Jazz/World

Fekete-Kovács és az ő rejtélye

2010.03.12. 10:00
Ajánlom
Fekete-Kovács Kornél saját kvintettjével és a Miskolci Szimfonikusokkal is előadott szerzeménye vitte el az első Orszáczky-díjat.

 A Magyar Zeneszerzők Egyesülete ugyan klasszikus zenei szervezetnek tekinthető, de Gonda János és más meghatározó tagok régóta pártolják, hogy a klasszikus szentélyekbe a fésületlen jazz képviselői is betehessék a lábukat, ennek jegyében írták ki legújabb pályázatukat. Az egyesület által meghirdetett Orszáczky-díj, amely a könnyűzene alkotóinak (zeneszerzőknek, szövegíróknak, szerzőpárosoknak) kíván elismeréssel szolgálni kiemelkedő munkájukért, már kiírásának első évében sikert aratott. Tizenegy pályamű érkezett be a jelentkező szerzők 2009. évi munkáiból és a szakmai zsűri (Binder Károly, László Attila, Lerch István, Miklós Tibor és Tóth Péter) örömére az anyagok túlnyomó többsége magas színvonalú, sokszínű, értékes munka volt. A zsűri február 27-én döntött: az Orszáczky-díjat 2010-ben Fekete-Kovács Kornél nyerte el a 8:45 AM/PM című nagyzenekari művével. A díj ünnepélyes átadásának helyét és időpontját később közlik majd.

A furcsa cím magyarazátára a díjnyertes szerzőt kérte meg a Fidelio. Fekete-Kovács Kornél elmesélte, hogy valami miatt hosszú évek óta ¾ 9-kor mindig ránéz az órára, de csak az analóg számlapúakra, éppen amikor a két mutató fedi egymást. Akár reggel, akár este, hetente 10-12-szer biztos ezt veszi észre, megint ¾ 9... Egyszer a hálószobai elektromos falióra is megtréfálta, mert amikor felébredt, megint ezt látta. Kiment a konyhába, kávét főzött, tíz perccel később azt vette észre, hogy már délelőtt van. Újra megnézte a hálószobai órát: azon 8h55 volt, tehát a benti óra nem állt meg, csak mintha megvárta volna őt. Fekete-Kovács a rejtélyes időpont titkára egyelőre nem tud magyarázatot, mindenesetre lekottázta a misztikus összefüggéseket. Lehet, hogy a Zeneszerzők Egyesületében tudnak valamit?!

A crossover és a stílusok közötti kézfogás meggyőződéses hívének tekinthető a nagyszerű karmester, Kovács László, aki a Miskolci Szimfonikusok élén adta elő a most díjazott művet, amelyben a szerző kvintettje élén és hangszeres szólistaként is részt vesz. A pompás muzsikáról az alábbi amatőr felvétel a miskolci Művészetek Házában készült, de ezzel kell beérjék mindaddig, amíg várhatóan idén nyárra megjelenik a Pannon Filharmonikusok és a Fekete-Kovács Kornél Kvintett közös lemeze, amelynek nyitódarabja valószínűleg éppen ez lesz. A szerzeményt sűrített formában egy ideje már játssza a Kvintett „egyedül" is, a nagyzenekari szólamok lényegében a főtéma kidolgozásából születtek.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Hatalmas előrelépés a zenekarnak: a Mezzo TV sugározza a Concerto Budapest koncertfilmjét

Több hónapos munka eredménye, hogy a zenekar saját gyártású koncertfilmmel mutatkozhat be a Mezzo TV műsorán. A filmet, amelyet Szabó Stein Imre rendezett, a magyar közönség is láthatja az interneten. Kulisszatitkokról a vezető rendezőt kérdeztük.
Színház

Újra járhatunk szabadtéri előadásokra, de a fesztiválokra még várnunk kell

A Magyar Közlönyben megjelent kormányrendelet többek között színházi előadásra, mozira, cirkuszra, valamint könyvszakmai rendezvényre vonatkozik.
Vizuál

Csúnya varázs - Budapesti fényképek az 1930-as években

Az éjszakai fényképezés és a „varázsosítás” összefüggése - erről ír a FényképTár mai részében Tomsics Emőke, a Magyar Nemzeti Múzeum Történeti Fényképtárának történész-muzeológusa.
Vizuál

A festő, akinek lakását és öltözködését is utánozták a bécsiek

Tökéletesen megtestesítette a romantikus művész ideálját tehetségével és fényűző életmódjával, pedig állítólag hihetetlenül félénk volt. Hans Makart művészete a szecesszió előfutára lett, Gustav Klimt rajongott a munkáiért.
Klasszikus

A budapestieknek szerenádozik a Fesztiválzenekar

Több mint 200 lakóházba látogatnak el a Budapesti Fesztiválzenekar kamaraformációi júniusban Budapesten. Ingyenes szerenáddal készülnek a fővárosiaknak, mert hisznek benne, hogy a járvány idején is szükség van zenére. Nyissák ki az ajtókat, ablakokat, és engedjék be otthonaikba az élő muzsikát!

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Jazz/World videó

Hogyan szól a tambura? – Eredics Áron (Söndörgő)

A Söndörgő együttes idén ünnepli 25. születésnapját. Eredics Áron prímtamburán, tambura szamicán és darbukán játszik, valamint énekel a zenekarban. A Fidelio Hangszertár sorozatában most ő mutatja be a hangszereit.
Jazz/World magazin

KÉP-regény: A Yeke-Yeke jelenség

A Fidelio sorozatában hétről-hétre új fotóját – és annak történetét – osztja meg velünk a Morphoblog szerzője, morpho, azaz Hegedűs Ákos. Ezúttal a napokban elhunyt guineai zenészről, Mory Kantéról és a Yeke-Yeke történetről ír.
Jazz/World gyász

Elhunyt Jimmy Cobb jazzdobos

A legendás amerikai zenész utolsóként távozott azok közül, akik játszottak Miles Davis ikonikus szextettjében és annak Kind of Blue című 1959-es albumán.
Jazz/World mti

Online készül a Fonó az őszi, 25. évfordulóra

Virtuálisan készül fennállásának 25. évfordulójára a Fonó Budai Zeneház, az intézmény a jubileum alkalmából 25 kategóriában várja a közönség véleményét június 15-éig arról, hogy melyek voltak az elmúlt két és fél évtized legemlékezetesebb estéi, zenéi, zenészei és lemezei a kulturális intézményben.
Jazz/World gyász

Elhunyt a Ghymes együttes billentyűse, Kún Csaba

A zenész 57 évesen, betegség következtében hunyt el.