Jazz/World

Felsőfokon a felsőörsi akadémiáért

2011.01.11. 10:50
Ajánlom
Sztárparádét hívott össze Snétberger Ferenc a Felsőörsön létesített Roma Zenei Szakkollégium támogatására.

„Ha szeretsz zenélni, bármilyen hangszeren játszol vagy énekelsz, tizenkét-húsz éves roma fiatal vagy, várjuk jelentkezésed az Európai Roma Zenei Szakkollégiumba" - így indul a Camp Europe felhívása, amelynek messze tekintő pedagógiai és szociális céljai is vannak. A Szakkollégium ötlete a Berlinben élő, roma származású gitárművésztől, Snétberger Ferenctől származik, aki a művészeti vezetést is elvállalta.

Az intézmény 2011 nyarán kezdi meg működését a Balaton-felvidéken, fő támogatói a norvég és a magyar állam, valamint a Nyílt Társadalom Intézet. Az első meghallgatások tavaly zajlottak Budapesten és más városokban. Alapítója és művészeti vezetője, a Liszt-díjas gitárművész és zeneszerző, Snétberger Ferenc. Évről évre hatvan roma fiatal tanulhat a 12 hetes kurzusokon többek között Snétberger Ferenc, Oláh Kálmán, László Attila, Szakcsi Lakatos Béla, Tony Lakatos vagy Roby Lakatos vezetésével. A képzés ingyenes és a "normál" iskola mellett is végezhető. Az iskola arra a zenei tudásra alapozza az oktatást, amit a gyermekek a családból hoznak. A zenei, művészeti órák mellett többek között roma kultúra-ismereti órákon, angol, informatika és menedzsment képzéseken vesznek részt a diákok. A szakkollégium kurzusait úgy szervezik, hogy az általános vagy középiskolai tanulmányok mellett is elvégezhetők legyenek, ne kelljen emiatt a diákoknak évet halasztaniuk. Mindebben mentorok segítik őket. A képzés a tanulók számára ingyenes, mivel a költségeket az iskola fenntartója, a Camp Europe Felsőörs Közhasznú Kft. vállalja. Napi teljes ellátást, étkezést és szállást biztosítanak minden tanulónak.

A december közepi, szegedi meghallgatás után az Európai Roma Zenei Szakkollégium alapítója az MTI-nek elmondta, hogy akkor ugyan több gyermeket vártak, de a zord időjárás miatt csak tucatnyian jelentek meg a válogatón. A szegedi fiatalok közt volt, aki vadászkürtön játszott, voltak gitárosok, trombitások és zongoristák is. A meghallgatott fiatalok közül egy zongorista valószínűleg megfelel az elvárásoknak és részt vehet a nyári szakmai képzésen. Snétberger szerint az év végi meghallgatások közül a legtöbb nagyon tehetséges fiatalra Budapesten talált, a legfiatalabbra, egy 10 éves kisfiúra pedig Miskolcon. Januárban folytatódott a 12-20 éves kor közötti tehetségkeresés Salgótarjánban (Snétberger szülővárosában), Veszprémben és Szolnokon.

A Globális Tudás Alapítvány szervezte gálán a zongora-, a hegedű-, a cimbalom-, a nagybőgő- és a gitármuzsika, illetve a jazzéneklés legkiválóbb művészeinek előadását az itthon is ismert, de nemzetközileg rendkívül sikeres roma zenekar, az egyik kritikusa szerint "áttetszően tiszta derűt" sugárzó Parno Graszt fogja keretbe. Ez az együttes többször is turnézott már az USA nagyvárosaiban, Koppenhágában, a World Music Expón is szerepelt. Őket épp úgy, mint a többi művészt, a szolidaritás gondolata vezérelte, amikor elfogadták a felkérést erre a jótékonysági koncertre. Ifj. Balázs János, Bíró Eszter és Fodo, az ideje nagy részét a New York-i Juilliard Schoolon töltő Kállai Ernő, a műfaj egyik legsokoldalúbb alkotója, Palya Bea és a Lukács Miklós Kvintett ily módon nyújtanak támogatást a Felsőörsön létesülő Roma Zenei Kollégiumnak. Az iskola művészeti vezetője, Snétberger Ferenc duóban lép fel Barcza Horváth Józseffel.

A jegyeladásból befolyt összeget a felsőörsi Roma Zenei Szakkollégium hallgatóinak ösztöndíjazására fordítják.

Január 15. 19:30 - Művészetek Palotája, Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem

Km.: ifj. Balázs János (zongora), Barcza Horváth József (nagybőgő), Bíró Eszter, Fodo (ének, zongora), Kállai Ernő (hegedű), Lukács Miklós Kvintett, Palya Bea (ének), Parno Graszt, Snétberger Ferenc (gitár)

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Hamarosan eldől, hogy ki vezetheti tovább a Pécsi Nemzeti Színházat – íme a pályázatok!

Rázga Miklós igazgatói megbízatása jövő év elején lejár, a meghirdetett igazgatói pozícióra pedig a szeptember 28-i határidőig két egyéni és két páros tervezet érkezett. A szakmai bizottság ezekről a pályázatokról október 21-én döntött, de a pécsi közgyűlés határozata még hátravan. Bemutatjuk a pályázókat.
Vizuál

Hatvan éve eltűnt festményt ismert fel szomszédai nappalijában a Met egyik látogatója

Jacob Lawrence sorozatából öt kép hiányzott, ebből kettőnek, köztük a most előkerült darabnak, csupán a címe volt ismert.
Klasszikus

A tanár és az előadóművész egyensúlya – interjú Farkas Gáborral

Szeptembertől a Zeneakadémia Billentyűs és Akkordikus Hangszerek Tanszékének vezetője lett, hazaköltözik Tokióból Farkas Gábor zongoraművész. Lehet, hogy észre sem vettük, hogy távol volt: rendszeresen találkoztunk vele a hazai színpadokon. Mert, miként a zongoraművész vallja, koncertezést és tanítást együtt érdemes művelni.
Vizuál

Vidnyánszky az eszefésekért tüntet drMáriás festményén

Újabb drMáriással gazdagodott a magyar festészet tárháza. A festőművész, aki általában a napilapokban keresi témáit, most Vidnyánszky és a színművészetisek ügyét találta meg.
Jazz/World

Megjelent a Nagy Emma Quintet új lemeze

A folyamatos változásról szól a Nagy Emma Quintet új, második lemeze. A Bartók Konzervatórium növendékeiből alakult formáció október 27-én mutatja be a Low Frequency Oscillator című anyagot a fővárosi Opus Jazz Clubban.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Jazz/World gyász

107 évesen elhunyt a női dobosok úttörője, Viola Smith

Elhunyt a női dobosok úttörője, Viola Smith. A zenész, aki a harmincas-negyvenes évek amerikai szving és big band korszakában ért el sikereket, novemberben lett volna 108 éves, múlt szerdán a kaliforniai Costa Mesában halt meg.
Jazz/World fonó

Akusztikus „emberzene” – Megjelent az Ötödik Évszak új lemeze

Ne rejtsd el című lemezének bemutató koncertjét tartja október 31-én az Ötödik Évszak, akik a napokban léptek fel a világzene éves legjelentősebb eseményén a WOMEX-en. A Ne rejtsd el című album október 27-étől kapható.
Jazz/World lemez

Megjelent a Nagy Emma Quintet új lemeze

A folyamatos változásról szól a Nagy Emma Quintet új, második lemeze. A Bartók Konzervatórium növendékeiből alakult formáció október 27-én mutatja be a Low Frequency Oscillator című anyagot a fővárosi Opus Jazz Clubban.
Jazz/World ajánló

Élvezze a fotelból a legnevesebb gitárművészek koncertjeit a Budapesti Nemzetközi Gitárfesztiválon!

A V4 országok nemzetközi hírű művészeire fókuszál idén november 2-7. között a Budapesti Nemzetközi Gitárfesztivál. Olyan kiválóságok adnak koncertet, mint Marcin Dylla (PL), Pavel Steidl (CZ), Karol Samuelcik (SLO) és Csáki András (HU) és bemutatkoznak remek fiatal művészek is.
Jazz/World hír

Keith Jarrett agyvérzést kapott, soha nem léphet pódiumra többé

A jazzlegenda 2017-ben játszotta utolsó koncertjét, azóta nem állt közönség elé. A New York Timesban megjelent riport szerint két agyvérzés után részlegesen lebénult.