Jazz/World

FeFe, azaz kultúrpezsgés a Rádayban

2011.06.06. 21:30
Ajánlom
A Ferencvárosban egész nyáron zajló kultúrprogramok a pünkösdi hétvégen artistákat, világ-, jazz- és komolyzenészeket koncentráltan hoznak közel a látogatókhoz.

Ferencvárosban jelentős nemzeti intézmények, mint a Művészetek Palotája, Iparművészeti Múzeum, kisebb-nagyobb közösségi terek, pl. Ferencvárosi Művelődési Központ, galériák és alkotóközösségek (2B, Art9 galéria, Medence Csoport), stúdiószínházak (Pinceszínház, Stúdió K.) működnek. Kora tavasztól késő őszig szinte hetente számos különleges művészeti fesztivál (a Ráday Kultucca keretében), zenei projektek (Református Zenei fesztivál), vagy családi és gyermek programok következnek.

A Ferencvárosi Művelődési Központ és Intézményei (FMK) rendezvényeinek sorában az egyik legnépszerűbb esemény a június Ferencvárosi Fesztivál, amely idén változatos programsorozatot kínál a korábbiaknál. A Bakáts téri templom előtt május végétől augusztus végéig közösségi helyszín nyílik, amely pihenésre és szemlélődésre, beszélgetésre is alkalmas (nyitva június 9-től augusztus végéig reggel tíztől este tízig). Artisták, zsonglőrök, utcazenészek, komolyzenei koncertek, felolvasók, komédiások szokott és szokatlan helyszíneken minden csütörtökön 16.00 és 18.00 óra között szolgálnk meglepetésekkel. A Kálvin tértől a Ráday Kultucca, Mester utca és a Tompa utca szegleteibe, valamint a Ferenc térre kellemes kora esti élménysétára várnak mindenkit, a kisszínpadokon zenei, irodalmi, utcaszínházi, táncművészeti és cirkuszi produkciók láthatók.

Az augusztus végéig tartó Kultúrpezsgés - Ferencvárosi Nyár fókuszprogramja lesz a pünkösdi Ferencvárosi Fesztivál (FEFE, június 9-13), amelynek minden programja ingyenes . A Bakáts téren délután gyerekprogramokat, komolyzenei koncerteket, majd kora esti jazz, világzenei és népzenei koncerteket rendeznek. A fesztivál nyitónapján nagyszabású artista felvonulás köszönti az arra járókat a Ráday utca-Ferenc tér útvonalon.

A hosszú hétvége programjának rögtön a kezdetén a legnépszerűbb előadókat lehet megtalálni, mint például Rutkai Bori és a Hébe-Hóba Banda. Utánuk az Ez a divat következik, náluk az igényesen szórakoztató, funkos és jazzes lüktetés a divat. Utánuk a world music ausztriai kiválóságai, a török származású énekesnő vezette Fatima Spar & The Freedom Fries következnek, akik korábban már sikert arattak az A38-on, a Mediavawe-en, Pécsett 2010-ben és a Volt Fesztiválon.

Másnap a magyarországi világzene örmény apostola, David Yengibarjan lép fel, majd sötétetedés táján a Hot Jazz Band szerepel, akik vadonatúj lemezüket a huszas-, harmincas évek telefonos slágereiből állították össze. A világzene és a jazz határán mozog, egy nagyon pontosan meghatározható ízlésvilágot követve a Párniczky András gitáros vezette Nigun, utánuk pedig az akusztikus gitár virtuóza következik, Szabó Sándor, Ralf Gauckkal és Major Balázzsal trióban. A pünkösdi ünnephez méltóan hétfő este az Erdődy Kamarazenekar fúvóskoncertje hallható a Ferencvárosi Fesztiválon, hogy utánuk az egész világon óriási sikerrel szerepelt Muzsikás legyen egészen maga színvonalú zárása a kilencedik kerületi kultúrpezsgés első nyári etappjának.

Programkereső

Legolvasottabb

Könyv

„Mindennek a magyar irodalom a közepe” – Valuska László a tízéves Margó Fesztiválról

Több mint 60 programmal, könyvbemutatókkal, koncertekkel és irodalmi sétákkal jelentkezik a Margó Irodalmi Fesztivál és Könyvvásár október 14. és 17. között a Várkert Bazárban. A jubileum alkalmából a fesztivál alapítójával, programigazgatójával beszélgettünk.
Könyv

Egy stadionnyi Paradicsom – Nádasdy Ádám az új Dante-fordításról

Egy közös karácsonyi italozás alkalmával jutott Nádasdy Ádám és Térey János arra a megállapításra, hogy Dante Isteni színjátékának Paradicsom részét újra kéne fordítani. Nem azért, mert Babits szövege ne lenne jó, nagyon is szép, a mai olvasóközönség viszont már nehezebben fogadja be. Az új változat elkészült, Nádasdy Ádám, a mű fordítója pedig a 2021-es Budapesti Őszi Fesztivál keretében ismertette a művet a Márai Sándor Kulturális Központban.
Klasszikus

Cziffra György századik születésnapját ünnepli a zenészvilág

Két különleges koncerttel, kiállítással, külföldi programokkal folytatódik a Cziffra György-emlékév, a zongoraművész századik születésnapján Eötvös Péter erre az alkalomra írt műve is elhangzik
Vizuál

Vaszary, Aba-Novák és Munkácsy remekművei a Virág Judit Galéria őszi aukcióján

Vaszary János utolsó itáliai nyarát felidéző festménye, Aba-Novák Vilmos római trattoria ciklusának lenyűgöző darabja, Munkácsy Mihály anya-gyerek kompozíciója és Kádár Béla Amerika-élményének emléket állító műve is kalapács alá kerül a Virág Judit Galéria őszi aukcióján október 17-én a Budapest Kongresszusi Központban.
Vizuál

A rejtélyes Margaret Watkins - Fotóhónap2021

Tükröződő csónak a vízen, személyes tárgyak a fürdőszobában, festői portrék és ipari tájak, kaleidoszkóp-szerű montázsok – mind-mind eredeti nyomatok Margaret Watkins titokzatos fekete dobozából. A Fotóhónap2021 központi tárlata a méltatlan módon elfeledett életműből válogat.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Jazz/World ajánló

A legendás underground zenekar ráadáskoncertje

A Kontroll Csoport megalakulása 40. évfordulója alkalmából idén augusztusban egy koncert erejéig újra összeállt, viszont engedve a közönség kérésének október 22-én az A38 Hajón még egyszer színpadra lépnek, különleges vendégek társaságában.
Jazz/World ajánló

5 + 1 kötelező cikk egy vadonatúj Liszt Ünnep magazinból

Hogyan boldogulnak a fiatal, ragyogóan egyedi hangú nők ma a zeneiparban? Mi a titok, ami Oscar-díjig repítette Antonio Gades és Carlos Saura flamecofilmjét? Mit hallgat egy óvodás kisfiú, akinek az anyukája és az apukája is kiváló zongoraművész, és vajon ő maga is csodálatos zongorista lesz-e?
Jazz/World hír

A világ legjobb kiadói között a Fonó

A napokban tették közzé hírlevélben és a Womex (World Music Expo) weboldalán a világ legjobb világzenei kiadóinak nemzetközi listáját. A WOMEX Top Label 2021 listán egyetlen magyar kiadóként szerepel a Fonó.
Jazz/World ajánló

Fantasztikus hatos – friss díjnyertes jazzkompozíciók, amiket hallani kell!

Eltérő zenei univerzumok, izgalmas művészi elképzelések és koncepciók széles skálája, változatos témák és formációk, feltörekvő fiatalok és a szakma elismert tagjai, improvizáció és kötött formák: igen, ez mind belefér a jazz kategóriájába, és nincs annál jobb, mint látni és hallani a műfaj legizgalmasabb alkotóinak friss ötleteit!
Jazz/World ajánló

Rigmusok, nóták, dalok, költemények Közép-Európából

Az október 10-ei Fonó Literatúra férfias este lesz, tele csujogatókkal, népi szövegekkel, tréfákkal, férfi-energiákkal, személyes és sokszor rendhagyó előadásban. Seres Tamás mint egy jó karmester fogja össze a művészeket: Csuja Imre és Vecsei H. Miklós színészeket, Farkas Izsák zenészt és Berecz István táncost, akik spontán is alakítják az estét… ettől szép ez a sorozat!