Jazz/World

“Ezt a lemezt nem szeptember 11. ihlette” – Haden/Brecker: American Dreams

2002.10.24. 00:00
Ajánlom
Haden, aki immár negyven éve van a pályán – az 1950-es évek végén az Ornette Coleman Quartet tagja volt, majd a Liberation Music Orchestrát vezette Carla Bleyjel, s később megalapította saját Quartet West formációját –, új lemezt jelentetett meg a Verve labelnél.

A bőgős, zenekarvezető és komponista Charlie Haden tisztelői tudják, hogy minden lemeze több zeneszámok gyűjteményénél, sokkal inkább tiszteletének kifejezései olyan témák iránt, melyekhez személyes élmények fűzik. Akár Missouriban található gyökerei, akár a fekete film korszaka, akár közkedvelt örökzöld dallamok, spirituálék vagy latin bolerók képezik vonzalma tárgyát, a végeredmény mindig megható tiszteletadás az inspiráció forrásának. Haden új lemeze, az American Dreams, melyen a rendkívüli elismertségnek örvendő Michael Brecker szaxofonos, valamint a kiváló Brad Mehldau zongorista és az egyre töbek által favorizált Brian Blade dobos mellett egy 34-tagú zenekar is megszólal, ezt a hadeni hagyományt követi. Az album magasztos hangvételű vallomás az amerikai nemzet álmairól és a benne rejlő örök ígéretről.

“Ezt a lemezt nem szeptember 11. ihlette, hanem azt fejezi ki, mit jelent számomra ez az ország, mely álmainkből és alkotni akarásunkból épült fel”, magyarázza Haden. “Azoknak ajánlom, akik egy olyan társadalomról álmodnak, melyben az együttérzés, a kreatív intelligencia és az élet értéke, gyermekeink és jövőnk iránti tisztelet kézzel fogható valóság.

A kezdő szám Haden szerzeménye, mely egy népdalon alapul, a többi pedig hozzá hasonló érzelmű muzsikustársaitól származik: elhangzik egyebek közt Pat Metheny és Lyle Mays Travles című kompozíciója, Keith Jarrett-től a No Lonely Nights és a Prism, a Ron’s Place Mehldautól és a Bird Food Haden régi barátjától, és egykori zenekarvezetőjétől, az avantgarde egyik atyjától, Ornette Colemantól.

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

Száz ólomkatonát cserélt egy vetítőgépre és az egész élete megváltozott

70 film, öt feleség, kilenc gyerek. A 100 éve született Ingmar Bergman titkát próbálják megfejteni hozzátartozók, munkatársak, kutatók, köztük a rendező egykori asszisztense, a magyar származású Katinka Faragó a legendás svédről készült dokumentumfilmben.
Jazz/World

Ezeket a jazzlemezeket hallgasd meg júliusban!

Új – régóta időszerű – sorozatunkban havonta ajánlunk hallgatásra érdemes lemezeket a frissen megjelent magyar és külföldi kiadványok közül. Az első cikk jogán megengedjük magunknak, hogy az előző hónapok terméséből is válogassunk.
Vizuál

Kiállítják Freud titkos gyűrűit

Az osztrák neurológus és pszichiáter a megajándékozotthoz kötődő mitológiai alakot vésetett az ékszerbe, amelyet csak a kiválasztottaknak ajándékozott.
Zenés színház

Dolhai Attila: „Egészséges versengés van bennünk”

Hagyomány és újítás jegyében rendezik meg hatodik alkalommal a nagy sikerű Palotakoncerteket a budai Vár gyönyörű díszletében. Bemutatjuk a húsz szólistát: elsőként az Operettszínház jól ismert és szeretett bonvivánját, Dolhai Attilát kérdeztük.
Klasszikus

Mozart zenéje enyhíti az epilepszia tüneteit

Egy friss kutatás szerint öt perc Mozart-muzsika is hozzájárulhat a betegek jobb közérzetéhez. Mindez azért is fontos, mert nem mindenkinek segítenek a drága gyógyszerek.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Jazz/World interjú

„Próbálok nem dobosként hozzáállni a zenéléshez”

Gyárfás Attila egy sokat gondolkodó ember benyomását kelti, de a zenében pont ennek ellenkezőjére, a lehető legnagyobb ösztönösségre és szabadságra törekszik. Zenekarával nemrég jelentette meg Cloud Factory című albumát, ennek apropóján kérdeztük zenei vízióiról.
Jazz/World blues

A blues nem más, mint életérzés

Ezt vallja a VI. Óbudai Blues Fesztivál egyik amerikai fellépője, Big Daddy Willson. A július 23. és 27. közötti eseménysorozat idén is a műfaj legfontosabb hagyományaival és a legélesebb kortárs jelenével való találkozást ígéri.
Jazz/World lemez

Ezeket a jazzlemezeket hallgasd meg júliusban!

Új – régóta időszerű – sorozatunkban havonta ajánlunk hallgatásra érdemes lemezeket a frissen megjelent magyar és külföldi kiadványok közül. Az első cikk jogán megengedjük magunknak, hogy az előző hónapok terméséből is válogassunk.
Jazz/World marokkó

Igazi riport egy marokkói popfesztiválról

Essauriában, a Gnawa és Világzene Fesztiválon járt szerzőnk, ahonnan egészen ambivalens érzésekkel távozott.
Jazz/World ajánló

Klezmer színesíti a Vajdahunyadvári Fesztivált

A 27. Vajdahunyadvári Nyári Zenei Fesztivál a hagyományos komolyzenei koncertek mellett idén is otthont ad a klezmer muzsikának. Július 16-án a Sabbathsong Klezmer Band koncertjét élvezhetjük, ezt követően pedig „Mozart est” várja a kikapcsolódni vágyókat.