Jazz/World

FeFe, azaz kultúrpezsgés a Rádayban

2011.06.06. 21:30
Ajánlom
A Ferencvárosban egész nyáron zajló kultúrprogramok a pünkösdi hétvégen artistákat, világ-, jazz- és komolyzenészeket koncentráltan hoznak közel a látogatókhoz.

Ferencvárosban jelentős nemzeti intézmények, mint a Művészetek Palotája, Iparművészeti Múzeum, kisebb-nagyobb közösségi terek, pl. Ferencvárosi Művelődési Központ, galériák és alkotóközösségek (2B, Art9 galéria, Medence Csoport), stúdiószínházak (Pinceszínház, Stúdió K.) működnek. Kora tavasztól késő őszig szinte hetente számos különleges művészeti fesztivál (a Ráday Kultucca keretében), zenei projektek (Református Zenei fesztivál), vagy családi és gyermek programok következnek.

A Ferencvárosi Művelődési Központ és Intézményei (FMK) rendezvényeinek sorában az egyik legnépszerűbb esemény a június Ferencvárosi Fesztivál, amely idén változatos programsorozatot kínál a korábbiaknál. A Bakáts téri templom előtt május végétől augusztus végéig közösségi helyszín nyílik, amely pihenésre és szemlélődésre, beszélgetésre is alkalmas (nyitva június 9-től augusztus végéig reggel tíztől este tízig). Artisták, zsonglőrök, utcazenészek, komolyzenei koncertek, felolvasók, komédiások szokott és szokatlan helyszíneken minden csütörtökön 16.00 és 18.00 óra között szolgálnk meglepetésekkel. A Kálvin tértől a Ráday Kultucca, Mester utca és a Tompa utca szegleteibe, valamint a Ferenc térre kellemes kora esti élménysétára várnak mindenkit, a kisszínpadokon zenei, irodalmi, utcaszínházi, táncművészeti és cirkuszi produkciók láthatók.

Az augusztus végéig tartó Kultúrpezsgés - Ferencvárosi Nyár fókuszprogramja lesz a pünkösdi Ferencvárosi Fesztivál (FEFE, június 9-13), amelynek minden programja ingyenes . A Bakáts téren délután gyerekprogramokat, komolyzenei koncerteket, majd kora esti jazz, világzenei és népzenei koncerteket rendeznek. A fesztivál nyitónapján nagyszabású artista felvonulás köszönti az arra járókat a Ráday utca-Ferenc tér útvonalon.

A hosszú hétvége programjának rögtön a kezdetén a legnépszerűbb előadókat lehet megtalálni, mint például Rutkai Bori és a Hébe-Hóba Banda. Utánuk az Ez a divat következik, náluk az igényesen szórakoztató, funkos és jazzes lüktetés a divat. Utánuk a world music ausztriai kiválóságai, a török származású énekesnő vezette Fatima Spar & The Freedom Fries következnek, akik korábban már sikert arattak az A38-on, a Mediavawe-en, Pécsett 2010-ben és a Volt Fesztiválon.

Másnap a magyarországi világzene örmény apostola, David Yengibarjan lép fel, majd sötétetedés táján a Hot Jazz Band szerepel, akik vadonatúj lemezüket a huszas-, harmincas évek telefonos slágereiből állították össze. A világzene és a jazz határán mozog, egy nagyon pontosan meghatározható ízlésvilágot követve a Párniczky András gitáros vezette Nigun, utánuk pedig az akusztikus gitár virtuóza következik, Szabó Sándor, Ralf Gauckkal és Major Balázzsal trióban. A pünkösdi ünnephez méltóan hétfő este az Erdődy Kamarazenekar fúvóskoncertje hallható a Ferencvárosi Fesztiválon, hogy utánuk az egész világon óriási sikerrel szerepelt Muzsikás legyen egészen maga színvonalú zárása a kilencedik kerületi kultúrpezsgés első nyári etappjának.

Programkereső

Legnépszerűbb

Jazz/World

Hallgasd meg az összetartozás dalát – Csík Zenekar: Hazám, hazám

Elkészült a Nemzeti Összetartozás Dala, a Csík Zenekar dalát olyan művészek éneklik, mint Miklósa Erika, Szarka Tamás és Molnár Levente.
Klasszikus

Fellélegzés címmel jön a Fesztivál Akadémia Budapest augusztusban

Az idei komolyzenei fesztivált augusztus 20. és 30. között rendezik meg a Zeneakadémián és más budapesti helyszíneken hatvan magyar művész részvételével.
Plusz

Mihelyt vége a veszélyhelyzetnek, nyithatnak a színházak, a mozik, a múzeumok

Ezt Gulyás Gergely jelentette be a mai Kormányinfón. A Parlament június 16-án szavaz a veszélyhelyzet megszűnéséről.
Plusz

Ezt a törvényt csak a gyerekek kárára lehet meghozni – Művészek az örökbefogadásról

Öt ismert művész emelte fel a szavát a kormány új törvényjavaslata ellen, amely nem tenné kötelezővé, hogy az örökbefogadó szülők tanfolyamon készüljenek fel az örökbefogadásra.
Klasszikus

Miért szép a cselló? Márkus Ágnes válaszol

Hangszertár című sorozatunkban ezúttal a csellót mutatjuk be Márkus Ágnes segítségével, aki Saint-Saëns egy jól ismert műrészletét is előadja.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Jazz/World Trianon100

Hallgasd meg az összetartozás dalát – Csík Zenekar: Hazám, hazám

Elkészült a Nemzeti Összetartozás Dala, a Csík Zenekar dalát olyan művészek éneklik, mint Miklósa Erika, Szarka Tamás és Molnár Levente.
Jazz/World hír

Kihirdették, mely jazz együttesek kapnak támogatást

A Budapest Music Center közzétette a Köszönjük, Magyarország! program keretében támogatott magyar jazz együttesek listáját.
Jazz/World gyász

Elhunyt Lennie Niehaus amerikai szaxofonos

Az Emmy-díjas művész 90 éves korában múlt csütörtökön távozott. Az amerikai altszaxofonos, komponista számos híres film zenéjében működött közre, Clint Eastwooddal több mint két tucat moziban dolgozott együtt.
Jazz/World interjú

A Metro ötven éve vette fel az első magyar koncertlemezt

Az Egy este a Metro Klubban... című korongról a jubileum alkalmából Sztevanovity Zorán és Dusán, valamint Frenreisz Károly idézte fel emlékeit és nosztalgiázott a zenekar történetéről.
Jazz/World online közvetítés

Online jön a Müpa könnyűzenei fesztiválja, a Hey June!

Június 3. és 17. között a Müpa online közvetítéssorozata, a Müpa Home speciális Hey, June! kiadása az elmúlt évek legizgalmasabb magyar könnyűzenei koncertjeiből válogat, így hozva el a nyarat virtuálisan a Müpába és a rajongók otthonába is.