Jazz/World

Fazonigazítás a lemezbemutató koncertre időzítve

2008.11.01. 00:00
Ajánlom
Október 26-án az A38-on tartotta harmadik lemezének bemutató koncertjét a jazz, a klasszikus zene, és a world music stílusok között szabadon mozgó 15 tagú kamarazenekar, a Free Style Chamber Orchestra (FSCO).

Nagy János (fotó: Kardos Zsuzsa)

A CD-n felhangzik Nagy János Elindultam című szerzeménye, melyet a nemrégiben sugárzott Örömtánc című televíziós műsorban sokan megismerhettek. Arról, hogy miben jelent újdonságot a Pannon Celtic Dance, és milyen átalakuláson ment keresztül a zenekar, Nagy János billentyűs, az együttes vezetője beszél.

Nagy János: Ezt az anyagot azon a koncertturnén rögzítették, amelyet tavaly adtunk, és amely a Drezdai Jazzfesztiválon ért véget, de más, így hazai fellépések is beletartoztak. Tehát - élő - felvételekről van szó, és főleg már ismert repertoárt adtunk elő. Azaz nem egy koncert anyagát halljuk elejétől végéig, hanem több felvételből válogattunk a lemezre.

Fidelio: A Pannon Celtic Dance című szám lett az album címadó darabja. Sokan hallhatták már ezt a darabot és ennek párját, a Pannon Celtic Balladát is a fellépéseiteken. De azért elmondhatnád, hogy a kelta népek hazájának és Pannóniának hol van a határa…

NJ: A címadó szám Szerényi Béla tekerőlantos szólistánk saját gyűjtése alapján született. Ő mindkét területen gyűjtött népzenét, és ki is mutatott bizonyos hasonlóságokat a két népdalkincsben, erre utal a szám és a lemez címe. Én az általa gyűjtött dallamokat dolgoztam fel. Érdekességképp megemlíteném, hogy a Balladát eredetileg Elek Szilvia csembalóművész felkérésére komponáltam, s ezt a csembalódarabot írtam át erre a zenekarra, ami így azért persze egészen másképpen szólal meg.

F: Nem lehet könnyű ekkora zenekart egyben tartani és működtetni, de azért rendszeresen fel tudtok lépni így is, ha nem is túl gyakran. Ennek fényében különösen örvendetes, hogy október végén a Pozsonyi Jazznapokra is meghívást kaptatok, ahol Al Jarreau és más világsztárok is fellépnek.


Nagy János (fotó: Kardos Zsuzsa)

NJ: Valóban, elég rendszeresen koncertezünk, de a nyári fellépéseink után lecsökkentettük a zenekar létszámát húsz-huszonkét főről tizenötre. Viszont rögtön hozzá is teszem, hogy ennek inkább voltak művészi, mint anyagi okai. Ugyanis tizenöt-tizenhat embert ugyanolyan nehéz mozgatni egy turné vagy fellépés során, mint mondjuk húszat, viszont a hangszerelésben, megszólalásban változtatni akartunk, méghozzá a mozgékonyabb felfogás, a szabadabb lehetőségek irányába.

F: Voltak olyan hangszercsoportok, szekciók, amelyeket jobban érintett a létszámcsökkentés?

NJ: Nem, inkább azt mondhatnám, hogy minden szekciót egyformán érintett ez a ”karcsúsítás”, és most dinamikusabbnak érzem a zenekart. Végső soron az egész azért zajlott le, hogy szabadabbnak érezhessük magunkat az elképzeléseink megvalósításában, és a hangszerelésekben. A változtatásnak fontos eleme, hogy állandó tagunk lett Szappanos György basszusgitáros és Mohai Tamás gitáros, akik szintén hozzájárulnak ehhez a dinamikusabb zenei elképzeléshez.

F: Irányváltás történt volna a jazz-rock és progresszív stílusok felé? Vagy azért továbbra is te mint jazz-zongorista és a másik alapító muzsikus, Pálhegyi Máté mint klasszikus fuvolás együtt határozzátok meg a zenei alapállást?

NJ: Ez nem változott, továbbra is a saját szerzeményeinket játsszuk saját hangszerelésben. Mindenesetre érdekesek lesznek az őszi lemezbemutató koncertek, hiszen az igazításon átesett zenekarnak kell lejátszania azokat a felvételeknek a bemutatóját, amelyeken még húsz-huszonkét zenésszel szerepeltünk. De azért a műsoron szerepelni fognak új darabok is.

F: Lehet-e úgy értékelni a European Mantrával készült előző lemezt, melynek címe 21 volt, hogy már az is az áramvonalasabb, dinamikusabb felállás irányába hatott nálatok – hiszen Te mindkét zenekarban játszol?

NJ: Bizonyára belejátszott annak a lemeznek a hatása, és Szappanos, mint meghatározó basszusgitáros, most a bőgő helyét veszi át az FSCO-ban, de azért ez nem ilyen közvetlenül függ össze.

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

Átadták az idei Golden Globe-díjakat

Magyar idő szerint hétfő hajnalban átadták az idei Arany Glóbuszokat. A virtuális gálán magyar filmért is izgulhattunk, hiszen Vanessa Kirbyt jelölték a legjobb színésznő díjára a Mundruczó Kornél filmjében nyújtott alakításáért.
Klasszikus

A Concerto Budapest idén online rendezi meg nagyszabású Mozart-napját

Idén sem maradunk igazi Mozart ünnep nélkül, hiszen március 7-én a Concerto Budapest Keller András művészeti vezetésével, világhírű magyar és külföldi szólistákkal ismét megrendezi, immáron negyedik alkalommal az egyedülálló Mozart-napot.
Vizuál

Meryl Streep nyáron visszatér a Broadwayre

A kulisszák mögé enged betekintést legújabb filmjében Meryl Streep, aki Places, please-el a Broadway előtt is tiszteleg – írja a Deadline.
Színház

Schiller klasszikusával érkezik a Radnóti Színház új stream-előadása

Új online bemutatóra készül a Radnóti Színház, Friedrich Schiller örök érvényű Don Carlosát Sándor Júlia és Nagy Péter István átiratában ismerheti meg a közönség.
Jazz/World

Dresch Mihály az idei Fonó-díjak nagy nyertese

Vasárnap este az online térben nézhette meg a közönség az első Fonó-díj átadóját. Tizenegy kategóriában osztották ki a díjakat a legjobbnak ítélt művészeknek, lemezeknek és programsorozatoknak, valamint átadtak egy életműdíjat is, amelyet a közönség szavazatai alapján Dresch Mihálynak ítélt oda a zsűri.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Jazz/World klippremier

Rózsák között ébredt egy szakállas bácsi

És nem is csak rózsákból állt az ágya, hanem mindenféle virágból. Lenyűgöző klip készült Pátkai Rozina új dalához.
Jazz/World hír

Dresch Mihály az idei Fonó-díjak nagy nyertese

Vasárnap este az online térben nézhette meg a közönség az első Fonó-díj átadóját. Tizenegy kategóriában osztották ki a díjakat a legjobbnak ítélt művészeknek, lemezeknek és programsorozatoknak, valamint átadtak egy életműdíjat is, amelyet a közönség szavazatai alapján Dresch Mihálynak ítélt oda a zsűri.
Jazz/World ajánló

Első ízben adják át a Fonó-díjakat

A jazz és a népzene művészeit, produkcióit díjazza a Fonó. Vasárnap online formában tekinthetik meg a nézők a díjátadót.
Jazz/World interjú

„A zene célja, hogy értéket teremtsen” – interjú Ülkei Dáviddal

Ülkei Dávid a Modern Art Orchestra szaxofonistája, akit a big band mellett több, a hazai zene legérdekesebb és kivétel nélkül kimagasló színvonalú formációjából is ismerhetünk már. Dávid mesél nekünk hangszerének kiválasztásáról, művészi prioritásairól és a MAO-val való kapcsolatáról. (X)
Jazz/World hír

Az üveghegyen túl – Új nagylemezt készített a Free Style Chamber Orchestra

Az album azokat a népzenei- és jazz elemeket ötvöző dalokat tartalmazza, melyeket a zenekar a járványügyi korlátozások miatt őszre halasztott, ingyenes ifjúsági koncertsorozatán fogja játszani. A lemezbemutató koncert a tervek szerint április 12-én lesz a Budapest Jazz Clubban.