Jazz/World

"Farsang, farsang, húshagyó…"

2015.02.03. 05:28
Ajánlom
A farsang ünnepe Vízkereszt és Hamvazószerda közé esik, számtalan néphagyomány kapcsolódik hozzá. Régebben a párválasztás mellett a farsang lényege a szabályok felrúgása és kigúnyolása volt, a maszkok viselése is erre vezethető vissza: álarc mögé bújva védett a valódi énünk. Már Mátyás király udvarából és az Anjouk idejéből is maradtak fenn írásos feljegyzések arról, hogy karneválokat, jelmezes mulatságokat tartottak.

A farsang január hatodikától, Vízkereszt napjától, egészen Húshagyó keddig tart. Jellemzője, hogy ilyenkor felfordul a világ rendje, ki lehet bújni a saját bőrünkből, mindent szabad, amit máskor nem, méghozzá következmények nélkül. Farsangkor a férfiak nőnek, a nők férfiaknak öltöznek, de vannak állatalakoskodók is és megjelennek olyan zsánerszereplők, mint a katona, az orvos vagy a kereskedő. Az átöltözésen kívül a farsang régen a táncos mulatságok időszaka, a lakodalomnak, a házasságkötésnek a rendelt ideje volt. Ha egy faluban nem esett erre az időszakra lakodalom, akkor azt egy ál-menyegzővel pótolták, ami a valódi lakodalmi szertartásnak egy gúnyos és erotikus tartalmakkal is fűszerezett, kifordított, parafrázisa volt. Csokonai Vitéz Mihály Dorottya c. művéből is tudjuk, hogy az agglegények és a vénlányok csúfolásának a farsang volt az ideje.

A Világörökség részévé vált busójárást farsang farkán tartják Mohácson, de többek között hazai szellemi kulturális örökség része a mezőföldi Moha településen a mai napig megtartott tikverőzés is. A felvonulás elején fehér ruhában, szalmával kövérnek kitömött török basa halad, mögötte pedig színes szalagokkal díszített jelmezesek, valamint férfiak, akik nőnek öltözködve vonulnak a karjukon kosárral. Bemennek a tyúkólakba és a tyúkok alól kiveszik a tojást, az utcán járókat pedig bekormozzák.

Kaposváron Csokonai Dorottyája és a farsang tiszteletére mind a mai napig megtartják a farsangi felvonulást és a Dorottya-bált. Országszerte sok művelődési házban, iskolában, óvodában rendeznek álarcos bálokat, farsangi mulatságokat ebben az időszakban.

A januári, februári hónapok időjárás-jósló, tudakolódó szokásainak közös jellemzője a feltételes mód, a „ha-akkor" szerkezet: Hogyha csordul Vince, megtelik a pince, vagyis ha ezen a napon enyhe idő van, akkor jó szőlőtermés várható. Hogyha Mátyás jeget talál, akkor összetöri, de ha nem talál, akkor csinál. Gyertyaszentelő Boldogasszony napján, február 2-án a medve fölébred téli álmából, és kimegy a barlangjából, ha süt a nap, megijed a saját árnyékától és visszabújik. De ha borús az idő, akkor a medve már nem alszik tovább, mert hamar vége lesz a télnek.

dr. Sándor Ildikó

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Ez a klarinétos nem jutott be álmai iskolájába, mert a barátnője hamis elutasító levelet küldött neki

Szegény Eric Abramovitz hétéves kora óta egy Los Angeles-i konzervatóriumban akart tanulni, de a barátnője nem akarta, hogy a fiú olyan messze költözzön tőle, és akcióba lépett.
Zenés színház

Magasrangú francia kitüntetést kapott Jonas Kaufmann

A német tenor, aki továbbra is egy személyben látja el az előző generáció három tenorjának feladatait, a Művészi Érdemrend tiszti fokozatát kapta meg a franciáktól.
Tánc

Mesternő, nagybetűvel

Lőrinc Katalin egy személyben aktív táncos, pedagógus és teoretikus. Június 25-én a Müpában mutatkoznak be tanítványai, akik már az ő új oktatási metódusa szerint végeztek a Táncművészeti Egyetemen. Emellett nemrég megjelent, A test mint szöveg című könyvéről is beszélgettünk.
Vizuál

Instagramon dokumentálta apja halálát egy fotós

Apja élete utolsó tanítását akarta átadni fiának, akinek teljesen hiányzott addigi életéből - fia pedig így, fotókon keresztül próbálta feldolgozni a tragédiát. A sorozat végül mindkettőjük számára sokkal többet adott.
Zenés színház

Amerikáig is eljutott a nagy port kavart Billy Elliot-ügy híre

Az egyik legnépszerűbb hollywoodi portál „gaygate”-ről, azaz meleg-botrányról ír az elmaradt előadásokkal kapcsolatban.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Jazz/World

Gyönyörű örmény népdalfeldolgozással jelentkezik az Antal Gábor Trió

Nem sokkal a megalakulásuk után máris nemzetközi versenyről hozta el a fődíjat a trió, akiknek örmény népzenéből ihletett új szerzeménye most a Fidelión debütál. Cikkünkben a zenekar történetéről és terveikről is mesélnek.
Jazz/World interjú

„Rockopera, csak nem rock és nem opera”

Izgalmas programzenei kísérletbe fogott a Premecz Mátyás Hammond orgonista vezette, idén 10 éves Kéknyúl Band: a bűnügyi filmek világát idézik meg a Müpa színpadán június 20-án, olyan vendégszólistákkal, mint Palya Bea és Sena. Erről kérdeztük Premecz Mátyást.
Jazz/World quincy jones

Andreas Varady nem akar iskolába menni

A magyar származású, csodagyerekként felfedezett gitáros a leghíresebb jazzmagazin, a Downbeat címlapján szereplő cikkben mondja el, miért nem akar a legjobb jazziskolákban továbbtanulni.
Jazz/World lukács miklós

Lukács Miklóssal lép fel Charles Lloyd Budapesten

A tervezettől eltérő helyszínen, a RAM Colosseumban lesz a világhírű amerikai jazzszaxofonos, Charles Lloyd és formációja, a Marvels budapesti koncertje július 1-jén.
Jazz/World ajánló

90 évesen is a legjobbak között a BJC-be látogató Lee Konitz

A Világsztárok a Budapest Jazz Clubban sorozat következő vendége az idén 90 éves Lee Konitz, aki a jazz történetének élő legendája és egyben krónikása.