Jazz/World

Ez a vonat, ha elindult, hadd menjen…

2008.05.22. 00:00
Ajánlom
Új lemezét mutatja be május 23-án a budapesti Gödör klubban a magyar tradicionális rocketno együttes, a Csík zenekar. Most megjelent lemezük címe, az "Ez a vonat, ha elindult, hadd menjen", az előző, "Senki nem ért semmit" című Fonogram-díjas aranylemezük folytatását sejteti.

Nagy sikert aratott a Csík zenekar korábbi, "Senki nem ért semmit" című CD-je, melyen sokak megdöbbenésére, de mégtöbbek örömére, a zenekar hagyományos magyar népi muzsika mellett, hagyományos amerikai népi muzsikát is játszott, sőt korunk alternatív rockzenéje is megjelent azon a lemezen. Ezt az albumot a Magyar Hanglemezkiadók Szövetsége Fonogram-díjjal jutalmazta s az eladott példányszámok nyomán aranylemez is lett. "Megszületett a magyar tradicionális rocketno. Isten hozta itt minálunk."- írta Marton László Távolodó, a világzene legismertebb hazai értője kritikájában a lemezről, mely tanúbizonysága annak, hogy a magyar nép- és a rockzene kapcsolatában - az eddigiektől eltérően - korántsem csak a rock lehet kezdeményező.

És ha egyszer a vonat elindul… A Csík zenekar legújabb lemezanyaga ismét kitűnő házasítása a hagyománynak és a kor zenéjének. A zenekarvezető Csík János így fogalmazott: "A zenekarok sokféle módon, többféle műfajban próbálnak zenei élményt, örömöt szerezni. Én úgy hiszem, folyamatosan változó világunkban, az egészséges arányokat megtartva, igényesen, jó minőségre törekedve megőrizhetjük a régi, igaz értékeket, és élményt tudunk adni a mában élő, sokféle zenét hallgató, kíváncsi közönségünk számára." Hát hadd menjen!

(2008. május 23. 21:00 Gödör Klub (Budapest) - Ez a vonat, ha elindult, hadd menjen... - a Csík Zenekar lemezbemutató koncertje)

Programkereső

Legolvasottabb

Klasszikus

Martha Argerich és Misa Majszkij a Zeneakadémián ad koncertet

A Cziffra György-emlékév egyik záróeseményeként Martha Argerich zongoraművész és Misa Majszkij csellóművész ad kamaraestet január 28-án a Zeneakadémián.
Klasszikus

Közösen megélt pillanatok a Müpa karácsonyi kisfilmjében – VIDEÓ

Idén is ünnepi videóval kedveskedik nézőinek a Müpa, ezzel mondva köszönetet a közönségnek a figyelemért és szeretetért. A kisfilmből kiderül, mennyire fontosak a meghitt pillanatok és közösen megélt élmények.
Klasszikus

„A zene az egészséges mentális lét kulcsa” – beszélgetés Hollerung Gáborral

Hollerung Gábor Liszt Ferenc-díjas, Érdemes Művész karmesterrel, a Budafoki Dohnányi Zenekar ügyvezető zeneigazgatójával beszélgettünk zenei pályájának alakulásáról, a zenekar sikereiről, valamint a fiatal generáció zenei neveléséről.
Plusz

Színpompás advent – Mit jelentenek a koszorú színei?

Bár a gyertyaláng ősidők óta a világ világosságának a szimbóluma, és az örökzöld koszorúk már a pogány korban is a fény és a tavasz iránti vágyakozást szimbolizálták, a kereszténység elterjedésével a fenyőgallyakból fonott adventi koszorúk vallásos jelentőséget kaptak.
Plusz

Sztárénekes és magyarországi bemutató a 2022-es Bartók Tavasz műsorán

Áprilisban immár másodjára rendezik meg a Bartók Tavasz Nemzetközi Művészeti Hetek programsorozatát, melynek huszonnégy izgalmas programját már a nagyközönség elé tárták.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Jazz/World ajánló

Biblia Show a Zsidó Művészeti Napokon

Bibliai témájú történetekre, értékekre épülő pop-sanzonokból készít estet Kováts Kriszta színművész-énekesnő, a dalok zeneszerzője Wolf Péter, szövegírója Fábri Péter író lesz.
Jazz/World ajánló

Bacsó Kristóf és David Dorůžka közreműködésével folytatódik a MAO jazz sorozata

Folytatódik a Modern Art Orchestra "Art of Virus" elnevezésű zenei projektje. A nagyzenekarra hangszerelt, friss kortárs és jazz kompozíciók december 12-én este a Budapest Music Centerben hallhatók, a MAO 2021/22-es évadban zajló koncertsorozatának részeként.
Jazz/World ajánló

25 év után újra színpadon a Sziámi együttes

Müller Péter Sziámi egykori zenekara az 1991 és 1997 közötti felállásban a zenész december 4-i koncertjén tér vissza.
Jazz/World hír

Növények „zenélnek” két budai villamosmegállóban

Egy klímaváltozás elleni kampány részeként különleges installációt telepítettek két budai villamosmegállóba, ahol – szonifikációs technológia segítségével – növények biorezgéseiből generált zene szól.  
Jazz/World ajánló

A Showtime Budapest adventi ajánlatai

Falusi Mariann 2022. május 7-én Darabjaim címmel ad koncertet a Budapest Kongresszusi Központban, a Dead Can Dance pedig „Europa – 2022” turnéjukon látogat el Budapestre, a Papp László Arénába 2022. május 8-án.