Jazz/World

Évfordulók – számadások

2008.09.25. 00:00
Ajánlom
A pályám kezdetén mindig megmosolyogtam a folyton múltjukat ünneplő zenészeket. "Lányom, ha én is ilyen leszek, akkor lőj le!" – mondtam a gügyögő Dodónak, aki nagy szemekkel nézett rám, és valahol eltette magában: "Apám egy szentimentális nagy gyerek."

Ha megfogadta volna a kérésem, akkor most nem írnám eme sorokat, mivel nemrég ünnepeltem a húszéves "színpadon állásomat". Azt hiszem, idén nőttem fel igazán, mert egyre többet foglalkozom a múltam összegzésével. Pláne, hogy ebből a húsz évből 15 a Singers-szel telt. A számadás, az összegzés a művész későbbi kreativitásának záloga. Az író kiírja magából a papírra, a festő a vászonra festi, az énekes pedig kiüvölti magából mindazt, ami a lelkét nyomja.

Ezért fontos kerek évfordulókkal lezárni az adott korszakkal sok egyebet is, mintha egy dobozba pakolnánk. Két éve találkoztam a jelenlegi énekmesteremmel, aminek eredményeképpen valóra válthattam régi mesterem, Sík Olga vágyát, és 2009-ben operabemutatóm lesz Szegeden.

Mindezen események teszik teljessé azt a tényt, hogy jövőre már negyvenéves leszek. "Na bumm és akkor mi van" – mondja ismét Dodó. "Majd megtudod, ha Te is ennyi leszel!" – vágok vissza bölcsen, és ettől még talán meg is nyugszom. De már azonnal a jövő hét többi megoldásán töröm a fejem: "Hogy is lesz ez a Latin negyed koncert Szegeden a Cottonnal és Zsédával?"… "Tehát mégsem öregedtem meg annyira?" Annyira?! Ez meg már gyerekes…Ilyen ez az ősz, a puszta létezésével meg nem történtté teszi a nyár összes tervét, a tél pedig…de ezt majd tavasszal tudjuk csak meg.

László Boldizsár
énekes
(A Fidelio Súgó 2008. októberi számának Prelűdje)

Programkereső

Legolvasottabb

Színház

Elhunyt Venczel Vera

A Jászai Mari-díjas színművész idén márciusban töltötte be 75. életévét. Több mint ötven éven át volt a Vígszínház tagja, halálának hírét színháza tette közzé.
Színház

Új bemutatóval ünnepli Szakonyi Károlyt a Rózsavölgyi Szalon

Október 26-án, Szakonyi Károly 90. születésnapján mutatja be a Rózsavölgyi Szalon a drámaíró A hatodik napon című darabját, melyet Dicső Dániel rendező és Hárs Anna dramaturg bújtatott modern köntösbe.
Zenés színház

Kiemelkedő alkotókat díjaztak a Magyar Operett Napján

A hagyományokhoz híven idén is átadták a Budapesti Operettszínházban az évad legjobb musical- és operettszínészének járó kitüntetéseket, valamint díjazták a legígéretesebb pályakezdőt. Emellett elismerést adott át a Musica Hungarica Kiadó képviseletében Éliás Tibor, a kiadó alapítója is.
Jazz/World

Magyarországon lép fel a norvég jazzdíva, Rebekka Bakken

November 2-án pótolja tavaly elmaradt koncertjét a Müpában Rebekka Bakken, aki zenéjével előszeretettel távolodik el a hagyományos műfaji kategóriáktól és otthonosan mozog a pop, illetve blues világában is.
Vizuál

Ahol a diákok szombaton is iskolába akarnak járni - Erős István rektor a Képzőművészeti Egyetem jubileumi évéről

A jubileumi, 150. tanév gazdag programsorozatáról, a képzőművészet újrapozicionálásáról, pedagógiai módszerekről és új tanszékek indításáról beszélgettünk a Magyar Képzőművészeti Egyetem nemrég kinevezett rektorával, Erős Istvánnal, aki azt is elárulta, hogy mitől tart a legjobban.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Jazz/World ajánló

Világzenei és jazz-sztárok, lemezbemutatók, évfordulók a Fonóban

A Huur Huur Tu világhírű torokénekesei, az izraeli, magyar felmenőkkel is rendelkező Omer Klein jazz-zongorista és triója és Marta Töpferová Csehországból származó, az USA-ban élő egyedi hangú dalszerző-énekes Milokraj nevű formációja is szerepel a zeneház novemberi műsorán.
Jazz/World ajánló

Magyarországon lép fel a norvég jazzdíva, Rebekka Bakken

November 2-án pótolja tavaly elmaradt koncertjét a Müpában Rebekka Bakken, aki zenéjével előszeretettel távolodik el a hagyományos műfaji kategóriáktól és otthonosan mozog a pop, illetve blues világában is.
Jazz/World ajánló

Vedd ölbe, ringasd, énekelj!

Vedd ölbe, ringasd, énekelj! – ezzel a gondolattal hívja a Pesti Vigadó a kisgyermekes családokat három év alatti gyerekekkel a Ringató-foglalkozásokra, ahol cél a zenei élmény.
Jazz/World ajánló

A brazil zene esszenciája

A legendás Grammy-díjas brazil énekes, gitáros és dalszövegíró, Gilberto Gil október 22-én a Liszt Ünnep keretében, a MOM Kulturális Központban ad nagyszabású koncertet.
Jazz/World ajánló

Minden, amit Cory Henryről tudnod kell

Egy zseniális alkotó, aki egyszerre lenyűgöző zongorista, énekes, producer és dalszerző. Hatéves kora óta áll színpadon, számtalan műfajban bizonyított a gospeltől az r&b-n át a jazzig, és olyan világsztárokkal dolgozott, mint Bruce Springsteen, a The Roots, a Boyz II Men, Kenny Garrett, Kanye West vagy az Imagine Dragons, a Snarky Puppy tagjaként pedig több Grammy-díjat nyert. Ő Cory Henry, akinek Müpa-beli lemezbemutató koncertje az ősz egyik legjobban várt zenei eseménye. El is meséljük, miért!