Jazz/World

Fiatalít a Kassák Karácsony

2010.12.17. 17:04
Ajánlom
A Fonóban a hagyományos egynapos fesztiválon fiatalabb zenekarok is felléphetnek.

Jazz Előszilveszter néven jelentkezik idén a hagyományos Kassák Karácsony, amelynek elnevezése természetesen arra utal, hogy a rendszerváltás előtti évek alternatív, összkulturális központját, a Kassák Klubot mindig is szellemi elődjének tekintette a Fonó Budai Zeneház, és ezt az évzáró etnojazz koncertek rendezésével is kinyilvánította.

Öt, a jazzt más-más oldalról megközelítő kiváló együttes mutatja be idén különleges produkcióját. A nyitózenekar a Szakcsi Junior Trió, amelyet Ifj. Szakcsi Lakatos Béla alapított. Apjához hasonlóan ő is a zongorát választotta. Eddigi pályáján sok híres magyar, illetve külföldi muzsikussal játszott együtt, köztük Lakatos "Ablakos" Dezsővel, Tony Lakatossal, Rick Margitzával, Jack DeJohnette-el, John Patituccival. Partnerei Pecek Lakatos Krisztián bőgőn és Balázs Elemér dobon.

A Kassák Karácsony a Fonóban szinte elképzelhetetlen volt Dresch Mihály nélkül. A szaxofonos, a magyar etnojazz meghatározó egyéniségének kvartettje az eksztatikustól a suttogóig viszi kompozíciós-improvizatív előadásának hatalmas íveit. Dresch egy idei nyilatkozata szerint "Az esztétikai igényemnek megfelelően szeretek például egészséges hangot fújni, de ami ettől is sokkal fontosabb, hogy legyen egyfajta állítás a zenében; vagyis legyen egyértelmű számomra és a hallgató számára is, hogy ami most megszólalt, az így van, így igaz. És tapasztalatom szerint, a zenében igazat állítani leginkább egyszerű, letisztult, egyenes formában lehet." (Parallel, 2010. május)

Lamm Dávid, a fiatal jazzgitáros, énekes és zeneszerző egyebek között a Balázs Elemér Group és a Szalóki Ági-zenekarok tagjaként lett ismert. Sokoldalúságára jellemző, hogy a közelmúltban Palya Beával koncertezett és készített felvételt, azután Jimi Hendrix zenéjének állít emléket a Freedom Haze zenekarban. Régóta játszik reggae-t a Koalával, latinos alapú jazzt a Csanyi-Lattmann Quartettel, etno-groove-ot a Hagesherrel, mindezek mellett vezeti saját zenekarát, a U'rette-et is. Kreativitása és technikája elismeréseképpen Ablakos Lakatos Dezső ösztöndíjjal jutalmazták 2008-ban. Debütáló szerzői lemeze, a 1st the 1 (...then the other) novemberben jelent meg, főleg erről válogat triójával.

A zzaJ.H Quartet új szín a magyar etnojazz palettáján, de a műfaj régi, ismert képviselői keverték ki az új árnyalatot. A kelet-európai jazzben hívő együttes tudatában van kulturális gyökereinek, ugyanakkor el is tud távolodni tőlük annyira, hogy kiléphessen a jövőbe.
Geröly Tamás Sándor dobos-ütőhangszeres, Kováts Gergő szaxofonos; Ajtai Péter bőgős és Mákó Miklós trombitás alkotják a kvartettet.

Az est zárásaként ugyancsak a Fonóban és máshol sokat fellépett Lőrinszky Attila bőgős játszik, aki a hazai szabad jazz egyik kivételes egyénisége. Új partnere a számára régóta oly kedves duó műfajban ezúttal Győrffy Gergely, a fiatal hegedűs.

December 30, 20:00 - Fonó Jazz Előszilveszter

Szakcsi Junior Trió, Dresch Quartet, Lamm Dávid trió, zzaJ.H Quartet, Győrffy Gergely-Lőrinszky Attila

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

Színes, szélesvásznú életműdíjak a magyar film ünnepén

Megszámlálhatatlan filmben és televíziós alkotásban játszottak az 5. Magyar Filmhét életműdíjasai: Andorai Péter, Bánsági Ildikó, Bodrogi Gyula, Koncz Gábor és Venczel Vera. A díjátadóval megkezdődött a filmhét, hét kategóriában összesen 203 filmet vetítenek a Corvin moziban.
Színház

Udvaros Dorottya: „Mintha az élet direkt adná nekem ezeket a szerepeket”

Világhírű román rendező, Silviu Purcărete állította színpadra a Nemzeti Színházban Csehov utolsó, összegző főművét, a Meggyeskertet. A román és az orosz színházi iskoláról, Csehovról és a tavaszról is beszélt a női főszerepet alakító Udvaros Dorottya.
Klasszikus

Megújul a Virtuózok, május elejétől már nézheti a tévében

Idén kamaraegyüttesek versenyeznek a Virtuózok 5. évadában, május 3-án lesz a széria első adása. Mutatjuk, kik versenyeznek!
Klasszikus

A Kodály-módszer hírnöke: Szőnyi Erzsébet 95 éves

A kilencvenöt éves Szőnyi Erzsébet rengeteget tett a Kodály-módszer megőrzéséért, de saját jogán is kiváló zeneszerző. Születésnapján köszöntjük.
Jazz/World

Mary Lou Williams, aki az ujjaival imádkozott zongorázás közben

A női zenészekről szóló sorozatunkból nem hiányozhat Mary Lou Williams, aki nemcsak azért izgalmas, mert elsőként szerzett érvényt magának női zeneszerzőként és zongoristaként, de azért is, mert beemelte zenéjébe azt a spirituális töltetet, ami a szakrális jazz anyjává avatta őt.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Jazz/World ajánló

Budapesten játszik a (női) jazzbőgősők egyik legjobbika

Linda May Han Oh már unja, ha arról kérdezik, milyen érzés nőként egy erősen férfias szerepben, jazzbőgősként és basszusgitárosként létezni. Csak teszi a dolgát szívből, az emberek pedig nem győznek ámuldozni.
Jazz/World interjú

Salamon Soma: „A népzene vibráló energiája átjön a színpadon is"

Salamon Soma nemrég az USA egyik legnagyobb presztízsű zeneoktatási intézményében, a Berklee College of Music-on szemléltette a magyar népzenekutatás módszereit Hodorog András moldvai furulyással. Erről az útról is kérdeztük a Népzene Tanszék oktatóját, aki zenészként is praktizál.
Jazz/World magazin

Mary Lou Williams, aki az ujjaival imádkozott zongorázás közben

A női zenészekről szóló sorozatunkból nem hiányozhat Mary Lou Williams, aki nemcsak azért izgalmas, mert elsőként szerzett érvényt magának női zeneszerzőként és zongoristaként, de azért is, mert beemelte zenéjébe azt a spirituális töltetet, ami a szakrális jazz anyjává avatta őt.
Jazz/World ZSIMÜ 2019

Szabad Hangok - Dés László Free Sounds Quartet

Dés László és zenekara csak hangszeres tudásukra, a fülükre és érzékenységükre hagyatkozva, minden előzetes próba, egyeztetés nélkül játszanak, a teljes szabadság örömével május 27-én az Óbudai Társaskörben.
Jazz/World ZSIMÜ 2019

Alinda Chagallról és tüdőkapacitásáról is kérdezte Horgas Esztert

Folytatódik a heti rendszerességgel jelentkező portréinterjú széria, melyben Veiszer Alinda kérdezi a Zsidó Művészeti Napok művészeit. Horgas Eszter fuvolaművésszel arra is kitértek, mennyire kemény fizikai munkát jelent a fuvola, és hogy jönnek ehhez a gumimatracok.