Jazz/World

„Félelmetes őserő szabadul fel ilyenkor”

2017.07.17. 15:39
Ajánlom
Aki látott már Tony Gatlif-filmet, az el tudja képzelni, milyen az, amikor muzsikusok és táncosok hajnalig tartó örömmámorban oldódnak fel a közös zenélésben-éneklésben. Ez a hangulat érhető tetten a Babel Sound Free 2017 Interaktív Fesztiválon július 17-től és 23-ig, aminek bárki részese lehet, ráadásul idén még fizetni sem kell érte. Viszt Viktor, a fesztivál kommunikációs igazgatója mesélt nekünk.
Viszt Viktor

Viszt Viktor (Fotó/Forrás: Debreczi János Gergely)

- Idén már hétéves a fesztivál. Mennyit változott az arculata az évek során?

- Hét év sok idő, két fontos változást emelnék ki. Az egyik, hogy a fellépők szervezésénél egyre inkább törekszünk arra, hogy Magyarországon máshol ritkán, vagy egyáltalán nem hallható együtteseket léptessünk fel. Mindig is zenészközpontúan gondolkodtunk a szervezésről, ami az utóbbi években mintegy kiteljesedett abban, hogy a legtöbb fellépő zenész velünk tölti a fesztivál egész hetét. Nem csak koncertet adnak a fesztiválon, de egyben nézői, élvezői is annak, sőt sokan közülük a programokban és a szervezésben is aktívan részt vesznek. A másik fontos változás, hogy a délelőtti és délutáni programok az utóbbi évekre nagyon kibővültek, valóságos nemzetközi kultúr-kavalkáddá váltak. Mára ezek meghatározzák a fesztivál nemzetközi és kulturális jellegét. Idén tíz ország mutatkozik be a közönségnek egymást váltó interaktív programokkal.

- A fesztivál láthatóan nem akar hatalmas méreteket ölteni. Koncepció, hogy megmaradjon a családias hangulat?

- Mindenképpen, az egyik legfőbb ismérve a fesztiválnak, hogy emberközeli. Itt a zenészekkel se csak a színpadon találkozol, hanem – mivel végig velünk együtt élik meg a fesztivált – ugyanolyan kellemesen elbeszélgethetsz velük, mint bármelyik más fesztivállátogatóval.

Ennél csak az jobb, amikor leülsz együtt zenélni velük, mert a Babelen ezt is megteheted.

- A fellépők között nem találunk igazán nagy világsztárokat. Mi az oka, hogy a kevéssé ismert neveket preferáljátok a szervezés során?

- Világzenében – remélem ezzel nem sértek meg senkit – eleve nem sok világsztárról beszélhetünk.

A Babel Sound egyik alapvetése, hogy mindig új hangokat mutasson be, utat nyisson az ismeretlen felé. 

- A fesztivált tavaly hatalmas, délelőttől hajnalig tartó, egész napos jam sessionök jellemezték. Célotok is volt előidézni ilyen hangulatot a kezdetektől, vagy spontán alakult így?

Hangokból építeni bábeltornyot

Kapcsolódó

Hangokból építeni bábeltornyot

Előrebocsátom: aki a fesztivál szó hallatán kavargó tömegekre számított, az nagyot csalódott a balatonboglári Babel Sound Fesztiválon. Aki viszont számolt azzal, hogy valami családias örömünnepre, esszenciális találkozóra érkezik, az megkaphatta a magáét.

- Mindig célunk volt, hogy új ismeretségek, együttműködések alakuljanak ki a fesztiválra ellátogató zenészek között, amiből aztán új művek, új értékek születnek. Hatalmas öröm volt számunkra is tavaly, amikor azt láttuk, hogy mindez nem úgy alakul ki, hogy látják egymást a színpadon és utána elkezdenek beszélgetni, hogy milyen jó lenne együtt játszani, hanem eleve úgy indul, hogy spontán játszani kezdenek valamit. Ebbe aztán újabb és újabb zenészek kapcsolódnak be, és a végén

huszan, harmincan is együtt zenélnek, énekelnek, úgy, hogy 5-6 különböző országból érkeztek és akkor látják egymást először. Valami félelmetes őserő szabadul fel ilyenkor.

- Mitől interaktív a fesztivál?

- Egyrészt a programoktól, amibe igyekszünk a közönséget is bevonni. Ilyen persze más fesztiválon is van, nálunk viszont ezeknek a programoknak a nemzetközi jellege adja az egyediséget.

Megtanulhatsz például indonéz kottát olvasni, eredeti olasz tésztát gyúrni, elsajátíthatod a tradicionális izraeli tánc lépéseit.

És ennél talán még izgalmasabb, ahogy az elején említettem, hogy zenészek maguk is részesei a fesztiválnak. A fellépésükön kívül zenei és kulturális előadásokat, hangszeres workshopokat tartanak, de olyan is van, hogy népük egyik jellegzetes fogását készítik el ebédre, amit aztán szabadon szétosztanak a közönségnek.

- Mi az oka annak, hogy idén teljesen ingyenes a rendezvény?

- Szeretnénk az eddigiekben már leírt „babel feelinget” mind szélesebb körrel megismertetni itthon, és úgy gondoljuk, hogy jobb lehetőségünk van erre, ha nem szabunk korlátokat azzal, hogy belépőjegyet szedünk.

- Neked személyesen mi volt az eddigi legerősebb élményed a fesztiválon?

- A legerősebb mindenképpen az volt, amikor 2012-ben a fesztivál előtti este derült ki, hogy nem jön az egyik technikus és nem volt más választásom, minden egyéb szervezési feladat mellett én mikrofonoztam, meg kábeleztem az egyik színpadot végig a fesztiválon (nevet). De gondolom, inkább produkciókra vagy kíváncsi. Nehéz választani, talán a korábban már említett, hajnalig tartó jam session-ök voltak a leghatásosabbak, és megemlíteném még a Bandgladesh együttes éjszakai előadását, amikor éjfélkor a Balaton parton állították fel az előadásuk helyszínét és egyben hangulatát adó sátrukat, és a nyári éjszakában adták elő a produkciójukat. Ez tavaly annyira sikeres volt, hogy idén három alkalommal is lesz ilyen éjszakai koncertjük a fesztiválon.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Tudod, mit énekel latinul a kórus a Mr. Bean-sorozat főcímében?

Az eredeti Mr. Bean-sorozat főcímében elhangzik egy latin nyelvű kórus, amelynek a szövegére senki sem figyelt. Pedig mély mondanivalót hordoz!
Zenés színház

Az Operett új vezetése bemutatta új évadát

A 2019/20-as évad legfontosabb bemutatója a Csárdáskirálynő lesz, de Mohács tragédiája is megjelenik egy új rockmusicalben.
Színház

“Kasszasiker” az Átriumban!

Új bemutatóra készül az Átrium, a Kasszasiker című vígjátékát június 17-én mutatja be színház.
Vizuál

Hosszú taps fogadta az Egy férfi és egy nő újabb folytatását Cannes-ban

Hatalmas sikerrel vetítette Claude Lelouch több mint fél évszázados Oscar-díjas filmjének újabb folytatását a Cannes-i filmfesztivál. Az Egy élet legszebb évei című film főszereplői ezúttal is Jean-Louis Trintignant és Anouk Aimée. 
Tánc

A kiégett szerelemmel szembesít az izraeliek könyörtelen táncelőadása

Sharon Eyal legújabb koreográfiájában, a Love Chapter 2-ban azt az élményt foglalja táncba, amikor a szerelem már csak egy „utóbetegség, miután már minden elveszett”. Az előadás három alkalommal látható a Trafóban május 24. és 26. között.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Jazz/World ajánló

Ülj föl a balatoni jazzhullámokra! – Jön az első Babel Jazz Fesztivál

A Babel Sound világzenei fesztivál szervezői ezúttal a jazz műfaján belül teremtik meg azokat az ünnepi találkozásokat, amik immár a Babel védjegyét jelentik. Május 27. és 29. között Budapesten, május 30-tól június 1-ig pedig Balatonbogláron várnak az izgalmas hazai és külföldi együttesek.
Jazz/World ZSIMÜ 2019

A gothic metál egyik legnépszerűbb énekesnője a Zsidó Művészeti Napokon

Izgalmas zenei fúzióval érkezik az idei Zsidó Művészeti Napokra Moran Magal izraeli származású énekesnő.
Jazz/World interjú

„Aki azért lépi át ajtaja küszöbét, hogy a maga igazát bizonyítsa, könnyen pórul jár”

Berecz András mesemondó, énekes ezúttal a szövevényes görög mitológia labirintusában és a görög népdalokban keresi az igazságot, test és lélek harmóniáját. Síp és lant - Tisztelet Arisztotelésznek című estje május 26-án látható a Nemzeti Színházban. Interjú.
Jazz/World kritika

Omara, a napfény hangja

Omara Portuondo, a Buena Vista Social Club egykori dívája valószínűleg utolsó koncertjét adta Budapesten május 18-án és 19-én, amin beteljesítette az összes Kubáról alkotott pozitív előítéletünket: napfényt hozott az esős budapesti vasárnapba.
Jazz/World ajánló

Zeneünnep - Pop, swing, klezmer

Szűcs Gabi, Falusi Mariann és Váczi Eszter közös koncertje június 1-jén,19 órától látható a MOMkult Színháztermében, a Zsidó Művészeti Napok keretében.