Jazz/World

Fiatal alt szaxofonos zseni a BJC-ben

2015.11.23. 16:50
Ajánlom
November 27-én 20 órától az egyik legjobb és legfiatalabb hazai alt szaxofonos, Soso Lakatos Sándor fújja majd a BJC színpadán Oláh Tzumo Árpáddal, Egri Jánossal, valamint Gyárfás Attilával kiegészülve.

A kirobbanóan tehetséges, fiatal alt-szaxofonos. Soso Lakatos Sándor tizenkét éves kora óta játszik a nyilvánosság előtt. Tizenöt évesen már a Magyar Rádió égisze alatt Maloschik Róbert által szervezett ifjúsági együttes, a Next Generation sztár szólistája volt.

Soso Lakatos Sándor

Soso Lakatos Sándor (Fotó/Forrás: Thimar Attila)

Az akkor 14-16 éves fiatalokból álló zenekar a Getxo nemzetközi jazz fesztiválon harmadik helyezést ért el, de felléptek a londoni Spitz-ben és a 606 Clubban is. Itthon már élvonalbeli zenészekkel játszott, amikor húsz évesen elment Amszterdamba tanulni. Világhírű amerikai zenészek mesterkurzusain vett részt, fellépett Hollandia és Európa számos neves klubjában. Jelenleg a hazai jazz palettát gazdagítja csiszolt, intelligens, roppant ötletes játékával. Legutóbbi sikere, hogy október 9-én megnyerte a Csepregi Gyuláról elnevezett szaxofonversenyt.

A zongoránál ezen az estén Oláh Tzumo Árpádot, generációjának egyik legsikeresebb muzsikusát láthatjuk. Komolyzenei tanulmányait félbeszakítva kezdett jazz-zongorát tanulni, és 2001 óta a nemzetközi színtéren halmoz sikert sikerre. A rangos jazzegyetem, a Berklee ösztöndíjasaként, később a Monk Istitute hallgatójaként bekerült a kortárs jazz nemzetközi vérkeringésébe, fellépett Herbie Hancockkal és Wayne Shorterrel is. 

Bőgőn Egri János közreműködik, aki szinte minden neves magyar jazzmuzsikussal játszott már együtt, többek között Szakcsi Lakatos Bélával, Babos Gyulával, Snétberger Ferenccel, Tony Lakatossal vagy Dresch Mihállyal. Emellett olyan világhírű muzsikusokkal is fellépett, mint Frank Zappa, James Moody, Tony Scott, Steve Grossman, Pat Metheny, Jack DeJohnette, Lee Konitz, Hal Galper és sokan mások. Dobon pedig az új nemzedék egyik legnagyobb reménysége, Gyárfás Attila játszik, aki Hágai Royal Konzervatóriumban, Hollandiában végezte tanulmányait.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Belenézhetünk Fischer Iván utazószekrényébe

Magyarósi Csaba vlogger a Fesztiválzenekar Müpa-maratonja előtt forgatott az együttessel, még Fischer Iván utazószekrényébe is benézhetett.
Könyv

Elhunyt Tandori Dezső

80 éves korában elhunyt Tandori Dezső író, költő, műfordító, az utóbbi évtizedek irodalmának koronázatlan és különc királya.
Zenés színház

A nép dívája: Renée Fleming 60 éves

Születésnapot ünnepel Renée Fleming, akinek hangját az opera mellett filmekben is gyakran hallani, és nálunk is koncertezett már.
Zenés színház

„Mindig ott van a Callas, akinek meg kell felelnem”

Itthon is vetítik a Maria Callasról szóló dokumentumfilmet. Kiderül, hogy a díva közelebbről is díva, a végzetnél pedig nincs hatalmasabb.
Jazz/World

Kvíz: Mennyit tudsz a jazzről?

Összeállítottunk egy kérdéssort, hogy letesztelhesd, mennyire vagy otthon az amerikai, európai és magyar jazz múltjában és jelenében! A kérdések többségére megtalálod a választ a Fidelio cikkeiben.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Jazz/World hír

Újabb Miles Davis-portréfilm van kilátásban

Quincy Troupe Jr. 2002-ben megjelent Miles and Me című könyve alapján készül a film, ami a barát és munkatárs szemszögéből mutatja be a korszakalkotó trombitást.
Jazz/World kvíz

Kvíz: Mennyit tudsz a jazzről?

Összeállítottunk egy kérdéssort, hogy letesztelhesd, mennyire vagy otthon az amerikai, európai és magyar jazz múltjában és jelenében! A kérdések többségére megtalálod a választ a Fidelio cikkeiben.
Jazz/World müpa

A Nagy Emma Quintet nyerte az idei Jazz Showcase-t

Vasárnap este hatalmas örömzenéléssel zárult a tizenkettedik Jazz Showcase, a gálakoncert előtt pedig az idei tehetségbörze díjazottjait is kihirdették.
Jazz/World népzene

Lehet-e népszerű a népzene?

Kell-e nekünk ez, amit Kodály, Bartók, vagy Kallós Zoltán olyan nagy erővel kutattak és próbáltak átmenteni egy másik kor számára – számunkra?
Jazz/World magazin

A rendező, aki átélhetővé tette a jazz múltját

Ken Burns amerikai filmrendező és operatőr dokumentumfilmjei révén vált ismertté, amlyek között ott találjuk a jazzről szóló dokumentumfilm sorozatát is.