Jazz/World

Evolúció címmel ad jubileumi nagykoncertet az Anna and the Barbies a Margitszigeten

2024.06.20. 10:00
Ajánlom
Az elmúlt húsz évben rengeteg teátrális, összművészeti, színes bacchanáliát vitt színpadra az Anna and the Barbies, így a húszéves születésnap egy igazán speciális koncertet érdemel. A zenekar és a Margitszigeti Színház Szent Iván éjszakáját célozta be a jeles jubileum ünneplésére. Pazar körülmények között, egy méltóságteljes amfiteátrumban kel életre az elmúlt két évtized sok fontos pillanata. A show az útkeresés érzelmi, lelki és zenei evolúcióját hivatott bemutatni élőképekben. A koncert alatt, szinte egy futurisztikus divatbemutatóvá avanzsálódva, táncosok és modellek vonultatják majd fel a zenekar sajátos színpadi stílusának külső és belső jegyeit, ikonikus jelmezeit. A koncert után a Margitszigeti Víztorony Kerengőjében egy hatalmas after party várja a közönséget, hogy együtt bulizzák át az év legrövidebb éjszkáját! Őrült sminkek. Extrém hajak. És fergeteges buli. RnB, Funk, Disco Dj Q-Ce-vel.

A koncert kapcsán Pásztor Annát kérdezte a Margitszigeti Színház.

Evolúció a koncertetek címe. Talán a jubileumi év adta az ötletet az egyfajta fejlődési folyamat összegzésére, vagy netán az újjászületésre? Kifejezetten a Margitszigetre álmodtad, álmodtátok meg a produkciót?

Az Evolúció koncert ötlete az elmúlt húsz év kalandozásainak megjelenítésére hivatott, színházi formátumban. Kifejezetten a Margitszigetre álmodtuk meg ezt a méltóságteljes koncertet, ugyanis az amfiteátrum formátum elképesztő teatralitást és eleganciát közvetít. Rendkívüli módon inspirált a hely arra, hogy egy rendhagyó jubileumi koncerttel lepjük meg a közönségünket, és velük együtt ünnepeljünk.

Egy korábbi interjúdban mondtad, hogy nem szeretnéd elengedni az elmúlt húsz év színkavalkádját, őrült tornádóját, szeretnél egy olyan másfél-két órás, nagyszabású és színes bulit, amiben végigmentek azokon a ruhákon, jelmezeken, sminkeken, eseményeken, történéseken, számokon, zenei stílusokon, amik titeket jellemeztek az utóbbi két évtizedben. Ez az a bizonyos buli?

Az őrült színes tornádó maga az élet. Amikor ezek a színek kezdenek megkopni vagy unalmassá válni, akkor egy előadónak mindenképpen magában kell keresni a valaha volt színeit. Hála a jó égnek, erre még nem volt precedens, úgyhogy büszkén vállaljuk ezt a gyermeki, színes, kaleidoszkopikus világnézetet, amit zenében jelenítünk meg.

Az elmúlt húsz évben lehetetlen módon, szinte az összes zenei stíluson végigbaktattunk, jóízűen csemegézve a punktól a már-már klasszikus megszólalásig, stadion rock, alternatív rock, pop, reggie.

A fejlődés talán a saját zenei megszólalás egyre erősebbé válásában érezhető. Ez lesz az év bulija, ígérem! Elektronikus köntösbe bújtatva jelennek meg az Anna and the Barbies-számok, lesz egy rendhagyó akusztikus blokk Vághy Tomival, valamint az egésznek egy, a múlt kalandozásait idéző futurisztikus divatbemutató formátumot adunk. Táncosokkal, jelmezekkel és dramatizált színes kavalkáddal.

Miért épp Szent Iván-éj? Megbújik valamilyen személyes élmény / kötődés / emlék / cél a nyár talán legizgalmasabb, legmágikusabb éjjeléhez kapcsolódó dátumválasztás mögött?

A nyár eleji éjszakák hihetetlen buja, fűszeres illata és bája végigkíséri az ember életét, amikor gyerekként, tinédzserként vagy fiatal felnőttként a tavasz lendületével fejest ugrunk a nyár kalandjaiba. A nyári napforduló mindig izgalmas kapunyitás.

1000028558-100052.jpg

Pásztor Anna (Fotó/Forrás: Margitszigeti Színház)

Neked és/vagy a zenekarnak vannak olyan különleges rituáléitok vagy hagyományaitok, amelyeket mindig tartotok az előadások előtt, hogy jobban egymásra hangolódjatok?

Metamorfózisnak hívom azt a tizenöt perctől akár két és fél óráig is terjedő – attól függően mennyi idő van – „tollászkodási” időszakot, amikor külső jegyekben is megtestesítem azt, ahogyan éppen aznap este, azon a helyen, ott, akkor a lelkem érzi magát.

Színpadra lépés előtt közvetlenül a zenekar összekapaszkodik, és mindenkinek egy személyre szabott csatakiáltása van, amit sajnos nem tehetek publikussá.

Milyen emlékeid, élményeid kötődnek a Margitszigethez és a Margitszigeti Színházhoz?

Az egyik legzseniálisabb koncertünk a Margitsziget Szabadtéri Színpadon volt, amikor alkalmunk nyílt szimfonikus zenekarral játszani. Hihetetlen megélni, amikor két ilyen viszonylag távoli zenei műfaj ötvöződik, és valami elképesztő felemelő csoda születik belőle. Nagyon izgalmas volt egyszer igazi drámai, dívás estélyi ruhát is felölteni magamra egy ilyen koncert erejéig.

Mik a te egyéni terveid, illetve a zenekarral közös terveitek a következő húsz évre?

Megőrizni mindazt, amik az értékeink, az elmúlt húsz év tanulságait, kalandjait, élményeit sejtszinten magunkba hordozni. Újabb és újabb színeket hozni a zenénkbe, fejlődni, és továbbra is gyerekként élvezni a zenélés privilégiumát. 

További információ a koncertről itt érhető el. >>>

Fejléckép: Pásztor Anna (forrás: Margitszigeti Színház)

Margitszigeti Színház

Budapest reprezentatív nyári színháza a Margitszigeten a Margitszigeti Színház.

A Margitszigeti Színház Nkft. az 1938-ban megnyitott és azóta üzemelő, épített, aréna jellegű nézőterű színház üzemeltetője, melynek területén áll a műemlék Víztorony-kilátó.

A nyári színház fontos és jelentős helyet tölt be a főváros életében, mint a gazdagon zöld környezetben álló közösségi helyszín is, és mint a városban élő polgárok kedvelt szórakozóhelye, amely a hazai és külföldi közönség kiszolgálásban egyaránt fontos kulturális központnak tekinthető.

A patinás nyári színház a 2013-ban elvégzett, jelentős felújítást követően immár 3000 fő néző fogadására alkalmas. A fedett, nagyméretű, technikailag jól felszerelt színpad a szcenírozott előadások, operák, valamint operett-, musical-, balett- és táncelőadások színpadra állítására kiváló helyszín.

A színház fő profilja elsősorban a nagyprodukciók bemutatása, a klasszikus zenei szimfonikus koncertek mellett a könnyűzenei események meghívása is. A produkciók létrehozása, bemutatása saját vállalkozásban történik, több esetben együttműködésben a hazai színházakkal, mint például az Magyar Állami Operaházzal és a Nemzeti Filharmonikus Zenekarral, valamint a nemzetközi színtérről meghívott külföldi művészekkel és társulatokkal.  Számos nagy bemutató és nemzetközileg elismert művész fellépése színesíti és gazdagítja a nyár közel négy hónapjában nyitott nyári színház minőségi és választékos kínálatát.

A színház célja a válogatással, hogy lehetőség szerint minden korosztály, kultúrát fogyasztó és színházba járó közönség megtalálja a kedvére való produkciót.

A Margitszigeti Színház Mindenki színháza.

Legolvasottabb

Klasszikus

Sörösüvegekből zenét csiholni – interjú Balogh Máté zeneszerzővel

A Renewable Music – V4 Composers for Sustainability elnevezésű projekt a fenntarthatóság témájában ösztönzi párbeszédre és cselekvésre a nemzetközi klasszikus zenei közösséget. A kezdeményezésben részt vevő egyik zeneszerzővel, Balogh Mátéval beszélgettünk.
Színház

Szász Júlia és Horváth Lajos Ottó a Centrál Színházban tér vissza a színpadra

A Nemzeti Színházban tavaly súlyos balesetet szenvedett színművészek apa-lánya párost alakítanak a Centrál Színház következő évadában. A Puskás Tamás rendezte előadás egy híres film adaptációja lesz. 
Klasszikus

Neves régizenei együttessel készített lemezt Daragó Zoltán

A fiatal kontratenor Bach-áriákat felvonultató lemeze Christophe Rousset vezényletével és a Les Talens Lyriques közreműködésével szeptemberben jelenik meg az Aparté Kiadónál.
Könyv

Pernye és fű – ősszel érkezik Závada Pál új regénye

Október 8-án a Magvető Kiadó gondozásában jelenik meg a Kossuth-díjas író legújabb regénye, amelynek története és karakterei ugyan fiktívek, ám a benne szereplő interjúk valóságosak – azokat Sipos András rendezővel készítették Statárium című, 1989-es filmjükhöz.
Plusz

Az utolsó szerelem mítosza

Az első szerelem minden líra egyik fő toposza, sőt népdaloktól regényekig, a first love az igazi, mert mindenkit érdeklő, lángba boritó téma. Azon gondolkozom, hogy miért nincs az elsőnek párja, azaz miért nincs igazi irodalma, lírai lenyomata az utolsó szerelemnek, ennek a fellobbanó érzelmi viharnak? Almási Miklós írása.

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Jazz/World kritika

Korhatár a csillagos ég – beszámoló a Toto veszprémi koncertjéről

A világhírű, háromszoros Grammy-díjas Toto zenekar koncertjét hónapok óta várta a közönség, az eső azonban váratlanul érkezett 20-án a csontszáraz júliusi hetek után. A VeszprémFest eseményét szabad tér helyett az Arénában tartották.
Jazz/World ajánló

Kultúrák találkozása – LURA margitszigeti koncertje előtt mesélt

A Lisszabonban született, zöld-foki szigeteki származású, vibráló hangú énekesnő, LURA, fesztiválok, szabadtéri színpadok, európai és amerikai klubok visszatérő vendége, aki hamisíthatatlan előadásmódjával ragadja magával közönségét.
Jazz/World hír

Október 6-áig pályázhatnak a fiatal tehetségek a Jazz Showcase-re

Tizennyolcadik alkalommal hirdeti meg tehetségbörzéjét a Müpa, amelynek célja a hazai alkotó- és előadó-művészeti színtér feltörekvő tehetségeinek felkutatása és felkarolása.
Jazz/World interjú

Engedd, hogy a dolgok megtörténjenek veled! – születésnapi beszélgetés Horgas Eszterrel

„Úgy érzem, másképp fuvolázom. Mást gondolok minden egyes hangról, mint korábban” – vallotta meg interjúnkban Horgas Eszter, aki A nő arcai címmel ad koncertet – Koós Réka társaságában – augusztus 2-án, a Városmajori Szabadtéri Színpadon.
Jazz/World ajánló

Életöröm és vérpezsdítő muzsika – jön a 3. Nemzetközi Cigány Dal Napja

Idén augusztus 8-án –a legendás észak-macedón énekes, Esma Redžepova születésnapján – harmadik alkalommal rendezik meg a Nemzetközi Cigány Dal Napját. Az eseménysorozatban ezúttal már hat ország tizenöt helyszíne vesz részt.