Jazz/World

Fiatalít a Kassák Karácsony

2010.12.17. 17:04
Ajánlom
A Fonóban a hagyományos egynapos fesztiválon fiatalabb zenekarok is felléphetnek.

Jazz Előszilveszter néven jelentkezik idén a hagyományos Kassák Karácsony, amelynek elnevezése természetesen arra utal, hogy a rendszerváltás előtti évek alternatív, összkulturális központját, a Kassák Klubot mindig is szellemi elődjének tekintette a Fonó Budai Zeneház, és ezt az évzáró etnojazz koncertek rendezésével is kinyilvánította.

Öt, a jazzt más-más oldalról megközelítő kiváló együttes mutatja be idén különleges produkcióját. A nyitózenekar a Szakcsi Junior Trió, amelyet Ifj. Szakcsi Lakatos Béla alapított. Apjához hasonlóan ő is a zongorát választotta. Eddigi pályáján sok híres magyar, illetve külföldi muzsikussal játszott együtt, köztük Lakatos "Ablakos" Dezsővel, Tony Lakatossal, Rick Margitzával, Jack DeJohnette-el, John Patituccival. Partnerei Pecek Lakatos Krisztián bőgőn és Balázs Elemér dobon.

A Kassák Karácsony a Fonóban szinte elképzelhetetlen volt Dresch Mihály nélkül. A szaxofonos, a magyar etnojazz meghatározó egyéniségének kvartettje az eksztatikustól a suttogóig viszi kompozíciós-improvizatív előadásának hatalmas íveit. Dresch egy idei nyilatkozata szerint "Az esztétikai igényemnek megfelelően szeretek például egészséges hangot fújni, de ami ettől is sokkal fontosabb, hogy legyen egyfajta állítás a zenében; vagyis legyen egyértelmű számomra és a hallgató számára is, hogy ami most megszólalt, az így van, így igaz. És tapasztalatom szerint, a zenében igazat állítani leginkább egyszerű, letisztult, egyenes formában lehet." (Parallel, 2010. május)

Lamm Dávid, a fiatal jazzgitáros, énekes és zeneszerző egyebek között a Balázs Elemér Group és a Szalóki Ági-zenekarok tagjaként lett ismert. Sokoldalúságára jellemző, hogy a közelmúltban Palya Beával koncertezett és készített felvételt, azután Jimi Hendrix zenéjének állít emléket a Freedom Haze zenekarban. Régóta játszik reggae-t a Koalával, latinos alapú jazzt a Csanyi-Lattmann Quartettel, etno-groove-ot a Hagesherrel, mindezek mellett vezeti saját zenekarát, a U'rette-et is. Kreativitása és technikája elismeréseképpen Ablakos Lakatos Dezső ösztöndíjjal jutalmazták 2008-ban. Debütáló szerzői lemeze, a 1st the 1 (...then the other) novemberben jelent meg, főleg erről válogat triójával.

A zzaJ.H Quartet új szín a magyar etnojazz palettáján, de a műfaj régi, ismert képviselői keverték ki az új árnyalatot. A kelet-európai jazzben hívő együttes tudatában van kulturális gyökereinek, ugyanakkor el is tud távolodni tőlük annyira, hogy kiléphessen a jövőbe.
Geröly Tamás Sándor dobos-ütőhangszeres, Kováts Gergő szaxofonos; Ajtai Péter bőgős és Mákó Miklós trombitás alkotják a kvartettet.

Az est zárásaként ugyancsak a Fonóban és máshol sokat fellépett Lőrinszky Attila bőgős játszik, aki a hazai szabad jazz egyik kivételes egyénisége. Új partnere a számára régóta oly kedves duó műfajban ezúttal Győrffy Gergely, a fiatal hegedűs.

December 30, 20:00 - Fonó Jazz Előszilveszter

Szakcsi Junior Trió, Dresch Quartet, Lamm Dávid trió, zzaJ.H Quartet, Győrffy Gergely-Lőrinszky Attila

Programkereső

Legnépszerűbb

Könyv

„Nincs kitől többé megtanulni, hogyan bocsáthatnánk meg egymásnak” – Konrád Györgyre emlékezve

Pályatársakat, kortárs művészeket, barátokat kértünk meg, hogy pár sorban írjanak Konrád Györgyről, Konrád Györgyhöz.
Klasszikus

Szokolay Ádám nyerte az idei Bartók Világversenyt

A nemzetközi zsűri a szombati nagyzenekari döntő után hozta meg a végső határozatot. A második díjat Balogh Ádám, a harmadikat pedig Peter Klimo kapta.
Klasszikus

Mikor kezdtünk el ráadást követelni a hangversenyeken?

Megszokott dolog: ha a műsor megengedi, addig tapsolunk, míg a muzsikus újra színpadra nem jön, és ráadást ad. Mint minden hagyomány, ez is elkezdődött valamikor.
Klasszikus

Online elérhető a Fischer Ivánról és a BFZ-ről készült film

2014-ben egy stáb egy éven keresztül követte a Budapesti Fesztiválzenekart és karmesterüket bepillantást engedve munkájukba.
Vizuál

Átadták a hazai szinkronszakma legrangosabb díjait

A közönség és a kuratórium is szavazott, többek között díjat kapott Bobby Ewing magyar hangja és a Csernobil című sorozat szinkronja is.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Jazz/World ajánló

Grammy-díjas nagyságok a Budapesti Nemzetközi Gitárfesztiválon

A klasszikus gitár nagyjai, három Grammy-díjas legenda lesz a vendég az idei Budapesti Nemzetközi Gitárfesztiválon november 8-10. között a Zeneakadémián. Az Eötvös József Liszt-díjas gitárművész, a Zeneakadémia tanszékvezető tanára által hat éve életre hívott rangos fesztivál a klasszikus gitárzenét helyezi el a hazai zenei életben a megfelelő helyre, bemutatva a hangszer és irodalmának sokoldalúságát és kiemelkedő művészeit.
Jazz/World ajánló

Budapesten is bemutatkozik Harcsa Veronika menő belgiumi zenekara

A Next.Ape tagjai mindannyian jazz-zenészek, mégsem jazzt játszanak, hanem elektronikával és improvizációkkal megspékelt alternatív popzenét. A formáció szeptember 27-én játszik az A38 hajón.
Jazz/World ajánló

Szülővárosáról énekel Budapesten Dee Dee Bridgewater

A project ötlete évek óta érlelődött, miután Dee Dee Bridgewater visszatért Memphisbe, hogy felkutassa a zenei gyökereket, melyek hatással voltak egész életére. Október 7-én a Kongresszusi Központban énekli ezeket a nosztalgiával teli dalokat a Get Closer Concerts szervezésében.
Jazz/World budapest ritmo

Tartós zenei hidakat épít a Budapest Ritmo fesztivál

A korábbi évekhez hasonlóan idén is lesznek olyan koprodukciók, amik kifejezetten a fesztivál idejére állnak össze, de hallhatunk marokkói emancipációs zenekart, világhírű flamencoénekest, szülinapi koncertet és Césaria Évora emlékest is.
Jazz/World kritika

Érzelmi hullámvasút épült a New York-Hortobágy vonalon

Mi a közös egy magyar népdalban és egy mississippi bluesban? Ez is kiderült a szaxofonos Tóth Viktor Tercettjének Pocsai Kriszta és Horváth Sára Nina énekesekkel közös, szeptember 3-ai koncertjén.