Jazz/World

Ezer palóc Egerben

2010.11.11. 10:52
Ajánlom
Úgy ezer fellépő fog az Arany Páva címért fellépni a hét végén Egerben.

A Bartakovits Béla Közösségi Házban zajló fesztiválon 63 produkció verseng a Bronz, Ezüst és Arany Páva minősítésért. Bimbó Gyula, a Cantus Agriensis Kulturális Egyesület, illetve az Egri Kulturális és Művészeti Központ által rendezett megméretés főszervezője közölte a távirati irodával, hogy a résztvevők a palócok által lakott vidékről, így Borsod-Abaúj-Zemplén, Hajdú-Bihar, Heves, Nógrád és Pest megyéből érkeznek.

Három szlovákiai palóc település is képviselteti magát. A produkciók között népi zenekarok, kórusok és tánccsoportok, valamint szólisták szerepelnek. Kísérő rendezvényként néprajzi témájú filmeket vetítenek, tematikus kiadványokat mutatnak be, ugyanakkor palóc játszóház és szakmai előadások színesítik a programot. A legszélesebb érdeklődésre nyílván a szombat esti Batyusbál számíthat.

A Cantus Agriensis egyébként nemcsak egyesületként, hanem hangversenykórus minősítéssel rendelkező kamarakórusként is működik, a Miskolci Operafesztiválon is felléptek már.

2010. november 19-21. - Eger, Bartakovics Béla Közösségi Ház
Palóc Gála - Regionális és Nemzetközi Népzenei Fesztivál

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

Dolhai Attila: „Egészséges versengés van bennünk”

Hagyomány és újítás jegyében rendezik meg hatodik alkalommal a nagy sikerű Palotakoncerteket a budai Vár gyönyörű díszletében. Bemutatjuk a húsz szólistát: elsőként az Operettszínház jól ismert és szeretett bonvivánját, Dolhai Attilát kérdeztük.
Könyv

Depressziós? Olvasson krimit!

Természetesen senkit nem arra buzdítunk, hogy a szakember segítsége vagy esetleg a gyógyszeres kezelés helyett essen neki az Agatha Christie-összesnek, mert mire a végére ér, kutya baj. Annyit azonban kutatások nélkül is állíthatunk, hogy egy jó könyv fel tudja dobni az ember napját.
Klasszikus

Mozart zenéje enyhíti az epilepszia tüneteit

Egy friss kutatás szerint öt perc Mozart-muzsika is hozzájárulhat a betegek jobb közérzetéhez. Mindez azért is fontos, mert nem mindenkinek segítenek a drága gyógyszerek.
Vizuál

Már biztos: mozifilm lesz a Downton Abbey-ből

Hosszú találgatás után most megerősítették, hogy filmváltozat készül az angol sorozatból. A hírek szerint az eredeti szereplőgárda tagjai is visszatérnek.
Vizuál

Így áll most a Liget-projekt – galéria

Töprengett mostanában azon, hogy haladhat a munka a Városligetben és a múzeumokban? Képek és átadási időpontok a cikkben.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Jazz/World interjú

„Próbálok nem dobosként hozzáállni a zenéléshez”

Gyárfás Attila egy sokat gondolkodó ember benyomását kelti, de a zenében pont ennek ellenkezőjére, a lehető legnagyobb ösztönösségre és szabadságra törekszik. Zenekarával nemrég jelentette meg Cloud Factory című albumát, ennek apropóján kérdeztük zenei vízióiról.
Jazz/World blues

A blues nem más, mint életérzés

Ezt vallja a VI. Óbudai Blues Fesztivál egyik amerikai fellépője, Big Daddy Willson. A július 23. és 27. közötti eseménysorozat idén is a műfaj legfontosabb hagyományaival és a legélesebb kortárs jelenével való találkozást ígéri.
Jazz/World lemez

Ezeket a jazzlemezeket hallgasd meg júliusban!

Új – régóta időszerű – sorozatunkban havonta ajánlunk hallgatásra érdemes lemezeket a frissen megjelent magyar és külföldi kiadványok közül. Az első cikk jogán megengedjük magunknak, hogy az előző hónapok terméséből is válogassunk.
Jazz/World marokkó

Igazi riport egy marokkói popfesztiválról

Essauriában, a Gnawa és Világzene Fesztiválon járt szerzőnk, ahonnan egészen ambivalens érzésekkel távozott.
Jazz/World ajánló

Klezmer színesíti a Vajdahunyadvári Fesztivált

A 27. Vajdahunyadvári Nyári Zenei Fesztivál a hagyományos komolyzenei koncertek mellett idén is otthont ad a klezmer muzsikának. Július 16-án a Sabbathsong Klezmer Band koncertjét élvezhetjük, ezt követően pedig „Mozart est” várja a kikapcsolódni vágyókat.