Jazz/World

Fehérlófia a Maros Művészegyüttestől

2015.04.28. 17:28
Ajánlom
Május 9-én a Maros Művészegyüttes a Fehérlófia című előadással érkezik a Hagyományok Házába.

A Fehérlófia az egyik legősibb elemeket hordozó tündérmesénk. Számtalan változata ismert Székelyföldtől a Dunántúlig, mégis Arany László 19. században megjelent gyűjteménye tette egyik legismertebb népmesénkké. Színpadra állításkor az Arany László-féle változat mellett az Illyés Gyula Hetvenhét magyar népmese című gyűjteményét is felhasználtuk.

Mivel a tánc eleve nem epikus műfaj, kezdettől fogva elvetettük a lehetőségét, hogy a mese szó szerinti színpadi változatát hozzuk létre: inkább arra törekedtünk, hogy a mese motívumait felhasználva olyan táncjátékot hozzunk létre, amely hű marad az eredeti tartalomhoz, miközben autonóm művészeti alkotásként is megállja a helyét.

A népmese természetszerűen nem számol semmiféle színpadi ökonómiával, nincsenek "betartandó" szabályok, ezért bizonyos módosításokat - ha úgy tetszik: egyszerűsítéseket - hajtottunk végre a színpadi változat megvalósításakor. Fehérlófia például a griffmadár helyett a Hétszűnyű Kapanyányimonyók segítségével kerül vissza a földre, hiszen ugyancsak ő volt, aki az alvilágba jutatta. Hasonlóan a kásaevés történetét is táncversennyel helyettesítettük. Ezek az átalakítások részint abból adódnak, hogy a tánc műfajilag eleve stilizációt feltételez. Így minden mesealak egy-egy népi táncforma, táncfigura által válik egyénítetté. A történet során kialakuló összecsapások, küzdelmek a különböző táncfigurák közötti versengés formájában nyernek kifejeződést. Minden konfliktus tehát - legyen szó a Kapanyányimonyókkal vagy a sárkányokkal való küzdelem - egyfajta ügyességi próbatételként jelenítődik meg, amelyben végül mindig Fehérlófia bizonyul jobbnak és ő győzedelmeskedik.

A Fehérlófia mesejáték-táncjáték zenéje népzenei gyökerekből táplálkozik, de mégsem népzene. Egymásután és egymás mellett megtalálható benne középkori dallamtípus és verbunk, székely és erdélyi román népzenei elemek, illetve balkáni zenei hatás. Egy közös vonás próbálja összetartani a zenét, és ez a zenei humor, a paródia, ami néha groteszk hatást vált ki, mint a sárkányok vagy az állakodalom esetében.

A koreográfia helyenként keveri a néptánc és a kontakt tánctechnikát. A néptáncon nevelkedett tánckarnak ez különleges és izgalmas felkészülést jelentett. A szereplők, a karakterek megformálását és előadását csak a zene, a ritmus és a tánctechnika biztonságos ismerete teszi lehetővé. A koreográfia követi a mese dramaturgiáját, de táncnyelven próbálja elmesélni, közvetíteni mondanivalóját. Reményem szerint a Fehérlófia egy olyan táncszínházi kísérlet, ami nemcsak gyerekeknek, hanem mindenkihez szól.

Dramaturg: Pávai Csanád

Művészeti munkatárs: Tekeres Gizella

Díszlet-jelmez: Bartha József

Zeneszerző-koreográfus: Könczei Árpád

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

Dolhai Attila: „Egészséges versengés van bennünk”

Hagyomány és újítás jegyében rendezik meg hatodik alkalommal a nagy sikerű Palotakoncerteket a budai Vár gyönyörű díszletében. Bemutatjuk a húsz szólistát: elsőként az Operettszínház jól ismert és szeretett bonvivánját, Dolhai Attilát kérdeztük.
Könyv

Depressziós? Olvasson krimit!

Természetesen senkit nem arra buzdítunk, hogy a szakember segítsége vagy esetleg a gyógyszeres kezelés helyett essen neki az Agatha Christie-összesnek, mert mire a végére ér, kutya baj. Annyit azonban kutatások nélkül is állíthatunk, hogy egy jó könyv fel tudja dobni az ember napját.
Klasszikus

Mozart zenéje enyhíti az epilepszia tüneteit

Egy friss kutatás szerint öt perc Mozart-muzsika is hozzájárulhat a betegek jobb közérzetéhez. Mindez azért is fontos, mert nem mindenkinek segítenek a drága gyógyszerek.
Vizuál

Már biztos: mozifilm lesz a Downton Abbey-ből

Hosszú találgatás után most megerősítették, hogy filmváltozat készül az angol sorozatból. A hírek szerint az eredeti szereplőgárda tagjai is visszatérnek.
Klasszikus

A minimalista zene már 1797-ben létezett

Ismerősen cseng Anton Reicha neve? Ugye, hogy nem. Épp ezért döntött úgy Ivan Ilić zongoraművész, hogy a videósorozatban mutatja be ennek a cseh-francia zeneszerzőnek az életét.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Jazz/World interjú

„Próbálok nem dobosként hozzáállni a zenéléshez”

Gyárfás Attila egy sokat gondolkodó ember benyomását kelti, de a zenében pont ennek ellenkezőjére, a lehető legnagyobb ösztönösségre és szabadságra törekszik. Zenekarával nemrég jelentette meg Cloud Factory című albumát, ennek apropóján kérdeztük zenei vízióiról.
Jazz/World blues

A blues nem más, mint életérzés

Ezt vallja a VI. Óbudai Blues Fesztivál egyik amerikai fellépője, Big Daddy Willson. A július 23. és 27. közötti eseménysorozat idén is a műfaj legfontosabb hagyományaival és a legélesebb kortárs jelenével való találkozást ígéri.
Jazz/World lemez

Ezeket a jazzlemezeket hallgasd meg júliusban!

Új – régóta időszerű – sorozatunkban havonta ajánlunk hallgatásra érdemes lemezeket a frissen megjelent magyar és külföldi kiadványok közül. Az első cikk jogán megengedjük magunknak, hogy az előző hónapok terméséből is válogassunk.
Jazz/World marokkó

Igazi riport egy marokkói popfesztiválról

Essauriában, a Gnawa és Világzene Fesztiválon járt szerzőnk, ahonnan egészen ambivalens érzésekkel távozott.
Jazz/World ajánló

Klezmer színesíti a Vajdahunyadvári Fesztivált

A 27. Vajdahunyadvári Nyári Zenei Fesztivál a hagyományos komolyzenei koncertek mellett idén is otthont ad a klezmer muzsikának. Július 16-án a Sabbathsong Klezmer Band koncertjét élvezhetjük, ezt követően pedig „Mozart est” várja a kikapcsolódni vágyókat.