Jazz/World

Fa ága rügyével - fesztivál Gödöllőn

2008.06.20. 00:00
Ajánlom
Június 27-29. között negyedik alkalommal rendezik meg a "Fa ága rügyével" Kárpát-medencei Magyar Népmesemondók, Népzenészek és Népi Mesterségek Őrzőinek Találkozóját Gödöllőn a Petőfi Sándor Művelődési Központban.

A gödöllői városi könyvtár először 1997-ben rendezett népmesemondó versenyt, melyre nem csak az országból, de a határon túli, magyar anyanyelvű területekről is érkeztek Gödöllőre a magyar népmese lelkes hívei. Együtt mutatkozott be "fa ága rügyével", azaz "a termetes fákként tisztelt nagyszülők, az ágakat megtestesítő édes szülék, a gyermekekben kipattant rügyek" (Győri Nagy Sándor).

Az eddigiekhez hasonlóan az idei találkozón is cél az értékek – a mesék, zenei dallamok, népi kézműves termékek – bemutatása mellett az, hogy a határon túlról és Magyarországról érkező autentikus népi hagyományőrzők találkozhassanak a népművészeti szakma képviselőivel, átadhassák egymásnak saját területükön szerzett tudásukat. A három napos találkozó alatt a szabadtéri színpadokon folyamatosan zajlik a népmesemondók és népi hangszerek zenészeinek előadása, a "fa ága rügyével" szellemiségben, melynek jelentése az apáról-fiúra öröklődő hagyományok bemutatása, átörökítése és megőrzése. A rendezvény során a népi mesterségek őrzői standokon kirakodva mutatják be mesterségüket a közönségnek, lehetőség szerint bemutatva az eljárást és a terméket együtt. A harmadik napi szakmai beszélgetéseken a résztvevőknek lehetőségük nyílik, hogy a szakma jeles képviselőinek vezetésével a saját tájegységeiken felmerülő problémákat, lehetőségeket megvitassák, tapasztalataikat egymással megosszák. A tervek szerint a közreműködő előadók között szerepelnek a néprajztudomány, a nyelvészet és a hagyományőrzés területén munkálkodó elismert szakemberek.

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

Aki a lányok miatt képezte magát – 85 éves Woody Allen

Az Annie Hall és még számtalan fanyar humorú film alkotója, Woody Allen december 1-jén ünnepli nyolcvanötödik születésnapját.
Vizuál

Vásároljon bérletet, mentse meg a Cirko Mozit!

A Cirko-Gejzír Mozi közönsége segítségét kérni, és egy olyan bérletet kínál, amely onnantól érvényes, amikor a tulajdonosa használni kezdi. De nagy segítség számukra, ha már most megveszi.
Zenés színház

75 éves a színpad és a filmvászon koronázatlan királynője, Bette Midler

December 1-jén ünnepli hetvenötödik születésnapját Bette Midler amerikai színésznő, énekesnő, aki több mint fél évszázados karrierje alatt négy Grammy-díjat, négy Golden Globe-díjat, három Emmy-díjat, két Tony-díjat vehetett át, emellett hatszor kapta meg a legjobb komikának járó American Comedy Award kitüntetést.
Zenés színház

A változásra is reflektál Dolhai Attila új lemeze

A Visszatérés CD után két évvel új lemezzel jelentkezik Dolhai Attila. Az előző albummal ellentétben – ahol a színházi élmények egyfajta összefoglalása volt a cél – a színész ezúttal nem mások által megírt szerepek mentén szólal meg, hanem saját szerzeményeit gyűjtötte össze.
Vizuál

Elhunyt moszkvai Puskin Szépművészeti Múzeum volt elnöke

98 éves korában, koronavírus-fertőzésben elhunyt Irina Antonova, a világhírű moszkvai Puskin Szépművészeti Múzeum volt igazgatója, aki 52 év után, 2013-ban vonult vissza az intézmény éléről.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Jazz/World klippremier

Egyedül a hangszerparkban – Négy dal Barabás Lőrinc készülő lemezéről

A Fidelio közönsége hallhatja elsőként Barabás Lőrinc legújabb számait, amik a következő szólólemezen is szerepelnek majd. Hangerőt fel, húszperces koncert következik az egyik legizgalmasabb jazztrombitástól.
Jazz/World fonó

Adventi dalokkal készülnek az ünnepre – Elindult a Fonó online sorozata

November 29-én útjára indult a Fonó online sorozata, melybe hétről hétre bárki bekapcsolódhat. Kubinyi Júlia népdalénekes, a Fonó népzenei művészeti vezetője adventi énekeket tanít vasárnaponként az érdeklődőknek, december 2-án pedig Gyimesi est várja a közönséget a virtuális Fonóban.
Jazz/World hír

Három napon át minden a jazz körül forog

A kilenc éve minden évben április 30-án megrendezett Nemzetközi Jazznap (International Jazz Day) magyar eseményeit a koronavírus-járvány miatt elhalasztották, azonban a szervezők most online pótolják az elmaradt koncerteket, amiket három napon keresztül, öt budapesti és egy felvidéki helyszínről közvetítenek.
Jazz/World videoklip

„Lesz még, aki rákérdez a hamisságra?” – Megérkezett Harcsa Veronika és Gyémánt Bálint új klipje

Harcsa Veronika és Gyémánt Bálint úgy döntöttek, hogy a pandémia okán lelassult időben nem egyben adják ki új lemezüket, hanem havonta bemutatnak egy-egy dalt. Íme a legújabb.
Jazz/World interjú

Azt követik, amit Debussy követett – Páros interjú Harcsa Veronikával és Razvaljajeva Anasztáziával

Egy hárfaművész, egy jazzénekes és elektronikus művész – nem szokványos felállás Debussy zenéjéhez. Új lemezük apropóján Harcsa Veronikával és Razvaljajeva Anasztáziával beszélgettünk. Mit tanultak egymástól, mennyiben járnak különböző és párhuzamos ösvényeken?