Jazz/World

„Félelmetes őserő szabadul fel ilyenkor”

2017.07.17. 15:39
Ajánlom
Aki látott már Tony Gatlif-filmet, az el tudja képzelni, milyen az, amikor muzsikusok és táncosok hajnalig tartó örömmámorban oldódnak fel a közös zenélésben-éneklésben. Ez a hangulat érhető tetten a Babel Sound Free 2017 Interaktív Fesztiválon július 17-től és 23-ig, aminek bárki részese lehet, ráadásul idén még fizetni sem kell érte. Viszt Viktor, a fesztivál kommunikációs igazgatója mesélt nekünk.
Viszt Viktor

Viszt Viktor (Fotó/Forrás: Debreczi János Gergely)

- Idén már hétéves a fesztivál. Mennyit változott az arculata az évek során?

- Hét év sok idő, két fontos változást emelnék ki. Az egyik, hogy a fellépők szervezésénél egyre inkább törekszünk arra, hogy Magyarországon máshol ritkán, vagy egyáltalán nem hallható együtteseket léptessünk fel. Mindig is zenészközpontúan gondolkodtunk a szervezésről, ami az utóbbi években mintegy kiteljesedett abban, hogy a legtöbb fellépő zenész velünk tölti a fesztivál egész hetét. Nem csak koncertet adnak a fesztiválon, de egyben nézői, élvezői is annak, sőt sokan közülük a programokban és a szervezésben is aktívan részt vesznek. A másik fontos változás, hogy a délelőtti és délutáni programok az utóbbi évekre nagyon kibővültek, valóságos nemzetközi kultúr-kavalkáddá váltak. Mára ezek meghatározzák a fesztivál nemzetközi és kulturális jellegét. Idén tíz ország mutatkozik be a közönségnek egymást váltó interaktív programokkal.

- A fesztivál láthatóan nem akar hatalmas méreteket ölteni. Koncepció, hogy megmaradjon a családias hangulat?

- Mindenképpen, az egyik legfőbb ismérve a fesztiválnak, hogy emberközeli. Itt a zenészekkel se csak a színpadon találkozol, hanem – mivel végig velünk együtt élik meg a fesztivált – ugyanolyan kellemesen elbeszélgethetsz velük, mint bármelyik más fesztivállátogatóval.

Ennél csak az jobb, amikor leülsz együtt zenélni velük, mert a Babelen ezt is megteheted.

- A fellépők között nem találunk igazán nagy világsztárokat. Mi az oka, hogy a kevéssé ismert neveket preferáljátok a szervezés során?

- Világzenében – remélem ezzel nem sértek meg senkit – eleve nem sok világsztárról beszélhetünk.

A Babel Sound egyik alapvetése, hogy mindig új hangokat mutasson be, utat nyisson az ismeretlen felé. 

- A fesztivált tavaly hatalmas, délelőttől hajnalig tartó, egész napos jam sessionök jellemezték. Célotok is volt előidézni ilyen hangulatot a kezdetektől, vagy spontán alakult így?

Hangokból építeni bábeltornyot

Kapcsolódó

Hangokból építeni bábeltornyot

Előrebocsátom: aki a fesztivál szó hallatán kavargó tömegekre számított, az nagyot csalódott a balatonboglári Babel Sound Fesztiválon. Aki viszont számolt azzal, hogy valami családias örömünnepre, esszenciális találkozóra érkezik, az megkaphatta a magáét.

- Mindig célunk volt, hogy új ismeretségek, együttműködések alakuljanak ki a fesztiválra ellátogató zenészek között, amiből aztán új művek, új értékek születnek. Hatalmas öröm volt számunkra is tavaly, amikor azt láttuk, hogy mindez nem úgy alakul ki, hogy látják egymást a színpadon és utána elkezdenek beszélgetni, hogy milyen jó lenne együtt játszani, hanem eleve úgy indul, hogy spontán játszani kezdenek valamit. Ebbe aztán újabb és újabb zenészek kapcsolódnak be, és a végén

huszan, harmincan is együtt zenélnek, énekelnek, úgy, hogy 5-6 különböző országból érkeztek és akkor látják egymást először. Valami félelmetes őserő szabadul fel ilyenkor.

- Mitől interaktív a fesztivál?

- Egyrészt a programoktól, amibe igyekszünk a közönséget is bevonni. Ilyen persze más fesztiválon is van, nálunk viszont ezeknek a programoknak a nemzetközi jellege adja az egyediséget.

Megtanulhatsz például indonéz kottát olvasni, eredeti olasz tésztát gyúrni, elsajátíthatod a tradicionális izraeli tánc lépéseit.

És ennél talán még izgalmasabb, ahogy az elején említettem, hogy zenészek maguk is részesei a fesztiválnak. A fellépésükön kívül zenei és kulturális előadásokat, hangszeres workshopokat tartanak, de olyan is van, hogy népük egyik jellegzetes fogását készítik el ebédre, amit aztán szabadon szétosztanak a közönségnek.

- Mi az oka annak, hogy idén teljesen ingyenes a rendezvény?

- Szeretnénk az eddigiekben már leírt „babel feelinget” mind szélesebb körrel megismertetni itthon, és úgy gondoljuk, hogy jobb lehetőségünk van erre, ha nem szabunk korlátokat azzal, hogy belépőjegyet szedünk.

- Neked személyesen mi volt az eddigi legerősebb élményed a fesztiválon?

- A legerősebb mindenképpen az volt, amikor 2012-ben a fesztivál előtti este derült ki, hogy nem jön az egyik technikus és nem volt más választásom, minden egyéb szervezési feladat mellett én mikrofonoztam, meg kábeleztem az egyik színpadot végig a fesztiválon (nevet). De gondolom, inkább produkciókra vagy kíváncsi. Nehéz választani, talán a korábban már említett, hajnalig tartó jam session-ök voltak a leghatásosabbak, és megemlíteném még a Bandgladesh együttes éjszakai előadását, amikor éjfélkor a Balaton parton állították fel az előadásuk helyszínét és egyben hangulatát adó sátrukat, és a nyári éjszakában adták elő a produkciójukat. Ez tavaly annyira sikeres volt, hogy idén három alkalommal is lesz ilyen éjszakai koncertjük a fesztiválon.

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

Száz ólomkatonát cserélt egy vetítőgépre és az egész élete megváltozott

70 film, öt feleség, kilenc gyerek. A 100 éve született Ingmar Bergman titkát próbálják megfejteni hozzátartozók, munkatársak, kutatók, köztük a rendező egykori asszisztense, a magyar származású Katinka Faragó a legendás svédről készült dokumentumfilmben.
Jazz/World

Ezeket a jazzlemezeket hallgasd meg júliusban!

Új – régóta időszerű – sorozatunkban havonta ajánlunk hallgatásra érdemes lemezeket a frissen megjelent magyar és külföldi kiadványok közül. Az első cikk jogán megengedjük magunknak, hogy az előző hónapok terméséből is válogassunk.
Vizuál

Kiállítják Freud titkos gyűrűit

Az osztrák neurológus és pszichiáter a megajándékozotthoz kötődő mitológiai alakot vésetett az ékszerbe, amelyet csak a kiválasztottaknak ajándékozott.
Zenés színház

Dolhai Attila: „Egészséges versengés van bennünk”

Hagyomány és újítás jegyében rendezik meg hatodik alkalommal a nagy sikerű Palotakoncerteket a budai Vár gyönyörű díszletében. Bemutatjuk a húsz szólistát: elsőként az Operettszínház jól ismert és szeretett bonvivánját, Dolhai Attilát kérdeztük.
Klasszikus

Mozart zenéje enyhíti az epilepszia tüneteit

Egy friss kutatás szerint öt perc Mozart-muzsika is hozzájárulhat a betegek jobb közérzetéhez. Mindez azért is fontos, mert nem mindenkinek segítenek a drága gyógyszerek.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Jazz/World interjú

„Próbálok nem dobosként hozzáállni a zenéléshez”

Gyárfás Attila egy sokat gondolkodó ember benyomását kelti, de a zenében pont ennek ellenkezőjére, a lehető legnagyobb ösztönösségre és szabadságra törekszik. Zenekarával nemrég jelentette meg Cloud Factory című albumát, ennek apropóján kérdeztük zenei vízióiról.
Jazz/World blues

A blues nem más, mint életérzés

Ezt vallja a VI. Óbudai Blues Fesztivál egyik amerikai fellépője, Big Daddy Willson. A július 23. és 27. közötti eseménysorozat idén is a műfaj legfontosabb hagyományaival és a legélesebb kortárs jelenével való találkozást ígéri.
Jazz/World lemez

Ezeket a jazzlemezeket hallgasd meg júliusban!

Új – régóta időszerű – sorozatunkban havonta ajánlunk hallgatásra érdemes lemezeket a frissen megjelent magyar és külföldi kiadványok közül. Az első cikk jogán megengedjük magunknak, hogy az előző hónapok terméséből is válogassunk.
Jazz/World marokkó

Igazi riport egy marokkói popfesztiválról

Essauriában, a Gnawa és Világzene Fesztiválon járt szerzőnk, ahonnan egészen ambivalens érzésekkel távozott.
Jazz/World ajánló

Klezmer színesíti a Vajdahunyadvári Fesztivált

A 27. Vajdahunyadvári Nyári Zenei Fesztivál a hagyományos komolyzenei koncertek mellett idén is otthont ad a klezmer muzsikának. Július 16-án a Sabbathsong Klezmer Band koncertjét élvezhetjük, ezt követően pedig „Mozart est” várja a kikapcsolódni vágyókat.