Jazz/World

Évfordító Szalóki Ágival

2014.12.22. 14:31
Ajánlom
Az erdélyi Mezőség zenéje, Ördöngösfüzes, és Szék dalai is megszólalnak tánccal fűszerezve a december 30-i esten a Zeneakadémián.

Éppen húsz éve történt, hogy a Besh o droM együttes koncertjén feltűnt egy törékeny lány, akiből olyan energiák áradtak, hogy kis híján áramszünetet okozott. Ez a bizonyos lány azóta számos lemezen és sikeren van túl, kipróbálta magát a jazzben, Karády Katalinban, jó pár gyerek-, vagy talán pontosabb úgy fogalmazni, családi lemezben (a legutóbbi Körforgás címen idén jelent meg), besöpört rengeteg méltán neki ítélt díjat, s közben ugyanaz a törékeny energiabomba maradt, aki volt.

Zeneakadémiai koncertjén Szalóki Ági népzenész énje kerül előtérbe, hiszen ilyennel is rendelkezik, sőt talán ez van a lelke közepén: „1998 és 2002 között az Ökrös együttes énekeseként sok-sok koncerten élvezhettem San Franciscótól Pekingig, milyen jó is az, amikor megszólal két hegedű, a brácsa, a bőgő, és felcsendül egy ördöngösfüzesi dallam: Bárcsak ez az éjszaka Szentgyörgynapig tartana... Mikor ezt énekeltem, mindig arra gondoltam, milyen lenne, ha valóban megállíthatnánk az éjszakát, a pillanatot vagy az érzést, melyet szeretünk: seregélynézést a Balaton-parton, sétát az erdőben, beszélgetést egy üveg bor, pálinka mellett." December 30-ai évbúcsúztató zeneakadémiai koncertjén az utóbbi időben az erdélyi mezőségben végzett gyűjtőútját idézi fel, s ebben nemcsak a magyar népzenei élet krémjét jelentő muzsikusgárda - Koncz Gergely, Soós András (hegedű); Mester László Pintyő (brácsa); Doór Róbert (bőgő), Balogh Kálmán (cimbalom) -, hanem két kitűnő táncos is a segítségére lesz.

Vásárolja meg Szalóki Ági évfordító koncertjére szóló jegyeit néhány kattintással a Zeneakadémia honlapján, vagy akár a Liszt Ferenc téri zenepalota jegypénztárában megváltható ajándékkártyával!

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

Mi történik, ha Don Giovanniból RockGiovanni lesz?

Ütős napunk volt tegnap Miskolcon. Délután stand-up, este pedig a várva várt idei népopera: a RockGiovanni. Nevettünk, izgultunk, elámultunk, ünnepeltünk, kutyagoltunk, fáztunk... És persze jól el is fáradtunk. De megérte.
Klasszikus

87 évesen elhunyt Gennagyij Rozsgyesztvenszkij

A világhírű orosz karmester több ízben járt Magyarországon is. Több mint félszáz művet írtak neki kortárs zeneszerzők.
Klasszikus

Daganatos betegségből gyógyuló sorstársainak gyűjt a Virtuózok döntőse

Lukács Gergely tavaly a döntőig jutott a Virtuózok tehetségkutató műsorban. A tubaművész most egy fontos ügy érdekében kéri közönségének támogatását. A rákból felépült művész a Démétér ház daganatos betegségből gyógyuló lakóinak szeretne segíteni, akik ugyanazt a nehéz utat járják végig, amit egykor ő.
Színház

Székely Krisztát, Kováts Adélt és a kolozsvári társulatot is díjazta a POSZT

A XVIII. Pécsi Országos Színházi Találkozó szakmai, színész- és közönségzsűrije idén is döntött a fesztivál díjairól. A Kolozsvári Állami Magyar Színházé a legjobb előadásnak járó elismerés, a Fidelio támogatásával átadott legjobb 30 év alatti színésznőnek járó díjat Szakács Hajnalka vehette át. Íme a díjazottak listája!
Zenés színház

DaCapo: lehet kétszer is érdekes ugyanaz a produkció?

Ismerik azt a keserédes érzést, amikor felvirrad egy várva várt esemény utolsó napja? Ezzel ébredtünk ma Miskolcon immár túl operabáron, régi keresztény hagyományokat idéző felvonuláson, és a RockGiovanni második előadásán is.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Jazz/World quincy jones

Andreas Varady nem akar iskolába menni

A magyar származású, csodagyerekként felfedezett gitáros a leghíresebb jazzmagazin, a Downbeat címlapján szereplő cikkben mondja el, miért nem akar a legjobb jazziskolákban továbbtanulni.
Jazz/World lukács miklós

Lukács Miklóssal lép fel Charles Lloyd Budapesten

A tervezettől eltérő helyszínen, a RAM Colosseumban lesz a világhírű amerikai jazzszaxofonos, Charles Lloyd és formációja, a Marvels budapesti koncertje július 1-jén.
Jazz/World ajánló

90 évesen is a legjobbak között a BJC-be látogató Lee Konitz

A Világsztárok a Budapest Jazz Clubban sorozat következő vendége az idén 90 éves Lee Konitz, aki a jazz történetének élő legendája és egyben krónikása.
Jazz/World rustico

Alázattal kísérletezni

Kubinyi Júlia már tizenévesen nyakig benne volt a népzenei koncertéletben, hiszen a Dűvő Zenekar énekeseként rengeteg helyen játszottak. Most izgalmas mérföldkőhöz érkezett, amikor Szokolay Dongó Balázzsal és Zimber Ferenccel közös, Rustico című lemezén újraértelmezték a népi hangzásvilágot.
Jazz/World

Billy Cobhammal és Richard Bonával vár a SopronDrum Fesztivál

A június 15-én kezdődő SopronDrum ütősfesztiválon világhírű ütőszenészek és világzenei előadók muzsikáján keresztül ismerhetjük meg az ütős zene sokszínűségét a fertőrákosi barlangszínház gyönyörű környezetében és Sopronban.