Jazz/World

Fehérváron moziba ment a jazz

2010.04.19. 07:59
Ajánlom
Székesfehérváron a belvárosi Petőfi mozi múlt század eleji épületében 2008 szeptembere óta szól a jazz, blues, folk és rock. Az élőzene mellett koncertfilmeket is vetítenek. A Fidelio a Petőfi Mozi Music Club vezetőjével, Vörös Tamással a Szabadművelődés Házában találkozott, ahol épp a ház 35 éves fennállását ünnepelték, Tamás ott fel is lépett. Ez az a hely, ahol a klub története is elkezdődött.

- Ha csak zenészként vágtál volna bele a jazz klub vezetésébe, talán kicsit csodálkoznék a bátorságodon. Mint tanár, mint zenész vagy mint alapítványi elnök vágtad ebbe a nagy fába a fejszédet?

- '85-ben végeztem a Jazztanszakon, Berkes Balázs volt a főtárgy tanárom. Utána visszajöttem Fehérvárra és itt kezdtem zenélni. Nem sokkal ezután tanítást is vállaltam egy zenei GMK-ban, hiszen akkoriban ez volt az egyetlen alternatíva az állami intézményekkel szemben. Mohai Tamás és Győző mellett Winand Gábor is nálunk tanított. Hirtelen nagyon sok diákunk lett. Ennek hatására sorra kezdtek el az olyan klubok megnyílni, ahol jazzt lehetett hallgatni. Ilyen volt ez a ház is...

- A Tiszti klub...

- Igen, de ott volt például az Építők pinceklubja is. Emellett mi a Videoton Interjazz Fesztiválon nőttünk fel, erre biztosan sokan emlékeznek még. A '90-es évek fordulóján bekövetkezett politikai változások után a kultúra is piac-orientálttá vált. Nagy mértékben csökkent az államilag szubvencionált intézmények száma. Ennek következményeként elsorvadtak a klubok, mert támogatás hiányában nem tudták kitermelni a működési költségeiket. A jazz nem piac-orientált műfaj. Miközben statisztikai alapon osztották el a pénzeket, sokkal több támogatás jutott például a nyugdíjas kluboknak, amelyeket minden párt előszeretettel támogat a szavazatok reményében. Eközben én elindítottam egy bodajki központú, de Fehérváron működő iskolát, a Hangszínteret. 2000-ben középszintű, azaz OKJ-s végzettséget adó intézmény lett. Mint a Bodajki Alapítvány elnöke és mint fenntartó indítottam el ezen keretek között a Dr. Lauschmann Gyula Zeneművészeti Jazz Szakközépiskolát. A névadásról annyit, hogy Lauschmann Gyula művészet-pártoló orvos a nagyapám volt, anyai ágon. Megint sok diák jött hozzánk, de az említett okok miatt nem volt hova beülniük zenét hallgatni. Miattuk, és természetesen magunk miatt is szerettem volna egy olyan helyet létrehozni, ahová be lehet ülni beszélgetni és ahol élőzene is van.

Fehérváron van két régi mozi, az egyik egy bauhaus épület, a másik kisebb, a klubnak jelenleg is helyet adó Petőfi Mozi. Miután a filmvetítések átkerültek innen a plázákba, a Petőfi Mozi kihasználatlanná vált. 2002-ben pályáztam meg az önkormányzatnál. Az akkori vezetést nem érdekelte az ötlet, így hat évet kellett várnom arra, hogy az elképzeléseimet elkezdjem megvalósítani. 2008-ban végül is megkaptam a helyiséget, de magas bérleti díjért. Alapvetően jazz-, folk- és klasszikus zenét szerettem volna befogadni, rockot nem, egyszerűen azért, mert más rock and roll klubok is működnek itt. Februárban kezdtük meg a teljes körű átépítést, az azonban cél volt, hogy a hely szellemisége, varázsa ne vesszen el. 2008 őszén adtuk át a klubot, ami sajnos pont a gazdasági válság elejére esett, és ennek a következménye nyilvánvaló: most már csak erősen redukáltan tudunk működni. Kezdetben szerdától vasárnapig volt program, mostanra ez heti három napra csökkent. Ezen belül is sajnos mindössze heti egy nap az, ami kifejezetten a jazznek van fenntartva. Azt reméltem, hogy lesz 50-100 ember, aki rendszeren eljön majd, de az elmúlt húsz év sokkterápiája miatt az én generációmból szinte mindenki elvesztette az érdeklődését. De szerintem ez világjelenség, bizonyára nem véletlen, hogy amerikai sztárok lépnek fel nap mint nap a kisebb európai színpadokon is, hiszen már a jazz szülőhazájában sem sokkal jobb a helyzet.

- Azért csak van közönségetek...

- Elsősorban a Hang-Szín-Tér iskolából jönnek el a diákok, ahol a zenei részen a jazz-rock stílus az irányadó. Ők külön is meg vannak szólítva, hiszen csütörtökönként általában ők is lépnek fel nálunk különböző formációkkal. Ebből adódóan a közönségünk nagy része 17 és 22 év közötti fiatal.

- Kiket hallhatnak ők nálatok?

-  Mindenféle stílus képviselői megfordultak már nálunk. Berki Tamástól az In Line-ig, a Nagy János Triótól Lakatos Ágin keresztül Márkus Tiborig sokan léptek fel már a Petőfi Mozi Music Pubban.

- Csupa budapesti illetőségű zenészt soroltál fel. A helyi zenekarok közül kik szoktak fellépni?

- Nagynéha játszik az én trióm vagy Mohai Tamás valamelyik formációja. Csütörtökönként a már említett diákzenekarok kapnak lehetőséget, szombat este pedig össztánc van élő zenével, mégpedig igazi nagyzenekarokkal.

- Gondolom ez jelent némi bevételt számotokra. Milyen forrásokra számíthattok ezen kívül?

- Vannak pályázatai az NKA-nak, de egyre kevesebb. Mi az indulásnál kaptunk félmillió forintot. De egy professzionális jazzegyüttest ugyanúgy meg kell fizetni, mint egy igényes rockzenekart vagy akár a hivatásos klasszikus zenészeket. Számomra borzasztó kellemetlen a kollegákkal közölni, hogy nem tudok megfelelő összegű gázsit biztosítani. Mindenki szívesen jön hozzánk játszani, aminek őszintén örülök, de amikor a telefonban pénzről esik szó, néha hirtelen csönd lesz a vonal túlsó végén, ez nagyon rossz érzés. A finanszírozás nem könnyű, próbálok a jegybevételből nullára kijönni, de ez sajnos ritkán sikerül. Nagy a helyiség, ezért télen a fűtés, a villanyáram költsége pedig egész évben nagy terhet jelent. Ezen kívül vannak az egyéb járulékos költségek, például a jogdíj. Az Artisjusnak ősz óta nem tudok fizetni. Ma Sebő koncert van, tíz jegyet adtunk el elővételben. Rettenetesen tisztelem őt, nagyon nagy zenésznek tartom, de csak remélni merem, hogy nem kell majd a zsebembe nyúlni ma is, mint ahogy tettem ezt már többször is.

- Nemrég hallottam őt a Fonóban szólóban játszani csodálatos volt...

 - Igen és annak ellenére, hogy fehérvári származású, körülbelül tizenöt éve nem lépett fel itt.

- Ezek szerint nem fogsz a zenei minőség rovására kompromisszumot kötni.

- Nem akkor inkább bezárok! Disco itt nem lesz soha. Ha az ősz sem hoz pozitív változást, akkor bezárunk. Nyárra úgyis be kell zárni, hiszen akkor csak a szabadtéri helyek tudnak működni. Ha nem lesz szponzorom, ahogy ebben az évben volt, akkor nem fogunk tudni tovább működni. A már említett költségek mellett van három főállású alkalmazott, ha nem kaptam volna szponzori segítséget - egyébként attól, aki névtelen kíván maradni -, akkor már csődbe mentünk volna.

- Te több hangszer világmárka magyarországi forgalmazója is vagy. A kiváló kapcsolatrendszered sem elég ahhoz, hogy találj támogatót?

- Már nem. Ma reggel jöttem haza Frankfurtból, ahol a világ egyik legnagyobb hangszerkiállítását rendezik évente. Látványosan kevesebben voltak, mint eddig bármikor, harminc százalékkal csökkent a Musik Messe látogatottsága. Annyi előnyöm van mindössze, hogy a koncertekhez szükséges erősítőket nem kellett drágán megvennem.

- Végezetül kérlek eleveníts fel néhány emlékezetes koncertet és áruld el, kit hívnál meg szívesen?

- A megnyitón a Tomistars játszott, számomra ez különösen kedves emlék, de nem szívesen emelnék ki külön senkit a fellépők sorából, és ugyanígy érzek a jövőre vonatkozóan is. Nevek helyett inkább azt mondanám, hogy szeretnék egy  kiegyenlített vidéki helyet vinni továbbra is, ahová örömmel jönnek a jazz és folk előadók. Ugyanazt kívánom a klubnak is, mint az országnak: nyugalmat. Legyen egy nyugodt hely, ahol jó lenni.

Részletes program: http://petofimozi.szivarvanynet.hu/

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Rudolf Péter ismertette a Vígszínház következő évadának terveit

A Vígszínház új igazgatója kilenc bemutatót tervez, köztük egy zenés produkció premierjét az intézmény alapításának 125-dik évfordulója alkalmából, jövő májusban.
Színház

Ragályi Elemér, Cserhalmi György, Molnár Piroska és további hetven művész emelt szót az SZFE ügyében

Az Emmy- és Kossuth-díjas operatőr, filmrendező, Ragályi Elemér kezdeményezésére született nyílt levél aláírói arra kérik Semjén Zsoltot, hogy vonja vissza a Színház- és Filmművészeti Egyetem átalakításáról szóló törvényjavaslatot. FRISSÍTVE!
Színház

Újabb nyílt levél az SZFE modellváltásáról szóló törvény kapcsán

Több mint hetven színész, rendező, színházi művész támogatta aláírásával a Színművészeti Egyetem modellváltását lehetővé tevő törvényt.
Vizuál

Hét kedvenc Walter Matthau vígjátékunk

Ezt a hét filmet bármikor újranéznénk. Szubjektív lista szigorúan időrendben és nem rangsorolva – hisz utóbbi gyakorlatilag lehetetlen. Az apropó pedig: húsz éve, 2000. július 1-jén hunyt el az Oscar-díjas amerikai színész, a 20. század népszerű filmkomikusa, Walter Matthau.
Klasszikus

Elhunyt Ida Haendel, az egykori csodagyerek, akinek Sibelius gratulált

Lengyelországban született, háromévesen felfedezték zenei tehetségét. Kanadában élte le élete jelentős részét. Sibelius levélben gratulált neki a hegedűversenyének előadásáért.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Jazz/World magazin

KÉP-regény: Buller a Pubban

A Fidelio sorozatában hétről-hétre új fotóját – és annak történetét – osztja meg velünk a Morphoblog szerzője, morpho, azaz Hegedűs Ákos. Ezúttal egy felettébb szokatlan sajtótájékoztatót idéz fel.
Jazz/World hír

Segítséget kérnek a válság miatt a brit zenészek a kormánytól

Paul McCartney, Ed Sheeran és a Rolling Stones 1500 további zenésszel együtt azt kéri, hogy a kormány adjon támogatást az élő zenei rendezvények életben tartásához.
Jazz/World ajánló

Koncert Vaksötétben – zongora és énekhang fények nélkül

A Bodor Tibor Kulturális Egyesület a mögöttünk álló nehéz hónapok után újra, immáron hetedszer szervez Vaksötét koncertet, hogy a kikapcsolódásra és a zenére vágyó közönséget invitálhassa meg egy különleges estére.
Jazz/World lemez

Bob Dylan a legidősebb élő zenész, aki új dalokkal került a brit slágerlista élére

Új, Rough and Rowdy Ways című lemezével nyolc év után tér vissza Bob Dylan. A hetvenkilenc éves zenész albumáért rajong a kritika.
Jazz/World hír

Itt nézheted vissza a Fonó oktatóvideóit

A karanténhelyzet bevezetésének első heteiben indította el a Fonó online oktatásait Kubinyi Júlia és Berecz István vezetésével.