Jazz/World

Fiatalít a Kassák Karácsony

2010.12.17. 17:04
Ajánlom
A Fonóban a hagyományos egynapos fesztiválon fiatalabb zenekarok is felléphetnek.

Jazz Előszilveszter néven jelentkezik idén a hagyományos Kassák Karácsony, amelynek elnevezése természetesen arra utal, hogy a rendszerváltás előtti évek alternatív, összkulturális központját, a Kassák Klubot mindig is szellemi elődjének tekintette a Fonó Budai Zeneház, és ezt az évzáró etnojazz koncertek rendezésével is kinyilvánította.

Öt, a jazzt más-más oldalról megközelítő kiváló együttes mutatja be idén különleges produkcióját. A nyitózenekar a Szakcsi Junior Trió, amelyet Ifj. Szakcsi Lakatos Béla alapított. Apjához hasonlóan ő is a zongorát választotta. Eddigi pályáján sok híres magyar, illetve külföldi muzsikussal játszott együtt, köztük Lakatos "Ablakos" Dezsővel, Tony Lakatossal, Rick Margitzával, Jack DeJohnette-el, John Patituccival. Partnerei Pecek Lakatos Krisztián bőgőn és Balázs Elemér dobon.

A Kassák Karácsony a Fonóban szinte elképzelhetetlen volt Dresch Mihály nélkül. A szaxofonos, a magyar etnojazz meghatározó egyéniségének kvartettje az eksztatikustól a suttogóig viszi kompozíciós-improvizatív előadásának hatalmas íveit. Dresch egy idei nyilatkozata szerint "Az esztétikai igényemnek megfelelően szeretek például egészséges hangot fújni, de ami ettől is sokkal fontosabb, hogy legyen egyfajta állítás a zenében; vagyis legyen egyértelmű számomra és a hallgató számára is, hogy ami most megszólalt, az így van, így igaz. És tapasztalatom szerint, a zenében igazat állítani leginkább egyszerű, letisztult, egyenes formában lehet." (Parallel, 2010. május)

Lamm Dávid, a fiatal jazzgitáros, énekes és zeneszerző egyebek között a Balázs Elemér Group és a Szalóki Ági-zenekarok tagjaként lett ismert. Sokoldalúságára jellemző, hogy a közelmúltban Palya Beával koncertezett és készített felvételt, azután Jimi Hendrix zenéjének állít emléket a Freedom Haze zenekarban. Régóta játszik reggae-t a Koalával, latinos alapú jazzt a Csanyi-Lattmann Quartettel, etno-groove-ot a Hagesherrel, mindezek mellett vezeti saját zenekarát, a U'rette-et is. Kreativitása és technikája elismeréseképpen Ablakos Lakatos Dezső ösztöndíjjal jutalmazták 2008-ban. Debütáló szerzői lemeze, a 1st the 1 (...then the other) novemberben jelent meg, főleg erről válogat triójával.

A zzaJ.H Quartet új szín a magyar etnojazz palettáján, de a műfaj régi, ismert képviselői keverték ki az új árnyalatot. A kelet-európai jazzben hívő együttes tudatában van kulturális gyökereinek, ugyanakkor el is tud távolodni tőlük annyira, hogy kiléphessen a jövőbe.
Geröly Tamás Sándor dobos-ütőhangszeres, Kováts Gergő szaxofonos; Ajtai Péter bőgős és Mákó Miklós trombitás alkotják a kvartettet.

Az est zárásaként ugyancsak a Fonóban és máshol sokat fellépett Lőrinszky Attila bőgős játszik, aki a hazai szabad jazz egyik kivételes egyénisége. Új partnere a számára régóta oly kedves duó műfajban ezúttal Győrffy Gergely, a fiatal hegedűs.

December 30, 20:00 - Fonó Jazz Előszilveszter

Szakcsi Junior Trió, Dresch Quartet, Lamm Dávid trió, zzaJ.H Quartet, Győrffy Gergely-Lőrinszky Attila

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Jazz/World

Shadows in the Forest, avagy milyen törékeny az élet – ALBUMPREMIER

Shadows in the Forest címmel jelent meg az MZK Publishingnál Palotás Gábor ütőhangszeres művész új marimba-albuma, amelynek a címadó dalból készült videóklipje is most a Fidelión debütál.
Színház

Pihe-puha babaszoba, nyers hús és brutalitás – Interjú Kiss-Végh Emőkével és Sodró Elizával

Mennyire határozzák meg az életünket azok a sebek, amelyeket tizenévesként szerzünk? – egyebek mellett erre keresi a választ a Darázs című krimi. Az előadásban látható két színművésszel beszélgettünk a bullying jelenségéről, a karakterekben rejlő sötétség szépségeiről, a független színházak helyzetéről, valamint arról, kedvesnek kell-e lennünk egymással.
Klasszikus

„A fiatal énekeseknek bizonyos szerepekre gondolniuk sem lenne szabad” – Elīna Garanča a pálya buktatóiról

A cseh Opera+ oldalnak nyilatkozott Elīna Garanča opera-énekesnő, a videóban arról mesélt Jan Bubák karmesternek, hogyan építette fel a karrierjét, és milyen veszélyek leselkednek egy pályakezdő művészre.
Vizuál

Párizsi éjszakák, napozó nők – A Vaszary-kiállításon jártunk

„Nem volt soha egyéb szándékom, vágyam: festeni akartam! Ez az autoszuggesztió nekem oly természetes volt, hogy annak ellenkezőjét nem is tudtam volna elgondolni” – írta naplójába Vaszary János, a 20. század egyik legnépszerűbb magyar festője, akinek kiállítása szeptember 14-től látható a Magyar Nemzeti Galériában. 
Klasszikus

Elhunyt Fodor Tamás hegedűművész

A Budafoki Dohnányi Zenekar egykori koncertmesterét, a Pesti Vigadó munkatársát váratlanul érte a halál. Egykori munkahelyei fájó szívvel emlékeztek rá.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Jazz/World magazin

Shadows in the Forest, avagy milyen törékeny az élet – ALBUMPREMIER

Shadows in the Forest címmel jelent meg az MZK Publishingnál Palotás Gábor ütőhangszeres művész új marimba-albuma, amelynek a címadó dalból készült videóklipje is most a Fidelión debütál.
Jazz/World hír

Zeneipari díjat alapít a Music Hungary Szövetség

Zeneipari díjat alapít a Music Hungary Szövetség; a nyolc kategóriában meghirdetett elismerést a 10. Music Hungary Konferencia & Showcase második napján, november 30-án adják át Veszprémben.
Jazz/World ajánló

A jazz progresszív és kurrens képviselői három napon át – Ismét itt az Újbuda Jazz Fesztivál

Újbuda két fontos kulturális központja, az A38 Hajó és a Fonó Budai Zeneház idén tizenhetedik alkalommal rendezi meg az Újbuda Jazz Fesztivált, melynek alapvető célja, hogy a műfaj progresszív, aktuális és kurrens képviselőit mutassa be lehetőleg legújabb, legfrissebb felállásukkal.
Jazz/World ajánló

Fesztivált rendez a Muzsikás együttes – október elején a Fonóban és a Zeneakadémián is várják a közönséget

A Muzsikás az ország egyik legrégebben működő népzenei együttese, az 50 éves táncházmozgalom zászlóshajója. A frissen életre hívott Muzsikás Fesztiválon október 6. és 8. között várják az érdeklődőket számos helyszínen, többek között a Zeneakadémián és a Fonóban.
Jazz/World ajánló

"Ha én jól érzem magam, akkor te is jól fogod" – Sherry Williams is fellép a Liszt Ünnepen

Mézédes, lágy hangja az első pillanattól elvarázsol, és egészen a jazz fénykorába repít minket vissza – Sherry Williams igazi történetmesélő, aki nagy elődeihez hasonlóan szavakkal, dallamokkal festi elénk a képet, amit láttatni kíván. A Grammy-jelölt énekesnő a világ legismertebb színpadai után hamarosan újra Magyarországra látogat.