Jazz/World

Fergeteges dixie-parádé sok sztárvendéggel

2009.04.30. 00:00
Ajánlom
A Benkó Dixieland Band nagy koncertjeinek sorában május elsején rendkívüli alkalomra kerül sor. Az est műfajok találkozása lesz, ahol a jazz, a cross over, a klasszikus zene és az opera előadóművészei mutatkoznak be a zenekar vendégeként.

Benkó Dixieland Band

A "Magyar Műszaki Értelmiség Napjának" kiemelt kulturális rendezvénye, a IV. Budapesti Dixieland Fesztivál a Papp László Sportarénában lesz látható május 1-én, pénteken este hat órakor. Ezen az eseményen mindenki megtalálja szórakozását. Aki a dixie muzsika szerelmese, kiváló Benkó koncertet hall sok-sok sztárvendéggel. Aki táncolni szeret, az négy órán át rophatja erre a ritmusos zenére, aki a kötetlen klubéletre vágyik, barátai társaságában egy 8000 fős, azonos zenei ízlésű közösséggel töltheti el estéjét.

A koncertlátogatók este hat és tizenegy óra között a parádés program mellett a büfékben hagyományosan zsíros kenyérre, vörös hagymára és sörre számíthatnak - akárcsak 1962-ben a Műegyetemen. Diákok ezrei élvezték évtizedeken át a Dixie Kocsma kötetlen hangulatát, Benkóék felszabadult előadásmódját, a humoros összekötő szövegeket. A ma már 52 éves Benkó Dixieland Band megint egy új típusú produkcióval, számos érdekességgel jelentkezik.


Micheller Myrtill

A műsor a Police Big Band negyven perces hangulatkeltő zenéjével indul. Őket követi a Hot Jazz Band, akik legnépszerűbb, jól táncolható számaikkal forrósítják tovább a hangulatot. Ezután következik Benkó Sándor és barátainak kétórás show-műsora. A zenekar két állandó énekese - Micheller Myrtill és Berki Tamás - új számait hozza. Külön élményt ígér a három kiemelkedő hegedűművész, Deseő Csaba, Mága Zoltán és Szabadi Vilmos egyéni bemutatkozása, majd közös szereplésük: a három különböző műfajból érkező hegedűs közös produkciójára még nem volt példa. Az amerikai jazz kiemelkedő magyar származású vibrafonosa, Tommy Vig hangszere mellett dob show-ban is bemutatkozik. Európa legjobb harmonikása, Orosz J. Zoltán az elmúlt évek egyik legnagyobb felfedezettje, s technikáját most Benkóék zenekarában mutatja meg. Koós Réka száma meglepetés lesz. Az est fényét tovább emeli a 150 tagú Nyíregyházi Cantemus Kórus, akiket a Benkó Dixieland Band közönsége a Karácsonyi Mise koncerteken ismerhetett meg, és új színfolt lesz egy hattagú énekegyüttes, a Banchieri Singers.

A Benkó Dixieland Band receptjén mindig is szerepelt a rendkívüli feladatok felvállalása, a műfaj lehetőségeinek kitágítása, a társművészetek (klasszikus zene, népzene, beat, pop) megbecsülésének kivívása, és eredményeinek dokumentálása. A jazz kiemelkedő világsztárjaival dolgoztak együtt tízezres hallgatóságok előtt úgy, hogy a közös koncertek kiváló minőségű TV-felvételek és lemezfelvételek formájában megörökítésre kerültek. Ugyancsak kiemelkedő munka volt Benkó Sándor A Jazz születésétől napjainkig című 24 részes TV-sorozata, illetve a zenekar egyik legújabb szerzeménye, a Benkó Karácsonyi Mise.

(A Benkó Dixieland Band koncertje; 2009. május 1. 18:00 - Papp László Budapest Sportaréna (Budapest); km.: Benkó Dixieland Band, Bényei Tamás (bendzsó), Berki Tamás (ének), Deseő Csaba (hegedű), Gáspár Pál (bendzsó), Koós Réka (ének), László Boldizsár (ének), Lázár István (trombita), Mága Zoltán (hegedű), Micheller Myrtill (ének), Orosz J. Zoltán (harmonika), Szabadi Vilmos (hegedű), Tommy Víg (vibrafon, dob), Varga Tibor (klarinét), Hot Jazz Band, Banchieri Singers, Cantemus Vegyeskar (karig.: Szabó Dénes), Police Big Band)

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

Száz ólomkatonát cserélt egy vetítőgépre és az egész élete megváltozott

70 film, öt feleség, kilenc gyerek. A 100 éve született Ingmar Bergman titkát próbálják megfejteni hozzátartozók, munkatársak, kutatók, köztük a rendező egykori asszisztense, a magyar származású Katinka Faragó a legendás svédről készült dokumentumfilmben.
Jazz/World

Ezeket a jazzlemezeket hallgasd meg júliusban!

Új – régóta időszerű – sorozatunkban havonta ajánlunk hallgatásra érdemes lemezeket a frissen megjelent magyar és külföldi kiadványok közül. Az első cikk jogán megengedjük magunknak, hogy az előző hónapok terméséből is válogassunk.
Vizuál

Kiállítják Freud titkos gyűrűit

Az osztrák neurológus és pszichiáter a megajándékozotthoz kötődő mitológiai alakot vésetett az ékszerbe, amelyet csak a kiválasztottaknak ajándékozott.
Zenés színház

Dolhai Attila: „Egészséges versengés van bennünk”

Hagyomány és újítás jegyében rendezik meg hatodik alkalommal a nagy sikerű Palotakoncerteket a budai Vár gyönyörű díszletében. Bemutatjuk a húsz szólistát: elsőként az Operettszínház jól ismert és szeretett bonvivánját, Dolhai Attilát kérdeztük.
Jazz/World

A blues nem más, mint életérzés

Ezt vallja a VI. Óbudai Blues Fesztivál egyik amerikai fellépője, Big Daddy Willson. A július 23. és 27. közötti eseménysorozat idén is a műfaj legfontosabb hagyományaival és a legélesebb kortárs jelenével való találkozást ígéri.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Jazz/World interjú

„Próbálok nem dobosként hozzáállni a zenéléshez”

Gyárfás Attila egy sokat gondolkodó ember benyomását kelti, de a zenében pont ennek ellenkezőjére, a lehető legnagyobb ösztönösségre és szabadságra törekszik. Zenekarával nemrég jelentette meg Cloud Factory című albumát, ennek apropóján kérdeztük zenei vízióiról.
Jazz/World blues

A blues nem más, mint életérzés

Ezt vallja a VI. Óbudai Blues Fesztivál egyik amerikai fellépője, Big Daddy Willson. A július 23. és 27. közötti eseménysorozat idén is a műfaj legfontosabb hagyományaival és a legélesebb kortárs jelenével való találkozást ígéri.
Jazz/World lemez

Ezeket a jazzlemezeket hallgasd meg júliusban!

Új – régóta időszerű – sorozatunkban havonta ajánlunk hallgatásra érdemes lemezeket a frissen megjelent magyar és külföldi kiadványok közül. Az első cikk jogán megengedjük magunknak, hogy az előző hónapok terméséből is válogassunk.
Jazz/World marokkó

Igazi riport egy marokkói popfesztiválról

Essauriában, a Gnawa és Világzene Fesztiválon járt szerzőnk, ahonnan egészen ambivalens érzésekkel távozott.
Jazz/World ajánló

Klezmer színesíti a Vajdahunyadvári Fesztivált

A 27. Vajdahunyadvári Nyári Zenei Fesztivál a hagyományos komolyzenei koncertek mellett idén is otthont ad a klezmer muzsikának. Július 16-án a Sabbathsong Klezmer Band koncertjét élvezhetjük, ezt követően pedig „Mozart est” várja a kikapcsolódni vágyókat.