Jazz/World

Ezek a dalok a veszteségem ajándékai – 10 éves a JaMese zenekar 

2023.02.16. 13:45
Ajánlom
A zenekar Odaát, Idebent címmel most megjelenő jubileumi albumán szereplő dalok gyászról, veszteségről és az ezek feldolgozásából születő életerőről és életszeretetről szólnak. Lemezbemutató koncertjük február 23-án lesz a Krisztina téren található Márai Sándor Művelődési Házban. 

A zenekar elnevezése egy angol-magyar mozaikszó: az angol ’jam’ a szabadságra és kreativitásra utal, a ‘mese’ nem igényel különösebb magyarázatot, a kettő végén pedig angol kiejtésel összeolvasva ott áll az énekes, zenekarvezető Molnár Emese keresztneve. Mindez együtt: történetmesélés, néhol folkos, néhol jazzes zenei foszlányokkal és költészetbe hajló dalszövegekkel. 

Első nagylemezük 2014-ben jelent meg Csak a Napba címmel, ezt követte 2018-ban a Bennem a világ.  Saját bevallásuk szerint itt teljesedett ki a JaMese igazi arculata: örök dalok, amelyek árnyalt lelki világot libbentenek föl, ahol viszont nem csak finomság és puhaság lakozik.  A lemez címadó dalát Molnár Emese Lackfi Jánossal közösen írta. Ebből készült a JaMese első klipje is, amelynek premierje 2018-ban a Fidelión volt. Molnár Emese akkor az ének felszabadító erejéről beszélt egy interjúban: Az énekléssel feszültséget, dühöt, haragot, fájdalmat tudunk magunkból kiadni, ami a beszéd kontrollált módján nem tud megnyilatkozni. Az éneklés ereje abban áll, hogy te magad állítod elő a rezgést, nem kívülről érkezik mondta, majd azt is hozzáfűzte,

az emberi hang nem tud csúnya lenni, mindenkinek gyönyörű hangja van.

JMS_Odaat_Idebent_sajto3-115130.jpg

Molnár Emese (Fotó/Forrás: JaMese)

A mostanit megelőző legutóbbi albumuk, a Szabó T. Anna verseire írt 24 dalból álló Zenés Adventi Kalendárium 2019 karácsonyán jelent meg. A lemezen többek között olyan nevek szerepelnek, mint Palya Bea, Ferenczi György és a Dalinda énekegyüttes.

A dalszerzés mellet JaMese néven az énekesnő 2018-ban indította el ÉlményÉnek elnevezésű workshopjait, amelyet az egyéni énektanításban szerzett többéves tapasztalata alapján dolgozott ki. 

Odaát, Idebent című jubileumi album anyaga az alkotók meglátása szerint a kinti és benti világ közötti érzékeléshez, illetve egy veszteség okozta belső lelkiállapotok leírásához kapcsolódik.  A címadó dal elmeséli az énekesnő megélését:

benne vannak azok a gondolatok, amelyek megfogalmazódnak egy gyászolóban, keveredik benne a düh és a fájdalom, de ott vannak az első gyógyító mondatok és a sötétséget megtörő első napsugarak is. 

A lemezen a saját dalszövegek mellett két költő verse kapott helyet. Énekloopokból épül fel Szabó T. Anna Keretek című verse: kérdések a saját magunknak épített szabályrendszerekről és az azoktól való megszabadulás lehetőségéről. A Kibelégzés című szerzeményen pedig Kemény Gabriellával közösen dolgoztak – az Instagramon ismertté vált fiatal költő sorai az élet körforgására és a soha meg nem álló, zakatoló öröklétről szólnak. 

Az Odaát, Idebent című dalhoz forgatott videóklipet Szelei Dóra rendező és Simó Marcell operatőr készítették. A klip teljes képi világa reflektál a mondanivalóra: a gyász és a veszteség utáni hiány és üresség érzést jeleníti meg. A vizuális élményt  egy festmény is erősíti, amelyet a dalszerző azóta elhunyt nővére készített. A Veszteségek ajándéka címet viselő mű kompozíciója mozgóképként jelenik meg, amelyben az énekesnő és a húga együtt szerepel. 

Az album kapcsán így vall az énekesnő: „Ezek a dalok a veszteségeim ajándékai. A Szabó T. Annával az adventi lemezre közösen írt Fénykör megjelenése után rengetegen osztották meg velem a gyászukat és a veszteség történeteiket.

Ezek a történetek engem is gyógyítottak, ugyanúgy, ahogy mi gyógyítottuk Annával a dal hallgatóit.

Zenével kapcsolódni egymáshoz elemi szükséglet, nekem pedig kiskorom óta a másik kommunikációs nyelvem az énekhangom”.

A zenekar tagjai: Molnár Emese – ének, Udvarhelyi Gábor – gitár, Éder Ferenc ‘Lá’ – basszusgitár és Badics Márk – dob.

A lemezbemutató koncert február 23-án lesz a Krisztina téren található Márai Sándor Művelődési Házban, este 7 órától. 

Fejléckép: Molnár Emese (forrás: JaMese)

Klippremier - Jamese: Bennem a világ

Kapcsolódó

Klippremier - Jamese: Bennem a világ

A Fidelión mutatkozik be a Jamese elnevezésű formáció első hivatalos videóklipje, melynek szövege a Lackfi Jánossal közös munka során született. Emellett interjú is olvasható a formációt vezető Molnár Emesével a hang felszabadításáról, csendről és természetről.

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Zenés színház

Számos jelentkező pályázik a Magyar Állami Operaház főigazgatói posztjára

A Magyar Állami Operaház főigazgatói pályázatára március 28-ig lehet jelentkezni, a napokban megjelent hírek szerint több jelentkező, énekes, karmester és rendező is megméretteti magát.
Színház

Újabb akadály gördült Eszenyi Enikő budapesti visszatérése elé

Eszenyi Enikő február végén eltörte a csuklóját a Csodálatos vagy, Júlia! című előadás fotóspróbáján. Emiatt májusra kellett halasztani az előadás premierjét a Játékszínben, most pedig Pásztor Erzsi jelentette be, hogy visszaadja a szerepét.
Vizuál

Felszabadított női testek, tabuk nélkül

Saját testüket médiumként használva fogalmazták meg a női lét kérdéseit azok az művészek, akiknek munkáit a Liget Galéria „Lerántjuk a leplet” című kiállításán láthatjuk még április 6-ig.
Vizuál

Ha ezt a tekintetet látja, jobb, ha menekül

Ha nem is hallott még a Kubrick-nézésről, egész biztosan látta már valamelyik filmben az amerikai rendező védjegyévé vált megoldást, amely minden egyszerűsége ellenére vérfagyasztóan hatásos.
Klasszikus

Benjamin Appl, a bársonyos hangú dalkirály, akit muszáj hallani

Végtelen szín áramlik a hangjában, és szinte elviselhetetlenül megindító, ahogy énekel. Így vélekednek a nemzetközi kritikusok a német–brit lírai sztárbaritonról, Benjamin Applről.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Jazz/World magazin

„Mindig keresgélek új előadók után is” – a Hallgató új részében Gyémánt Bálint osztja meg kedvenceit  

„Hallgató” címmel indult el a Fidelio és a GetCloser Concerts közös sorozata, amelyben a hazai, valamint a nemzetközi jazz és világzenei színtér egy-egy emblematikus képviselője mutatja meg olvasóinknak, milyen zenéket hallgat mostanában.
Jazz/World magazin

„Youn Sun Nah az egyik legfontosabb példakép számomra" – Karosi Júlia jazzénekes kedvenc lemezei

„Hallgató” címmel indult el nemrég a Fidelio és a GetCloser Concerts közös sorozata, amelyben a hazai, valamint a nemzetközi jazz- és világzenei színtér egy-egy emblematikus képviselője osztja meg olvasóinkkal, milyen zenéket hallgat mostanában.
Jazz/World ajánló

Világsztárokat hoz el tavasszal a Jazzfest Budapest

Lizz Wright, Avishai Cohen, Stanley Clarke, Simon Phillips, Stacey Kent, Stefano Bollani – csak néhány név azok közül a nemzetközi sztárok közül, akik Magyarországra érkeznek április 26. és május 17. között.
Jazz/World ajánló

Női vonások – pénteken a hölgyeké a színpad a Fonóban

Március 10-én a népzene emblematikus női előadói teremtenek táncos hangulatot a Fonó Budai Zeneházban: a Női vonások című műsorban fellép többek között a Fehérnépek Társulat és a Triolina Folk. A koncertek mellett táncházzal is várják a közönséget.
Jazz/World ajánló

Zenei kísérletek, kortárs útkeresések a Fonóban

Csütörtökönként új zenei kísérletekkel telik meg a Fonó: a fellépők között vannak fiatal alkotók, új formációk és olyan zenészek is, akiket már régóta ismerünk és szeretünk, de most más arcukat mutatják.