Jazz/World

Fekete Kovács Kornél: Nem pánikoltam, várakoztam

Művészi szabadság
2020.05.16. 16:00
Ajánlom
A Foundations című album lemezbemutató koncertje elmaradt, a Modern Art Orchestra vezetője, Fekete-Kovács Kornél szerint az élet ellen azonban nem szabad rúgkapálni. A karanténban útjára indított egy zenei motívumot, amely vírusként terjed más alkotók között – csak éppen jótékony hatással.

Művészi szabadság című sorozatunkban ismert művészeket keresünk meg a kérdéssel: mit csinálnak most? Hogy látják a jelenlegi állapotokat?

Több koncertetek is elmaradt a veszélyhelyzet miatt: a Modern Art Orchestra most mutatta volna be új lemezét.

Két koncertem maradt el a Müpában, egy a MOM-ban, több BMC-s fellépés is áldozatául esett a vírusnak, és a „Forrás a zenének”-program részeként a MAO-val nagyon sok koncertünk lett volna iskolákban, köztereken, templomokban, de Pozsony, Kassa is a naptárban voltak már. A legfájóbb a lemezbemutató, amire idestova másfél éve készültem.

Az élet vagy a gondviselés hoz ilyen helyzeteket, de ha az ember kapálózik ellene, és a saját elképzeléseit foggal-körömmel előtérbe akarja helyezni, akkor rosszul jár.

A Foundations című lemezről már beszéltél egy interjúban. Egyébként a jóga ihlette, amit most sokan űznek otthon, a karanténban.

A jóga filozófiája régóta érdekel, négy éve magam is rendszeresen gyakorlom az ászanákat. Egyik indiai utam alkalmával ragadott meg a Jógaszútra filozófiája, amely számomra azt a sejtésemet erősítette meg, amely szerint a jóga sokkal mélyebb dolog annál, minthogy  az ember különböző pózokat próbál magára erőltetni egy matracon.

foto-burgerbarna-115352.jpg

Fekete-Kovács Kornél (Fotó/Forrás: Burger Barna)

Tavaly, az ebből az eszmeiségből született Foundations című kompozíció bemutatóján történt, hogy a koncert előtt beszorultál a liftbe a Müpában.

Nyolckor kezdődött a koncert, 7 óra 52 perckor beszálltam a liftbe, egy emeletet kellett volna felfelé mennem. Beszorult a lift, húsz perc magányban várakoztam, hogy kiszabadítsanak. Nem pánikoltam, őszintén szólva jól éreztem magam. Lehet, hogy furcsán hangzik, de ezt is egy próbatételnek tekintettem, minthogy a koncert előtti időszakban akadt ezekből jó pár: Szalai Péter, aki tablán játszott volna, két héttel az előadás előtt mondta le a fellépést egészségügyi okokra hivatkozva, az első próba előtt pedig Ávéd János is beteg lett, akire különleges szerepben számítottam volna, de még sorolhatnám... Szóval várakoztam a liftben, írtam egy üzenetet a többieknek, hogy minden rendben van, ha kijutok, kezdünk. Az üzenetet Ávéd Jancsi otthon látta, kétségbeesetten hívott, hogy nyugodjak meg.

De én nyugodt voltam, mondtam neki, hogy jó, hogy egy kicsit egyedül tudok lenni. És így is volt.

Kinyitották a liftet, és egyből a színpadra mentem, teljesen felkészülve az egyébként nem rövid és rendkívül komplex előadásra.

Most a lakásodban ragadtál…

Egyetlen problémám, hogy a lakás gyakorlásra nem igazán alkalmas. Szordínóval szoktam megoldani, vagy lemegyek az autómba, ott nem zavarok senkit.

Hogy viseled a bezártságot?

Pillanatok alatt ki tudok borulni, máskor pillanatok alatt felültetem magam arra a hullámra, hogy történjen, ami történni fog. Azt hiszem, ez ebben a helyzetben teljesen normális. Ha nem veszünk tudomást arról, hogy ez nem egy mézesbödön, akkor is becsapjuk magunkat, de akkor is, ha csak a poklot látjuk benne. Úgy kell egyensúlyt teremteni, hogy közben a legtöbb területen funkcionálni tudjunk.

A Modern Art Orchestrával indult egy formabontó kezdeményezésed, amelynek a lényege, hogy egy zenei anyag úgy terjedjen, változzon, „mutálódjon” az alkotók keze által, mint egy mém – vagy mint egy vírus.

Amióta ez a karantén elkezdődött, kerestem azt a módot, amivel a jelen helyzetet reprezentálni lehet. Május 1-én elindítottam egy játékot, ami tulajdonképpen több mint játék. A címe: Art of Virus, egy internetes performansz. Írtam egy kilenc hangból álló motívumot, és ezt elküldtem tíz zeneszerzőnek a világ különböző pontjain, és arra kértem őket, hogy ezt a motívumot helyezzék egy zenei kontextusba, majd folytassák egy saját motívummal. Ezt aztán küldjék tovább két további zeneszerzőnek, akik majd szintén továbbküldik másik kettőnek. Hetente, minden pénteken egy live streamben beszámolok róla, hogy hol jár a „vírus”, megszólaltatok a zeneszerzőket.

Fekete-KovacsKornel2-115328.jpg

Fekete-Kovács Kornél (Fotó/Forrás: MAO)

Egyébként ez a MAO és a saját Facebook oldalamon követhető, sőt a korábbi bejelentkezések is elérhetőek ugyan itt. Egy zenei start-up cég, a Phonic Chat már ráharapott a dologra, és fejlesztettek egy felületet (itt érhető el), ahol a közönség végig tudja kísérni, hogy miként „mutálódik” ez a zenei motívum, ugyanis ez a fórum alkalmas arra, hogy a szerzők a saját részüket publikálják. Mindeközben a Modern Art Orchestrával zenészeivel azon dolgozunk, hogy a vírus elszabadulásából származó darabokat home office-ban feljátsszuk és felvételeket közzétegyük.

Meddig futhat ez a projekt?

Június 5-én megnézzük, mi született ez idáig. Az internetes tér alkalmas arra, hogy végtelen ideig fusson. Az én motívumom a nulladik pont, azt kapta meg tíz következő ember, de a következő fázisban újabb húsz, aztán negyven, nyolcvan, százhatvan alkotó vonódik be a láncba. A tervem viszont az, hogy a különböző verziókból, a tíz zeneszerzővel együtt írunk egy tíztételes darabot.

Mit kértél a zeneszerzőktől?

Semmi nincs megkötve. Szerettem volna, ha a szerzőknek minél kevesebb gondja van a feladattal, ne legyen visszatartó erő, hogy milyen feltételekkel kell alkotni.

Indult egy podcastod KülönKiadás címmel.

Most mindenki lakáskoncertet szervez, az interneten keresztül otthonról muzsikál. Ezt nagyon üdvözlöm, de nem minden esetben tud egy ilyen előadás kellő mélységű lenni, akár a technikai lehetőségek miatt sem. Mi nem akartuk a gombhoz a kabátot választani, nem akartunk  azért publikálni, hogy jelen legyünk. A zenekar minden koncertje archivált, így a Legendás albumok című koncertsorozat is. Mivel szeretek okos, jó humorú emberekkel beszélgetni, elindítottam ezt a podcastot, amelyben a sorozat egy-egy albuma lehet a beszélgetés kiindulópontja. Pl.  Porgy és Bess MAO-féle verziója kapcsán Vajda Gergely karmesterrel, zeneszerzővel és Molnár Anna operaénekessel, egy Sonny Rollins-lemez kapcsán pedig Avéd Jánossal és Tony Lakatos Tónival, vagy Art Blakey Borlai Gergőt, míg Németh Feri Herbie Hancock-ot vezette fel gondolataival.

Minden szerda este…

Este kilenctől. Az első órában beszélgetünk, a másodikban pedig egy izgalmas koncertfelvételt lehet hallgatni.

A sorozat többi része ide kattintva érhető el!

Újabb „vírus” terjed, de ettől nem kell félnünk

Kapcsolódó

Újabb „vírus” terjed, de ettől nem kell félnünk

Kilenc hangot indított útjára mint afféle vírustörzset Fekete-Kovács Kornél, a Modern Art Orchestra művészeti vezetője. A trombitaművész arra kért tíz zeneszerzőt, hogy komponáljanak rövid művet a hangokból, és küldjék tovább ők is más szerzőknek.

Programkereső

Legnépszerűbb

Jazz/World

Hallgasd meg az összetartozás dalát – Csík Zenekar: Hazám, hazám

Elkészült a Nemzeti Összetartozás Dala, a Csík Zenekar dalát olyan művészek éneklik, mint Miklósa Erika, Szarka Tamás és Molnár Levente.
Vizuál

Ingyenes filmek a Trianon emléknapon a Távmoziban

A korszakban játszódó ingyenesen vetített filmekkel, illetve az akkori virágzó filmes és színházi életet bemutató különleges Filmhíradóval kapcsolódik a Trianon100 eseménysorozathoz június 4-én a Budapest Film Zrt..
Vizuál

Próbáld ki a tudásod a Nemzeti Múzeum Trianon 100 kvízeivel!

Bár a múzeum kapui még mindig zárva tartanak, a Nemzeti Múzeum a virtuális térben továbbra is tartja a kapcsolatot látogatóival, határon innen és túlról. A Nemzeti Összetartozás Napja alkalmából egy helyre gyűjtötték a témához kapcsolódó online tartamalmainkat, kvízeinket és játékos feladataikat.
Klasszikus

Fellélegzés címmel jön a Fesztivál Akadémia Budapest augusztusban

Az idei komolyzenei fesztivált augusztus 20. és 30. között rendezik meg a Zeneakadémián és más budapesti helyszíneken hatvan magyar művész részvételével.
Plusz

Mihelyt vége a veszélyhelyzetnek, nyithatnak a színházak, a mozik, a múzeumok

Ezt Gulyás Gergely jelentette be a mai Kormányinfón. A Parlament június 16-án szavaz a veszélyhelyzet megszűnéséről.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Jazz/World Trianon100

Hallgasd meg az összetartozás dalát – Csík Zenekar: Hazám, hazám

Elkészült a Nemzeti Összetartozás Dala, a Csík Zenekar dalát olyan művészek éneklik, mint Miklósa Erika, Szarka Tamás és Molnár Levente.
Jazz/World hír

Kihirdették, mely jazz együttesek kapnak támogatást

A Budapest Music Center közzétette a Köszönjük, Magyarország! program keretében támogatott magyar jazz együttesek listáját.
Jazz/World gyász

Elhunyt Lennie Niehaus amerikai szaxofonos

Az Emmy-díjas művész 90 éves korában múlt csütörtökön távozott. Az amerikai altszaxofonos, komponista számos híres film zenéjében működött közre, Clint Eastwooddal több mint két tucat moziban dolgozott együtt.
Jazz/World interjú

A Metro ötven éve vette fel az első magyar koncertlemezt

Az Egy este a Metro Klubban... című korongról a jubileum alkalmából Sztevanovity Zorán és Dusán, valamint Frenreisz Károly idézte fel emlékeit és nosztalgiázott a zenekar történetéről.
Jazz/World online közvetítés

Online jön a Müpa könnyűzenei fesztiválja, a Hey June!

Június 3. és 17. között a Müpa online közvetítéssorozata, a Müpa Home speciális Hey, June! kiadása az elmúlt évek legizgalmasabb magyar könnyűzenei koncertjeiből válogat, így hozva el a nyarat virtuálisan a Müpába és a rajongók otthonába is.