Jazz/World

"Farsang, farsang, húshagyó…"

2015.02.03. 05:28
Ajánlom
A farsang ünnepe Vízkereszt és Hamvazószerda közé esik, számtalan néphagyomány kapcsolódik hozzá. Régebben a párválasztás mellett a farsang lényege a szabályok felrúgása és kigúnyolása volt, a maszkok viselése is erre vezethető vissza: álarc mögé bújva védett a valódi énünk. Már Mátyás király udvarából és az Anjouk idejéből is maradtak fenn írásos feljegyzések arról, hogy karneválokat, jelmezes mulatságokat tartottak.

A farsang január hatodikától, Vízkereszt napjától, egészen Húshagyó keddig tart. Jellemzője, hogy ilyenkor felfordul a világ rendje, ki lehet bújni a saját bőrünkből, mindent szabad, amit máskor nem, méghozzá következmények nélkül. Farsangkor a férfiak nőnek, a nők férfiaknak öltöznek, de vannak állatalakoskodók is és megjelennek olyan zsánerszereplők, mint a katona, az orvos vagy a kereskedő. Az átöltözésen kívül a farsang régen a táncos mulatságok időszaka, a lakodalomnak, a házasságkötésnek a rendelt ideje volt. Ha egy faluban nem esett erre az időszakra lakodalom, akkor azt egy ál-menyegzővel pótolták, ami a valódi lakodalmi szertartásnak egy gúnyos és erotikus tartalmakkal is fűszerezett, kifordított, parafrázisa volt. Csokonai Vitéz Mihály Dorottya c. művéből is tudjuk, hogy az agglegények és a vénlányok csúfolásának a farsang volt az ideje.

A Világörökség részévé vált busójárást farsang farkán tartják Mohácson, de többek között hazai szellemi kulturális örökség része a mezőföldi Moha településen a mai napig megtartott tikverőzés is. A felvonulás elején fehér ruhában, szalmával kövérnek kitömött török basa halad, mögötte pedig színes szalagokkal díszített jelmezesek, valamint férfiak, akik nőnek öltözködve vonulnak a karjukon kosárral. Bemennek a tyúkólakba és a tyúkok alól kiveszik a tojást, az utcán járókat pedig bekormozzák.

Kaposváron Csokonai Dorottyája és a farsang tiszteletére mind a mai napig megtartják a farsangi felvonulást és a Dorottya-bált. Országszerte sok művelődési házban, iskolában, óvodában rendeznek álarcos bálokat, farsangi mulatságokat ebben az időszakban.

A januári, februári hónapok időjárás-jósló, tudakolódó szokásainak közös jellemzője a feltételes mód, a „ha-akkor" szerkezet: Hogyha csordul Vince, megtelik a pince, vagyis ha ezen a napon enyhe idő van, akkor jó szőlőtermés várható. Hogyha Mátyás jeget talál, akkor összetöri, de ha nem talál, akkor csinál. Gyertyaszentelő Boldogasszony napján, február 2-án a medve fölébred téli álmából, és kimegy a barlangjából, ha süt a nap, megijed a saját árnyékától és visszabújik. De ha borús az idő, akkor a medve már nem alszik tovább, mert hamar vége lesz a télnek.

dr. Sándor Ildikó

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Én vagyok az igazmondó a zenekarban

Konrád Györgynek kilencvennégy évesen már nem kell kertelnie. Örökifjú, máig kezébe fogja a brácsát, a hegedűt, és olyan egyszerűséggel beszél a zenéről, hogy öröm hallgatni. A zene mellett egy másik szenvedélye is megmaradt egy életen át, a sport. Mellesleg a hosszú élet titkát is elárulta.
Klasszikus

Fischer Ádám is fellép a Royal Albert Hallban

A holdra szállás 50., Viktória királynő születésének 200., a Proms megalapítója, Henry Wood születésének 150. évfordulójára emlékezik a BBC Proms rendezvénysorozata, amelyen idén először környezetvédelemmel kapcsolatos zeneműveket is műsorra tűztek.
Zenés színház

Liliom hazatalál

Április 26-án mutatja be a Budapesti Operettszínház a Molnár Ferenc színműből készült világhírű musicalt, a Carouselt. Béres Attila rendezővel a Liliom iránti rajongásáról és a készülő előadásról beszélgettünk.
Jazz/World

Budapesten játszik John McLaughlin, a gitárlegenda

John McLaughlin, olyan zenészóriásokkal játszott együtt, mint Miles Davis, Jimi Hendrix, vagy Jaco Pastorius, az ő nevéhez fűződik az első jazz-rock album, és a szimfonikus zene, a jazz és az indiai zene legelső fúziója. Ezúttal a The 4th Dimension nevű zenekarával lép fel április 20-án.
Tánc

Így fog kinézni a kibővített Trafó előtere és kávézója!

A szeptemberben induló évadban új terekkel, kávézóval, pénztárral, ruhatárral várja látogatóit az intézmény. A tavaszi időszakban pedig a Liliom utca felől tudják megközelíteni a házat az érdeklődők.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Jazz/World ZSIMÜ 2019

Alinda Chagallról és tüdőkapacitásáról is kérdezte Horgas Esztert

Folytatódik a heti rendszerességgel jelentkező portréinterjú széria, melyben Veiszer Alinda kérdezi a Zsidó Művészeti Napok művészeit. Horgas Eszter fuvolaművésszel arra is kitértek, mennyire kemény fizikai munkát jelent a fuvola, és hogy jönnek ehhez a gumimatracok.
Jazz/World müpa

Női energiáktól pezseg a Jazztavasz

A május 3. és 5. között zajló Jazztavaszon idén három hölgy közvetíti a jazz iránti szenvedélyt – ezúttal basszusgitáron, szaxofonon, illetve énekhanggal.
Jazz/World ajánló

Budapesten játszik John McLaughlin, a gitárlegenda

John McLaughlin, olyan zenészóriásokkal játszott együtt, mint Miles Davis, Jimi Hendrix, vagy Jaco Pastorius, az ő nevéhez fűződik az első jazz-rock album, és a szimfonikus zene, a jazz és az indiai zene legelső fúziója. Ezúttal a The 4th Dimension nevű zenekarával lép fel április 20-án.
Jazz/World ajánló

Szerelmes Chagall – Horgas Eszter és Bálint András estje

A mester életútját követve orosz, zsidó, francia és amerikai klasszikus és jazz zeneművekből válogatott bravúros feldolgozásokat hallhat a közönség május 25-én az Urániában.
Jazz/World hír

A spanyol királyi család is elismerően nyilatkozott a Snétberger-módszerről

A Nemzetközi Roma Napon, április 8-án vette át a Spanyol Roma Kulturális Intézet díját (Nuevos Creadores) Snétberger Ferenc a Spanyol Nemzeti Múzeumban, a Pradóban, ahol a királyi család tagjai is gratuláltak a Felsőörsön zajló tehetséggondozáshoz.