Jazz/World

Fekete-Kovács és az ő rejtélye

2010.03.12. 10:00
Ajánlom
Fekete-Kovács Kornél saját kvintettjével és a Miskolci Szimfonikusokkal is előadott szerzeménye vitte el az első Orszáczky-díjat.

 A Magyar Zeneszerzők Egyesülete ugyan klasszikus zenei szervezetnek tekinthető, de Gonda János és más meghatározó tagok régóta pártolják, hogy a klasszikus szentélyekbe a fésületlen jazz képviselői is betehessék a lábukat, ennek jegyében írták ki legújabb pályázatukat. Az egyesület által meghirdetett Orszáczky-díj, amely a könnyűzene alkotóinak (zeneszerzőknek, szövegíróknak, szerzőpárosoknak) kíván elismeréssel szolgálni kiemelkedő munkájukért, már kiírásának első évében sikert aratott. Tizenegy pályamű érkezett be a jelentkező szerzők 2009. évi munkáiból és a szakmai zsűri (Binder Károly, László Attila, Lerch István, Miklós Tibor és Tóth Péter) örömére az anyagok túlnyomó többsége magas színvonalú, sokszínű, értékes munka volt. A zsűri február 27-én döntött: az Orszáczky-díjat 2010-ben Fekete-Kovács Kornél nyerte el a 8:45 AM/PM című nagyzenekari művével. A díj ünnepélyes átadásának helyét és időpontját később közlik majd.

A furcsa cím magyarazátára a díjnyertes szerzőt kérte meg a Fidelio. Fekete-Kovács Kornél elmesélte, hogy valami miatt hosszú évek óta ¾ 9-kor mindig ránéz az órára, de csak az analóg számlapúakra, éppen amikor a két mutató fedi egymást. Akár reggel, akár este, hetente 10-12-szer biztos ezt veszi észre, megint ¾ 9... Egyszer a hálószobai elektromos falióra is megtréfálta, mert amikor felébredt, megint ezt látta. Kiment a konyhába, kávét főzött, tíz perccel később azt vette észre, hogy már délelőtt van. Újra megnézte a hálószobai órát: azon 8h55 volt, tehát a benti óra nem állt meg, csak mintha megvárta volna őt. Fekete-Kovács a rejtélyes időpont titkára egyelőre nem tud magyarázatot, mindenesetre lekottázta a misztikus összefüggéseket. Lehet, hogy a Zeneszerzők Egyesületében tudnak valamit?!

A crossover és a stílusok közötti kézfogás meggyőződéses hívének tekinthető a nagyszerű karmester, Kovács László, aki a Miskolci Szimfonikusok élén adta elő a most díjazott művet, amelyben a szerző kvintettje élén és hangszeres szólistaként is részt vesz. A pompás muzsikáról az alábbi amatőr felvétel a miskolci Művészetek Házában készült, de ezzel kell beérjék mindaddig, amíg várhatóan idén nyárra megjelenik a Pannon Filharmonikusok és a Fekete-Kovács Kornél Kvintett közös lemeze, amelynek nyitódarabja valószínűleg éppen ez lesz. A szerzeményt sűrített formában egy ideje már játssza a Kvintett „egyedül" is, a nagyzenekari szólamok lényegében a főtéma kidolgozásából születtek.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Koltai Katalin feltalált egy új eszközt a gitárhoz, hogy el tudja játszani Bartók műveit is

De nemcsak Bartók, hanem a 20-21. századi zene egészen új repertoárja tárul fel Koltai Katalin új találmányának, az egyhúros kapodaszternek köszönhetően.
Vizuál

Elzavarták a Szent Márk térről a festményeit áruló Banksy-t

A Biennále miatt május eleje óta az egész művészvilág Velencére figyel, mégis mindenki elsiklott az ismert street artist felbukkanása felett. Pontosabban elsétált mellette, ahogy ez a most posztolt videójából kiderül.
Vizuál

13 éves magyar fiú nyert díjat Cannes-ban

Százados Ábel mobiltelefonnal forgatott kisfilmjéért nyerte el a Legígéretesebb Fiatal Filmes díját a rangos francia filmfesztiválon.
Tánc

„Ha valaki harisnyában is férfi tud maradni, az igazán férfi”

Balázsi Gergő Ármin, a Magyar Nemzeti Balett szólistája kapta a Tánc Világnapján Az évad legjobb férfi balettművésze-díjat. Ennek apropóján kérdeztük őt hivatásról, szerepálmokról, stresszkezelésről.
Színház

Tiltakozik a Kritikus Céh az állami támogatások elosztása miatt, veszélyben az Átrium

A Katona és az Örkény Színház nem ad be pályázatot idén az NKA-hoz új produkció létrehozására, hogy ezzel segítse a független és befogadó színházak pénzhez jutását. Közben a Színházi Kritikusok Céhe arról ír, mind a szakma, mind a közönség lehetőségei kárt szenved a pénzosztók döntése nyomán. - CIKKÜNK FRISSÜLT!

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Jazz/World ajánló

Ülj föl a balatoni jazzhullámokra! – Jön az első Babel Jazz Fesztivál

A Babel Sound világzenei fesztivál szervezői ezúttal a jazz műfaján belül teremtik meg azokat az ünnepi találkozásokat, amik immár a Babel védjegyét jelentik. Május 27. és 29. között Budapesten, május 30-tól június 1-ig pedig Balatonbogláron várnak az izgalmas hazai és külföldi együttesek.
Jazz/World ZSIMÜ 2019

A gothic metál egyik legnépszerűbb énekesnője a Zsidó Művészeti Napokon

Izgalmas zenei fúzióval érkezik az idei Zsidó Művészeti Napokra Moran Magal izraeli származású énekesnő.
Jazz/World interjú

„Aki azért lépi át ajtaja küszöbét, hogy a maga igazát bizonyítsa, könnyen pórul jár”

Berecz András mesemondó, énekes ezúttal a szövevényes görög mitológia labirintusában és a görög népdalokban keresi az igazságot, test és lélek harmóniáját. Síp és lant - Tisztelet Arisztotelésznek című estje május 26-án látható a Nemzeti Színházban. Interjú.
Jazz/World kritika

Omara, a napfény hangja

Omara Portuondo, a Buena Vista Social Club egykori dívája valószínűleg utolsó koncertjét adta Budapesten május 18-án és 19-én, amin beteljesítette az összes Kubáról alkotott pozitív előítéletünket: napfényt hozott az esős budapesti vasárnapba.
Jazz/World ajánló

Zeneünnep - Pop, swing, klezmer

Szűcs Gabi, Falusi Mariann és Váczi Eszter közös koncertje június 1-jén,19 órától látható a MOMkult Színháztermében, a Zsidó Művészeti Napok keretében.