Jazz/World

Fazonigazítás a lemezbemutató koncertre időzítve

2008.11.01. 00:00
Ajánlom
Október 26-án az A38-on tartotta harmadik lemezének bemutató koncertjét a jazz, a klasszikus zene, és a world music stílusok között szabadon mozgó 15 tagú kamarazenekar, a Free Style Chamber Orchestra (FSCO).

Nagy János (fotó: Kardos Zsuzsa)

A CD-n felhangzik Nagy János Elindultam című szerzeménye, melyet a nemrégiben sugárzott Örömtánc című televíziós műsorban sokan megismerhettek. Arról, hogy miben jelent újdonságot a Pannon Celtic Dance, és milyen átalakuláson ment keresztül a zenekar, Nagy János billentyűs, az együttes vezetője beszél.

Nagy János: Ezt az anyagot azon a koncertturnén rögzítették, amelyet tavaly adtunk, és amely a Drezdai Jazzfesztiválon ért véget, de más, így hazai fellépések is beletartoztak. Tehát - élő - felvételekről van szó, és főleg már ismert repertoárt adtunk elő. Azaz nem egy koncert anyagát halljuk elejétől végéig, hanem több felvételből válogattunk a lemezre.

Fidelio: A Pannon Celtic Dance című szám lett az album címadó darabja. Sokan hallhatták már ezt a darabot és ennek párját, a Pannon Celtic Balladát is a fellépéseiteken. De azért elmondhatnád, hogy a kelta népek hazájának és Pannóniának hol van a határa…

NJ: A címadó szám Szerényi Béla tekerőlantos szólistánk saját gyűjtése alapján született. Ő mindkét területen gyűjtött népzenét, és ki is mutatott bizonyos hasonlóságokat a két népdalkincsben, erre utal a szám és a lemez címe. Én az általa gyűjtött dallamokat dolgoztam fel. Érdekességképp megemlíteném, hogy a Balladát eredetileg Elek Szilvia csembalóművész felkérésére komponáltam, s ezt a csembalódarabot írtam át erre a zenekarra, ami így azért persze egészen másképpen szólal meg.

F: Nem lehet könnyű ekkora zenekart egyben tartani és működtetni, de azért rendszeresen fel tudtok lépni így is, ha nem is túl gyakran. Ennek fényében különösen örvendetes, hogy október végén a Pozsonyi Jazznapokra is meghívást kaptatok, ahol Al Jarreau és más világsztárok is fellépnek.


Nagy János (fotó: Kardos Zsuzsa)

NJ: Valóban, elég rendszeresen koncertezünk, de a nyári fellépéseink után lecsökkentettük a zenekar létszámát húsz-huszonkét főről tizenötre. Viszont rögtön hozzá is teszem, hogy ennek inkább voltak művészi, mint anyagi okai. Ugyanis tizenöt-tizenhat embert ugyanolyan nehéz mozgatni egy turné vagy fellépés során, mint mondjuk húszat, viszont a hangszerelésben, megszólalásban változtatni akartunk, méghozzá a mozgékonyabb felfogás, a szabadabb lehetőségek irányába.

F: Voltak olyan hangszercsoportok, szekciók, amelyeket jobban érintett a létszámcsökkentés?

NJ: Nem, inkább azt mondhatnám, hogy minden szekciót egyformán érintett ez a ”karcsúsítás”, és most dinamikusabbnak érzem a zenekart. Végső soron az egész azért zajlott le, hogy szabadabbnak érezhessük magunkat az elképzeléseink megvalósításában, és a hangszerelésekben. A változtatásnak fontos eleme, hogy állandó tagunk lett Szappanos György basszusgitáros és Mohai Tamás gitáros, akik szintén hozzájárulnak ehhez a dinamikusabb zenei elképzeléshez.

F: Irányváltás történt volna a jazz-rock és progresszív stílusok felé? Vagy azért továbbra is te mint jazz-zongorista és a másik alapító muzsikus, Pálhegyi Máté mint klasszikus fuvolás együtt határozzátok meg a zenei alapállást?

NJ: Ez nem változott, továbbra is a saját szerzeményeinket játsszuk saját hangszerelésben. Mindenesetre érdekesek lesznek az őszi lemezbemutató koncertek, hiszen az igazításon átesett zenekarnak kell lejátszania azokat a felvételeknek a bemutatóját, amelyeken még húsz-huszonkét zenésszel szerepeltünk. De azért a műsoron szerepelni fognak új darabok is.

F: Lehet-e úgy értékelni a European Mantrával készült előző lemezt, melynek címe 21 volt, hogy már az is az áramvonalasabb, dinamikusabb felállás irányába hatott nálatok – hiszen Te mindkét zenekarban játszol?

NJ: Bizonyára belejátszott annak a lemeznek a hatása, és Szappanos, mint meghatározó basszusgitáros, most a bőgő helyét veszi át az FSCO-ban, de azért ez nem ilyen közvetlenül függ össze.

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Székely Krisztát, Kováts Adélt és a kolozsvári társulatot is díjazta a POSZT

A XVIII. Pécsi Országos Színházi Találkozó szakmai, színész- és közönségzsűrije idén is döntött a fesztivál díjairól. A Kolozsvári Állami Magyar Színházé a legjobb előadásnak járó elismerés, a Fidelio támogatásával átadott legjobb 30 év alatti színésznőnek járó díjat Szakács Hajnalka vehette át. Íme a díjazottak listája!
Zenés színház

10 érdekesség a ma 75 éves Marton Éváról

Június 18-án ünnepli hetvenötödik születésnapját Marton Éva Kossuth-díjas operaénekes, a Magyar Szent István-rend birtokosa, a Corvin-lánc kitüntetettje, a nemzet művésze.
Zenés színház

DaCapo: lehet kétszer is érdekes ugyanaz a produkció?

Ismerik azt a keserédes érzést, amikor felvirrad egy várva várt esemény utolsó napja? Ezzel ébredtünk ma Miskolcon immár túl operabáron, régi keresztény hagyományokat idéző felvonuláson, és a RockGiovanni második előadásán is.
Vizuál

Frida Kahlo személyes tárgyai a Victoria és Albert Múzeumban

A Frida Kahlo: Making Her Self Up (Hogyan építette fel magát Frida Kahlo) című kiállítás több mint 200 tárgyat mutat be a művész mexikóvárosi szülőházából, a Kék Házból, ahol 1954-ben, 47 éves korában meghalt. Festményei július elején Budapestre érkeznek.
Zenés színház

Spontán, közös énekléssel zárult a miskolci operafesztivál

Dupla gálakoncerttel, utcabállal, remek hangulatban ért véget tegnap este a 18. Bartók Plusz. A friss Kossuth-díjas Sümegi Eszter még meg is énekeltette a Miskolci Nemzeti Színház közönségét.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Jazz/World interjú

„Rockopera, csak nem rock és nem opera”

Izgalmas programzenei kísérletbe fogott a Premecz Mátyás Hammond orgonista vezette, idén 10 éves Kéknyúl Band: a bűnügyi filmek világát idézik meg a Müpa színpadán június 20-án, olyan vendégszólistákkal, mint Palya Bea és Sena. Erről kérdeztük Premecz Mátyást.
Jazz/World quincy jones

Andreas Varady nem akar iskolába menni

A magyar származású, csodagyerekként felfedezett gitáros a leghíresebb jazzmagazin, a Downbeat címlapján szereplő cikkben mondja el, miért nem akar a legjobb jazziskolákban továbbtanulni.
Jazz/World lukács miklós

Lukács Miklóssal lép fel Charles Lloyd Budapesten

A tervezettől eltérő helyszínen, a RAM Colosseumban lesz a világhírű amerikai jazzszaxofonos, Charles Lloyd és formációja, a Marvels budapesti koncertje július 1-jén.
Jazz/World ajánló

90 évesen is a legjobbak között a BJC-be látogató Lee Konitz

A Világsztárok a Budapest Jazz Clubban sorozat következő vendége az idén 90 éves Lee Konitz, aki a jazz történetének élő legendája és egyben krónikása.
Jazz/World rustico

Alázattal kísérletezni

Kubinyi Júlia már tizenévesen nyakig benne volt a népzenei koncertéletben, hiszen a Dűvő Zenekar énekeseként rengeteg helyen játszottak. Most izgalmas mérföldkőhöz érkezett, amikor Szokolay Dongó Balázzsal és Zimber Ferenccel közös, Rustico című lemezén újraértelmezték a népi hangzásvilágot.