Jazz/World

"Farsang, farsang, húshagyó…"

2015.02.03. 05:28
Ajánlom
A farsang ünnepe Vízkereszt és Hamvazószerda közé esik, számtalan néphagyomány kapcsolódik hozzá. Régebben a párválasztás mellett a farsang lényege a szabályok felrúgása és kigúnyolása volt, a maszkok viselése is erre vezethető vissza: álarc mögé bújva védett a valódi énünk. Már Mátyás király udvarából és az Anjouk idejéből is maradtak fenn írásos feljegyzések arról, hogy karneválokat, jelmezes mulatságokat tartottak.

A farsang január hatodikától, Vízkereszt napjától, egészen Húshagyó keddig tart. Jellemzője, hogy ilyenkor felfordul a világ rendje, ki lehet bújni a saját bőrünkből, mindent szabad, amit máskor nem, méghozzá következmények nélkül. Farsangkor a férfiak nőnek, a nők férfiaknak öltöznek, de vannak állatalakoskodók is és megjelennek olyan zsánerszereplők, mint a katona, az orvos vagy a kereskedő. Az átöltözésen kívül a farsang régen a táncos mulatságok időszaka, a lakodalomnak, a házasságkötésnek a rendelt ideje volt. Ha egy faluban nem esett erre az időszakra lakodalom, akkor azt egy ál-menyegzővel pótolták, ami a valódi lakodalmi szertartásnak egy gúnyos és erotikus tartalmakkal is fűszerezett, kifordított, parafrázisa volt. Csokonai Vitéz Mihály Dorottya c. művéből is tudjuk, hogy az agglegények és a vénlányok csúfolásának a farsang volt az ideje.

A Világörökség részévé vált busójárást farsang farkán tartják Mohácson, de többek között hazai szellemi kulturális örökség része a mezőföldi Moha településen a mai napig megtartott tikverőzés is. A felvonulás elején fehér ruhában, szalmával kövérnek kitömött török basa halad, mögötte pedig színes szalagokkal díszített jelmezesek, valamint férfiak, akik nőnek öltözködve vonulnak a karjukon kosárral. Bemennek a tyúkólakba és a tyúkok alól kiveszik a tojást, az utcán járókat pedig bekormozzák.

Kaposváron Csokonai Dorottyája és a farsang tiszteletére mind a mai napig megtartják a farsangi felvonulást és a Dorottya-bált. Országszerte sok művelődési házban, iskolában, óvodában rendeznek álarcos bálokat, farsangi mulatságokat ebben az időszakban.

A januári, februári hónapok időjárás-jósló, tudakolódó szokásainak közös jellemzője a feltételes mód, a „ha-akkor" szerkezet: Hogyha csordul Vince, megtelik a pince, vagyis ha ezen a napon enyhe idő van, akkor jó szőlőtermés várható. Hogyha Mátyás jeget talál, akkor összetöri, de ha nem talál, akkor csinál. Gyertyaszentelő Boldogasszony napján, február 2-án a medve fölébred téli álmából, és kimegy a barlangjából, ha süt a nap, megijed a saját árnyékától és visszabújik. De ha borús az idő, akkor a medve már nem alszik tovább, mert hamar vége lesz a télnek.

dr. Sándor Ildikó

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

Az operavilág Angelina Jolie-ja az Erkel Színház színpadán

Először lép fel Magyarországon a világhírű grúz szoprán 2020. február 22-én, az Opera ünnepi műsorának sztárvendégeként. Az est programjában, amely több műrészlettel is utal az intézmény aktuális Keresztény Évadának tematikájára, az Opera együttesei és szólistái is közreműködnek.
Klasszikus

Zaklatási botrány rázza meg a finn Sibelius Akadémiát

Egy finn lap szerint a helsinki zeneművészeti akadémia működéséhez tartozik a szexuális zaklatás és a növendékek megalázása.
Vizuál

A végzet asszonya élete végéig díva maradt

A magyar femme fatale emigráns éveiben ritkán mutatkozott, nem járt társaságba - saját, régi filmjei viszont hipnotikus erővel hatottak rá.
Plusz

Megalakult a Nemzeti Kulturális Tanács

Megtartotta alakuló ülését az Országgyűlés által tavaly decemberben kihirdetett törvény alapján életre hívott testület.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Jazz/World

Profik segítenek az induló dalszerzőknek

Március 2-3. között a Budapest Music Centerben te is megmutathatod a zenédet a frissen Grammy-t nyert producernek, Steve Dubnak, hiszen többek között ő is részt vesz a DEX Songwriting Expo-n, sőt mi több, listening session keretében segíti majd a dalszerzőket a legaktuálisabb iránymutatásokkal. Budapest harmadjára is a dalszerzés fővárosa lesz!
Jazz/World ajánló

Szakcsi Lakatos Béla és Müller Péter Sziámi koncertje – Csodavárás a Ludwig Múzeumban

Különleges élményben lehet része a Ludwig Múzeum február 22-i programján résztvevőknek. 16 órától Waliczky Tamás: Képzelt kamerák című kiállításában tart kurátori tárlatvezetést Szegedy-Maszák Zsuzsanna, majd 17.30-tól Szakcsi Lakatos Béla és Müller Péter Sziámi közös koncertje következik, amely az improvizáció világának eddig ismeretlen, egyedi rétegébe hívja a hallgatókat.
Jazz/World ajánló

A jazz nagyágyúi érkeznek a Müpába

A jazz élő legendái, Roy Ayers, Lee Ritenour, Dave Grusin, Kamasi Washington és Wynton Marsalis érkeznek a Müpa Jazztavasz sorozatába.
Jazz/World ajánló

Új szenzációk és nagy visszatérők a 2020-as Szigeten

A napokban nyilvánosságra hozta első 80 idei fellépőjének névsorát a Sziget. A teljesség igénye nélkül kicsipegettük belőle a szívünknek legkedvesebb tízet. Akiket szerintünk botorság lenne kihagyni.
Jazz/World portré

Genesis-szel és anélkül: Peter Gabriel a feltűnő jelmezektől a filmzenékig

A Genesis együttes első énekese, aki szólóban is mindent elért, amit ebben a szakmában el lehet. Peter Gabriel február 13-án ünnepli hetvenedik születésnapját.