Jazz/World

Fiatalít a Kassák Karácsony

2010.12.17. 17:04
Ajánlom
A Fonóban a hagyományos egynapos fesztiválon fiatalabb zenekarok is felléphetnek.

Jazz Előszilveszter néven jelentkezik idén a hagyományos Kassák Karácsony, amelynek elnevezése természetesen arra utal, hogy a rendszerváltás előtti évek alternatív, összkulturális központját, a Kassák Klubot mindig is szellemi elődjének tekintette a Fonó Budai Zeneház, és ezt az évzáró etnojazz koncertek rendezésével is kinyilvánította.

Öt, a jazzt más-más oldalról megközelítő kiváló együttes mutatja be idén különleges produkcióját. A nyitózenekar a Szakcsi Junior Trió, amelyet Ifj. Szakcsi Lakatos Béla alapított. Apjához hasonlóan ő is a zongorát választotta. Eddigi pályáján sok híres magyar, illetve külföldi muzsikussal játszott együtt, köztük Lakatos "Ablakos" Dezsővel, Tony Lakatossal, Rick Margitzával, Jack DeJohnette-el, John Patituccival. Partnerei Pecek Lakatos Krisztián bőgőn és Balázs Elemér dobon.

A Kassák Karácsony a Fonóban szinte elképzelhetetlen volt Dresch Mihály nélkül. A szaxofonos, a magyar etnojazz meghatározó egyéniségének kvartettje az eksztatikustól a suttogóig viszi kompozíciós-improvizatív előadásának hatalmas íveit. Dresch egy idei nyilatkozata szerint "Az esztétikai igényemnek megfelelően szeretek például egészséges hangot fújni, de ami ettől is sokkal fontosabb, hogy legyen egyfajta állítás a zenében; vagyis legyen egyértelmű számomra és a hallgató számára is, hogy ami most megszólalt, az így van, így igaz. És tapasztalatom szerint, a zenében igazat állítani leginkább egyszerű, letisztult, egyenes formában lehet." (Parallel, 2010. május)

Lamm Dávid, a fiatal jazzgitáros, énekes és zeneszerző egyebek között a Balázs Elemér Group és a Szalóki Ági-zenekarok tagjaként lett ismert. Sokoldalúságára jellemző, hogy a közelmúltban Palya Beával koncertezett és készített felvételt, azután Jimi Hendrix zenéjének állít emléket a Freedom Haze zenekarban. Régóta játszik reggae-t a Koalával, latinos alapú jazzt a Csanyi-Lattmann Quartettel, etno-groove-ot a Hagesherrel, mindezek mellett vezeti saját zenekarát, a U'rette-et is. Kreativitása és technikája elismeréseképpen Ablakos Lakatos Dezső ösztöndíjjal jutalmazták 2008-ban. Debütáló szerzői lemeze, a 1st the 1 (...then the other) novemberben jelent meg, főleg erről válogat triójával.

A zzaJ.H Quartet új szín a magyar etnojazz palettáján, de a műfaj régi, ismert képviselői keverték ki az új árnyalatot. A kelet-európai jazzben hívő együttes tudatában van kulturális gyökereinek, ugyanakkor el is tud távolodni tőlük annyira, hogy kiléphessen a jövőbe.
Geröly Tamás Sándor dobos-ütőhangszeres, Kováts Gergő szaxofonos; Ajtai Péter bőgős és Mákó Miklós trombitás alkotják a kvartettet.

Az est zárásaként ugyancsak a Fonóban és máshol sokat fellépett Lőrinszky Attila bőgős játszik, aki a hazai szabad jazz egyik kivételes egyénisége. Új partnere a számára régóta oly kedves duó műfajban ezúttal Győrffy Gergely, a fiatal hegedűs.

December 30, 20:00 - Fonó Jazz Előszilveszter

Szakcsi Junior Trió, Dresch Quartet, Lamm Dávid trió, zzaJ.H Quartet, Győrffy Gergely-Lőrinszky Attila

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Boros Misi: „Minden egyes hangra érdemes odafigyelni”

Nyaralásról, fociról, gyakorlásról kérdeztük Boros Misit, beszélgetésünk során a Bogányi Gergellyel közös Arénakoncert is szóba került.
Zenés színház

Kalocsai Zsuzsa: „A szívünk-lelkünk benne van”

Kalocsai Zsuzsa született díva, igazi primadonna, aki nem csak csodás hangjának, hanem belső eleganciájának, királynői megjelenésének köszönhetően érdemelte ki a Budapesti Operettszínház közönségének szeretetét.
Vizuál

Színekkel keltették új életre Pompeii-t és Herculaneum-ot

Nemcsak a színpompás panelek érdekesek, de a helyszínek is, ahol kiállították őket. Az igazgató szerint mindez remek módja a múlt a jelen összekapcsolásának.
Zenés színház

Peller Károly: „Többet készülünk rá, mint egy gálakoncertre”

Augusztus 3-án és 4-én a budai várban adnak gálakoncertet az Operettszínház művészei. Peller Károly a felkészülés folyamatáról mesélt.
Színház

Keverni nem csak a fakanállal lehet: Marie Curie nem mindennapi élete

Marie Curie története sok szempontból a századforduló és a 20. század története. A radioaktivitás úttörő kutatójának életét feldolgozó monodráma egy egyedülálló tudós történetét meséli el, akinek volt bátorsága szembemenni a hagyományos női szerepkörrel.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Jazz/World interjú

„Próbálok nem dobosként hozzáállni a zenéléshez”

Gyárfás Attila egy sokat gondolkodó ember benyomását kelti, de a zenében pont ennek ellenkezőjére, a lehető legnagyobb ösztönösségre és szabadságra törekszik. Zenekarával nemrég jelentette meg Cloud Factory című albumát, ennek apropóján kérdeztük zenei vízióiról.
Jazz/World blues

A blues nem más, mint életérzés

Ezt vallja a VI. Óbudai Blues Fesztivál egyik amerikai fellépője, Big Daddy Willson. A július 23. és 27. közötti eseménysorozat idén is a műfaj legfontosabb hagyományaival és a legélesebb kortárs jelenével való találkozást ígéri.
Jazz/World lemez

Ezeket a jazzlemezeket hallgasd meg júliusban!

Új – régóta időszerű – sorozatunkban havonta ajánlunk hallgatásra érdemes lemezeket a frissen megjelent magyar és külföldi kiadványok közül. Az első cikk jogán megengedjük magunknak, hogy az előző hónapok terméséből is válogassunk.
Jazz/World marokkó

Igazi riport egy marokkói popfesztiválról

Essauriában, a Gnawa és Világzene Fesztiválon járt szerzőnk, ahonnan egészen ambivalens érzésekkel távozott.
Jazz/World ajánló

Klezmer színesíti a Vajdahunyadvári Fesztivált

A 27. Vajdahunyadvári Nyári Zenei Fesztivál a hagyományos komolyzenei koncertek mellett idén is otthont ad a klezmer muzsikának. Július 16-án a Sabbathsong Klezmer Band koncertjét élvezhetjük, ezt követően pedig „Mozart est” várja a kikapcsolódni vágyókat.