Jazz/World

Fehér HáziMuzsika

2012.01.28. 14:32
Ajánlom
Heti jegyzetében kollégánk egy-egy zenei hírt, eseményt, jelenséget tárgyal E/1-ben, szigorúan a vonal alatt. A 2012-es évet egy brit főrend Fehér Házi jutalomjátékával indította az Amerikából jelentkező ZIPERNOVSZKY KORNÉL.

A 2011-es szilveszteri buliból hazajőve, ezúttal nem lekésve az éjfélt - mint életem legkerekebb évének első perceiben, amikor is egy Kispolszkiban a Szentendrei úton a 2000-et köszöntendő a rettenet ködben még dudálásra se nagyon futotta -, levezető zenés programot kerestem a tévében. Előtte visszautasíthatatlan meghívást kaptunk egy szilveszteri összejövetelre, de ott igen megterhelő, sőt idegtépő volt a zenei kínálat, immár az otthoni fotelben tehát valami könnyűre vágytam. A tévécsatornák által közvetített különböző időzónáknak köszönhetően többször is kipukkanthattuk volna a pezsgőt (ha lett volna több), viszont a műsorban nem volt túl szívderítő a rappes és pop-rockos helyi zenekarok igyekezete, hogy befűtsenek a szabadtéren reszkető, dermedten csápolni próbáló fiatal rajongóknak.

Aztán a tévékamerák segítségével csak bekerültünk a kandalló melegébe, egyenest a Fehér Házba. Obama zeneszeretetét nem először bizonyította, egy januári beszéde során dalra is fakadt, meggyőzően intonálva. Az újév alkalmából műsorra tűzött, 2010-es koncert felvétele azt örökítette meg, amikor meghívott magához egy külföldit és ott, a saját szolgálati lakásának egyik termében muzsikáltatott magának vele.

A Gershwin-fivérekről, tehát George-ról és a szövegíró Iráról elnevezett populáris zenei díjat a Kongresszusi Könyvtár alapította egy pár éve. Stevie Wonder már háromszor is fellépett a gálán, egyszer mint díjazott, kétszer mint meghívott, ő tipikus megtestesítője tehát annak, amit az alapítók elképzeltek. Megfogalmazásuk szerint a könyvtár hivatása, hogy elismerje és ünnepelje a művészi kreativitást, így a világ kultúrájára a populáris zenén keresztül tett mély és pozitív hatást, amelyet a Gershwinek kiválósága példáz.

Paul McCartney 2010 júniusában pakolta ki gitártokját a Keleti teremben, ahol a közönség első sorában a házigazda és családja ült, a díjat is ő adta át az este során. Ez a legnagyobb terem a házban, de azért Sir Paul is kicsit belesápadt, amikor a beálláson megmondták neki, hogy az elnök és családja az első sorban fog ülni. - Ilyen közel?! - kérdezte. A hangulatra leginkább jellemző epizód az volt, amikor a kitüntetett azt mondta: még előfordulhat, hogy ő lesz az első ember, akit az elnök saját kezűleg pofoz ki innen. És belekezdett a Michelle című számába - amit az elnök és felesége széles mosollyal dúdolt vele.

A lehetőségekhez képest intim sztárparádén emlékezeteset alakított McCartney, valamint a közreműködők: a már említett Stevie Wonder mellett Elvis Costello, aki most sem énekhangjával, hanem kajlaságával tűnt ki; a beatkorszakot ízig-vérig magáévá tevő Dave Grohl és Herbie Hancock, aki a filigrán, de katartikus hangú Corinne Bailey Rae énekesnőt hozta magával. Azért ez gálakoncert volt, az ilyenkor szokásos kötelező kűrökkel együtt, a sápadtnak ható Lang Lang például szinte egyáltalán nem nézett fel a kottából, viszont a Fehér Házban szolgáló tengerész-gyalogos büszkén kivágta a rezet. Mégis volt valami arisztokratikusan emelkedett az emlékműnek még mindig túlságosan is kölykös brit főrend és a lehető leglazább és egyben első afro-amerikai elnök találkozásán. Főleg, hogy a mindehhez apropóul szolgáló, a zsidó zeneszerző-fivérekről elnevezett, jelentős pénzjutalommal járó díjat a nemzeti könyvtár hozta tető alá.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Véletlenül bukkant egy antikváriumban a Carmina Buranára Carl Orff

Imádta a különleges megoldásokat, egyik művéhez a bécsi Néprajzi Múzeumból kellett hangszereket szerezni és külön engedélyt a Bösendorfer cégől. Százhuszonöt éve, 1895. július 10-én született Carl Orff német zeneszerző, a Carmina Burana című oratórium szerzője.
Könyv

Nyerd meg a nyári könyvtáradat!

Egy könyvcsomag hat szóért vagy ötven kötet egyetlen vásárlásért. Júliusban több kiadó is segít, hogy akár egész évre elég olvasnivalónk legyen.
Könyv

Ausztrália kedvenc krimiírója a természetet is szereplővé emelte

Jane Harper Ausztrália talán legsikeresebb krimiírója, aki magyarul a Gabo Kiadónál megjelent három regényében (Aszály, A természet ereje, Az elveszett férfi) úgy mutatja be a könyörtelen ausztrál környezetet, ahogyan korábban senki; zűrös családokról és kisközösségekről szóló történetei a hazai olvasókat is lebilincselték. A szerzőt fordítója, Roboz Gábor kérdezte.
Klasszikus

A 24 éves finn sztárkarmester, Klaus Mäkelä lesz a párizsi filharmonikusok új vezetője

Klaus Mäkelä lesz 2022-től az Orchestre de Paris zeneigazgatója. A 24 éves finn dirigens már szeptembertől zenei tanácsadóként dolgozik a filharmonikus zenekarral, amellyel tegnap adta első koncertjét.
Plusz

Eredeti formájában állítják helyre a Notre-Dame-székesegyházat

A tavalyi áprilisi tűzvész nyomán leomlott huszártornyot a francia elnök szerette volna kortárs építészeti tervek szerint újjáépíteni, hogy magán hordozza a 21. század többé-kevésbé merész lenyomatát.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Jazz/World fonó

Kiütötték a Fonó falát!

A kényszerű koncertszünetben elkészült a Fonó új, szabadtéri színpada!
Jazz/World ajánló

Ha esik, ha fúj – szabadtéren koncertezik a Louisiana Double & Csillagkórus

Apák énekei két zenészre, hat hangszerre, egy kortárs költőre, két torokra és három szívre július 9-én este 7 órakor.
Jazz/World ajánló

Minden hétvégén koncert a Városmajorban

Július közepétől egészen szeptember közepéig változatos és színes programkínálattal, szombat esténként pedig igazi zenei csemegének ígérkező koncertek sorával várja közönségét a Városmajori Szabadtér Színház.
Jazz/World gyász

Meghalt Ennio Morricone olasz zeneszerző

Hétfőn, 91 éves korában elhunyt Ennio Morricone olasz zeneszerző - közölte családja az ANSA hírügynökséggel.
Jazz/World magazin

KÉP-regény: Buller a Pubban

A Fidelio sorozatában hétről-hétre új fotóját – és annak történetét – osztja meg velünk a Morphoblog szerzője, morpho, azaz Hegedűs Ákos. Ezúttal egy felettébb szokatlan sajtótájékoztatót idéz fel.