Jazz/World

Ezt hallani kell! – félidőben a JazzFest Budapest

2022.05.05. 14:25
Ajánlom
A Budapesti Tavaszi Fesztivál eseményeként zajló, példátlan összefogású JazzFest Budapestről többször szóltunk már: tizenkét klub és intézmény több mint kétszáz fellépő majd’ ötven koncertjének kínál teret május 12-ig.

A jazz az, ami összeköti az Olasz Intézetet és a Mixátot, ami a Szelevényi-duót egybekapcsolja a Liszt Ferenc térrel, ami a szárd gitárzseni, Paolo Angeli találkozását hozta Balázs János zongora- és Lukács Miklós cimbalomművésszel.

Hosszan sorolhatnánk a példa nélküli élményeket. Hiszen erről szól a JazzFest Budapest. Az egyes programoknál, illetve a JazzFest Budapest Facebook-oldalán remek videókkal idézhetjük a nagyszerű koncerteket vagy hangolódhatunk a következőkre.

Élő adásban is bekapcsolódhattak az amúgy távol maradni kényszerülők például a Borbély Műhely kiváló koncertjébe május 2-án a Mixátban.

Május 2-án adott koncertet Tóth Bagi Csaba is Balkan Union projectjével. Felcsigázó volt már az a video, amit a JazzFest Budapest Facebookján közreadott – sajnálhatják, ha nem értek oda a Mixátba. A magyar gitáros korábban együtt zenélt például Al Di Meolával, Trilok Gurtuval, Mike Sternnel vagy Dave Weckl-lel is. Hallgassák csak!

Ugyanitt varázsolhatott el mindenkit a J.D.HIVE, május 4-én – Johannes Dickbauer (hegedű), Sebastian Schneider (zongora), Andreas Waelti (bőgő) és Dés András (dob) osztrák-magyar találkozása. Dickbauer két éve, Lengyelországban a Seifert Jazzhegedű-versenyen az egyik legmagasabb elismerést érte el. A „kaptárról” is csak szuperlatívuszokban zümmög a szaksajtó. De inkább hallgassanak bele, élő közvetítésben voltak, ugyancsak a Mixátból.

A Fonóban május 7-én a Sárik Péter Trio lép fel a hihetetlen Luiza Zannal és Gyárfás István gitárossal. Ebben a felállásban a zenészek már egy lemezt is készítettek legnagyobb örömünkre. Szerencsére már itthon többször is megcsodálhattuk a román jazz-díva és a magyar kollégái összjátékát. Egy kis zenés ízelítő itt, Sárik Péter YouTube csatornájáról:

Ha tudnak egyszerre több helyen is lenni – ezt május 7-én feltétlenül meg kellene próbálniuk –, akkor az iF Cafét semmiképp sem érdemes kihagyni. Az egyik nagy hazai ígéret, ifj. Oláh Kálmán Bandje lép fel itt Tim Ries-szal, a Rolling Stones szaxofonosával. Osztódjanak, de ne hagyjanak ki semmit!

TimRies3-103950.jpg

Tim Ries (Fotó/Forrás: JazzFest Budapest)

Május 7-én Kőszegi Imre Rhythm & Brass formációja rezegteti a légköbmétereket a Mixátban, el ne felejtsék! Az idézett videó egy 2019-es soproni dob-workshopon készült. Kőszegiéket pedig a francia szupertrió, a  NEC+ követi majd ugyanitt. De a belvárosi klubban lép majd fel a következő napokban Karosi Júlia Quartet-je, és a Heavy Weather szupergroup is, a doboknál Mogyoró Kornéllal, vagy itt lesz két egymást követő napon – 11-12-én Pipo Romero is, aki gitár-workshopot is tart.

A Fonó is izgalmas zenei találkozások színhelye lesz, hiszen a friss Fonogram-díjas Dresch Quartet ad május 8-án koncertet a bolgár kavalossal, Theodosii Spassovval. Van egy kis idejük? A Fonó videója a Dresh Quartet januári fellépéséből idéz.

Ez az egyik kihagyhatatlan. De szerencsére van még több is...

Izgalmas hang és különleges zenei világ Nagy Emma énekesé – kvartettjét Harcsa Veronika és Ávéd János közreműködésével a Budapest Jazz Clubban hallgathatjuk majd május 9-én este. A már harmadik lemezét megjelentető énekesnő világát még egy korábbi formációjában, kvintettjével ajánljuk.

Itt lesz John Patitucci és Joey Calderazzo fellépése a MOMKultban, május 11-én, szerdán. Hogy mire számíthatnak? Hát valami ilyesmire, mindjárt hallgathatják Patituccit! A négyszeres Grammy-díjas John Patitucci három évtizede nyűvi a húrokat, olyan nagyságok mellett, mint például Dizzy Gillespie, Wayne Shorter, Herbie Hancock, Chick Corea, Stan Getz, Freddie Hubbard, Roy Haynes, Wynton Marsalis, Michael Brecker, Kenny Garrett, Victor Feldman vagy Nancy Wilson. Játszótársa, Joey Calderazzo sem ma szerezte zongorista-komponista hírnevét: csodagyerekből nőtt tovább keresett session-zenésszé és meg sem állt aztán a jazz elitjéig. Olyan zenei zseniket is kísért, mint Michael Brecker és Branford Marsalis, vagy Jack DeJohnette és Dave Holland.

Mondhatni, már a zárlatot szolgáltatja a JazzFest Budapesthez Kenny Garrett szaxofonos várva-várt koncertje a MOMKultban, május 12-én.

Szóval, elő a naptárakkal, csak egy kis időmenedzsment gyakorlat. A programokról részletesen tájékozódhatnak a JazzFest Budapest Facebook oldalán, valamint a Budapesti Tavaszi Fesztivál honlapjának idevágó fejezetében is.

JazzFest Budapest

BJC / Budapest Jazz Club

 • 2022.05.09., Nagy Emma Quartet feat. Harcsa Veronika, Ávéd János
 • 2022.05.11., Szendőfi Péter Fusion Jam
 • 2022.05.12., Gyémánt Bálint Trio

Eötvös 10

 • 2022.05.11., Pipo Romero Trio

Fonó

 • 2022.05.07., Sárik Péter Trio feat. Luiza Zan & Gyárfás István
 • 2022.05.08., Dresch Quartet feat. Theodosii Spassov

Gödör

 • 2022.05.09., MIRKOREA / Koós-Hutás Áron, Kottler Ákos, Frey György, Milosevics Mirko

iF Café

 • 2022.05.06., TURNAROUND
 • 2022.05.07., Oláh Kálmán Band feat. Tim Ries
 • 2022.05.08., Chet’s Mood Trio
 • 2022.05.11., Balázs József Trio
 • 2022.05.12., Gyárfás - Premecz Organ Trio

Jedermann

 • 2022.05.07., Rezervátum Orchestra

Lumen

 • 2022.05.08., Jazzaj – Sébastien Branche & Co.
 • 2022.05.10., Palojtay János, Benkő Róbert & Halmos András
 • 2022.05.11., Mingus!
 • 2022.05.12., The Pastorz

Mixát

 • 2022.05.05., HALPER HENDRIX EXPERIMENT feat. Balogh Kálmán & Szokolay Dongó Balázs
 • 2022.05.06., Bacsó Kristóf TRIAD
 • 2022.05.07., Kőszegi Imre Rhythm & Brass 
 • 2022.05.07., NEC+ / Nicolas Viccaro, Etienne Mbappé, Christophe Cravero
 • 2022.05.08., Karosi Júlia Quartet
 • 2022.05.09., Heavy Weather
 • 2022.05.10., Szabó–Gyányi Quintet

MOMKult

 • 2022.05.11., John Patitucci & Joey Calderazzo
 • 2022.05.12., Kenny Garrett and Sounds From The Ancestors

Turbina

 • 2022.05.05., Anima Sound System Jazz Session feat. Tim Ries - Hommage á Joe Zawinul

Fejléckép: Joey Calderazzo (fotó/forrás: JazzFest Budapest)

Jazzünnep városszerte: itt a JazzFest Budapest

Kapcsolódó

Jazzünnep városszerte: itt a JazzFest Budapest

Már csak egy hét, és indul a JazzFest Budapest. A programsorozat nem titkolt célja, hogy Budapestet visszaillessze a jazz világtérképére. Klubok, koncerttermek és közterek mind-mind a tizenhat napos jazz-fieszta színterei lesznek. Érdemes figyelni a részletes műsort, ne felejtsék: a fesztivál április 27. és május 12. között tart!

„A kamera mindenkit feszélyez” – Kleb Attilával jazzről, megtalált közönségről és a márványtömbök fotózásáról

„A kamera mindenkit feszélyez” – Kleb Attilával jazzről, megtalált közönségről és a márványtömbök fotózásáról

Kellően harmonikus a helyzet: Kleb Attila zenészekről készült fotói közt ülünk az Eötvös10-ben, miközben a jazzről beszélgetünk. A remek portrék egytől egyig jazz-muzsikusokat örökítenek meg. A fotós-koncertszervező neve egybefonódik a jazzel és a fotózással. Most épp a várost készül szétfeszíteni – vagy egyberántani? – a JazzFest Budapesttel.

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Klasszikus

Lemondta a Putyin-párti zongoraművész, Valentina Lisitsa fellépését a Margitszigeti Színház

Az intézmény a művész politikai szerepvállalása miatt döntött úgy, hogy megválik tőle, miután az ukrán nagykövetségtől tudomást szerzett a mariupoli megszállókat éltető koncertjéről.
Plusz

A kultúra fogalmát a lehető legtágabban értelmezi a kultúráért és innovációért felelős miniszterjelölt

Csák János a kinevezése előtti meghallgatáson elmondta, az új minisztérium maga is innovációnak tekinthető. A miniszterjelölt kinevezését a bizottság 1 ellenszavazat és 1 tartózkodás mellett 11 szavazattal támogatta.
Színház

„A minőség összeköt” – kihirdette idei programjait a Városmajori Szabadtéri Színpad

A fennállásának 100. évfordulóját ünneplő Városmajori Szabadtéri Színpad minden eddiginél gazdagabb programkínálattal várja az érdeklődőket szeptember közepéig. A színházi előadások mellett koncertek, kiállítások, filmvetítések, családi események és tematikus séták is várják a látogatókat.
Zenés színház

Bretz Gábor kapta a Székely Mihály-emlékplakettet

Az Operaház egykori legendás énekesének emlékére létrehozott díjat egy arra érdemes énekesnek adják át, művészi és emberi magatartásának elismerésére. Idén a világszerte ismert basszbaritonra esett a választás.
Vizuál

Fődíjas lett a Külön falka Olaszországban

Kis Hajni szívszorító és felemelő apa-lánya kapcsolatról szóló mozifilmje a közönségdíjat és a legjobb férfi főszereplő díját is elnyerte a Riviera Nemzetközi Filmfesztiválon, az olaszországi Sestri Levantéban.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Jazz/World ajánló

Dél-amerikai gyökerű kortárs zene Emiliano Sampaio-val és a Modern Art Orchestrával az Opusban

Mivé válhat a vírusszerűen terjeszkedő hangsor? Hát jazzé! Már 42 ország 486 szerzője csatlakozott Fekete-Kovács Kornél kezdeményezéséhez: a Modern Art Orchestra Art of Virus #10 koncert házigazdája Subicz Gábor trombitás, meghívott vendége Emiliano Sampaio lesz május 26-án az Opus Jazz Clubban.
Jazz/World ajánló

Csak betyárosan: lemezbemutatót és turnézáró koncertet és táncházat tart a Góbé a Fonóban

Online már korábban megjelent, fizikai formájában tavasszal jött ki a Góbé Élem című lemeze, az első nagylemez, amelyet a zenekar megújult felállásában jelentetett meg. A csapat május 28-án turnézáró koncertet, lemezbemutatót tart a Fonóban, amit egy táncházzal fejelnek meg.
Jazz/World gyász

79 éves korában elhunyt Vangelis

A világhírű görög zeneszerző május 17-én, kedden halt meg egy franciaországi kórházban – adta hírül a Telex. Legismertebb művei közé tartozik a Tűzszekerek, a Szárnyas fejvadász és az 1492 – A Paradicsom meghódítása című filmekhez komponált zenéi.
Jazz/World hír

Fischl Mónika menti meg a Zsidó Művészeti Napok nyitókoncertjét

A Zsidó Művészeti Napok május 19-i nyitókoncertjén Miklósa Erika megbetegedése miatt Fischl Mónika lép színpadra Tóth Vera mellett a Müpában Oláh Kálmán: The Michael Legrand Songbook című estjén, amelyet Bereczki Zoltán rendezett.
Jazz/World ajánló

Felhőtlen hétvége a Pilis szívében: Szelávi! Fesztivál

Gyereknapi programok, koncertek és irodalmi előadások, workshopok és sok-sok természet! Íme a május végi Szeláví! Fesztivál felhozatala május 27. és 29. között, Pilisborosjenő határában.