Jazz/World

Falusi hangulat a Tavaszi Fesztiválon

2008.03.11. 00:00
Ajánlom
A Muzsikás Együttes március 15-i előadása az Olasz Intézetben a zene ünnepévé is avatja a jeles dátumot, hiszen koncertjeiken minden alkalommal perzselően intenzív kapcsolat alakul ki zenekar és közönség között, és a Muzsikás képes arra is, hogy az olykor sterilnek tűnő hangversenytermekben már-már haraphatóan jelenvalóvá váljék a friss falusi levegő.

Ha a magyar kultúrának, s azon belül is a Kárpát-medence népzenéinek van hatékony nagykövete a világban, az minden bizonnyal a Muzsikás együttes. A több mint három évtizede alapított, négytagú zenekar változatlan energiákkal és professzionalizmussal varázsolja a legjelentősebb koncerttermek színpadára a falusi zenészek hagyományos muzsikáját és előadásmódját. Bejárásuk van a világ szinte valamennyi jelentős hangversenytermébe a londoni Royal Festival Hall-tól az amszterdami Concertgebouw-n keresztül a New York-i Carnegie Hall-ig. Nyitottak a klasszikus zenei hagyomány felé is, többször dolgoztak együtt jelentős szimfonikus zenekarokkal, illetve klasszikus zenei előadókkal.

A 2008-as Budapesti Tavaszi Fesztivál programjából sem maradhattak tehát ki, s a négy hangszeres muzsikushoz ezúttal a moldvai születésű keramikus-iparművész, Petrás Mária énekesnő és Berecz András mesemondó csatlakozik. Ahogy ő nevezi magát: álomszövő, amit éjszaka álmodik, nappal mesévé hímezi. Úgy peregnek nyelve alatt az ízes szavak, mint nagyanyja keze alatt a rokka. Mesemondóként kapta 2005-ben az alternatív Kossuth-díjat. Műsoraiban általában a magyar népdalok és népmesék a főszereplők, amelyeket váltakozva, egyiket a másikkal pihentetve ad elő.

A Muzsikás Együttes nem véletlenül választotta ezt a két nagyszerű művészt vendégüknek. Hazánkban elsőként sikerült elfogadtatniuk a magyar népzenét mint önálló, minden más műfajjal egyenértékű zenei stílust. Nem véletlen, hogy számos díj és kitüntetés birtokosai. Ezek közül is kiemelkedő a Magyar Művészetért Díj, a Liszt Ferenc-díj, a Kossuth-díj és a Magyar Örökség-díj.

(2008. március 15. 19:30 Olasz Kultúrintézet (Budapest) - "Esik eső, karikára..." - a Muzsikás Együttes koncertje; km.: Petrás Mária, Berecz András)

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Plusz

Prima Primissima Díjat kapott Keller András, Hager Ritta és Gálffi László is

Tíz kategóriában vehették át a Prima Primissima Díjakat a magyar szellemi élet, a művészet, a tudomány és a sport jeles képviselői a Müpában tartott gálaesten. Mások mellett elismerésben részesült Dobai Péter költő, író, dramaturg és a Bartók Rádió is.
Színház

Gellért-hegyi rémálmok – kritika Az Imádkozó című előadásról

Radioaktív jövőben hasadnak a sorsok Pintér Béla huszonkilencedik, legújabb előadásában. Maguk a szereplők húzzák a talpalávalót a nihil komédiájához. Megnyugtató, hogy ez csak egy rémálom, és még felébredünk.  
Vizuál

Öt híres művész, akiket megihletett a karácsony

Ki gondolná, hogy Andy Warhol imádta a karácsonyt, olyannyira, hogy egyenesen a Karácsony Királyának nevezték, Salvador Dalí pedig egy időben karácsonyi lapok tervezésére adta a fejét? Szubjektív válogatásunkban öt képzőművész karácsonyhoz kapcsolódó művét ajánljuk, az ünnepre hangolódva. 
Vizuál

Csaknem száz év után tért haza Rippl-Rónai remekműve

160 millió forintos kikiáltási árról indul a Virág Judit Galéria december 19-i aukcióján A geszti kastély kertje című alkotás, amely Rippl-Rónai egyik legmerészebb festménye. Az árverésen Vaszary János ritkán látható művét is bemutatják. December 17-én pedig kortárs festményekre licitálhatunk.
Vizuál

KÉP-regény: A modernista zseni

A Fidelio sorozatában hétről-hétre új fotóját – és annak történetét – osztja meg velünk a Morphoblog szerzője, morpho, azaz Hegedűs Ákos. Ezúttal véletlenszerűen kiválasztott képe adott okot rá, hogy felidézze Brazíliavárosban tett látogatását és megossza velünk Oscar Niemeyer iránti rajongásának okát.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Jazz/World interjú

„Akkor vagyok boldog, ha azt játszhatom, amit szeretek” – Beszélgetés Horváth Balázzsal

A cimbalomtól indult, a zongorához érkezett. Tanul, tanít, próbál, fellép, versenyez és új együttest alapít. Horváth Balázs jazz-zongoraművészt kérdeztük, akinek tehetségét a napokban Junior Prima Díjjal ismerték el az MVM Zrt. támogatásával.
Jazz/World ajánló

Ünnepváró forgatag a Hagyományok Házában

Karácsonyhoz közeledve ünnepi díszbe öltözik a Hagyományok Háza, ahol december 9. és 11. között adventi élményhétvégére hívják az érdeklődőket. Ünnepváró forgatagjukban többek között koncertek, bábelőadások, ringató, színpadi műsorok, mese, gyerektáncház, múzeumpedagógiai foglalkozások várják a családokat.
Jazz/World ajánló

Macskák között forgatta új klipjét a Fenyves Quartet

A zenekar novemberben megjelenő új, negyedik nagylemezükkel ünnepli ötödik születésnapját november 30-án az Opus Jazz Clubban.
Jazz/World ajánló

Pajtatulajdonosok és fesztiválszervezők találkoztak a Magyar Zene Házában

Kihívásokkal teli időszak következik a kultúrában és az élet minden területén, kérdés azonban, hogy milyen programok lehetnek életképesek. Ezzel a felvetéssel indult a Magyar Fesztivál Szövetség és a Pajtakult által szervezett kétnapos konferencia az elmúlt napokban a Magyar Zene Házában.
Jazz/World ajánló

Új időpontban a 100 Tagú Cigányzenekar ünnepi koncertje

2023. április 23-án tartja meg az eredetileg januárra tervezett Arénás koncertjét a 100 Tagú Cigányzenekar. A szervezők a zenekarral és a helyszínnel egyetértésben, az emelkedő energiaárak miatt döntöttek a halasztás mellett. így az esemény a fűtési szezonon kívüli időpontban lesz megtartva.