Jazz/World

FeFe, azaz kultúrpezsgés a Rádayban

2011.06.06. 21:30
Ajánlom
A Ferencvárosban egész nyáron zajló kultúrprogramok a pünkösdi hétvégen artistákat, világ-, jazz- és komolyzenészeket koncentráltan hoznak közel a látogatókhoz.

Ferencvárosban jelentős nemzeti intézmények, mint a Művészetek Palotája, Iparművészeti Múzeum, kisebb-nagyobb közösségi terek, pl. Ferencvárosi Művelődési Központ, galériák és alkotóközösségek (2B, Art9 galéria, Medence Csoport), stúdiószínházak (Pinceszínház, Stúdió K.) működnek. Kora tavasztól késő őszig szinte hetente számos különleges művészeti fesztivál (a Ráday Kultucca keretében), zenei projektek (Református Zenei fesztivál), vagy családi és gyermek programok következnek.

A Ferencvárosi Művelődési Központ és Intézményei (FMK) rendezvényeinek sorában az egyik legnépszerűbb esemény a június Ferencvárosi Fesztivál, amely idén változatos programsorozatot kínál a korábbiaknál. A Bakáts téri templom előtt május végétől augusztus végéig közösségi helyszín nyílik, amely pihenésre és szemlélődésre, beszélgetésre is alkalmas (nyitva június 9-től augusztus végéig reggel tíztől este tízig). Artisták, zsonglőrök, utcazenészek, komolyzenei koncertek, felolvasók, komédiások szokott és szokatlan helyszíneken minden csütörtökön 16.00 és 18.00 óra között szolgálnk meglepetésekkel. A Kálvin tértől a Ráday Kultucca, Mester utca és a Tompa utca szegleteibe, valamint a Ferenc térre kellemes kora esti élménysétára várnak mindenkit, a kisszínpadokon zenei, irodalmi, utcaszínházi, táncművészeti és cirkuszi produkciók láthatók.

Az augusztus végéig tartó Kultúrpezsgés - Ferencvárosi Nyár fókuszprogramja lesz a pünkösdi Ferencvárosi Fesztivál (FEFE, június 9-13), amelynek minden programja ingyenes . A Bakáts téren délután gyerekprogramokat, komolyzenei koncerteket, majd kora esti jazz, világzenei és népzenei koncerteket rendeznek. A fesztivál nyitónapján nagyszabású artista felvonulás köszönti az arra járókat a Ráday utca-Ferenc tér útvonalon.

A hosszú hétvége programjának rögtön a kezdetén a legnépszerűbb előadókat lehet megtalálni, mint például Rutkai Bori és a Hébe-Hóba Banda. Utánuk az Ez a divat következik, náluk az igényesen szórakoztató, funkos és jazzes lüktetés a divat. Utánuk a world music ausztriai kiválóságai, a török származású énekesnő vezette Fatima Spar & The Freedom Fries következnek, akik korábban már sikert arattak az A38-on, a Mediavawe-en, Pécsett 2010-ben és a Volt Fesztiválon.

Másnap a magyarországi világzene örmény apostola, David Yengibarjan lép fel, majd sötétetedés táján a Hot Jazz Band szerepel, akik vadonatúj lemezüket a huszas-, harmincas évek telefonos slágereiből állították össze. A világzene és a jazz határán mozog, egy nagyon pontosan meghatározható ízlésvilágot követve a Párniczky András gitáros vezette Nigun, utánuk pedig az akusztikus gitár virtuóza következik, Szabó Sándor, Ralf Gauckkal és Major Balázzsal trióban. A pünkösdi ünnephez méltóan hétfő este az Erdődy Kamarazenekar fúvóskoncertje hallható a Ferencvárosi Fesztiválon, hogy utánuk az egész világon óriási sikerrel szerepelt Muzsikás legyen egészen maga színvonalú zárása a kilencedik kerületi kultúrpezsgés első nyári etappjának.

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Kilép a POSZT-ot szervező cégből a Magyar Színházi Társaság

A szervezet azt sérelmezi, hogy nem tudják megfelelően gyakorolni tulajdonosi és ellenőrzési jogukat. FRISSÍTÉS: Karsai György kilép a POSZT Tanácsadó Testületéből.
Klasszikus

Nem vagyok kétlaki - Interjú Selmeczi Györggyel 

Kisorosziban Selmeczi György, Orbán György, Vajda János és Csemiczky Miklós zeneszerzők fogadták a Partitúra stábját. Miklósa Erika és Batta András a kamerák előtt pillanthatott be a kortárs magyar zeneszerzés Négyek-nek is nevezett csoportja semmihez sem hasonlítható alkotói miliőjébe.
Zenés színház

Olyan ez, mint egy jókedvű sütés-főzés

Opera és festői nyáreste Szentendrén – 100 százalék élmény! Megadja a kulturális nyár alaphangját a június 29-ei szentendrei Operagála.
Klasszikus

Alig egy hónap, és kezdődik Érdi Tamás nyári fesztiválja

Ötödik alkalommal rendezik meg a Klassz a pARTon! fesztivált. Idén negyven koncertet, összesen 62 programot látogathatunk a hazai vízpartokon.
Klasszikus

Így gyakorolj! – Tabea Zimmermann brácsaművész tanácsai

A hazánkban is gyakran megforduló brácsaművész, Várjon Dénes zenészpartnere a Strad hasábjain hat pontban szedte össze tanácsait a fiatal (vonós)hangszereseknek.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Jazz/World magazin

Megjelenik Miles Davis eddig kiadatlan lemeze

Az 1986-os Rubberband – ahogy már Miles Davistől megszokhattuk – körülbelül egy évtizeddel előzte meg a későbbi neo-soul hangzásvilágot. Most az album eredeti producerei kiegészítve adják közre a kincset érő felvételeket.
Jazz/World ajánló

A hazai jazzélet izgalmas arcaival vár a Gödi Jazz Napok

Június 21-én a Syrius Legacy és a Rákfogó együttes koncertjével folytatódik a 2019-es Gödi Jazz Napok.
Jazz/World ajánló

Válogatás az Óbudai Társaskör nyári programjaiból

Hangversenyre, operába, jazz koncertre vagy régi pesti kabaréba menne nyáron? A Társaskör kertjében jó helyen jár, itt mindezt megtalálja.
Jazz/World magazin

Portréalbum jelent meg a tízéves KOBUCI emblematikus zenészeiről

Tíz éve nyílt Óbuda egyik legkellemesebb szabadtéri koncerthelyszíne, a Kobuci Kert. Az évfordulót a Szent Margit Kórház javára rendezett jótékonysági koncerttel és a hely mikroközösségét bemutató portréalbummal ünneplik június 19-én.
Jazz/World hír

Tíz évig titkolták, hogy félmillió történelmi jelentőségű felvétel égett el

500 ezer master, köztük jazz- és poptörténeti jeletőségűek váltak a lángok martalékává a los angeles-i Universal Studióban kitört tűzvészben, 2008-ban. A hatalmas veszteségre most derült fény.