meg. 2001-ben a Népművészet Ifjú Mestere címmel tüntették ki a zenekar tagjait, akik rendszeresen járnak gyűjteni, így idős muzsikusoktól tanulják az autentikus népzene fortélyait. Évente rendezik meg az egyhetes Tükrös Népzenei és Néptánc Tábort.

A kitűnő énekesnő emellett férjével, a neves brácsaművésszel, Lakatos Róbertel is rendszeresen dolgozik, állandó énekese az általa vezetett, a szülővárosáról elnevezett RÉV zenekar koncertjeinek. 2005-ben jelent meg Hajnalodik című albumuk, amelynek dalaival kísérletet tettek a népzene és a klasszikus zene határainak átlépésére. A Tükrös zenekarral közösen megosztott első díjat kapott a Fonogram - Magyar Zenei Díj 2010 Az év hazai autentikus népzenei albuma kategóriában A mi Mezőségünk című lemezzel.

Gyermeklemeze után Szerelem, szerelem című új CD-jén most a felnőttekhez szól,  hiszen a muzsikához való míves hozzállásának köszönhetően a felnőtt közönség számára is valódi élményt nyújt éneke. Dalaiban a komolyzene, a népzene és a világzene stílusjegyei mellett a jazz is megjelenik. Hangszereléseik különlegessége, hogy a tradicionális magya népi hangszerek, a brácsa és bőgő mellett megjelenik a dob és a gitár, ami modern, szellős hangzást kölcsönöz népdaloknak. A különféle stílusok finom elegyítésének köszönhetően válik egységessé a dalok hangzása. Bár a koncerten nem tud szerepelni, de meg kell említeni, hogy az alább felsorolt zenésztársakon kívül Kovács „Öcsi" Ferenc is közreműködött az új lemezen. A lemezbemutatóra különleges vendégszólistaként a kitűnő énekesnő-színésznőt, Malek Andreát hívták meg.
  

Korpás Éva: Szerelem, szerelem -  lemezbemutató koncert

Március 25, 20:00, Fonó Budai Zeneház

Közreműködik: Korpás Éva ének; Lakatos Róbert - hegedű, brácsa; Madarász András - gitár, harmonika, billentyűs hangszerek; Emmer Péter - gitár; Bede Péter - altszaxofon; Lelkes Tibor - bőgő; Széll Tamás - dob; valamint Malek Andrea - ének, Hanusz Zoltán - brácsa. 

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Az egyetlen Bach-darab, amit Glenn Gould utált

Mindig kerülte, hogy játszania kelljen ezt a darabot, egyszer, egy tévéműsorban meggyőzték, hogy tegye meg mégis. Nem volt benne öröme.
Vizuál

Elhunyt a művész, aki épületeket csomagolt be és emberek ezreinek segített vízen járni

84 évesen, május 31-én New York-i otthonában elhunyt Christo. A tájépítész és térművész, valamint felesége és alkotótársa, Jeanne-Claude nevéhez olyan műalkotások fűződtek, mint 1985-ben a párizsi Pont Neuf és 1995-ben a berlini Reichtstag becsomagolása vagy egy olasz tavon úszósétány építése.
Klasszikus

Igor Levit 16 óra után befejezte 20 órásra tervezett zongoramaratonját

A művész Erik Satie francia zeneszerző Vexations című művét tervezte előadni, a legendás zongoradarab teljes verziója 20 órás.
Plusz

Komolyan kellett volna venni, amiről a Joker szólt

Thomas Wayne-nek nem kell félnie, hogy orrba vágja Arthur Flecket, hiszen pénze van. A Joker kivételes, egymilliárd dolláros közönségsikere és a jelenlegi amerikai zavargások egy narratívában illeszthetők. Vélemény.
Könyv

Istencsapás, embercsapás

Vámos e hónapban is megmondja, mit érdemes elolvasni. Most értelemszerűen a karanténból, online.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Jazz/World hír

Kihirdették, mely jazz együttesek kapnak támogatást

A Budapest Music Center közzétette a Köszönjük, Magyarország! program keretében támogatott magyar jazz együttesek listáját.
Jazz/World gyász

Elhunyt Lennie Niehaus amerikai szaxofonos

Az Emmy-díjas művész 90 éves korában múlt csütörtökön távozott. Az amerikai altszaxofonos, komponista számos híres film zenéjében működött közre, Clint Eastwooddal több mint két tucat moziban dolgozott együtt.
Jazz/World interjú

A Metro ötven éve vette fel az első magyar koncertlemezt

Az Egy este a Metro Klubban... című korongról a jubileum alkalmából Sztevanovity Zorán és Dusán, valamint Frenreisz Károly idézte fel emlékeit és nosztalgiázott a zenekar történetéről.
Jazz/World online közvetítés

Online jön a Müpa könnyűzenei fesztiválja, a Hey June!

Június 3. és 17. között a Müpa online közvetítéssorozata, a Müpa Home speciális Hey, June! kiadása az elmúlt évek legizgalmasabb magyar könnyűzenei koncertjeiből válogat, így hozva el a nyarat virtuálisan a Müpába és a rajongók otthonába is.
Jazz/World portré

A háború miatt járhatott zeneiskolába Tito Puente, a "mambókirály"

A Grammy-díjas amerikai muzsikus és zenekarvezetőt hiába terelgették szülei gyerekkorában a zongora irányába, az ütősök maradtak a kedvencei. Az ő dalai indították el a mambólázat, ennek köszönhette a haláláig büszkén viselt becenevét. Hozzájárult az 1950-es évek cha-cha-cha-hullámának elindításához is.