Jazz/World

Ezekre az albumokra esküszik a fúziós zene nagyágyúja, Gary Husband

Hallgató
2023.09.29. 13:30
Ajánlom
A Fidelio és a JazzFest Budapest közös sorozatában a hazai, valamint a nemzetközi jazz és világzenei színtér egy-egy kiemelkedő alakja osztja meg olvasóinkkal, milyen zenéket hallgat szívesen. A sorozat legújabb részében a nemzetközi hírű dobos, zongorista és billentyűs, Gary Husband kedvenceibe hallgathatunk bele.

A fúziós zene határok nélküli lehetőségeket jelent a zenészek számára, egyszeri és megismételhetetlen zenei élmények létrejöttét eredményezve. Gary Husband a zenészek azon ritka egyedei közé tartozik, akik egyaránt nemzetközi hírnévre tettek szert dobosként, zongoristaként és billentyűsként. Husband több évtizede értelmezi újra és újra a fúziós zene definícióját az energikus rock, a jazz, a különböző kultúrák és zenék egymással való találkozásán keresztül.

„Hívhatod akárminek” - Így hatott a rockzene a jazzre

Kapcsolódó

„Hívhatod akárminek” - Így hatott a rockzene a jazzre

Jazztörténeti sorozatunk a műfaj fejlődésének meghatározó korszakai mellett az ezekre hatással bíró történelmi, társadalmi környezetre is kitekintést ad, ezzel is rávilágítva a jazz műfajának mindenkori érvényességére.

Szólóalbumai és DVD-kiadásai a szélesebb közönség mellett a kritikusok tetszését is elnyerték. Az elmúlt évtizedekben olyan partnerekkel dolgozott együtt, mint John McLaughlin, Allan Holdsworth, Jeff Beck, Jack Bruce (Cream), Gary Moore (Thin Lizzy), Billy Cobham, Al Jarreau, Mike Stern (Miles Davis), John Wetton (King Crimson), Chris Squire (Yes), Andy Summers (The Police), Steve Hackett (Genesis) vagy Robin Trower (Procol Harum).

Husband ideje jelentős részét továbbra is arra fordítja, hogy világszerte számos zenei stílusban rögzítsen és fellépjen, 2023 áprilisában a JazzFest Budapest vendégeként adott koncertet az Eiffel Műhelyházban, Nguyên Lê oldalán.

GaryHusband2019_CAttilaKleb_KLA1657bw-132536.jpg

Gary Husband (Fotó/Forrás: Kleb Attila / Jazzfest Budapest)

 

Kiket hallgat mostanában?

 • Dave Holland Trio – Triplicate

 

 

 • Allan Holdsworth – Flat Tire (Music for a Non-Existent Movie)

 

 

 • Arto Lindsay – Cuidado Madame

 

 

 • Three Trapped Tigers – Silent Earthling

 

 

 • Béla Fleck, Zakir Hussain, Edgar Meyer – The Melody Of Rhythm (Triple Concerto & Music for Trio)

 

 

 • Karaikkudi Mani, T.A. Kaliyamurthy – Amrutham (Fusion For Freedom)

 

 

 • Miles Davis Quintet – Live In Europe 1967 (The Bootleg Series Vol. 1)

 

 

 • Bill Evans, George Russell Orchestra – Living Time

 

 

Gary Husband kedvenc albumai

 • Miles Davis – A Tribute to Jack Johnson

 

 

 • Stravinsky: Cantata & Mass, Colin Davis, English Chamber Orchestra

 

 

 • Mahavishnu John McLaughlin – My Goal’s Beyond

 

 

 • Michael Mantler – Movies

 

 

 • Joni Mitchell – The Hissing Of Summer Lawns

 

Fejléckép: Gary Husband (fotó/forrás: Kleb Attila / JazzFest Budapest)

„A zenei korszakok és stílusok között nincs hierarchia” – Hallgasson bele Mózes Tamara kedvenc lemezeibe!

Kapcsolódó

„A zenei korszakok és stílusok között nincs hierarchia” – Hallgasson bele Mózes Tamara kedvenc lemezeibe!

A Fidelio és a Jazzfest Budapest közös sorozatában, a Hallgatóban ezúttal Mózes Tamara énekes-zongorista osztja meg az olvasókkal, hogy milyen zenéket hallgat mostanában.

„Egyszerre mosolygok és sírok az örömtől” – Prieger Zsolt kedvenc zenéi

„Egyszerre mosolygok és sírok az örömtől” – Prieger Zsolt kedvenc zenéi

A Fidelio és a Jazzfest Budapest közös sorozatának legújabb részében az Anima Sound System vezetőjének, Prieger Zsolt kedvenceibe hallgathatunk bele.

Hallgató

A Fidelio és a JazzFest Budapest közös sorozatában a hazai, valamint a nemzetközi jazz és világzenei színtér egy-egy kimagasló képviselője osztja meg olvasóinkkal, milyen zenéket hallgat mostanában.

A sorozat részei itt érhetők el.

Fejléckép forrása: Pexels

Legolvasottabb

Klasszikus

Zenében megélt ünnep Pannonhalmán – jubilál az Arcus Temporum fesztivál

Eötvös Péter és Mozart művészetével ünnepel az idén 20 éves Arcus Temporum Művészeti Fesztivál Pannonhalmán augusztus 23–25. között. Ráadásul a jubileum egybeesik a bencés szerzetesközösség temploma, a Szent Márton-bazilika felszentelésének 800. évével.
Plusz

Az utolsó szerelem mítosza

Az első szerelem minden líra egyik fő toposza, sőt népdaloktól regényekig, a first love az igazi, mert mindenkit érdeklő, lángba boritó téma. Azon gondolkozom, hogy miért nincs az elsőnek párja, azaz miért nincs igazi irodalma, lírai lenyomata az utolsó szerelemnek, ennek a fellobbanó érzelmi viharnak? Almási Miklós írása.
Zenés színház

Szikrák és vízcseppek – Aida a Szentmargitbányai Kőfejtőben

Tíz év után ismét az Aida került színre az Ausztriában található Szentmargitbányai Kőfejtő hatalmas szabadtéri színpadán. Nem ez volt azonban az egyetlen visszatérés: ismét Thaddeus Strassberger rendező munkáját láthatta a közönség.
Klasszikus

„Tudatosítani kell a világban, hogy Auer Lipót magyar, ráadásul veszprémi volt” – interjú Kováts Péterrel, az Auer Fesztivál művészeti vezetőjével

Kerek évfordulóhoz érkezett a veszprémi születésű, világhírű hegedűművésznek, Auer Lipótnak szentelt fesztivál. Az ünnepi programról az eseménysorozat alapítójával, Kováts Péter hegedűművésszel beszélgettünk.
Plusz

Mintha elkezdtük volna szeretni a saját városainkat – beszélgetés Zubreczki Dávid építészeti mesemondóval

A Kultkikötő szervezésében idén nyáron nyolc helyszínen hallgathatók meg Zubreczki Dávid vetítéssel egybekötött történetmesélős előadásai Templomséták a Balaton körül címmel.

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Jazz/World hír

Első magyar előadóként lépett fel Lukács Miklós az idén 30 éves Jazzopen Stuttgarton

A Jazzopen Stuttgarton debütált Lukács Miklós, Omar Sosa és Paolo Fresu közös projektje. A fellépés a Stuttgarti Liszt Intézet és a JazzFest Budapest együttműködésében valósult meg, a tervek szerint a három művész a közeljövőben Budapesten is bemutatja projektjét.
Jazz/World kritika

Korhatár a csillagos ég – beszámoló a Toto veszprémi koncertjéről

A világhírű, háromszoros Grammy-díjas Toto zenekar koncertjét hónapok óta várta a közönség, az eső azonban váratlanul érkezett 20-án a csontszáraz júliusi hetek után. A VeszprémFest eseményét szabad tér helyett az Arénában tartották.
Jazz/World ajánló

Kultúrák találkozása – LURA margitszigeti koncertje előtt mesélt

A Lisszabonban született, zöld-foki szigeteki származású, vibráló hangú énekesnő, LURA, fesztiválok, szabadtéri színpadok, európai és amerikai klubok visszatérő vendége, aki hamisíthatatlan előadásmódjával ragadja magával közönségét.
Jazz/World hír

Október 6-áig pályázhatnak a fiatal tehetségek a Jazz Showcase-re

Tizennyolcadik alkalommal hirdeti meg tehetségbörzéjét a Müpa, amelynek célja a hazai alkotó- és előadó-művészeti színtér feltörekvő tehetségeinek felkutatása és felkarolása.
Jazz/World interjú

Engedd, hogy a dolgok megtörténjenek veled! – születésnapi beszélgetés Horgas Eszterrel

„Úgy érzem, másképp fuvolázom. Mást gondolok minden egyes hangról, mint korábban” – vallotta meg interjúnkban Horgas Eszter, aki A nő arcai címmel ad koncertet – Koós Réka társaságában – augusztus 2-án, a Városmajori Szabadtéri Színpadon.