Jazz/World

Ezek a dalok a veszteségem ajándékai – 10 éves a JaMese zenekar 

2023.02.16. 13:45
Ajánlom
A zenekar Odaát, Idebent címmel most megjelenő jubileumi albumán szereplő dalok gyászról, veszteségről és az ezek feldolgozásából születő életerőről és életszeretetről szólnak. Lemezbemutató koncertjük február 23-án lesz a Krisztina téren található Márai Sándor Művelődési Házban. 

A zenekar elnevezése egy angol-magyar mozaikszó: az angol ’jam’ a szabadságra és kreativitásra utal, a ‘mese’ nem igényel különösebb magyarázatot, a kettő végén pedig angol kiejtésel összeolvasva ott áll az énekes, zenekarvezető Molnár Emese keresztneve. Mindez együtt: történetmesélés, néhol folkos, néhol jazzes zenei foszlányokkal és költészetbe hajló dalszövegekkel. 

Első nagylemezük 2014-ben jelent meg Csak a Napba címmel, ezt követte 2018-ban a Bennem a világ.  Saját bevallásuk szerint itt teljesedett ki a JaMese igazi arculata: örök dalok, amelyek árnyalt lelki világot libbentenek föl, ahol viszont nem csak finomság és puhaság lakozik.  A lemez címadó dalát Molnár Emese Lackfi Jánossal közösen írta. Ebből készült a JaMese első klipje is, amelynek premierje 2018-ban a Fidelión volt. Molnár Emese akkor az ének felszabadító erejéről beszélt egy interjúban: Az énekléssel feszültséget, dühöt, haragot, fájdalmat tudunk magunkból kiadni, ami a beszéd kontrollált módján nem tud megnyilatkozni. Az éneklés ereje abban áll, hogy te magad állítod elő a rezgést, nem kívülről érkezik mondta, majd azt is hozzáfűzte,

az emberi hang nem tud csúnya lenni, mindenkinek gyönyörű hangja van.

JMS_Odaat_Idebent_sajto3-115130.jpg

Molnár Emese (Fotó/Forrás: JaMese)

A mostanit megelőző legutóbbi albumuk, a Szabó T. Anna verseire írt 24 dalból álló Zenés Adventi Kalendárium 2019 karácsonyán jelent meg. A lemezen többek között olyan nevek szerepelnek, mint Palya Bea, Ferenczi György és a Dalinda énekegyüttes.

A dalszerzés mellet JaMese néven az énekesnő 2018-ban indította el ÉlményÉnek elnevezésű workshopjait, amelyet az egyéni énektanításban szerzett többéves tapasztalata alapján dolgozott ki. 

Odaát, Idebent című jubileumi album anyaga az alkotók meglátása szerint a kinti és benti világ közötti érzékeléshez, illetve egy veszteség okozta belső lelkiállapotok leírásához kapcsolódik.  A címadó dal elmeséli az énekesnő megélését:

benne vannak azok a gondolatok, amelyek megfogalmazódnak egy gyászolóban, keveredik benne a düh és a fájdalom, de ott vannak az első gyógyító mondatok és a sötétséget megtörő első napsugarak is. 

A lemezen a saját dalszövegek mellett két költő verse kapott helyet. Énekloopokból épül fel Szabó T. Anna Keretek című verse: kérdések a saját magunknak épített szabályrendszerekről és az azoktól való megszabadulás lehetőségéről. A Kibelégzés című szerzeményen pedig Kemény Gabriellával közösen dolgoztak – az Instagramon ismertté vált fiatal költő sorai az élet körforgására és a soha meg nem álló, zakatoló öröklétről szólnak. 

Az Odaát, Idebent című dalhoz forgatott videóklipet Szelei Dóra rendező és Simó Marcell operatőr készítették. A klip teljes képi világa reflektál a mondanivalóra: a gyász és a veszteség utáni hiány és üresség érzést jeleníti meg. A vizuális élményt  egy festmény is erősíti, amelyet a dalszerző azóta elhunyt nővére készített. A Veszteségek ajándéka címet viselő mű kompozíciója mozgóképként jelenik meg, amelyben az énekesnő és a húga együtt szerepel. 

Az album kapcsán így vall az énekesnő: „Ezek a dalok a veszteségeim ajándékai. A Szabó T. Annával az adventi lemezre közösen írt Fénykör megjelenése után rengetegen osztották meg velem a gyászukat és a veszteség történeteiket.

Ezek a történetek engem is gyógyítottak, ugyanúgy, ahogy mi gyógyítottuk Annával a dal hallgatóit.

Zenével kapcsolódni egymáshoz elemi szükséglet, nekem pedig kiskorom óta a másik kommunikációs nyelvem az énekhangom”.

A zenekar tagjai: Molnár Emese – ének, Udvarhelyi Gábor – gitár, Éder Ferenc ‘Lá’ – basszusgitár és Badics Márk – dob.

A lemezbemutató koncert február 23-án lesz a Krisztina téren található Márai Sándor Művelődési Házban, este 7 órától. 

Fejléckép: Molnár Emese (forrás: JaMese)

Klippremier - Jamese: Bennem a világ

Kapcsolódó

Klippremier - Jamese: Bennem a világ

A Fidelión mutatkozik be a Jamese elnevezésű formáció első hivatalos videóklipje, melynek szövege a Lackfi Jánossal közös munka során született. Emellett interjú is olvasható a formációt vezető Molnár Emesével a hang felszabadításáról, csendről és természetről.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Zenés színház

Kettévágott Carmina Burana – reakciók az operaházi büfébotrányra

Bogányi Tibor karmester visszalépett az operaház Carmina Burana-produkciók vezénylésétől, mivel főigazgatói döntésre szünetet kell beiktatni az előadásba. Az ügy számos viharos reakciót váltott ki.
Vizuál

Elhunyt Koncz András festőművész

A Munkácsy-díjas festőművész, Koncz Zsuzsa énekesnő öccse hosszú, méltósággal viselt, súlyos betegség után hunyt el március 2-án hajnalban, életének hetvenegyedik évében.
Zenés színház

„Mindenkinek ajánlom, hogy menjen ki éjszaka az erdőbe!” – interjú Claus Guthtal

A világ egyik legjelentősebb operarendezője, Claus Guth nemrég Budapestre látogatott: számos neves színház után a Magyar Állami Operaház is átvette Don Giovanni-rendezését. Ebből az alkalomból kérdeztük az alkotót.
Vizuál

Elhunyt Vadász György építész

Életének 92. évében, március 3-án elhunyt Vadász György Kossuth- és Ybl Miklós-díjas építőművész, a Magyar Művészeti Akadémia rendes tagja, a nemzet művésze. A kilencvenes években készült épületeivel nagyban hozzájárult ahhoz, hogy a bauhaus ismét népszerűvé vált a hazai építészetben.
Színház

Oidipusz a politika útvesztőjében – bemutatták Szikszai Rémusz rendezését a Radnóti Színházban

A Radnóti Színház legújabb előadásában Oidipusz egy idealista, ígéretes politikus, akinek szembe kell néznie a múlt terheivel. A produkció bemutatójára március 3-án került sor. A főszerepekben mások mellett Pál András, Kováts Adél és László Zsolt látható.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Jazz/World hír

Omara Portuondo, a kubai Edith Piaf Budapesten is fellép búcsúturnéja során

A Buena Vista Social Club világhírű énekesnője október 6-án lép fel a Budapest Sportarénában, ahol a 93 éves előadó hosszú pályafutásának legismertebb dalai hangzanak el.
Jazz/World ajánló

Ráadáskoncertet ad Charlie triója a BJC-ben

A nagy érdeklődésre való tekintettel február 20-án a telt házas este nyolc órai koncert után fél tízkor is fellép a Trio Special a Budapest Jazz Clubban.
Jazz/World ajánló

Bartók jazzköntösben a Sárik Péter Trióval

Bartók Béla születésének 143. évfordulója alkalmából ad koncertet a Sárik Péter Trió március 25-én 19 órától az Óbudai Társaskörben.
Jazz/World videó

Jó hír – már meghallgatható a Dresch Quartet új albumának dala

„Ha van egy jó érzés, akkor azt elkezdem dalként építeni” – meséli a Kossuth-díjas Dresch Mihály, aki Quartetjével 2022 novemberében az EFG London Jazz Fesztiválon lépett fel. A koncert felvételéből március 8-án jelenik meg a Live in London című album.
Jazz/World ajánló

Világsztárok érkeznek áprilisban a Budapest Ritmóra

Mások mellett Salif Keita, Gérald Toto, Gaye Su Akyol és a BCUC is fellép a főváros legnagyobb világzenei fesztiválján április 11. és 13. között.