Jazz/World

„Félelmetes őserő szabadul fel ilyenkor”

2017.07.17. 15:39
Ajánlom
Aki látott már Tony Gatlif-filmet, az el tudja képzelni, milyen az, amikor muzsikusok és táncosok hajnalig tartó örömmámorban oldódnak fel a közös zenélésben-éneklésben. Ez a hangulat érhető tetten a Babel Sound Free 2017 Interaktív Fesztiválon július 17-től és 23-ig, aminek bárki részese lehet, ráadásul idén még fizetni sem kell érte. Viszt Viktor, a fesztivál kommunikációs igazgatója mesélt nekünk.
Viszt Viktor

Viszt Viktor (Fotó/Forrás: Debreczi János Gergely)

- Idén már hétéves a fesztivál. Mennyit változott az arculata az évek során?

- Hét év sok idő, két fontos változást emelnék ki. Az egyik, hogy a fellépők szervezésénél egyre inkább törekszünk arra, hogy Magyarországon máshol ritkán, vagy egyáltalán nem hallható együtteseket léptessünk fel. Mindig is zenészközpontúan gondolkodtunk a szervezésről, ami az utóbbi években mintegy kiteljesedett abban, hogy a legtöbb fellépő zenész velünk tölti a fesztivál egész hetét. Nem csak koncertet adnak a fesztiválon, de egyben nézői, élvezői is annak, sőt sokan közülük a programokban és a szervezésben is aktívan részt vesznek. A másik fontos változás, hogy a délelőtti és délutáni programok az utóbbi évekre nagyon kibővültek, valóságos nemzetközi kultúr-kavalkáddá váltak. Mára ezek meghatározzák a fesztivál nemzetközi és kulturális jellegét. Idén tíz ország mutatkozik be a közönségnek egymást váltó interaktív programokkal.

- A fesztivál láthatóan nem akar hatalmas méreteket ölteni. Koncepció, hogy megmaradjon a családias hangulat?

- Mindenképpen, az egyik legfőbb ismérve a fesztiválnak, hogy emberközeli. Itt a zenészekkel se csak a színpadon találkozol, hanem – mivel végig velünk együtt élik meg a fesztivált – ugyanolyan kellemesen elbeszélgethetsz velük, mint bármelyik más fesztivállátogatóval.

Ennél csak az jobb, amikor leülsz együtt zenélni velük, mert a Babelen ezt is megteheted.

- A fellépők között nem találunk igazán nagy világsztárokat. Mi az oka, hogy a kevéssé ismert neveket preferáljátok a szervezés során?

- Világzenében – remélem ezzel nem sértek meg senkit – eleve nem sok világsztárról beszélhetünk.

A Babel Sound egyik alapvetése, hogy mindig új hangokat mutasson be, utat nyisson az ismeretlen felé. 

- A fesztivált tavaly hatalmas, délelőttől hajnalig tartó, egész napos jam sessionök jellemezték. Célotok is volt előidézni ilyen hangulatot a kezdetektől, vagy spontán alakult így?

Hangokból építeni bábeltornyot

Kapcsolódó

Hangokból építeni bábeltornyot

Előrebocsátom: aki a fesztivál szó hallatán kavargó tömegekre számított, az nagyot csalódott a balatonboglári Babel Sound Fesztiválon. Aki viszont számolt azzal, hogy valami családias örömünnepre, esszenciális találkozóra érkezik, az megkaphatta a magáét.

- Mindig célunk volt, hogy új ismeretségek, együttműködések alakuljanak ki a fesztiválra ellátogató zenészek között, amiből aztán új művek, új értékek születnek. Hatalmas öröm volt számunkra is tavaly, amikor azt láttuk, hogy mindez nem úgy alakul ki, hogy látják egymást a színpadon és utána elkezdenek beszélgetni, hogy milyen jó lenne együtt játszani, hanem eleve úgy indul, hogy spontán játszani kezdenek valamit. Ebbe aztán újabb és újabb zenészek kapcsolódnak be, és a végén

huszan, harmincan is együtt zenélnek, énekelnek, úgy, hogy 5-6 különböző országból érkeztek és akkor látják egymást először. Valami félelmetes őserő szabadul fel ilyenkor.

- Mitől interaktív a fesztivál?

- Egyrészt a programoktól, amibe igyekszünk a közönséget is bevonni. Ilyen persze más fesztiválon is van, nálunk viszont ezeknek a programoknak a nemzetközi jellege adja az egyediséget.

Megtanulhatsz például indonéz kottát olvasni, eredeti olasz tésztát gyúrni, elsajátíthatod a tradicionális izraeli tánc lépéseit.

És ennél talán még izgalmasabb, ahogy az elején említettem, hogy zenészek maguk is részesei a fesztiválnak. A fellépésükön kívül zenei és kulturális előadásokat, hangszeres workshopokat tartanak, de olyan is van, hogy népük egyik jellegzetes fogását készítik el ebédre, amit aztán szabadon szétosztanak a közönségnek.

- Mi az oka annak, hogy idén teljesen ingyenes a rendezvény?

- Szeretnénk az eddigiekben már leírt „babel feelinget” mind szélesebb körrel megismertetni itthon, és úgy gondoljuk, hogy jobb lehetőségünk van erre, ha nem szabunk korlátokat azzal, hogy belépőjegyet szedünk.

- Neked személyesen mi volt az eddigi legerősebb élményed a fesztiválon?

- A legerősebb mindenképpen az volt, amikor 2012-ben a fesztivál előtti este derült ki, hogy nem jön az egyik technikus és nem volt más választásom, minden egyéb szervezési feladat mellett én mikrofonoztam, meg kábeleztem az egyik színpadot végig a fesztiválon (nevet). De gondolom, inkább produkciókra vagy kíváncsi. Nehéz választani, talán a korábban már említett, hajnalig tartó jam session-ök voltak a leghatásosabbak, és megemlíteném még a Bandgladesh együttes éjszakai előadását, amikor éjfélkor a Balaton parton állították fel az előadásuk helyszínét és egyben hangulatát adó sátrukat, és a nyári éjszakában adták elő a produkciójukat. Ez tavaly annyira sikeres volt, hogy idén három alkalommal is lesz ilyen éjszakai koncertjük a fesztiválon.

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

„Mindig ott van a Callas, akinek meg kell felelnem”

Itthon is vetítik a Maria Callasról szóló dokumentumfilmet. Kiderül, hogy a díva közelebbről is díva, a végzetnél pedig nincs hatalmasabb.
Jazz/World

Kvíz: Mennyit tudsz a jazzről?

Összeállítottunk egy kérdéssort, hogy letesztelhesd, mennyire vagy otthon az amerikai, európai és magyar jazz múltjában és jelenében! A kérdések többségére megtalálod a választ a Fidelio cikkeiben.
Vizuál

Világszerte Bucsi Réka szerelmes filmjével kezdődik a Valentin nap

Két évvel ezelőtt a Berlinale versenyprogramjában mutatkozott be Bucsi Réka LOVE című animációs filmje, amelyet a Vimeo szerkesztői Valentin napi meglepetésként mától szabadon hozzáférhetővé tettek.
Könyv

Kötött sapka – Tandori Dezső emlékére

A 80 éves korában elhunyt költőre Fáy Miklós emlékezik.
Klasszikus

Ha ez így marad, nehezebbé válik az ELTE Zenei Tanszék működése

Le kellett építeni az oktatói létszám egyharmadát a tanszéken, miután 250 millió forintot von el a BTK-tól a kormány. FRISSÍTVE!

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Jazz/World ávéd jános

Ávéd János a lélek gyümölcséből szemezget új albumán

A szaxofonos, zeneszerző és zenetanár Ávéd János saját szerzeményeiből készült, The Fruit of Spirit című lemezét mutatja be a Modern Art Orchestrával és két vendégével február 17-én, a BMC Nagytermében.
Jazz/World hír

Újabb Miles Davis-portréfilm van kilátásban

Quincy Troupe Jr. 2002-ben megjelent Miles and Me című könyve alapján készül a film, ami a barát és munkatárs szemszögéből mutatja be a korszakalkotó trombitást.
Jazz/World kvíz

Kvíz: Mennyit tudsz a jazzről?

Összeállítottunk egy kérdéssort, hogy letesztelhesd, mennyire vagy otthon az amerikai, európai és magyar jazz múltjában és jelenében! A kérdések többségére megtalálod a választ a Fidelio cikkeiben.
Jazz/World müpa

A Nagy Emma Quintet nyerte az idei Jazz Showcase-t

Vasárnap este hatalmas örömzenéléssel zárult a tizenkettedik Jazz Showcase, a gálakoncert előtt pedig az idei tehetségbörze díjazottjait is kihirdették.
Jazz/World népzene

Lehet-e népszerű a népzene?

Kell-e nekünk ez, amit Kodály, Bartók, vagy Kallós Zoltán olyan nagy erővel kutattak és próbáltak átmenteni egy másik kor számára – számunkra?