Jazz/World

Fehér HáziMuzsika

2012.01.28. 14:32
Ajánlom
Heti jegyzetében kollégánk egy-egy zenei hírt, eseményt, jelenséget tárgyal E/1-ben, szigorúan a vonal alatt. A 2012-es évet egy brit főrend Fehér Házi jutalomjátékával indította az Amerikából jelentkező ZIPERNOVSZKY KORNÉL.

A 2011-es szilveszteri buliból hazajőve, ezúttal nem lekésve az éjfélt - mint életem legkerekebb évének első perceiben, amikor is egy Kispolszkiban a Szentendrei úton a 2000-et köszöntendő a rettenet ködben még dudálásra se nagyon futotta -, levezető zenés programot kerestem a tévében. Előtte visszautasíthatatlan meghívást kaptunk egy szilveszteri összejövetelre, de ott igen megterhelő, sőt idegtépő volt a zenei kínálat, immár az otthoni fotelben tehát valami könnyűre vágytam. A tévécsatornák által közvetített különböző időzónáknak köszönhetően többször is kipukkanthattuk volna a pezsgőt (ha lett volna több), viszont a műsorban nem volt túl szívderítő a rappes és pop-rockos helyi zenekarok igyekezete, hogy befűtsenek a szabadtéren reszkető, dermedten csápolni próbáló fiatal rajongóknak.

Aztán a tévékamerák segítségével csak bekerültünk a kandalló melegébe, egyenest a Fehér Házba. Obama zeneszeretetét nem először bizonyította, egy januári beszéde során dalra is fakadt, meggyőzően intonálva. Az újév alkalmából műsorra tűzött, 2010-es koncert felvétele azt örökítette meg, amikor meghívott magához egy külföldit és ott, a saját szolgálati lakásának egyik termében muzsikáltatott magának vele.

A Gershwin-fivérekről, tehát George-ról és a szövegíró Iráról elnevezett populáris zenei díjat a Kongresszusi Könyvtár alapította egy pár éve. Stevie Wonder már háromszor is fellépett a gálán, egyszer mint díjazott, kétszer mint meghívott, ő tipikus megtestesítője tehát annak, amit az alapítók elképzeltek. Megfogalmazásuk szerint a könyvtár hivatása, hogy elismerje és ünnepelje a művészi kreativitást, így a világ kultúrájára a populáris zenén keresztül tett mély és pozitív hatást, amelyet a Gershwinek kiválósága példáz.

Paul McCartney 2010 júniusában pakolta ki gitártokját a Keleti teremben, ahol a közönség első sorában a házigazda és családja ült, a díjat is ő adta át az este során. Ez a legnagyobb terem a házban, de azért Sir Paul is kicsit belesápadt, amikor a beálláson megmondták neki, hogy az elnök és családja az első sorban fog ülni. - Ilyen közel?! - kérdezte. A hangulatra leginkább jellemző epizód az volt, amikor a kitüntetett azt mondta: még előfordulhat, hogy ő lesz az első ember, akit az elnök saját kezűleg pofoz ki innen. És belekezdett a Michelle című számába - amit az elnök és felesége széles mosollyal dúdolt vele.

A lehetőségekhez képest intim sztárparádén emlékezeteset alakított McCartney, valamint a közreműködők: a már említett Stevie Wonder mellett Elvis Costello, aki most sem énekhangjával, hanem kajlaságával tűnt ki; a beatkorszakot ízig-vérig magáévá tevő Dave Grohl és Herbie Hancock, aki a filigrán, de katartikus hangú Corinne Bailey Rae énekesnőt hozta magával. Azért ez gálakoncert volt, az ilyenkor szokásos kötelező kűrökkel együtt, a sápadtnak ható Lang Lang például szinte egyáltalán nem nézett fel a kottából, viszont a Fehér Házban szolgáló tengerész-gyalogos büszkén kivágta a rezet. Mégis volt valami arisztokratikusan emelkedett az emlékműnek még mindig túlságosan is kölykös brit főrend és a lehető leglazább és egyben első afro-amerikai elnök találkozásán. Főleg, hogy a mindehhez apropóul szolgáló, a zsidó zeneszerző-fivérekről elnevezett, jelentős pénzjutalommal járó díjat a nemzeti könyvtár hozta tető alá.

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Plusz

„A jövő itt van és sose lesz vége!” – így született a legendás Mocskos idők című Európa Kiadó-dal

Az Európa Kiadó énekes-gitárosát, Menyhárt Jenőt kérdeztük arról, hogyan született az egyik leghíresebb daluk, amely A besúgó című sorozat főcímdalaként vált még népszerűbbé egy új generáció körében.
Színház

A jelenlegi főigazgató mellett egy operettszínész és egy zeneszerző pályázik a Szegedi Nemzeti Színház élére

Barnák László ötéves mandátuma 2023. június végén jár le. A színházvezetői kiírásra az övén kívül két pályázat érkezett.
Vizuál

Dürertől Picassón át Damien Hirstig – A grafika történetének hatszáz évét öleli fel a bécsi Albertina három új kiállítása

Három kiállítását is a grafikának szenteli a bécsi Albertina: a Dürer.Munch.Miró című tárlat már látogatható, februárban nyílik az Andy Warhol bis Damien Hirst című kiállítás, márciusban pedig Picasso műveit mutatják be.
Jazz/World

Beyoncé megdöntötte Solti György Grammy-rekordját

Az amerikai énekesnő immár harminckét díjjal büszkélkedhet, ezzel neki van a legtöbb Grammyje. A legjobb album díját Harry Styles kapta meg a Los Angeles-i ceremónián.
Klasszikus

44 formációból választották ki a legjobbakat a Weiner Leó Országos Kamarazene Versenyen

A megmérettetés január 30. és február 5. között zajlott a Zeneakadémia Weiner Kuratóriuma támogatásával és a Kamarazene Tanszék szervezésében, a legjobbakat három kategóriában díjazták.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Jazz/World hír

Beyoncé megdöntötte Solti György Grammy-rekordját

Az amerikai énekesnő immár harminckét díjjal büszkélkedhet, ezzel neki van a legtöbb Grammyje. A legjobb album díját Harry Styles kapta meg a Los Angeles-i ceremónián.
Jazz/World magazin

A fiatalok útkereséséről szól a Bolyki Tamás Quartet első lemeze

A GPS című album személyes értékek és élmények gyűjteménye. A lemez borítóját mesterséges intelligencia készítette, a megadott „hívószavak” alapján.
Jazz/World ajánló

Afousis Kréta szigetéről – megjelent a Meybahar új online kislemeze

Online kiadványként napvilágot látott a görög-magyar gyökerű Meybahar újabb single-je Afousis címmel. A zenekar első, Abyss (2019) című albuma rögtön a nemzetközi toplistákra került, az új kislemez klipje pedig azonnal nagy elérést produkált az online felületeken.
Jazz/World ajánló

Máshogy szól a Cimbaliband – remaster koncert a Fonóban

A többszörösen nemzetközi toplistás és Fonogram-díjas zenekar legnépszerűbb műsorában régi slágereiket keverte újra, igazította jelenlegi hangzásvilágukhoz. A dalok január 28-án két nagyszerű vendéggel együtt szólalnak meg: Maszkurával és Lócival.
Jazz/World ajánló

A jövő jazztehetségeit ismerhetjük meg a Müpa Jazz Showcase programján

2023. január 27. és 29. között ismét jelentkezik a közép-európai régió egyik legjelentősebb zenei tehetségbörzéje, a Jazz Showcase. A fiatal jazzcsapatok bemutatkozására is a Müpa Fesztivál Színházában kerül sor.