Jazz/World

Felsőfokon a felsőörsi akadémiáért

2011.01.11. 10:50
Ajánlom
Sztárparádét hívott össze Snétberger Ferenc a Felsőörsön létesített Roma Zenei Szakkollégium támogatására.

„Ha szeretsz zenélni, bármilyen hangszeren játszol vagy énekelsz, tizenkét-húsz éves roma fiatal vagy, várjuk jelentkezésed az Európai Roma Zenei Szakkollégiumba" - így indul a Camp Europe felhívása, amelynek messze tekintő pedagógiai és szociális céljai is vannak. A Szakkollégium ötlete a Berlinben élő, roma származású gitárművésztől, Snétberger Ferenctől származik, aki a művészeti vezetést is elvállalta.

Az intézmény 2011 nyarán kezdi meg működését a Balaton-felvidéken, fő támogatói a norvég és a magyar állam, valamint a Nyílt Társadalom Intézet. Az első meghallgatások tavaly zajlottak Budapesten és más városokban. Alapítója és művészeti vezetője, a Liszt-díjas gitárművész és zeneszerző, Snétberger Ferenc. Évről évre hatvan roma fiatal tanulhat a 12 hetes kurzusokon többek között Snétberger Ferenc, Oláh Kálmán, László Attila, Szakcsi Lakatos Béla, Tony Lakatos vagy Roby Lakatos vezetésével. A képzés ingyenes és a "normál" iskola mellett is végezhető. Az iskola arra a zenei tudásra alapozza az oktatást, amit a gyermekek a családból hoznak. A zenei, művészeti órák mellett többek között roma kultúra-ismereti órákon, angol, informatika és menedzsment képzéseken vesznek részt a diákok. A szakkollégium kurzusait úgy szervezik, hogy az általános vagy középiskolai tanulmányok mellett is elvégezhetők legyenek, ne kelljen emiatt a diákoknak évet halasztaniuk. Mindebben mentorok segítik őket. A képzés a tanulók számára ingyenes, mivel a költségeket az iskola fenntartója, a Camp Europe Felsőörs Közhasznú Kft. vállalja. Napi teljes ellátást, étkezést és szállást biztosítanak minden tanulónak.

A december közepi, szegedi meghallgatás után az Európai Roma Zenei Szakkollégium alapítója az MTI-nek elmondta, hogy akkor ugyan több gyermeket vártak, de a zord időjárás miatt csak tucatnyian jelentek meg a válogatón. A szegedi fiatalok közt volt, aki vadászkürtön játszott, voltak gitárosok, trombitások és zongoristák is. A meghallgatott fiatalok közül egy zongorista valószínűleg megfelel az elvárásoknak és részt vehet a nyári szakmai képzésen. Snétberger szerint az év végi meghallgatások közül a legtöbb nagyon tehetséges fiatalra Budapesten talált, a legfiatalabbra, egy 10 éves kisfiúra pedig Miskolcon. Januárban folytatódott a 12-20 éves kor közötti tehetségkeresés Salgótarjánban (Snétberger szülővárosában), Veszprémben és Szolnokon.

A Globális Tudás Alapítvány szervezte gálán a zongora-, a hegedű-, a cimbalom-, a nagybőgő- és a gitármuzsika, illetve a jazzéneklés legkiválóbb művészeinek előadását az itthon is ismert, de nemzetközileg rendkívül sikeres roma zenekar, az egyik kritikusa szerint "áttetszően tiszta derűt" sugárzó Parno Graszt fogja keretbe. Ez az együttes többször is turnézott már az USA nagyvárosaiban, Koppenhágában, a World Music Expón is szerepelt. Őket épp úgy, mint a többi művészt, a szolidaritás gondolata vezérelte, amikor elfogadták a felkérést erre a jótékonysági koncertre. Ifj. Balázs János, Bíró Eszter és Fodo, az ideje nagy részét a New York-i Juilliard Schoolon töltő Kállai Ernő, a műfaj egyik legsokoldalúbb alkotója, Palya Bea és a Lukács Miklós Kvintett ily módon nyújtanak támogatást a Felsőörsön létesülő Roma Zenei Kollégiumnak. Az iskola művészeti vezetője, Snétberger Ferenc duóban lép fel Barcza Horváth Józseffel.

A jegyeladásból befolyt összeget a felsőörsi Roma Zenei Szakkollégium hallgatóinak ösztöndíjazására fordítják.

Január 15. 19:30 - Művészetek Palotája, Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem

Km.: ifj. Balázs János (zongora), Barcza Horváth József (nagybőgő), Bíró Eszter, Fodo (ének, zongora), Kállai Ernő (hegedű), Lukács Miklós Kvintett, Palya Bea (ének), Parno Graszt, Snétberger Ferenc (gitár)

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Udvaros Dorottya: „Mintha az élet direkt adná nekem ezeket a szerepeket”

Világhírű román rendező, Silviu Purcărete állította színpadra a Nemzeti Színházban Csehov utolsó, összegző főművét, a Meggyeskertet. A román és az orosz színházi iskoláról, Csehovról és a tavaszról is beszélt a női főszerepet alakító Udvaros Dorottya.
Klasszikus

Megújul a Virtuózok, május elejétől már nézheti a tévében

Idén kamaraegyüttesek versenyeznek a Virtuózok 5. évadában, május 3-án lesz a széria első adása. Mutatjuk, kik versenyeznek!
Klasszikus

Évadot hirdetett a Nemzeti Filharmonikusok

Hét bérletet hirdet meg A zene kaland! mottójú 2019/20-as évadára a Nemzeti Filharmonikus Zenekar és a Nemzeti Énekkar. Az évad rezidens művésze Rost Andrea lesz.
Klasszikus

A Kodály-módszer hírnöke: Szőnyi Erzsébet 95 éves

A kilencvenöt éves Szőnyi Erzsébet rengeteget tett a Kodály-módszer megőrzéséért, de saját jogán is kiváló zeneszerző. Születésnapján köszöntjük.
Klasszikus

Miniszteri biztos segíti a zeneiskolák hangszercsere-programját

A megalakult a hangszercsere bizottság a Hangszercsere program gördülékenységét biztosítja.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Jazz/World ajánló

Egyszeri élményekkel kecsegtet a Zsidó Művészeti Napok

A rendezvénysorozat minden programja bemutató: május 25. és június 2. között olyan produkciók kerülnek a ZsiMü sorozatába, melyeket először láthat a közönség.
Jazz/World nemzetközi jazznap

Melbourne-ben rendezik meg idén a Nemzetközi Jazznap gáláját

Több mint 190 országban, köztük Magyarországon is koncertekkel ünneplik a jazzt, mint a „béke univerzális nyelvét” április 30-án.
Jazz/World ajánló

Budapesten játszik a (női) jazzbőgősők egyik legjobbika

Linda May Han Oh már unja, ha arról kérdezik, milyen érzés nőként egy erősen férfias szerepben, jazzbőgősként és basszusgitárosként létezni. Csak teszi a dolgát szívből, az emberek pedig nem győznek ámuldozni.
Jazz/World interjú

Salamon Soma: „A népzene vibráló energiája átjön a színpadon is"

Salamon Soma nemrég az USA egyik legnagyobb presztízsű zeneoktatási intézményében, a Berklee College of Music-on szemléltette a magyar népzenekutatás módszereit Hodorog András moldvai furulyással. Erről az útról is kérdeztük a Népzene Tanszék oktatóját, aki zenészként is praktizál.
Jazz/World magazin

Mary Lou Williams, aki az ujjaival imádkozott zongorázás közben

A női zenészekről szóló sorozatunkból nem hiányozhat Mary Lou Williams, aki nemcsak azért izgalmas, mert elsőként szerzett érvényt magának női zeneszerzőként és zongoristaként, de azért is, mert beemelte zenéjébe azt a spirituális töltetet, ami a szakrális jazz anyjává avatta őt.