Jazz/World

Fiatal alt szaxofonos zseni a BJC-ben

2015.11.23. 16:50
Ajánlom
November 27-én 20 órától az egyik legjobb és legfiatalabb hazai alt szaxofonos, Soso Lakatos Sándor fújja majd a BJC színpadán Oláh Tzumo Árpáddal, Egri Jánossal, valamint Gyárfás Attilával kiegészülve.

A kirobbanóan tehetséges, fiatal alt-szaxofonos. Soso Lakatos Sándor tizenkét éves kora óta játszik a nyilvánosság előtt. Tizenöt évesen már a Magyar Rádió égisze alatt Maloschik Róbert által szervezett ifjúsági együttes, a Next Generation sztár szólistája volt.

Soso Lakatos Sándor

Soso Lakatos Sándor (Fotó/Forrás: Thimar Attila)

Az akkor 14-16 éves fiatalokból álló zenekar a Getxo nemzetközi jazz fesztiválon harmadik helyezést ért el, de felléptek a londoni Spitz-ben és a 606 Clubban is. Itthon már élvonalbeli zenészekkel játszott, amikor húsz évesen elment Amszterdamba tanulni. Világhírű amerikai zenészek mesterkurzusain vett részt, fellépett Hollandia és Európa számos neves klubjában. Jelenleg a hazai jazz palettát gazdagítja csiszolt, intelligens, roppant ötletes játékával. Legutóbbi sikere, hogy október 9-én megnyerte a Csepregi Gyuláról elnevezett szaxofonversenyt.

A zongoránál ezen az estén Oláh Tzumo Árpádot, generációjának egyik legsikeresebb muzsikusát láthatjuk. Komolyzenei tanulmányait félbeszakítva kezdett jazz-zongorát tanulni, és 2001 óta a nemzetközi színtéren halmoz sikert sikerre. A rangos jazzegyetem, a Berklee ösztöndíjasaként, később a Monk Istitute hallgatójaként bekerült a kortárs jazz nemzetközi vérkeringésébe, fellépett Herbie Hancockkal és Wayne Shorterrel is. 

Bőgőn Egri János közreműködik, aki szinte minden neves magyar jazzmuzsikussal játszott már együtt, többek között Szakcsi Lakatos Bélával, Babos Gyulával, Snétberger Ferenccel, Tony Lakatossal vagy Dresch Mihállyal. Emellett olyan világhírű muzsikusokkal is fellépett, mint Frank Zappa, James Moody, Tony Scott, Steve Grossman, Pat Metheny, Jack DeJohnette, Lee Konitz, Hal Galper és sokan mások. Dobon pedig az új nemzedék egyik legnagyobb reménysége, Gyárfás Attila játszik, aki Hágai Royal Konzervatóriumban, Hollandiában végezte tanulmányait.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Boros Misi: „Minden egyes hangra érdemes odafigyelni”

Nyaralásról, fociról, gyakorlásról kérdeztük Boros Misit, beszélgetésünk során a Bogányi Gergellyel közös Arénakoncert is szóba került.
Zenés színház

Peller Károly: „Többet készülünk rá, mint egy gálakoncertre”

Augusztus 3-án és 4-én a budai várban adnak gálakoncertet az Operettszínház művészei. Peller Károly a felkészülés folyamatáról mesélt.
Színház

Keverni nem csak a fakanállal lehet: Marie Curie nem mindennapi élete

Marie Curie története sok szempontból a századforduló és a 20. század története. A radioaktivitás úttörő kutatójának életét feldolgozó monodráma egy egyedülálló tudós történetét meséli el, akinek volt bátorsága szembemenni a hagyományos női szerepkörrel.
Vizuál

Drótmese – Nézze meg online a fiatal magyar alkotó díjnyertes animációját!

Pataki Szandra stop motion animációja egy drótszálakból felépített világban játszódik, ahol senki sem vonhatja ki magát az egymásnak feszülő erők hatása alól.
Zenés színház

Jonas Kaufmann, Anna Nyetrebko és Erwin Schrott a budapesti mozivásznon

Az Uránia moziban július 19-én és a rákövetkező hetekben operacsillagok koncertfilmjeit láthatja a nagyközönség.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Jazz/World interjú

„Próbálok nem dobosként hozzáállni a zenéléshez”

Gyárfás Attila egy sokat gondolkodó ember benyomását kelti, de a zenében pont ennek ellenkezőjére, a lehető legnagyobb ösztönösségre és szabadságra törekszik. Zenekarával nemrég jelentette meg Cloud Factory című albumát, ennek apropóján kérdeztük zenei vízióiról.
Jazz/World blues

A blues nem más, mint életérzés

Ezt vallja a VI. Óbudai Blues Fesztivál egyik amerikai fellépője, Big Daddy Willson. A július 23. és 27. közötti eseménysorozat idén is a műfaj legfontosabb hagyományaival és a legélesebb kortárs jelenével való találkozást ígéri.
Jazz/World lemez

Ezeket a jazzlemezeket hallgasd meg júliusban!

Új – régóta időszerű – sorozatunkban havonta ajánlunk hallgatásra érdemes lemezeket a frissen megjelent magyar és külföldi kiadványok közül. Az első cikk jogán megengedjük magunknak, hogy az előző hónapok terméséből is válogassunk.
Jazz/World marokkó

Igazi riport egy marokkói popfesztiválról

Essauriában, a Gnawa és Világzene Fesztiválon járt szerzőnk, ahonnan egészen ambivalens érzésekkel távozott.
Jazz/World ajánló

Klezmer színesíti a Vajdahunyadvári Fesztivált

A 27. Vajdahunyadvári Nyári Zenei Fesztivál a hagyományos komolyzenei koncertek mellett idén is otthont ad a klezmer muzsikának. Július 16-án a Sabbathsong Klezmer Band koncertjét élvezhetjük, ezt követően pedig „Mozart est” várja a kikapcsolódni vágyókat.