Jazz/World

Fekete-Kovács és az ő rejtélye

2010.03.12. 10:00
Ajánlom
Fekete-Kovács Kornél saját kvintettjével és a Miskolci Szimfonikusokkal is előadott szerzeménye vitte el az első Orszáczky-díjat.

 A Magyar Zeneszerzők Egyesülete ugyan klasszikus zenei szervezetnek tekinthető, de Gonda János és más meghatározó tagok régóta pártolják, hogy a klasszikus szentélyekbe a fésületlen jazz képviselői is betehessék a lábukat, ennek jegyében írták ki legújabb pályázatukat. Az egyesület által meghirdetett Orszáczky-díj, amely a könnyűzene alkotóinak (zeneszerzőknek, szövegíróknak, szerzőpárosoknak) kíván elismeréssel szolgálni kiemelkedő munkájukért, már kiírásának első évében sikert aratott. Tizenegy pályamű érkezett be a jelentkező szerzők 2009. évi munkáiból és a szakmai zsűri (Binder Károly, László Attila, Lerch István, Miklós Tibor és Tóth Péter) örömére az anyagok túlnyomó többsége magas színvonalú, sokszínű, értékes munka volt. A zsűri február 27-én döntött: az Orszáczky-díjat 2010-ben Fekete-Kovács Kornél nyerte el a 8:45 AM/PM című nagyzenekari művével. A díj ünnepélyes átadásának helyét és időpontját később közlik majd.

A furcsa cím magyarazátára a díjnyertes szerzőt kérte meg a Fidelio. Fekete-Kovács Kornél elmesélte, hogy valami miatt hosszú évek óta ¾ 9-kor mindig ránéz az órára, de csak az analóg számlapúakra, éppen amikor a két mutató fedi egymást. Akár reggel, akár este, hetente 10-12-szer biztos ezt veszi észre, megint ¾ 9... Egyszer a hálószobai elektromos falióra is megtréfálta, mert amikor felébredt, megint ezt látta. Kiment a konyhába, kávét főzött, tíz perccel később azt vette észre, hogy már délelőtt van. Újra megnézte a hálószobai órát: azon 8h55 volt, tehát a benti óra nem állt meg, csak mintha megvárta volna őt. Fekete-Kovács a rejtélyes időpont titkára egyelőre nem tud magyarázatot, mindenesetre lekottázta a misztikus összefüggéseket. Lehet, hogy a Zeneszerzők Egyesületében tudnak valamit?!

A crossover és a stílusok közötti kézfogás meggyőződéses hívének tekinthető a nagyszerű karmester, Kovács László, aki a Miskolci Szimfonikusok élén adta elő a most díjazott művet, amelyben a szerző kvintettje élén és hangszeres szólistaként is részt vesz. A pompás muzsikáról az alábbi amatőr felvétel a miskolci Művészetek Házában készült, de ezzel kell beérjék mindaddig, amíg várhatóan idén nyárra megjelenik a Pannon Filharmonikusok és a Fekete-Kovács Kornél Kvintett közös lemeze, amelynek nyitódarabja valószínűleg éppen ez lesz. A szerzeményt sűrített formában egy ideje már játssza a Kvintett „egyedül" is, a nagyzenekari szólamok lényegében a főtéma kidolgozásából születtek.

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

Úgy fest, megtalálták az egyetlen felvételt Frida Kahlo hangjáról

A mexikói nemzeti hangarchívum, a National Sound Library úgy véli, Frida Kahlo saját, Diego portréja című esszéjét olvassa föl az El Bachiller radio pilotjában, amely hangfelvétel nemrégiben került elő.
Klasszikus

Liszt Ferenc szépunokája ez a csodakamasz zongoraművész

Ahogy a középkorú és idősebb generációk birtokba vették a közösségi médiát, úgy futott fel Michael Andreas Häringer karrierje is. A most tizenhét éves zongoraművész nem csak ragyogó tehetség, de kivételesen népszerű is.
Klasszikus

Zenetörténeti pillanat: Arvo Pärt és Sting találkoztak

Tallinn közelében találkozott az egyik legnépszerűbb kortárs zeneszerző és a brit popcsillag. Szemmel láthatólag élvezték egymás társaságát.
Vizuál

Ilyen volt a nyár 50 éve

Egy fotóriporternő élete a szövegben, az 1960-as, 70-es, 80-as évek hétköznapjai pedig a galériában. A Magyar Nemzeti Múzeum Történeti Fényképtárának munkatársai ezúttal egy különleges életműből válogattak.
Könyv

„Először életben kell maradnunk” – A Mengele-lány

Stern Rózsa Ibolya nemcsak kibírta a haláltábort és Mengele kísérleteit, de neki köszönhetően fogták el a birkenaui láger egyik felügyelőnőjét is. Az idős asszony Veronika H. Tóth újságírónak mesélte el a második világháború előtt, alatt és után történteket.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Jazz/World hír

Tíz évig titkolták, hogy félmillió történelmi jelentőségű felvétel égett el

500 ezer master, köztük jazz- és poptörténeti jeletőségűek váltak a lángok martalékává a los angeles-i Universal Studióban kitört tűzvészben, 2008-ban. A hatalmas veszteségre most derült fény.
Jazz/World ajánló

Dzsesszben formált Bartók-művek

A Bartók Plusz Operafesztivál megnyitja a komolyzenei műfaj határait. Báb- és animációs operaelőadások mellett Bartók-művek dzsesszátiratait mutatja be a mai magyar dzsesszélet egyik legmeghatározóbb együttese, a Sárik Péter Trió közreműködésével.
Jazz/World Partitúra

„Itt, Budapesten valójában csak imitáljuk a népzenét” - Interjú Kuczera Barbarával

Minden év júliusának első hetében rendezik meg a Méta népzenei tábort, más-más helyszínen, rendszerint apró falvakban. Idén Karádon, nem messze a Balatontól lesz a tábor, a Partitúra forgatásán Kuczera Barbara mesélt róla.
Jazz/World lemez

Harcsa Veronika és Gyémánt Bálint bejárják az országot új lemezükkel

Kilenc állomásos magyarországi turnén mutatja be februárban megjelent Shapeshifter című lemezét a Harcsa Veronika & Gyémánt Bálint Quartet.
Jazz/World söndörgő

A Babra és a Söndörgő a világzene nemzetközi élvonalába került

A Babra debütáló anyaga a tizedik, a Söndörgő Nyolc 8 Nyolc című lemeze a tizenötödik helyen szerepel a World Music Charts Europe (WMCE) májusi nemzetközi világzenei toplistáján.