Jazz/World

Felemelő felhangok

2012.03.22. 18:10
Ajánlom
Március 31-én a Művészetek Palotája Bartók Béla Nemzeti Hangversenytermében ad koncertet a felsőörsi Snétberger Zenei Tehetség Központ apraja-nagyja: kétrészes, egész estés gálaelőadáson mutatkoznak be a központ tanulói és tanárai, a jelen és a jövő kiváló tehetségei a klasszikus zene és az improvizatív műfajok birodalmából.

Snétberger Ferenc Berlinben élő gitárművész régi vágya teljesült, amikor 2011 júniusában elindíthatta főleg hátrányos helyzetű roma fiataloknak tanulási lehetőséget kínáló felsőörsi tehetségközpontját. Úgy tűnik, a központ beváltotta a hozzá fűzött reményeket: a festői helyszínen zajló összesen tizenkét hetes képzés során a fiatalok hatalmasat fejlődtek. Mindenki, oktató, diák és szervező egyaránt izgatottan várja a grandiózus koncert napját a Müpában.

A fellépők közt nem kevesebb mint negyven diák lesz hallható, köztük például Sárközi Lili gitáros, aki már színpadérett előadó, Palásti Gergő fagottos és Horváth József zongorista, akik a klasszikus zenében éppúgy járatosak, mint a jazzben, illetve Fehér Elemér klarinétos. De nem csak az ő neveiket fogjuk még sokat hallani a jövőben. Snétberger, akit a diákok óriási tisztelettel és rajongással vesznek körül, kifejezett szándéka, hogy a táborba bekerülő és a képzésen végző ifjak utóéletét is figyelemmel kövesse, így mind többen közülük a pályán maradhassanak. Már a tanulmányaik megkezdésekor arra ösztönzi a gyerekeket, hogy társaik közt állandó zenészpartnereket keressenek, az így kialakuló formációk egyéni hangra leljenek, tagjaik pedig könnyebben megtarthassák egymást.

A nemzetközi tanárgárda közül Snétberger mellett a gitáros régi partnere, Paolo Vinaccia dobos, illetve Peter Weniger szaxofonos is fellép a koncerten, s beszáll még egy-egy diákzenekarba Farkas Rózsa és Lukács Miklós cimbalmos, ifj. Balázs János, Rozsnyói Péter és Oláh Tzumo Árpád zongorista, László Attila gitáros, Lakatos György hegedűs, valamint Toni Snétberger és Mohay András dobos.

A jótékonysági koncert, melynek bevételét a felsőörsi központ működésének biztosítására fordítja, a Művészetek Palotája támogatásával valósul meg. A tavaly novemberi Snétberger New Generation koncerten már bemutatkozhatott a központ négy növendéke - kiemelkedő sikerrel. Aki akkor részese volt a felemelő pillanatoknak, biztosan most is eljön, hogy a szervezők reményei szerint egy hosszú éveken át tartó hagyomány születését élhesse át.

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Vizuál

Miskolcon debütál Csoma Sándor filmje, amelyet Erőss Zsolt története inspirált

Magasságok és címmel készült el Csoma Sándor első nagyjátékfilmje, amely a 2013-ban elhunyt hegymászó, Erőss Zsolt történetén alapul. Az alkotás elsősorban a férfi feleségére, Sterczer Hildára és a gyászfeldolgozására fókuszál. 
Vizuál

Elhunyt Sipos László festőművész

Hetvenkilenc éves korában elhunyt Sipos László, a Magyar Köztársasági Érdemrend lovagkeresztjével kitüntetett erdélyi festőművész, grafikus, a kolozsvári iskola képviselője, a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) rendes tagja
Színház

A kultúra megfizethetetlen?!

A kulturális szféra szereplői évek óta komoly anyagi gondokkal küzdenek, a járványhelyzet, valamint a gazdasági változások pedig újabb kihívások elé állítják az intézmények vezetőit. Legutóbb a kata módosítása, valamint a rezsicsökkentés átalakítása késztette stratégiai változásokra a művészeket. Megkerestünk néhány színházat, hogy mondják el, hogyan érinti őket a jelenlegi helyzet.
Vizuál

Ország Lili elfeledett tévéfelvétele – Különleges felfedezéssel zárult a Fidelio kutatása

Mostanáig senki nem tudott annak a negyvenöt évvel ezelőtt készült televíziós riportnak a létezéséről, ami a Fidelio kutatásának köszönhetően került elő Ország Liliről. A hosszas kutatómunka eredményeként meglelt felvételt a művész születésének évfordulója alkalmából tárjuk a nyilvánosság elé.
Színház

„A színházban történetekre van szükségünk” – interjú Béres Lászlóval

Béres László a Karády zárkája után újra a Gyulai Várszínházzal dolgozik, ezúttal egy orosz szerzőhöz, Csehovhoz nyúlva. A rendezővel az augusztus 9-én látható előadásról, a drámaíróhoz fűződő viszonyáról, valamint a román színházi hagyományokról is beszélgettünk.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Jazz/World ajánló

Egy napig ismét a manouche jazzé lesz a főszerep

Francia, német, szerb sztárelőadók és magyar zenészek lépnek fel a második alkalommal megrendezett Django Feszt Budapesten. A Kobuci Kertbe augusztus 14-én várják a manouche jazz műfaj kedvelőit.
Jazz/World ajánló

Idén már hat városban csendülnek fel az MVM ZENERGIA dallamai

Egyedülálló élmény, zenei sokszínűség, Rúzsa Magdi, Balázs János, a Concerto Budapest és Keller András várja a hetedik MVM ZENERGIA koncert közönségét 2022. augusztus 27-én. Az Erkel Színház élőzenés, fényfestéssel kísért koncertje mellett öt vidéki helyszínen és online is csatlakozhatnak a jótékonysági esthez az érdeklődők.
Jazz/World ajánló

Az angyalföldi nyomornegyedből Párizsig jutott a világhírű magyar zongoraművész

Három részből álló Cziffra100 programsorozat várja a közönséget augusztus 3-án Szentendrén. A Városházán megnyílik az Árnyékból a fénybe című tablókiállítás Cziffra György életéről és munkásságáról, ugyanitt este a Hot Jazz Band lép színpadra, a P'Art moziban pedig a zongoraművészről szóló Virtuóz című dokumentumfilmet láthatja a közönség.
Jazz/World klippremier

Csodaszép klipet készített az Ephemere egy kápolnásnyéki mozdonyban

Az Ephemere két vezéregyéniségének, Caussanel Izabellának és Orbay Lillának új szerzeménye, a Te is tudod Szőcs Kálmán versére íródott. A Novák Péter által rendezett klipben megjelenik az utazás, a melankólia és a dőzsölés kontrasztja, a gyermeki naivitás és a tiltott szerelmek is. VIDEÓ
Jazz/World hírek

Lukács Miklós szerzeményével rögzített videoklipet a Yurodny Ensemble

Az írországi Yurodny Ensemble és Lukács Miklós cimbalomművész kapcsolata nem újkeletű. Az ír sajtóban július 26-án volt az online premiere annak a videoklipnek, amelyet a neves együttes a magyar művész 2013-as Himnusz című száma nyomán rögzített. A klipet cikkünkben meg is tekinthetik.