Jazz/World

Fehérlófia a Maros Művészegyüttestől

2015.04.28. 17:28
Ajánlom
Május 9-én a Maros Művészegyüttes a Fehérlófia című előadással érkezik a Hagyományok Házába.

A Fehérlófia az egyik legősibb elemeket hordozó tündérmesénk. Számtalan változata ismert Székelyföldtől a Dunántúlig, mégis Arany László 19. században megjelent gyűjteménye tette egyik legismertebb népmesénkké. Színpadra állításkor az Arany László-féle változat mellett az Illyés Gyula Hetvenhét magyar népmese című gyűjteményét is felhasználtuk.

Mivel a tánc eleve nem epikus műfaj, kezdettől fogva elvetettük a lehetőségét, hogy a mese szó szerinti színpadi változatát hozzuk létre: inkább arra törekedtünk, hogy a mese motívumait felhasználva olyan táncjátékot hozzunk létre, amely hű marad az eredeti tartalomhoz, miközben autonóm művészeti alkotásként is megállja a helyét.

A népmese természetszerűen nem számol semmiféle színpadi ökonómiával, nincsenek "betartandó" szabályok, ezért bizonyos módosításokat - ha úgy tetszik: egyszerűsítéseket - hajtottunk végre a színpadi változat megvalósításakor. Fehérlófia például a griffmadár helyett a Hétszűnyű Kapanyányimonyók segítségével kerül vissza a földre, hiszen ugyancsak ő volt, aki az alvilágba jutatta. Hasonlóan a kásaevés történetét is táncversennyel helyettesítettük. Ezek az átalakítások részint abból adódnak, hogy a tánc műfajilag eleve stilizációt feltételez. Így minden mesealak egy-egy népi táncforma, táncfigura által válik egyénítetté. A történet során kialakuló összecsapások, küzdelmek a különböző táncfigurák közötti versengés formájában nyernek kifejeződést. Minden konfliktus tehát - legyen szó a Kapanyányimonyókkal vagy a sárkányokkal való küzdelem - egyfajta ügyességi próbatételként jelenítődik meg, amelyben végül mindig Fehérlófia bizonyul jobbnak és ő győzedelmeskedik.

A Fehérlófia mesejáték-táncjáték zenéje népzenei gyökerekből táplálkozik, de mégsem népzene. Egymásután és egymás mellett megtalálható benne középkori dallamtípus és verbunk, székely és erdélyi román népzenei elemek, illetve balkáni zenei hatás. Egy közös vonás próbálja összetartani a zenét, és ez a zenei humor, a paródia, ami néha groteszk hatást vált ki, mint a sárkányok vagy az állakodalom esetében.

A koreográfia helyenként keveri a néptánc és a kontakt tánctechnikát. A néptáncon nevelkedett tánckarnak ez különleges és izgalmas felkészülést jelentett. A szereplők, a karakterek megformálását és előadását csak a zene, a ritmus és a tánctechnika biztonságos ismerete teszi lehetővé. A koreográfia követi a mese dramaturgiáját, de táncnyelven próbálja elmesélni, közvetíteni mondanivalóját. Reményem szerint a Fehérlófia egy olyan táncszínházi kísérlet, ami nemcsak gyerekeknek, hanem mindenkihez szól.

Dramaturg: Pávai Csanád

Művészeti munkatárs: Tekeres Gizella

Díszlet-jelmez: Bartha József

Zeneszerző-koreográfus: Könczei Árpád

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

Szabó István filmje nyitja a ma kezdődő Magyar Mozgókép Szemlét

A szombatig tartó rendezvényen 59, Magyar Filmdíjra jelölt művet, valamint számos versenyen kívüli filmet vetítenek a Corvin moziban.
Vizuál

Szabó István nem veszi át életműdíját

Az Oscar- és Kossuth-díjas rendező kitüntetését a közelmúltban többen kritizálták Szabó István ügynökmúltja miatt.
Klasszikus

A lipcsei kántor, aki mindannyiunkat összeköt – Jön a Bach Bridges fesztivál

Bach és Beethoven lesz a főszereplője az idei Bach Bridges Fesztiválnak március 31. és április 3. között a Budapest Music Centerben. A két korszakalkotó zseni munkássága a jelenkor perspektívájából és a nyugatitól eltérő esztétika fénytörésében is megmutatkozik a fesztivál változatos programjában.
Klasszikus

A mi Kodályunk – Zenés ismeretterjesztő film a mozikban

Március 6-a Kodály Zoltán, a világhírű zeneszerző és népzenekutató halálának évfordulója. A 20. század korszakalkotó zenetudósa előtt tisztelegve, március 11-től érkezik a mozikba A mi Kodályunk című rendhagyó dokumentumfilm, amely Kodály kevéssé ismert fiatalkorát dolgozza fel két kimagaslóan tehetséges ifjú muzsikus szemszögéből, egy 1910-es szerzői estet állítva középpontba.
Színház

Három alkotás szerzői kaptak idén Kortárs Magyar Dráma-díjat

Székely Csaba, Schwechtje Mihály, valamint Hajdu Szabolcs és Török-Illyés Orsolya szövegét díjazták a Radnóti Zsuzsa által alapított elismeréssel.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Jazz/World turné

Björk szimfonikus turnéra indul

Az izlandi énekesnő turnéját a kísérletezés jellemzi: szimfonikus zenekari köntösben halljuk a legjobb dalait.
Jazz/World ajánló

Ezt nem szabad kihagyni: Budapesten lép fel Kamasi Washington

2020. június 26-án Budapestre látogat a kortárs jazz nagyágyújának és úttörőjének is tekinthető Kamasi Washington, aki 2018 júniusában megjelent grandiózus albumával, a Heaven and Earth című zenei anyagával hinti majd a libabőrt a Müpa hallgatóságának.
Jazz/World Belle & Sebastian

Először jön Magyarországra a Belle and Sebastian

Még soha nem játszottak itt, az A38-on koncerteznek június végén.
Jazz/World ajánló

A nő, aki már kislány korában Bruce Springsteen haverja volt

Nyolc évvel első budapesti szólókoncertje után saját triója élén tér vissza a fővárosba a multiinstrumentalista Trixie Whitley. Március 8-án legutóbbi albumának anyagával érkezik a Fesztivál Színházba, ahol Childish Gambino és St. Vincent zenészei lesznek partnerei.
Jazz/World ajánló

Jazz-zongorával világzenei tájakon

A közönség két nemzetközi világzenei produkciót élvezhet a Fonóban február 28-án: az estet magyar, szlovén és spanyol művészek tradicionális flamenco koncertje nyitja, majd az EX AURO world-jazz-flamenco fúzió mutatkozik be első lemezével.