Jazz/World

Fények az esten

2008.10.06. 00:00
Ajánlom
Jazz. Kárpát-medencei, balkáni, indiai tradicionális és népzenék. Dalok. Juhász Gábor mindezeket szoros összefüggésbe képes hozni művészetében. Ahogy a zenekarvezetőként, kísérőként, zeneszerzőként és zenepedagógusként való létet is. Öntörvényű muzsikus, aki közönségét mindig képes megszólítani.

A Gramofon- és Artisjus-díjas zenész a kilencvenes évek kezdete óta tanít, és ekkor kezdett lemezfelvételeket is készíteni. Közreműködött Binder Károly és Téli Márta több albumán, valamint a Tin Tin Quartet lemezein, mely zenekarnak alapító tagja is volt. Ebben a formációban kiválóan tudta megfogalmazni viszonyát az etnikus gyökerű zenékhez, különösen a magyar, bolgár, török és indiai hangrendszerekhez, dallamkincshez és ritmikákhoz, s közben az improvizáció mint az egyéniség kifejezésre juttatásának alapja sem szorult háttérbe.

Az etnozenei elemek Juhász Gábor szándéka szerint soha nem hivalkodóan, l’art pour l’art módon jelentkeznek megnyilvánulásaiban. Nem valamiféle trendet akar követni, nem marketingeszközként nyúl a népzenéhez. Elmélyülten tanulmányozta mindazokat a hagyományokat, melyeket zenéjébe integrál. S előfordul, hogy nem egy konkrét hangsor, makám vagy rága szalad ki kezeiből, épp csak egy díszítés, egy hajlítás jelzi viszonyát egy-egy közeli-távoli kultúrához. Manapság a Samsarában, valamint a Szalóki Ági, Herczku Ági és Bognár Szilvi hangjára épülő Szájról szájra című produkcióban szerepel. Így nemcsak a népzenéhez, de a dal műfajához is őrzi közeli viszonyát. Ez utóbbi viszony a Marozsán Erika számára írt Szakíts, ha tudsz című 2006-os albumon mutatkozott meg legszebben.

Juhász Gábor már számos nagynevű muzsikus lemezén szerepelt közreműködőként, köztük David Yengibarjan, Lantos Zoltán, Dés László és Balázs Elemér oldalán, dolgozott Theo Jörgensmannal, Federico Sanesivel, Erik Truffaz-val és Charlie Marianóval, valamint alapítója és irányadója volt az Off Course zenekarnak Szakcsi Lakatos Róbertel, Barcza Horváth Józseffel és Balázs Elemérrel, amikor 2004-ben végül elérkezettnek látta az időt, hogy saját neve alatt jelentessen meg lemezt. A 60/40 című CD anyagát nem kisebb személyiség közreműködésével vette fel, mint a dán trombitás, Miles Davis Aura című albumának komponistája, Palle Mikkelborg. Az albumon Juhász és Mikkelborg kompozíciói egyaránt megtalálhatók. 2005. augusztus 19-én a Dés László Septet is felkérést kapott, hogy részt vegyen egy nagyszabású jazzünnepen, az Örömkoncerten, melynek keretében az amerikai Randy Brecker trombitással is együtt játszhatott.

2006-ban Juhász úgy érezte, hogy az inkább akusztikus, kamara jellegű jazz után itt az ideje, hogy kicsit keményebb hangot üssön meg. Megalapította a Juhász Gábor Triót, társainak pedig Papesch Péter basszusgitárost és Borlai Gergő dobost választotta. Több, zajos sikert hozó koncertet adtak, aztán 2008-ban elkészült Fények című CD-jük is, mely lelkes kritikákat kapott a zenei szaksajtóban.

Az október 13-i Hétfő esti jazz a Cadillackel koncerten az alapot szintén a Fények anyaga adja, a Juhász Gábor Trió vendégei pedig olyan, évtizedek óta a pályán lévő zenésztársak lesznek, akik Juhász bevallása szerint gyerekkora óta példaképei: László Attila gitáros és Borbély Mihály szaxofonos. A velük folytatott kommunikáció barátként és művészként is mindig egyaránt kiegyensúlyozottan, élvezetesen és mélyen szántóan zajlott. Két vagy három gitár együttjátékára sok példa adódott a jazztörténetben, hiszen a hangszer szólisztikus és kísérő szerepben egyformán ideális. Izgalmas párbeszédekre számíthatunk tehát a László-Juhász párostól. Borbély Mihály pedig Juhászhoz meglehetősen hasonló "antennákkal" rendelkező muzsikus. Számára a davis-i és coltrane-i jazzörökség mellett elsősorban a délszláv népzene adja azt a bizonyos sót és borsot.

(2008. október 13. 19:30 - Művészetek Palotája - Fesztivál Színház (Budapest) - Hétfő Esti Jazz a Cadillac-kel - Fókuszban: Juhász Gábor, km.: Juhász Gábor Trió (tagjai: Juhász Gábor/gitár, Papesch Péter/basszusgitár, Borlai Gergő/dob), Borbély Mihály (szoprán- és tenorszaxofon, tárogató), László Attila (gitár))

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Ez a klarinétos nem jutott be álmai iskolájába, mert a barátnője hamis elutasító levelet küldött neki

Szegény Eric Abramovitz hétéves kora óta egy Los Angeles-i konzervatóriumban akart tanulni, de a barátnője nem akarta, hogy a fiú olyan messze költözzön tőle, és akcióba lépett.
Plusz

Művészettel az orvostanhallgatók kiégése ellen

Empatikusabbak, jobb a kapcsolatuk a betegekkel, kevésbé hajlamosak a depresszióra és jobban bírják a terhelést – egy kutatás szerint a művészeti és humán tárgyak ilyen hatással vannak a diákokra. Ehhez pedig az is elég, ha zenét hallgatnak, nem muszáj maguknak is játszani valamilyen hangszeren.
Zenés színház

Magasrangú francia kitüntetést kapott Jonas Kaufmann

A német tenor, aki továbbra is egy személyben látja el az előző generáció három tenorjának feladatait, a Művészi Érdemrend tiszti fokozatát kapta meg a franciáktól.
Tánc

„Ne játszd túl, de kevés se legyél!”

Két életük van: az egyik az általános iskolában kezdődik minden reggel, mint minden átlagos gyereké, a másik délután egykor a Madách Musical Táncművészeti Iskolában, ahol felveszik a balettcipőt és elkezdik próbálni a Billy Elliot – a Musical című darabot.
Klasszikus

Magyar Örökség Díjat kap az Óbudai Danubia Zenekar

A fennállásának 25. évfordulóját ünneplő együttest az MTA dísztermében tüntetik ki szombaton további hat díjazottal együtt.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Jazz/World

Gyönyörű örmény népdalfeldolgozással jelentkezik az Antal Gábor Trió

Nem sokkal a megalakulásuk után máris nemzetközi versenyről hozta el a fődíjat a trió, akiknek örmény népzenéből ihletett új szerzeménye most a Fidelión debütál. Cikkünkben a zenekar történetéről és terveikről is mesélnek.
Jazz/World interjú

„Rockopera, csak nem rock és nem opera”

Izgalmas programzenei kísérletbe fogott a Premecz Mátyás Hammond orgonista vezette, idén 10 éves Kéknyúl Band: a bűnügyi filmek világát idézik meg a Müpa színpadán június 20-án, olyan vendégszólistákkal, mint Palya Bea és Sena. Erről kérdeztük Premecz Mátyást.
Jazz/World quincy jones

Andreas Varady nem akar iskolába menni

A magyar származású, csodagyerekként felfedezett gitáros a leghíresebb jazzmagazin, a Downbeat címlapján szereplő cikkben mondja el, miért nem akar a legjobb jazziskolákban továbbtanulni.
Jazz/World lukács miklós

Lukács Miklóssal lép fel Charles Lloyd Budapesten

A tervezettől eltérő helyszínen, a RAM Colosseumban lesz a világhírű amerikai jazzszaxofonos, Charles Lloyd és formációja, a Marvels budapesti koncertje július 1-jén.
Jazz/World ajánló

90 évesen is a legjobbak között a BJC-be látogató Lee Konitz

A Világsztárok a Budapest Jazz Clubban sorozat következő vendége az idén 90 éves Lee Konitz, aki a jazz történetének élő legendája és egyben krónikása.