Jazz/World

Ez a vonat, ha elindult, hadd menjen…

2008.05.22. 00:00
Ajánlom
Új lemezét mutatja be május 23-án a budapesti Gödör klubban a magyar tradicionális rocketno együttes, a Csík zenekar. Most megjelent lemezük címe, az "Ez a vonat, ha elindult, hadd menjen", az előző, "Senki nem ért semmit" című Fonogram-díjas aranylemezük folytatását sejteti.

Nagy sikert aratott a Csík zenekar korábbi, "Senki nem ért semmit" című CD-je, melyen sokak megdöbbenésére, de mégtöbbek örömére, a zenekar hagyományos magyar népi muzsika mellett, hagyományos amerikai népi muzsikát is játszott, sőt korunk alternatív rockzenéje is megjelent azon a lemezen. Ezt az albumot a Magyar Hanglemezkiadók Szövetsége Fonogram-díjjal jutalmazta s az eladott példányszámok nyomán aranylemez is lett. "Megszületett a magyar tradicionális rocketno. Isten hozta itt minálunk."- írta Marton László Távolodó, a világzene legismertebb hazai értője kritikájában a lemezről, mely tanúbizonysága annak, hogy a magyar nép- és a rockzene kapcsolatában - az eddigiektől eltérően - korántsem csak a rock lehet kezdeményező.

És ha egyszer a vonat elindul… A Csík zenekar legújabb lemezanyaga ismét kitűnő házasítása a hagyománynak és a kor zenéjének. A zenekarvezető Csík János így fogalmazott: "A zenekarok sokféle módon, többféle műfajban próbálnak zenei élményt, örömöt szerezni. Én úgy hiszem, folyamatosan változó világunkban, az egészséges arányokat megtartva, igényesen, jó minőségre törekedve megőrizhetjük a régi, igaz értékeket, és élményt tudunk adni a mában élő, sokféle zenét hallgató, kíváncsi közönségünk számára." Hát hadd menjen!

(2008. május 23. 21:00 Gödör Klub (Budapest) - Ez a vonat, ha elindult, hadd menjen... - a Csík Zenekar lemezbemutató koncertje)

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Aki eljátszott mindent, amit magyar színművész eljátszhat – 85 éves Törőcsik Mari

1935. november 23-án született Törőcsik Mari Kossuth-nagydíjas, kétszeres Kossuth-díjas színművész, a Nemzet Színésze, aki egy Heves megyei községből, Pélyről indulva vált a hazai színjátszás egyik legnagyobb alakjává.
Klasszikus

Levelei bizonyíthatják Chopin homoszexualitását

Több férfihoz is szerelem fűzte a nagy lengyel zeneszerzőt, Frédéric Chopint. Mindezt olyan levelek bizonyítják, amelyeket eddig szándékosan rejtettek el, fordítottak vagy magyaráztak félre.
Színház

Elhunyt Böröndi Tamás, a Vidám Színpad igazgatója

Az ismert és sokak által szeretett színész, színházigazgató 65 éves volt.
Színház

Otthonában köszöntötte Törőcsik Marit a Nemzeti társulata

A művészek a járványhelyzetben is teljesítették Törőcsik Mari tavalyi kívánságát, mely szerint nem kér mást, csak hogy idén is eljöjjön hozzá az ő drága Nemzetije.
Színház

„Csönd, zokogás, fájdalom” – Böröndi Tamásra emlékezik Bodrogi Gyula

Rövid, versnek is beillő nekrológot közölt kollégájáról a Kossuth-díjas, Nemzet Művésze címmel kitüntetett Bodrogi Gyula. Az éjjel elhunyt Böröndi Tamásra emlékezik,

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Jazz/World jótékonyság

Gyűjtés indul nehéz helyzetben lévő népzenészek számára

Gyűjtés indul nehéz helyzetben lévő népzenészek megsegítésére; az Összefogás hagyományőrző mesterekért elnevezésű kampány zárásaként december 19-én online jótékonysági gálaestet szervez a Hagyományok Háza.
Jazz/World gyász

Elhunyt Mihály Tamás, az Omega basszusgitárosa

73 éves korában elhunyt Mihály Tamás, Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas zenész, az Omega basszusgitárosa – tudatta Facebook oldalán a zenekar.
Jazz/World interjú

Sárik Péter: Nekem kell a csend, a séta a Duna-parton

A hazai jazz élet egyik megkerülhetetlen alakja Sárik Péter. Triójával rendszeresen fellép hangversenytermekben, jazzklubokban, zenei fesztiválokon. Ceglédi. Vele is forgatott a Partitúra a ceglédi adásához, csakhogy online, ugyanis Sárik Péterék akkor éppen Frankfurtban koncerteztek. A beszélgetés szombaton látható a Duna tévén, 14.30-kor. A Fidelio.hu-nak pedig további érdekességekről is mesélt.
Jazz/World fonó

Toronymagasan a legjobb világ- és népzene Makovecz Imre tereiben

2012 óta minden év novemberében rendezik meg a Héttorony Fesztivált Makovecz Imre tereiben. A közel kéthetes vándorfesztivál célja, hogy a népzene és világzene legértékesebb produkciói minél több emberhez eljussanak határon innen és túl, valamint hogy a zene és építészet szerves kapcsolatára ráirányítsa a figyelmet.
Jazz/World gyász

Elhunyt Benkő László

77 éves korában, hosszan tartó betegség után elhunyt az Omega együttes alapítója, a magyar rockzene meghatározó alakja, Benkő László – közölte Facebook oldalán a zenekar.