Jazz/World

Felnőtt a Chameleon - egész este egyedül

2006.11.30. 00:00
Ajánlom
A nagy országjárásnak az lett a vége, hogy a három éve alakult big band zenekar pénteken immár önálló, egész estés koncertet ad a Hegyvidék Művelődi Központban.

A Chameleon Big Band nem egy nagy múltú zenekar, mindössze 2003-ban alakult a Weiner Leó Zeneművészeti Szakközépiskola akkori növendékeiből Bálint Rezső harsonaművész-karnagy művészeti vezetésével. Az együttes tagjai ma már különböző zenei felsőoktatási intézmények hallgatói. Így van, aki Bécsben, van, aki Salzburgban, avagy Debrecenben tanul, s persze akad budapesti hallgató is a bandában.

A múlt nélküliség ellenére a Chameleon Big Band az elmúlt években igen sok koncertet adott. Szám szerint több, mint hetvenet, s nem ismeretlen előttük a rádiós és televíziós stúdiók világa sem. A magyar zenei élet kiválóságai szívesen veszik a zenekar meghívását: olyan hírességek voltak vendégeik, mint Nemes Tibor, Zsemlye Sándor, Hámori János, a legendás Bergendy István, a bécsi gitáros, Rafael Neira Wolf vagy a hazai kedvenc, a Roy és Ádam formáció.

A zenekar 2006-os országjáró bemutatkozó turnéja jól megy, az elmúlt hónapokban kilenc vidéki nagyvárosban szerepeltek nagy sikerrel. Most jutottak odáig, hogy egyedül is kiálljanak a fővárosi publikum elé. A zenekar repertoárját az elmúlt száz év zenei irányzatai, így a '30-as, '40-es évek swing-klasszikusai adják, de helyet kapnak e nagyívű zenei anyagban a funk, jazzrock és latin melódiák is. Mindehhez dinamikus, szórakoztató, show-elemek tarkította előadásmód társul. A Hegyvidék Művelődési Központban, ismertebb nevén a MOM-ban többek között George Benson, a Mezzoforte együttes, valamint Joe Zawinul slágerei hallhatók majd a zenekar előadásában.

(2006. december 01. 19:30 XII. kerület Hegyvidék Önkormányzata Művelődési Központ - A Chameleon Big Band jazzkoncertje)

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Ez a klarinétos nem jutott be álmai iskolájába, mert a barátnője hamis elutasító levelet küldött neki

Szegény Eric Abramovitz hétéves kora óta egy Los Angeles-i konzervatóriumban akart tanulni, de a barátnője nem akarta, hogy a fiú olyan messze költözzön tőle, és akcióba lépett.
Zenés színház

Magasrangú francia kitüntetést kapott Jonas Kaufmann

A német tenor, aki továbbra is egy személyben látja el az előző generáció három tenorjának feladatait, a Művészi Érdemrend tiszti fokozatát kapta meg a franciáktól.
Tánc

Mesternő, nagybetűvel

Lőrinc Katalin egy személyben aktív táncos, pedagógus és teoretikus. Június 25-én a Müpában mutatkoznak be tanítványai, akik már az ő új oktatási metódusa szerint végeztek a Táncművészeti Egyetemen. Emellett nemrég megjelent, A test mint szöveg című könyvéről is beszélgettünk.
Tánc

„Ne játszd túl, de kevés se legyél!”

Két életük van: az egyik az általános iskolában kezdődik minden reggel, mint minden átlagos gyereké, a másik délután egykor a Madách Musical Táncművészeti Iskolában, ahol felveszik a balettcipőt és elkezdik próbálni a Billy Elliot – a Musical című darabot.
Klasszikus

Magyar Örökség Díjat kap az Óbudai Danubia Zenekar

A fennállásának 25. évfordulóját ünneplő együttest az MTA dísztermében tüntetik ki szombaton további hat díjazottal együtt.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Jazz/World

Gyönyörű örmény népdalfeldolgozással jelentkezik az Antal Gábor Trió

Nem sokkal a megalakulásuk után máris nemzetközi versenyről hozta el a fődíjat a trió, akiknek örmény népzenéből ihletett új szerzeménye most a Fidelión debütál. Cikkünkben a zenekar történetéről és terveikről is mesélnek.
Jazz/World interjú

„Rockopera, csak nem rock és nem opera”

Izgalmas programzenei kísérletbe fogott a Premecz Mátyás Hammond orgonista vezette, idén 10 éves Kéknyúl Band: a bűnügyi filmek világát idézik meg a Müpa színpadán június 20-án, olyan vendégszólistákkal, mint Palya Bea és Sena. Erről kérdeztük Premecz Mátyást.
Jazz/World quincy jones

Andreas Varady nem akar iskolába menni

A magyar származású, csodagyerekként felfedezett gitáros a leghíresebb jazzmagazin, a Downbeat címlapján szereplő cikkben mondja el, miért nem akar a legjobb jazziskolákban továbbtanulni.
Jazz/World lukács miklós

Lukács Miklóssal lép fel Charles Lloyd Budapesten

A tervezettől eltérő helyszínen, a RAM Colosseumban lesz a világhírű amerikai jazzszaxofonos, Charles Lloyd és formációja, a Marvels budapesti koncertje július 1-jén.
Jazz/World ajánló

90 évesen is a legjobbak között a BJC-be látogató Lee Konitz

A Világsztárok a Budapest Jazz Clubban sorozat következő vendége az idén 90 éves Lee Konitz, aki a jazz történetének élő legendája és egyben krónikása.