Jazz/World

Felsőfokon a felsőörsi akadémiáért

2011.01.11. 10:50
Ajánlom
Sztárparádét hívott össze Snétberger Ferenc a Felsőörsön létesített Roma Zenei Szakkollégium támogatására.

„Ha szeretsz zenélni, bármilyen hangszeren játszol vagy énekelsz, tizenkét-húsz éves roma fiatal vagy, várjuk jelentkezésed az Európai Roma Zenei Szakkollégiumba" - így indul a Camp Europe felhívása, amelynek messze tekintő pedagógiai és szociális céljai is vannak. A Szakkollégium ötlete a Berlinben élő, roma származású gitárművésztől, Snétberger Ferenctől származik, aki a művészeti vezetést is elvállalta.

Az intézmény 2011 nyarán kezdi meg működését a Balaton-felvidéken, fő támogatói a norvég és a magyar állam, valamint a Nyílt Társadalom Intézet. Az első meghallgatások tavaly zajlottak Budapesten és más városokban. Alapítója és művészeti vezetője, a Liszt-díjas gitárművész és zeneszerző, Snétberger Ferenc. Évről évre hatvan roma fiatal tanulhat a 12 hetes kurzusokon többek között Snétberger Ferenc, Oláh Kálmán, László Attila, Szakcsi Lakatos Béla, Tony Lakatos vagy Roby Lakatos vezetésével. A képzés ingyenes és a "normál" iskola mellett is végezhető. Az iskola arra a zenei tudásra alapozza az oktatást, amit a gyermekek a családból hoznak. A zenei, művészeti órák mellett többek között roma kultúra-ismereti órákon, angol, informatika és menedzsment képzéseken vesznek részt a diákok. A szakkollégium kurzusait úgy szervezik, hogy az általános vagy középiskolai tanulmányok mellett is elvégezhetők legyenek, ne kelljen emiatt a diákoknak évet halasztaniuk. Mindebben mentorok segítik őket. A képzés a tanulók számára ingyenes, mivel a költségeket az iskola fenntartója, a Camp Europe Felsőörs Közhasznú Kft. vállalja. Napi teljes ellátást, étkezést és szállást biztosítanak minden tanulónak.

A december közepi, szegedi meghallgatás után az Európai Roma Zenei Szakkollégium alapítója az MTI-nek elmondta, hogy akkor ugyan több gyermeket vártak, de a zord időjárás miatt csak tucatnyian jelentek meg a válogatón. A szegedi fiatalok közt volt, aki vadászkürtön játszott, voltak gitárosok, trombitások és zongoristák is. A meghallgatott fiatalok közül egy zongorista valószínűleg megfelel az elvárásoknak és részt vehet a nyári szakmai képzésen. Snétberger szerint az év végi meghallgatások közül a legtöbb nagyon tehetséges fiatalra Budapesten talált, a legfiatalabbra, egy 10 éves kisfiúra pedig Miskolcon. Januárban folytatódott a 12-20 éves kor közötti tehetségkeresés Salgótarjánban (Snétberger szülővárosában), Veszprémben és Szolnokon.

A Globális Tudás Alapítvány szervezte gálán a zongora-, a hegedű-, a cimbalom-, a nagybőgő- és a gitármuzsika, illetve a jazzéneklés legkiválóbb művészeinek előadását az itthon is ismert, de nemzetközileg rendkívül sikeres roma zenekar, az egyik kritikusa szerint "áttetszően tiszta derűt" sugárzó Parno Graszt fogja keretbe. Ez az együttes többször is turnézott már az USA nagyvárosaiban, Koppenhágában, a World Music Expón is szerepelt. Őket épp úgy, mint a többi művészt, a szolidaritás gondolata vezérelte, amikor elfogadták a felkérést erre a jótékonysági koncertre. Ifj. Balázs János, Bíró Eszter és Fodo, az ideje nagy részét a New York-i Juilliard Schoolon töltő Kállai Ernő, a műfaj egyik legsokoldalúbb alkotója, Palya Bea és a Lukács Miklós Kvintett ily módon nyújtanak támogatást a Felsőörsön létesülő Roma Zenei Kollégiumnak. Az iskola művészeti vezetője, Snétberger Ferenc duóban lép fel Barcza Horváth Józseffel.

A jegyeladásból befolyt összeget a felsőörsi Roma Zenei Szakkollégium hallgatóinak ösztöndíjazására fordítják.

Január 15. 19:30 - Művészetek Palotája, Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem

Km.: ifj. Balázs János (zongora), Barcza Horváth József (nagybőgő), Bíró Eszter, Fodo (ének, zongora), Kállai Ernő (hegedű), Lukács Miklós Kvintett, Palya Bea (ének), Parno Graszt, Snétberger Ferenc (gitár)

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

„Zseni volt” – Végső nyugalomra helyezték Kocsár Miklóst

Családja, tisztelői, barátai és pályatársai végső búcsút vettek pénteken Kocsár Miklós Kossuth-díjas zeneszerzőtől a budapesti Farkasréti temetőben.
Vizuál

„A komolyzene nem társadalomformáló tényező” – Szilágyi Zsófia és Balogh Máté a Kult50-ben

A Kult50 legújabb videójában Szilágyi Zsófia, az Egy nap című film rendezője, és Balogh Máté kortárs zeneszerző, a film komponistája ült le egymással beszélgetni az Egy nap című filmről, a hétköznapokról és a művészet társadalomformáló erejéről.
Vizuál

Rekordot dönthet Banksy a képviselőket majomként ábrázoló festménnyel

A híres-hírhedt street artist Devolved Parliament című képét, amelyet a Sotheby’s aukciósházban árvereznek el, 2-2,5 millió dollárra becsülik.
Plusz

Ez a 9 éves autista kisfiú fél a hangos zajoktól, de gyönyörűen énekli a Hallelujah-t

A 9 éves Justin Kiely-May videóját azután kapta fel az internet, hogy tökéletesen tisztán elénekelte Leonard Cohen ‘Hallelujah’ című dalát.
Vizuál

Viselnéd ezeket az ékszereket?

Idén szeptemberben ötödik alkalommal rendezik meg a kortárs ékszereket bemutató programsorozat, az Ékszerek Éjszakája, ahol hazai és külföldi ékszertervezők alkotásaival is találkozhatnak az érdeklődők.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Jazz/World portré

70 éves Bruce Springsteen, a "Főnök"

Bruce Springsteen Oscar- és Grammy-díjas amerikai énekes, gitáros, zeneszerző szeptember 23-án ünnepli hetvenedik születésnapját. Társrendezőként jegyzi legújabb albumának filmváltozatát, a Western Stars októbertől kerül forgalmazásba.
Jazz/World ajánló

Zeneszerzőknek szóló big band akadémiát indít a MAO

A Modern Art Orchestra elindítja MAO Master Class Programját, melynek során olyan szerzők big bandre írt műveit mutatják be, akiktől még nem játszottak darabot. Az akadémia munkafolyamataiba pedig mi is bepillantást nyerhetünk.
Jazz/World interjú

"Nem élhetünk a természettől elszigetelten" - Interjú a máltai Tribali zenekarral

Hatalmas népszerűségnek örvend itthon a pszichedelikus cross-over örömzenét játszó Tribali zenekar, akik legközelebb szeptember 28-án lépnek fel a Dürer Kertben. A zenekar alapítótagja, a didgeridoo-n és dorombon is játszó énekes, Nik x Conti válaszolt kérdéseinkre.
Jazz/World ajánló

Jazztől és bortól fog pezsegni Szentendre

A varázslatos történelmi belváros sétálóutcáján és a Fő téren rendezik meg szeptember 27. és 29-e között a hetedik Jazz- és Bornapokat, ahol az ország minden borrégiójából érkező neves hazai pincészetek és jazz koncertek várják az érdeklődőket
Jazz/World womex

A Romano Drom az egyedüli magyar fellépő az idei Womexen

Az idén húszéves jubileumát ünneplő Romano Drom zenekar koncertet ad a világ legrangosabb világzenei eseményén, a Womexen, amelyet idén ősszel a finnországi Tamperében rendeznek.