Jazz/World

Fidelio Jazz Est a Nigunnal

2010.02.28. 12:14
Ajánlom
Március 6-án lesz idei második Fidelio Jazz-estünk a Budapest Jazz Club pródiumán. A world-jazz műfajában külföldön is elismert Nigun zenekar játszik. Játsszon a Fidelióval és nyerjen két jegyet a koncertre!

A Nigun együttest Párniczky András gitárművész alapította 2001-ben. A Nigun azért különleges, mert olyan jazz-zenekarként határozza meg magát, amelyik a kelet-európai klezmer hagyomány alapjain áll. A nigun szó jelentése: dal szavak nélkül. A kelet-európai zsidóság tradícióinak felelevenítése amerikai dzsessz-körökben jelentős hagyományokkal bír: elegendő John Zornra és a köré csoportosuló muzsikusokra gondolni. Európában a Nigun követi ezt az irányvonalat, amelynek gyökerei az elmélyült spiritualitásban és a mai jazzben egyaránt megtalálhatók.

Hagyomány és modernitás, kötött formák és improvizációk, nyugalom és feszültség: a Nigun zenéjét az egymást kiegészítő ellentétpárok jellemzik, miközben a haszid és magyar kultúrkincs az autentikus környezetben közös, új minőségre talál. A megkomponált részeket rendre szabad kamarazenei betétek követik. Zenéjük egyszerre intim és magával ragadóan energikus. Gyakran és szívesen dolgoznak vendégművészekkel, ennek eredményeként készült el 2006-ban kiadott, harmadik lemezük az izraeli szaxofonos Daniel Zamirral (Bale Kulturnik, Etnofon). Ugyanebben az évben a zenekar tagjai a Művészetek Palotájában részt vettek John Zorn Cobra című darabjának előadásán a szerző irányításával. A Nigunnak 2007 óta visszatérő vendégművésze Matt Darriau, gyakori vendég Lukács Miklós, de felléptek már Dresch Mihály és Szabó Dániel közreműködésével is.


Kérdésünk, hogy ki volt az a John Zorn köréhez sorolható trombitás, aki tavaly szerepelt a Budapest Jazz Clubban? 


Ha a helyes választ március 5-ig elküldi nekünk, sorsoláson vesz részt, amelyen három szerencsés megfejtőnk két jegyet nyer az estre. (A játékban csak regisztrált felhasználóink vehetnek részt, a bejelentkezést követően!)


Március 6. Budapest Jazz Club - Fidelio Jazz Est

Nigun

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

A mi Chicagónk

A Chicago a minőségi szórakoztatóipar egy legsikerültebb darabja. Nem azért persze, mert igen jól meg van csinálva. Inkább azért, mert jól ki van találva. Nemcsak a társadalmat leplezi le, de önmagát is. Alföldi Róbert rendezésében, a Kultúrbrigád és az Átrium előadásában pedig a mi, honi állapotainkat is.
Klasszikus

Varázslatosan festő koncertközpont épül Münchenben

Az osztrák Cukrowicz Nachbaur Architekte mérnökei építik azt a koncertpalotát, amelynek nagytermében 1800 néző kaphat majd helyet.
Klasszikus

Fidelio Klasszik: Bérczes, Elsässer, Tóth Vera

A Fidelio és a Klasszik Rádió közös magazinműsorának következő adása július 14-én lesz hallható a 92.1-en.
Vizuál

Frida hétfőnként is fogad

A nagy érdeklődésre való tekintettel július harmadik hetétől hétfőnként is látogatható a Nemzeti Galériában a Frida Kahlo-kiállítás.
Vizuál

Száz ólomkatonát cserélt egy vetítőgépre és az egész élete megváltozott

70 film, öt feleség, kilenc gyerek. A 100 éve született Ingmar Bergman titkát próbálják megfejteni hozzátartozók, munkatársak, kutatók, köztük a rendező egykori asszisztense, a magyar származású Katinka Faragó a legendás svédről készült dokumentumfilmben.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Jazz/World blues

A blues nem más, mint életérzés

Ezt vallja a VI. Óbudai Blues Fesztivál egyik amerikai fellépője, Big Daddy Willson. A július 23. és 27. közötti eseménysorozat idén is a műfaj legfontosabb hagyományaival és a legélesebb kortárs jelenével való találkozást ígéri.
Jazz/World lemez

Ezeket a jazzlemezeket hallgasd meg júliusban!

Új – régóta időszerű – sorozatunkban havonta ajánlunk hallgatásra érdemes lemezeket a frissen megjelent magyar és külföldi kiadványok közül. Az első cikk jogán megengedjük magunknak, hogy az előző hónapok terméséből is válogassunk.
Jazz/World marokkó

Igazi riport egy marokkói popfesztiválról

Essauriában, a Gnawa és Világzene Fesztiválon járt szerzőnk, ahonnan egészen ambivalens érzésekkel távozott.
Jazz/World ajánló

Klezmer színesíti a Vajdahunyadvári Fesztivált

A 27. Vajdahunyadvári Nyári Zenei Fesztivál a hagyományos komolyzenei koncertek mellett idén is otthont ad a klezmer muzsikának. Július 16-án a Sabbathsong Klezmer Band koncertjét élvezhetjük, ezt követően pedig „Mozart est” várja a kikapcsolódni vágyókat.
Jazz/World taranta fest

Szicília Budapestre költözik

Olasz zenészek, szicíliai muzsika, tüzes mediterrán táncok, közös hangszerkészítés kicsiknek és nagyoknak, hangszeres workshopok a Taranta Festen július 12-13-án az Anker’t-ben.