Jazz/World

Fidelio Jazz Est a Nigunnal

2010.02.28. 12:14
Ajánlom
Március 6-án lesz idei második Fidelio Jazz-estünk a Budapest Jazz Club pródiumán. A world-jazz műfajában külföldön is elismert Nigun zenekar játszik. Játsszon a Fidelióval és nyerjen két jegyet a koncertre!

A Nigun együttest Párniczky András gitárművész alapította 2001-ben. A Nigun azért különleges, mert olyan jazz-zenekarként határozza meg magát, amelyik a kelet-európai klezmer hagyomány alapjain áll. A nigun szó jelentése: dal szavak nélkül. A kelet-európai zsidóság tradícióinak felelevenítése amerikai dzsessz-körökben jelentős hagyományokkal bír: elegendő John Zornra és a köré csoportosuló muzsikusokra gondolni. Európában a Nigun követi ezt az irányvonalat, amelynek gyökerei az elmélyült spiritualitásban és a mai jazzben egyaránt megtalálhatók.

Hagyomány és modernitás, kötött formák és improvizációk, nyugalom és feszültség: a Nigun zenéjét az egymást kiegészítő ellentétpárok jellemzik, miközben a haszid és magyar kultúrkincs az autentikus környezetben közös, új minőségre talál. A megkomponált részeket rendre szabad kamarazenei betétek követik. Zenéjük egyszerre intim és magával ragadóan energikus. Gyakran és szívesen dolgoznak vendégművészekkel, ennek eredményeként készült el 2006-ban kiadott, harmadik lemezük az izraeli szaxofonos Daniel Zamirral (Bale Kulturnik, Etnofon). Ugyanebben az évben a zenekar tagjai a Művészetek Palotájában részt vettek John Zorn Cobra című darabjának előadásán a szerző irányításával. A Nigunnak 2007 óta visszatérő vendégművésze Matt Darriau, gyakori vendég Lukács Miklós, de felléptek már Dresch Mihály és Szabó Dániel közreműködésével is.


Kérdésünk, hogy ki volt az a John Zorn köréhez sorolható trombitás, aki tavaly szerepelt a Budapest Jazz Clubban? 


Ha a helyes választ március 5-ig elküldi nekünk, sorsoláson vesz részt, amelyen három szerencsés megfejtőnk két jegyet nyer az estre. (A játékban csak regisztrált felhasználóink vehetnek részt, a bejelentkezést követően!)


Március 6. Budapest Jazz Club - Fidelio Jazz Est

Nigun

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Az egyetlen Bach-darab, amit Glenn Gould utált

Mindig kerülte, hogy játszania kelljen ezt a darabot, egyszer, egy tévéműsorban meggyőzték, hogy tegye meg mégis. Nem volt benne öröme.
Vizuál

Elhunyt a művész, aki épületeket csomagolt be és emberek ezreinek segített vízen járni

84 évesen, május 31-én New York-i otthonában elhunyt Christo. A tájépítész és térművész, valamint felesége és alkotótársa, Jeanne-Claude nevéhez olyan műalkotások fűződtek, mint 1985-ben a párizsi Pont Neuf és 1995-ben a berlini Reichtstag becsomagolása vagy egy olasz tavon úszósétány építése.
Vizuál

Hollywood legkeményebb pisztolyhőse ma is aktív - Clint Eastwood 90 éves

Karrierjét kis híján megakadályozta a saját ádámcsutkája, a hatvanas éveiben járva pedig kiderült, hogy rendezői tehetsége vetekszik a színészivel. Május 31-én lesz kilencvenéves Clint Eastwood.     
Klasszikus

Igor Levit 16 óra után befejezte 20 órásra tervezett zongoramaratonját

A művész Erik Satie francia zeneszerző Vexations című művét tervezte előadni, a legendás zongoradarab teljes verziója 20 órás.
Vizuál

Morgan Freeman 83 éves

Morgan Freeman nem átlagos karriert futott be, 50 éves volt amikor a filmszakma igazán felfigyelt rá, azóta viszont több mint kilencven filmet forgatott és ma 83 éves.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Jazz/World hír

Kihirdették, mely jazz együttesek kapnak támogatást

A Budapest Music Center közzétette a Köszönjük, Magyarország! program keretében támogatott magyar jazz együttesek listáját.
Jazz/World gyász

Elhunyt Lennie Niehaus amerikai szaxofonos

Az Emmy-díjas művész 90 éves korában múlt csütörtökön távozott. Az amerikai altszaxofonos, komponista számos híres film zenéjében működött közre, Clint Eastwooddal több mint két tucat moziban dolgozott együtt.
Jazz/World interjú

A Metro ötven éve vette fel az első magyar koncertlemezt

Az Egy este a Metro Klubban... című korongról a jubileum alkalmából Sztevanovity Zorán és Dusán, valamint Frenreisz Károly idézte fel emlékeit és nosztalgiázott a zenekar történetéről.
Jazz/World online közvetítés

Online jön a Müpa könnyűzenei fesztiválja, a Hey June!

Június 3. és 17. között a Müpa online közvetítéssorozata, a Müpa Home speciális Hey, June! kiadása az elmúlt évek legizgalmasabb magyar könnyűzenei koncertjeiből válogat, így hozva el a nyarat virtuálisan a Müpába és a rajongók otthonába is.
Jazz/World portré

A háború miatt járhatott zeneiskolába Tito Puente, a "mambókirály"

A Grammy-díjas amerikai muzsikus és zenekarvezetőt hiába terelgették szülei gyerekkorában a zongora irányába, az ütősök maradtak a kedvencei. Az ő dalai indították el a mambólázat, ennek köszönhette a haláláig büszkén viselt becenevét. Hozzájárult az 1950-es évek cha-cha-cha-hullámának elindításához is.