Jazz/World

Fanni szomorú szerelmei

2002.11.29. 00:00
Ajánlom
A szerelemről, fájdalmas reménytelenségről és az emberi érzések mélységéről szól Völgyessy Szomor Fanni legújabb, Tündér Rózsa című albuma, amely a lemez mellett egy könyvet is tartalmaz.

Fanni gondolatait, verseit és fényképeit ebből az illusztris kivitelű könyvből ismerhetjük meg, amely a CD-n található dalok hangulatához tökéletesen illeszkedik. Így az albumon egyszerre jelenik meg az irodalom, a képzőművészet és a zene, s ez rendkívül jellemző Fannira, aki úgy gondolja, művészet csak egy van, s annak az egyes ágai együtt alkotják az egységet. Fanni egyébként a művészet több területén alkot, fazekasként végzett, foglalkozott kirakatrendezéssel, énekel, gitározik, verseket ír, és a fotóművészettel is foglalkozik.

Az énekesnő második szólólemeze a mostani. A korábbi zenekarával, a You and I-jal már három CD-t jelentetett meg, ezek közül a legutóbbit Exit címmel, ami a Tibeti Halottaskönyv témáját dolgozza fel. A Tündér Rózsa egészen új hangzásvilágot képvisel, amire a művésznő nem tudatosan törekedett. Mint mondta, nála a hangulat- és stílusváltások belülről jönnek, sosem követte az aktuális divatirányzatokat. „Amikor egy-egy érzés vagy gondolat megfogalmazódik bennem, és már nem bírom magamban tartani, kiírom, illetve kiéneklem magamból, így a művészetem a lelkemnek egyfajta túlcsordulása” – mondja. A mostani lemez ír és magyar népdalok feldolgozásait tartalmazza. Fannihoz mindig is közel álltak a népdalok, s a szerelem témájának legszebb megfogalmazásait különösen ezekben találta meg. Bár sok eredeti felvételt is hallgatott, a dalok előadásánál sosem próbált ezekhez igazodni. „Azt szeretném megmutatni, bennem hogyan csendülnek fel ezek a dallamok” – tette hozzá. Fanni számára az ír és a magyar folklór számos ponton kapcsolódik egymáshoz. Egyrészt a szövegek, másrészt a feszes előadási stílus területén. Mivel korábban a You and I-jal sokat énekelt angolul, természetes volt számára, hogy a lemezen az ír dalok eredeti nyelven szólaljanak meg.

Az album címe tömören és kifejezően jeleníti meg annak üzenetét. A rózsa a szerelem jelképe, Tündérországgal Erdélyt és Írországot is megidézi, valamint megjelenik benne a tündérrózsa is, amely a tiszta ártatlanság és boldogság legkifejezőbb virága. A lemez sajátos hangzását a hangszerelés fátyolossága és az énekhang tiszta és kifejező ereje adja. A lemezen megszólaló népdalokat Lengyel Zoltán és Pejtsik Péter dolgozta fel, Binder Károly pedig két Nagy László-vers megzenésítésével szerepel a szerzők között. A lemez egyik legérdekesebb száma az Imhol elémegyek című moldvai csángó népdal kamarakórusra készült feldolgozása, ahol hangszeres kíséret és különleges effektek nélkül is kifejeződik a szöveg sugallta fájdalom és bánat. A remény és a reménytelenség között vergődő szerelmet ábrázoló fényképek beállításait, hátterét és későbbi számítógépes átformálásának terveit Fanni készítette, s ő is állt modellt hozzá a két fényképésznek, Kiss Krisztinának és Robbert van der Endének, a komputeres grafikák pedig Agócs Péter művei.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Elmezavara miatt nem ítélik el a zongoraművész volt feleségét, aki megölte két gyermeküket

 Egy texasi bíró hétfőn elmezavara miatt nem találta bűnösnek két kislányuk meggyilkolásában Vagyim Holodenko ukrán zongoraművész volt feleségét.
Zenés színház

Kalocsai Zsuzsa: „A szívünk-lelkünk benne van”

Kalocsai Zsuzsa született díva, igazi primadonna, aki nem csak csodás hangjának, hanem belső eleganciájának, királynői megjelenésének köszönhetően érdemelte ki a Budapesti Operettszínház közönségének szeretetét.
Klasszikus

Boros Misi: „Minden egyes hangra érdemes odafigyelni”

Nyaralásról, fociról, gyakorlásról kérdeztük Boros Misit, beszélgetésünk során a Bogányi Gergellyel közös Arénakoncert is szóba került.
Klasszikus

Bolhás kutyus vette el a színpadot a hegedűművész Quentin Tarantinótól

A szégyentelen Blöki dörgölőzött, hempergőzött, vakarózott, és a füle botját sem mozdította a zenére. Most ez a szakasza van az évnek.
Vizuál

Színekkel keltették új életre Pompeii-t és Herculaneum-ot

Nemcsak a színpompás panelek érdekesek, de a helyszínek is, ahol kiállították őket. Az igazgató szerint mindez remek módja a múlt a jelen összekapcsolásának.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Jazz/World interjú

„Próbálok nem dobosként hozzáállni a zenéléshez”

Gyárfás Attila egy sokat gondolkodó ember benyomását kelti, de a zenében pont ennek ellenkezőjére, a lehető legnagyobb ösztönösségre és szabadságra törekszik. Zenekarával nemrég jelentette meg Cloud Factory című albumát, ennek apropóján kérdeztük zenei vízióiról.
Jazz/World blues

A blues nem más, mint életérzés

Ezt vallja a VI. Óbudai Blues Fesztivál egyik amerikai fellépője, Big Daddy Willson. A július 23. és 27. közötti eseménysorozat idén is a műfaj legfontosabb hagyományaival és a legélesebb kortárs jelenével való találkozást ígéri.
Jazz/World lemez

Ezeket a jazzlemezeket hallgasd meg júliusban!

Új – régóta időszerű – sorozatunkban havonta ajánlunk hallgatásra érdemes lemezeket a frissen megjelent magyar és külföldi kiadványok közül. Az első cikk jogán megengedjük magunknak, hogy az előző hónapok terméséből is válogassunk.
Jazz/World marokkó

Igazi riport egy marokkói popfesztiválról

Essauriában, a Gnawa és Világzene Fesztiválon járt szerzőnk, ahonnan egészen ambivalens érzésekkel távozott.
Jazz/World ajánló

Klezmer színesíti a Vajdahunyadvári Fesztivált

A 27. Vajdahunyadvári Nyári Zenei Fesztivál a hagyományos komolyzenei koncertek mellett idén is otthont ad a klezmer muzsikának. Július 16-án a Sabbathsong Klezmer Band koncertjét élvezhetjük, ezt követően pedig „Mozart est” várja a kikapcsolódni vágyókat.