Jazz/World

Fidelio Jazz Est a Nigunnal

2010.02.28. 12:14
Ajánlom
Március 6-án lesz idei második Fidelio Jazz-estünk a Budapest Jazz Club pródiumán. A world-jazz műfajában külföldön is elismert Nigun zenekar játszik. Játsszon a Fidelióval és nyerjen két jegyet a koncertre!

A Nigun együttest Párniczky András gitárművész alapította 2001-ben. A Nigun azért különleges, mert olyan jazz-zenekarként határozza meg magát, amelyik a kelet-európai klezmer hagyomány alapjain áll. A nigun szó jelentése: dal szavak nélkül. A kelet-európai zsidóság tradícióinak felelevenítése amerikai dzsessz-körökben jelentős hagyományokkal bír: elegendő John Zornra és a köré csoportosuló muzsikusokra gondolni. Európában a Nigun követi ezt az irányvonalat, amelynek gyökerei az elmélyült spiritualitásban és a mai jazzben egyaránt megtalálhatók.

Hagyomány és modernitás, kötött formák és improvizációk, nyugalom és feszültség: a Nigun zenéjét az egymást kiegészítő ellentétpárok jellemzik, miközben a haszid és magyar kultúrkincs az autentikus környezetben közös, új minőségre talál. A megkomponált részeket rendre szabad kamarazenei betétek követik. Zenéjük egyszerre intim és magával ragadóan energikus. Gyakran és szívesen dolgoznak vendégművészekkel, ennek eredményeként készült el 2006-ban kiadott, harmadik lemezük az izraeli szaxofonos Daniel Zamirral (Bale Kulturnik, Etnofon). Ugyanebben az évben a zenekar tagjai a Művészetek Palotájában részt vettek John Zorn Cobra című darabjának előadásán a szerző irányításával. A Nigunnak 2007 óta visszatérő vendégművésze Matt Darriau, gyakori vendég Lukács Miklós, de felléptek már Dresch Mihály és Szabó Dániel közreműködésével is.


Kérdésünk, hogy ki volt az a John Zorn köréhez sorolható trombitás, aki tavaly szerepelt a Budapest Jazz Clubban? 


Ha a helyes választ március 5-ig elküldi nekünk, sorsoláson vesz részt, amelyen három szerencsés megfejtőnk két jegyet nyer az estre. (A játékban csak regisztrált felhasználóink vehetnek részt, a bejelentkezést követően!)


Március 6. Budapest Jazz Club - Fidelio Jazz Est

Nigun

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

Elzavarták a Szent Márk térről a festményeit áruló Banksy-t

A Biennále miatt május eleje óta az egész művészvilág Velencére figyel, mégis mindenki elsiklott az ismert street artist felbukkanása felett. Pontosabban elsétált mellette, ahogy ez a most posztolt videójából kiderül.
Vizuál

13 éves magyar fiú nyert díjat Cannes-ban

Százados Ábel mobiltelefonnal forgatott kisfilmjéért nyerte el a Legígéretesebb Fiatal Filmes díját a rangos francia filmfesztiválon.
Tánc

„Ha valaki harisnyában is férfi tud maradni, az igazán férfi”

Balázsi Gergő Ármin, a Magyar Nemzeti Balett szólistája kapta a Tánc Világnapján Az évad legjobb férfi balettművésze-díjat. Ennek apropóján kérdeztük őt hivatásról, szerepálmokról, stresszkezelésről.
Színház

Tiltakozik a Kritikus Céh az állami támogatások elosztása miatt, veszélyben az Átrium

A Katona és az Örkény Színház nem ad be pályázatot idén az NKA-hoz új produkció létrehozására, hogy ezzel segítse a független és befogadó színházak pénzhez jutását. Közben a Színházi Kritikusok Céhe arról ír, mind a szakma, mind a közönség lehetőségei kárt szenved a pénzosztók döntése nyomán. - CIKKÜNK FRISSÜLT!
Vizuál

Egy kis napfény – Budapesti életképek 1945–1949

Budán még javában zajlott az ostrom, amikor Pesten már megnyílt az első mozi, a következő napon megindult az első villamosjárat, majd Buda felszabadulása után öt nappal fogadta vendégeit az első kávéház is. A Magyar Nemzeti Múzeum Történeti Fényképtárának munkatársai ezúttal az 1945 és 1949 közötti néhány békés évből válogattak fotókat.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Jazz/World ajánló

Ülj föl a balatoni jazzhullámokra! – Jön az első Babel Jazz Fesztivál

A Babel Sound világzenei fesztivál szervezői ezúttal a jazz műfaján belül teremtik meg azokat az ünnepi találkozásokat, amik immár a Babel védjegyét jelentik. Május 27. és 29. között Budapesten, május 30-tól június 1-ig pedig Balatonbogláron várnak az izgalmas hazai és külföldi együttesek.
Jazz/World ZSIMÜ 2019

A gothic metál egyik legnépszerűbb énekesnője a Zsidó Művészeti Napokon

Izgalmas zenei fúzióval érkezik az idei Zsidó Művészeti Napokra Moran Magal izraeli származású énekesnő.
Jazz/World interjú

„Aki azért lépi át ajtaja küszöbét, hogy a maga igazát bizonyítsa, könnyen pórul jár”

Berecz András mesemondó, énekes ezúttal a szövevényes görög mitológia labirintusában és a görög népdalokban keresi az igazságot, test és lélek harmóniáját. Síp és lant - Tisztelet Arisztotelésznek című estje május 26-án látható a Nemzeti Színházban. Interjú.
Jazz/World kritika

Omara, a napfény hangja

Omara Portuondo, a Buena Vista Social Club egykori dívája valószínűleg utolsó koncertjét adta Budapesten május 18-án és 19-én, amin beteljesítette az összes Kubáról alkotott pozitív előítéletünket: napfényt hozott az esős budapesti vasárnapba.
Jazz/World ajánló

Zeneünnep - Pop, swing, klezmer

Szűcs Gabi, Falusi Mariann és Váczi Eszter közös koncertje június 1-jén,19 órától látható a MOMkult Színháztermében, a Zsidó Művészeti Napok keretében.