Jazz/World

„Félelmetes őserő szabadul fel ilyenkor”

2017.07.17. 15:39
Ajánlom
Aki látott már Tony Gatlif-filmet, az el tudja képzelni, milyen az, amikor muzsikusok és táncosok hajnalig tartó örömmámorban oldódnak fel a közös zenélésben-éneklésben. Ez a hangulat érhető tetten a Babel Sound Free 2017 Interaktív Fesztiválon július 17-től és 23-ig, aminek bárki részese lehet, ráadásul idén még fizetni sem kell érte. Viszt Viktor, a fesztivál kommunikációs igazgatója mesélt nekünk.
Viszt Viktor

Viszt Viktor (Fotó/Forrás: Debreczi János Gergely)

- Idén már hétéves a fesztivál. Mennyit változott az arculata az évek során?

- Hét év sok idő, két fontos változást emelnék ki. Az egyik, hogy a fellépők szervezésénél egyre inkább törekszünk arra, hogy Magyarországon máshol ritkán, vagy egyáltalán nem hallható együtteseket léptessünk fel. Mindig is zenészközpontúan gondolkodtunk a szervezésről, ami az utóbbi években mintegy kiteljesedett abban, hogy a legtöbb fellépő zenész velünk tölti a fesztivál egész hetét. Nem csak koncertet adnak a fesztiválon, de egyben nézői, élvezői is annak, sőt sokan közülük a programokban és a szervezésben is aktívan részt vesznek. A másik fontos változás, hogy a délelőtti és délutáni programok az utóbbi évekre nagyon kibővültek, valóságos nemzetközi kultúr-kavalkáddá váltak. Mára ezek meghatározzák a fesztivál nemzetközi és kulturális jellegét. Idén tíz ország mutatkozik be a közönségnek egymást váltó interaktív programokkal.

- A fesztivál láthatóan nem akar hatalmas méreteket ölteni. Koncepció, hogy megmaradjon a családias hangulat?

- Mindenképpen, az egyik legfőbb ismérve a fesztiválnak, hogy emberközeli. Itt a zenészekkel se csak a színpadon találkozol, hanem – mivel végig velünk együtt élik meg a fesztivált – ugyanolyan kellemesen elbeszélgethetsz velük, mint bármelyik más fesztivállátogatóval.

Ennél csak az jobb, amikor leülsz együtt zenélni velük, mert a Babelen ezt is megteheted.

- A fellépők között nem találunk igazán nagy világsztárokat. Mi az oka, hogy a kevéssé ismert neveket preferáljátok a szervezés során?

- Világzenében – remélem ezzel nem sértek meg senkit – eleve nem sok világsztárról beszélhetünk.

A Babel Sound egyik alapvetése, hogy mindig új hangokat mutasson be, utat nyisson az ismeretlen felé. 

- A fesztivált tavaly hatalmas, délelőttől hajnalig tartó, egész napos jam sessionök jellemezték. Célotok is volt előidézni ilyen hangulatot a kezdetektől, vagy spontán alakult így?

Hangokból építeni bábeltornyot

Kapcsolódó

Hangokból építeni bábeltornyot

Előrebocsátom: aki a fesztivál szó hallatán kavargó tömegekre számított, az nagyot csalódott a balatonboglári Babel Sound Fesztiválon. Aki viszont számolt azzal, hogy valami családias örömünnepre, esszenciális találkozóra érkezik, az megkaphatta a magáét.

- Mindig célunk volt, hogy új ismeretségek, együttműködések alakuljanak ki a fesztiválra ellátogató zenészek között, amiből aztán új művek, új értékek születnek. Hatalmas öröm volt számunkra is tavaly, amikor azt láttuk, hogy mindez nem úgy alakul ki, hogy látják egymást a színpadon és utána elkezdenek beszélgetni, hogy milyen jó lenne együtt játszani, hanem eleve úgy indul, hogy spontán játszani kezdenek valamit. Ebbe aztán újabb és újabb zenészek kapcsolódnak be, és a végén

huszan, harmincan is együtt zenélnek, énekelnek, úgy, hogy 5-6 különböző országból érkeztek és akkor látják egymást először. Valami félelmetes őserő szabadul fel ilyenkor.

- Mitől interaktív a fesztivál?

- Egyrészt a programoktól, amibe igyekszünk a közönséget is bevonni. Ilyen persze más fesztiválon is van, nálunk viszont ezeknek a programoknak a nemzetközi jellege adja az egyediséget.

Megtanulhatsz például indonéz kottát olvasni, eredeti olasz tésztát gyúrni, elsajátíthatod a tradicionális izraeli tánc lépéseit.

És ennél talán még izgalmasabb, ahogy az elején említettem, hogy zenészek maguk is részesei a fesztiválnak. A fellépésükön kívül zenei és kulturális előadásokat, hangszeres workshopokat tartanak, de olyan is van, hogy népük egyik jellegzetes fogását készítik el ebédre, amit aztán szabadon szétosztanak a közönségnek.

- Mi az oka annak, hogy idén teljesen ingyenes a rendezvény?

- Szeretnénk az eddigiekben már leírt „babel feelinget” mind szélesebb körrel megismertetni itthon, és úgy gondoljuk, hogy jobb lehetőségünk van erre, ha nem szabunk korlátokat azzal, hogy belépőjegyet szedünk.

- Neked személyesen mi volt az eddigi legerősebb élményed a fesztiválon?

- A legerősebb mindenképpen az volt, amikor 2012-ben a fesztivál előtti este derült ki, hogy nem jön az egyik technikus és nem volt más választásom, minden egyéb szervezési feladat mellett én mikrofonoztam, meg kábeleztem az egyik színpadot végig a fesztiválon (nevet). De gondolom, inkább produkciókra vagy kíváncsi. Nehéz választani, talán a korábban már említett, hajnalig tartó jam session-ök voltak a leghatásosabbak, és megemlíteném még a Bandgladesh együttes éjszakai előadását, amikor éjfélkor a Balaton parton állították fel az előadásuk helyszínét és egyben hangulatát adó sátrukat, és a nyári éjszakában adták elő a produkciójukat. Ez tavaly annyira sikeres volt, hogy idén három alkalommal is lesz ilyen éjszakai koncertjük a fesztiválon.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Milyen anya a zsenimama? Online nézhető lányának dokumentumfilmje Martha Argerichről

Az EuroArts Channel YouTube-csatornáján, angol nyelven látható a 'Bloody Daughter' című dokumentumfilm, amely Martha Argerich hétköznapi arcát mutatja meg.
Zenés színház

Online, ingyenesen követhető az idei Wagner-napok

A Budapesti Wagner-napok 2006 óta páratlan nemzetközi sikerrel zajló eseménysorozata 2020-ban újabb jelentős mérföldkövéhez érkezik: a Müpa első alkalommal tesz mindenki számára ingyenesen elérhetővé egy teljes fesztiválnyi felvételt a Wagner-napok gazdag archívumából.
Fidelio Tours

Babits Mihály fecskefészke Esztergomban

Ma este, a Partitúra kulturális kalandtúra ismétlésében bejárhatjuk Esztergomot, virtuálisan megnézhetjük a Babits-ház híres autogramfalát is. 19 órakor kapcsoljanak a Fidelióra, a Facebook-oldalunkon is elérhető lesz a Partitúra, amelynek két műsorvezetője: Miklósa Erika és Batta András. Itt pedig most elmeséljük a Babits-nyaraló rövid történetét.
Tánc

Ritka fotók "Ventillátor kisasszonyról", aki Esterházy hercegné lett

Ottrubay Melinda volt az Operaház ünnepelt csillaga, a magazinok kedvence, egyedüli magyarként elnyerte a prima balerina assoluta címet, majd visszavonult a színpadtól és feleségül ment herceg Esterházy Pálhoz. 43 évnyi házasság után a herceg őt tette meg az óriási Esterházy-vagyon örökösének, hagyatéka ma is él.
Klasszikus

Fidelio Matiné: Kakaókoncert a Fesztiválzenekarral

A legkisebbeket célzó vasárnapi sorozatunk mai részében a Budapesti Fesztiválzenekar Kakaókoncertjeinek tegnapi adását ajánljuk, amely most online elérhető.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Jazz/World mti

Online készül a Fonó az őszi, 25. évfordulóra

Virtuálisan készül fennállásának 25. évfordulójára a Fonó Budai Zeneház, az intézmény a jubileum alkalmából 25 kategóriában várja a közönség véleményét június 15-éig arról, hogy melyek voltak az elmúlt két és fél évtized legemlékezetesebb estéi, zenéi, zenészei és lemezei a kulturális intézményben.
Jazz/World gyász

Elhunyt a Ghymes együttes billentyűse, Kún Csaba

A zenész 57 évesen, betegség következtében hunyt el.
Jazz/World hír

103 évesen újra slágerlistás lett Vera Lynn

Vera Lynn lett a legidősebb énekes, aki felkerült a legjobb 40 albumot jegyző brit slágerlistára, a 103 éves énekesnő legnépszerűbb dalainak 100 című gyűjteményével pénteken a lista 30. helyére került.
Jazz/World lemez

A magyar jazzlemez, amit egy koporsóműhelyben vettek fel

„Jazz a négy fal között” című sorozatunkban a Nigun Live Inem Sargfabrik című lemezét hallgatjuk meg.
Jazz/World videó

Klumpát sikál és villanyt kapcsolgat Jacob Collier új karanténdalában

Végre megérkezett az a karanténvideó, amire a legjobban vártam.