Jazz/World

Fiatal fado-királynő a Millenárison

2007.05.18. 00:00
Ajánlom
Joana Amendoeirat "New Generation" fado énekesnek tartják. Énekstílusa klasszikus, hagyományos, de kivételes hangja által a fado sajátos ragyogással cseng. Budapesten május 20-án koncertezik a Millenárison.

A most nem egészen 25 éves előadóművész az 1994-es lisszaboni Grand Fado gálán tűnt fel, ahol mind a közönség, mind a zsűri kedvence lett. A következő évben az Oporto Gálán első díjat nyert női előadó kategóriában, innen vezetett az útja a nemzetközi hírnévhez: Európa-szerte ismert és elismert énekesé vált.

1998-ban Budapesten a Portugál Napok keretében aratott hatalmas sikert az ICEP által szervezett koncerten. Ugyanebben az évben adta ki első lemezét "Olhos Garotos" (Játékos szemek) címmel. Joana nagysikerű párizsi koncertje a fado legendával, Carlos do Carmoval utat nyitott egy nagyszabású európai, afrikai és amerikai koncertsorozathoz, mely világszerte ismertté tette a fiatal művésznő nevét.

2000-ben adta ki újabb cd-jét "Aquela Rua" (Ez az utca) címmel, melyet tomboló sikerrel üdvözölt a szakma és a közönség. Jonana fellépett Európa legjelentősebb fesztiváljainak előadótermeiben Hollandiától Olaszországon, Németországon és Magyarországon keresztül Dél-Amerikáig és az Egyesült Államokig.

2003-ban megjelent harmadik lemeze "Joana Amendoeira" címmel, mely hasonló fergeteges sikert aratott, mint az előző két album. 2004-ben elnyerte a Portugál Sajtó Szövetség által fiatal tehetségek számára adományozott Revelation Award díjat. 2005-ben kiadta negyedik lemezét, mely az első olyan kiadás, melyet élőben vettek fel lisszaboni szóló koncertjén a St. Luiz Theatre-ban 2004 novemberében.

Az ötödik lemezének - melynek éppen az előkészítési munkálatai folynak – zenei rendezője Custódio Castelo volt. Az új formációja, mellyel budapesti koncertjén is vendégszerepel több, mint egy egyszerű fado zenekar, Pedro Amendoeira a portugál gitáron, Pedro Pinhal gitáron és Paulo Paz bőgőn kíséri majd a rendkívüli énekesnőt. A budapesti koncertje előtt két nappal május 18-án Joana vendégművészként énekel a Papp László Sportarénában, Zorán koncertjén.

(2007. május 20. 20:00; Millenáris Teátrum (Budapest) - Joana Armendoeira (ének) koncertje; km.: Pedro Amendoeira (portugál gitár), Pedro Pinhal (gitár), Paulo Paz (nagybőgő)

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

Miklósa Erika az örökbefogadásról mesélt: Nagyon vártuk ezt a kislányt!

Az operaénekesnő és férje, Csiszár Zsolt a Családvarázs sorozatban mesélt arról, hogy milyen kockázatot jelentett egy olyan csecsemőt magukhoz venni, aki halva született.
Klasszikus

Fáy Miklós: „Nem a zenekar, nem a komponista, hanem maga a szimfónia a főszereplő"

Fáy Miklós hónapról hónapra programokat, könyveket, lemezeket ajánl nyomtatott magazinunk Menjél már című rovatában. Az augusztusi szám tartalmából.
Könyv

Nyáry Krisztián: Nem a politika, hanem az olvasó fogja eldönteni, milyen könyvet vesz a kezébe

A Líra Könyv Zrt. kreatív igazgatója szerint hiába erőlködnek a jobboldali, kormánypárti ideológusok, nem lehet az olvasók nélkül lecserélni az irodalmi kánont. És végső soron nem számít az író politikai beállítottsága, csak az, hogy milyen szöveget írt.
Könyv

950 személy számára állítottak ki igazolást arról, hogy Arany János rokona

Nem várt fordulat az Arany-kutatásban: az egyházi anyagkönyvek vizsgálata alapján akár 2000 élő rokona is lehet a költőnek, igaz, mind oldalági.
Jazz/World

Elkészült a Kossuth téri ünnepség és a tűzijáték zenéje

Az István király dicsérete című mű zeneszerzője Szarka Tamás, a Ghymes együttes alapító tagja, szólistaként Miklósa Erika operaénekesnő hallható.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Jazz/World gyász

Elhunyt Aretha Franklin

76 éves korában elhunyt Aretha Franklin, a soul legendás királynője, akinél nyolc éve állapítottak meg rákot.
Jazz/World hír

Elhunyt a Keresztapában is szereplő jazzénekesnő

Morgana Kinget a legtöbben Don Vito feleségeként ismerik a Keresztapában. A Grammy-jelölt jazzénekesnő 87 évesen hunyt el.
Jazz/World ajánló

Ezeket a jazzlemezeket hallgasd meg augusztusban!

Júliusban indult sorozatunkban havonta ajánlunk hallgatásra érdemes lemezeket a frissen megjelent vagy megjelenés előtt álló magyar és külföldi kiadványok közül. Augusztusi válogatásunk már jellemzően az őszi hangulatra készít fel bennünket.
Jazz/World örökség

Kitagadták az örökségből Jean-Michel Jarre-t

Filmzeneszerző édesapja mindent a negyedik feleségére hagyott, Jean-Michel Jarre és féltestvére, Stéphanie azonban nem nyugszanak bele a dologba.
Jazz/World ünnep

Elkészült a Kossuth téri ünnepség és a tűzijáték zenéje

Az István király dicsérete című mű zeneszerzője Szarka Tamás, a Ghymes együttes alapító tagja, szólistaként Miklósa Erika operaénekesnő hallható.