Jazz/World

Ezter

2007.11.25. 00:00
Ajánlom
Bíró Eszter nevét talán a Budapest Klezmer Band-ből ismerik a legtöbben. A napokban megjelenő legújabb, Ezter című lemezének bemutatójára december 4-én az A38 hajón kerül sor, Bíró Eszter legújabb formációja kíséretében.

A világzenei koncerten új zenei formában és modern hangszerelésben hangzanak el a zsidó folklór dallamai, amelyeket a világ legkülönbözőbb szegleteiből gyűjtött össze nyolc különböző nyelven. A legújabb népdal a 20. század elejéről való New York-ból jiddisül, míg a legősibb egy több ezer éves iraki dal arámi nyelven. Így a koncert egy világkörüli térbeli és időbeli utazás is egyben, amely a Kiégő Izzók nevű VJ csapat által vizuális elemekkel kiegészítve kerül színpadra.

Bíró Eszter így vall erről a munkájáról: "Mindannyiunk ereiben számos különböző nemzet és kultúrkör keveredik, ezektől vagyunk egyediek, és ezek határoznak meg minket. Az Ezter zenéjében így férnek meg egymás mellett a különböző zenei stílusok békés harmóniában, ahogy mi is szeretnénk élni ma a saját kis világunkban, meg azon kívül…"

Fodo, az Ezter hangszerelője, zeneszerzője és zenei producere, egyébként dobol, ütőhangszereken játszik és zongorázik is. Játszott többek között a Jazzpression, a Freeport és Gerendás Péter zenekaraiban, jelenleg Presser Gábor, Bródy János, Nikola Parov, Ágens, Oláh Tzumo Árpád, Azuma Clan valamint Halász Judit koncertjeinek állandó közreműködője és nem utolsósorban Bíró Eszter saját zenekarában hallható játéka.

A lemezbemutató koncert és az Ezter projekt zenészei szintén az új generáció legkiemelkedőbb előadói. Alig van olyan magyar lemez, amelyen ne lenne hallható játékuk. Néhány előadó, akik mellett rendszeresen közreműködnek: Nikola Parov (Riverdance, Nikola Parov & Herczku Ági Quartett), Papesch Péter (Presser Gábor, LGT, European Mantra, Juhász Gábor Trio), Mogyoró Kornél (Szalóki Ági, Tátrai Band, Anselmo Crew, Azuma Clan), Hámori Máté (Schmidt Vera, Pierrot, Pély Barna, Azuma Clan).

2007. december 4. 20:00 A38 hajó (Budapest) - Ezter - Bíró Eszter (ének) lemezbemutató koncertje; km.: Fodo (dob, billentyűs hangszerek), Nikola Parov (kaval, gadulka, klarinét), Papesch Péter (basszusgitár), Mogyoró Kornél (ütőhangszerek)

Programkereső

Legnépszerűbb

Tánc

Elhunyt Fenyves Márk mozdulatművész

A táncos-koreográfus, a magyar mozdulatművészet jelenkori képviselőinek egyike 45 évesen tragikusan fiatalon távozott. Úttörő munkásságával és az Orkesztika Alapítvánnyal élő örökséget hagyott maga után.
Könyv

„Az irodalmi életrajzok poposítása tudatos volt, a reflektorfénybe kerülés nem” – Interjú Nyáry Krisztiánnal

A virtuális és a valódi közösségi terekről, a papíralapú könyv mai napig tartó létjogosultságáról és az egy éve nyitott Magvető Caféról is kérdeztük a KULT50 magazin hasábjain Nyáry Krisztiánt, a Líra kreatív igazgatóját.
Könyv

Könyvtáros osztag kutatja fel a könyveket, amikre csak halványan emlékeznek az olvasók

Előfordult már, hogy egyszerűen nem tudott kiverni a fejéből egy könyvet? Néhány részletére emlékezett, de a címre vagy a szerzőre egyáltalán nem. A New York-i Közkönyvtár a legképtelenebb esetekben is próbál segíteni.
Színház

„Egy fantasztikus korszaknak bukkantam a nyomára” – interjú Szikora Jánossal

Idén már hatodik alaklommal rendezi meg a Koronázási Szertartásjátékot a Vörösmarty Színház igazgatója. Az augusztus 18-i bemutató apropóján Szikora János beszélt a kezdetekről, az idei év újdonságairól és a darab nemzeti öntudatformáló szerepéről.
Vizuál

Banksy nem örült neki, hogy kiállítást rendeztek a műveiből az oroszok

A graffitiművész Banksy tudta és hozzájárulása nélkül rendeztek munkáiból kiállítást Moszkvában. A művész kifogásolta, hogy elveivel ellentétben a tárlat látogatóinak még fizetniük is kell, mint mondta, ő sohasem kérne pénzt az emberektől, akik látni akarják a képeit.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Jazz/World videó

A királynő varázsol - Ikonikus pillanatok Aretha Franklin pályájáról

Az augusztus 16-án rákban elhunyt soul királynő személye már életében kultikussá vált, amiről rengeteg videofelvétel is tanúskodik. Ezekből az emlékekből szemezgettünk.
Jazz/World gyász

Elhunyt Aretha Franklin

76 éves korában elhunyt Aretha Franklin, a soul legendás királynője, akinél nyolc éve állapítottak meg rákot.
Jazz/World hír

Elhunyt a Keresztapában is szereplő jazzénekesnő

Morgana Kinget a legtöbben Don Vito feleségeként ismerik a Keresztapában. A Grammy-jelölt jazzénekesnő 87 évesen hunyt el.
Jazz/World ajánló

Ezeket a jazzlemezeket hallgasd meg augusztusban!

Júliusban indult sorozatunkban havonta ajánlunk hallgatásra érdemes lemezeket a frissen megjelent vagy megjelenés előtt álló magyar és külföldi kiadványok közül. Augusztusi válogatásunk már jellemzően az őszi hangulatra készít fel bennünket.
Jazz/World örökség

Kitagadták az örökségből Jean-Michel Jarre-t

Filmzeneszerző édesapja mindent a negyedik feleségére hagyott, Jean-Michel Jarre és féltestvére, Stéphanie azonban nem nyugszanak bele a dologba.