Jazz/World

“Ezt a lemezt nem szeptember 11. ihlette” – Haden/Brecker: American Dreams

2002.10.24. 00:00
Ajánlom
Haden, aki immár negyven éve van a pályán – az 1950-es évek végén az Ornette Coleman Quartet tagja volt, majd a Liberation Music Orchestrát vezette Carla Bleyjel, s később megalapította saját Quartet West formációját –, új lemezt jelentetett meg a Verve labelnél.

A bőgős, zenekarvezető és komponista Charlie Haden tisztelői tudják, hogy minden lemeze több zeneszámok gyűjteményénél, sokkal inkább tiszteletének kifejezései olyan témák iránt, melyekhez személyes élmények fűzik. Akár Missouriban található gyökerei, akár a fekete film korszaka, akár közkedvelt örökzöld dallamok, spirituálék vagy latin bolerók képezik vonzalma tárgyát, a végeredmény mindig megható tiszteletadás az inspiráció forrásának. Haden új lemeze, az American Dreams, melyen a rendkívüli elismertségnek örvendő Michael Brecker szaxofonos, valamint a kiváló Brad Mehldau zongorista és az egyre töbek által favorizált Brian Blade dobos mellett egy 34-tagú zenekar is megszólal, ezt a hadeni hagyományt követi. Az album magasztos hangvételű vallomás az amerikai nemzet álmairól és a benne rejlő örök ígéretről.

“Ezt a lemezt nem szeptember 11. ihlette, hanem azt fejezi ki, mit jelent számomra ez az ország, mely álmainkből és alkotni akarásunkból épült fel”, magyarázza Haden. “Azoknak ajánlom, akik egy olyan társadalomról álmodnak, melyben az együttérzés, a kreatív intelligencia és az élet értéke, gyermekeink és jövőnk iránti tisztelet kézzel fogható valóság.

A kezdő szám Haden szerzeménye, mely egy népdalon alapul, a többi pedig hozzá hasonló érzelmű muzsikustársaitól származik: elhangzik egyebek közt Pat Metheny és Lyle Mays Travles című kompozíciója, Keith Jarrett-től a No Lonely Nights és a Prism, a Ron’s Place Mehldautól és a Bird Food Haden régi barátjától, és egykori zenekarvezetőjétől, az avantgarde egyik atyjától, Ornette Colemantól.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Sir Simon Rattle otthagyja Londont

Személyes okokkal indokolja, hogy 2023-ban távozik a Londoni Szimfonikusok éléről, és a müncheni Bajor Rádiózenekarnál folytatja a neves brit karmester.
Klasszikus

VIDEÓ: Baráth Emőke korai Mozart-áriát énekel

Szerelemi riválisáról énekel és csendben szenved Mozart operahőse, Sifare. A „Soffre il mio cor con pace” című áriát Baráth Emőke előadásában halljuk egy tavalyi, pécsi koncertről.
Színház

100 éve született Foxi Maxi és Frédi magyar hangja, Csákányi László

1921. január 13-án született Csákányi László, Jászai Mari-díjas, érdemes és kiváló művész, aki a papi hivatást feladva vált a magyar színjátszás kiemelkedő alakjává.
Zenés színház

Operajátszás, rendkívüli időkben

Folytatódik az Opera Magazin sorozata, amelyben zenei szakembereket faggatunk arról, hogyan változnak az operajátszási szokások, és mivel lehet hatékonyan megszólítani a közönséget. Ezúttal két zenetörténész-kritikussal, Mácsai Jánossal és Mesterházi Mátéval ültek le beszélgetni.
Színház

Elhunyt Vass Gábor színész

Évtizedekig dolgozott színházban, a legtöbben viszont orgánumát ismerik: ő volt Sean Connery és Bruce Willis magyar hangja. Hatvannégy éves volt.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Jazz/World ajánló

Magyarországra jön a modern trubadúr, Estas Tonne

Estas Tonne 2020-as nemzetközi őszi turnéja a járványhelyzet miatt a 2021-es évre tolódva az eredetileg tervezett tematikával érkezik Budapestre. Csodálatos jelenséget állít a középpontba: az emberi észlelést, amit akkor érzékelünk, mikor tetten érjük a kreativitást, amely kitolja spirituális tájképünk belső határait.
Jazz/World hír

Toplistás lemezekkel indul az év a Fonónál

Online koncertekkel és új lemezekkel búcsúztatta az óévet a Fonó. A 2020-ban megjelent albumok közül több a nemzetközi toplistákra és a legjobb hazai kiadványok közé került.
Jazz/World lemez

David Bowie utolsó, legnehezebb szerepe

Öt éve, utolsó albumának megjelenése és hatvankilencedik születésnapja után két nappal elhunyt David Bowie. Hogy a Blackstar hattyúdalnak készült-e, abban az alkotótársak véleménye is megoszlik. Nézz fel, a mennyben vagyok – énekelte a popsztár, és ezt aligha lehet másképpen értelmezni.
Jazz/World hír

A legjobb lemezkiadók közé választotta a BMC-t egy rangos amerikai jazzmagazin

A 2020-as év öt legjobb dzsessz lemezkiadója közé választotta a magyar BMC Recordsot a New York City Jazz Record rangos magazin. A BMC több tavalyi albumát külön is díjazta a lap.
Jazz/World hír

Elmélyült szakmai tudásról és specifikus hangszerismeretről árulkodik az Erdőfű Népi Kamarazenekar első lemeze

Az Erdőfű igazi unikum a hazai folkpalettán: kisebb formációban a budapesti táncházi közeg egyik meghatározó zenekara megalakulása óta, teljes kamarazenekari felállásban pedig olyan színpadi népzenei produkciót nyújtanak, amit kevesen tudnak. Más zenekarokból már ismert, nagy tudású tagjai elkötelezett hívei a Kárpát-medencei népzenei hagyomány hiteles előadásának.