Jazz/World

Fidelio Klasszik: Balázs, Hámori, Herczku, Meczner

2014.02.28. 09:48
Ajánlom
A Klasszik Rádió és a Fidelio magazinműsorának legközelebbi adása március elsején lesz hallható.

Elismert hazai művészek és nemzetközi sztárelőadók, zongora-, hegedű- és hárfavirtuózok adnak összesen 33 koncertet idén az MVM Koncertek komolyzenei hangversenysorozat keretében. A tavaszi és az őszi évad egyik legjelentősebbnek számító, A Zongora elnevezésű sorozatában február 24-én Balázs János adott koncertet a Zeneakadémia nagytermében. Az ifjú zongoraművészt tavaszi-nyári terveiről, gyermekeknek szóló koncertsorozatáról és Lajkó Félix-szel közös munkájáról is kérdeztük.

A 2014-ben a 20. koncertévadát adó Óbudai Danubia Zenekar a teljes arculati és a szervezeti átalakulások mellett új otthonra talált. Az önkormányzat tulajdonában lévő Flórián mozit vehetik birtokba - hosszú távú céljuk pedig az, hogy a mozi kulturális és komolyzenei központtá váljon. Az új próbahelyszínről és tavaszi-nyári terveikről az Óbudai Danubia Zenekar művészeti vezetőjével, Hámori Mátéval beszélgettünk.

Tizenötödik alkalommal adták át idén az Érték-díjakat a Corinthia Hotel báltermében. A zenei kategória győztese Presser Gábor javaslatára Herczku Ágnes lett. Presser választását a rangos zsűri minden tagja - Szinetár Miklós, Halász Judit és Huszti Péter - egyöntetűen támogatta. Az énekesnő egyebek mellett az Érték-díjról mesélt és arról, hogyan nevezett el egy csillagot Bartók Béláról.

Március 21. nem csupán a meteorológiai tavasz kezdete, hanem a bábszínház világnapja is. Idén első alkalommal, ám hagyományteremtő módon a magyar nyelvű bábosok is aktívan bekapcsolódnak a világnapi eseményekbe. Határon innen és túl a műfaj sokszínűségét szokatlan körülmények között mutatják be. Az egyes produkciók vállaltan happeningszerűek, utcaszínházi jellegűek lesznek, ezeket a kezdeményezéshez csatlakozók maguk találják ki, alakítják saját városukhoz. A teljes eseménysorozat koordinációját és kommunikációját a világnapi ünnepet kezdeményező Budapest Bábszínház vállalta magára. A színház igazgatóját, Meczner Jánost a kezdeményezés hátteréről és március 21-i programkínálatról faggattuk.

A sok zenei csemegével szolgáló műsor szombat reggel 10-től 12-ig hallható a Klasszik Rádió 92.1-en, ismétlésére március 2-án, vasárnap este hét órától kerül sor, a következő héttől pedig a Fidelio Klasszik archívumában is meghallgathatók az interjúk.

A rádió a műsorváltoztatás jogát fenntartja.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Elhunyt Kurtág Márta

Kurtág György felesége és ihletőtársa, Kurtág Márta zongoraművész 92 éves volt. A hírt az Editio Musica Budapest és a Slipped Disc tette közzé, továbbá a Budapest Music Center Információs Központjának oldalán is megjelent az elhalálozás dátuma.
Színház

Kovalik Balázs Térey-darabot rendez az Örkényben

Megkezdődtek a Lót – Szodomában kövérebb a fű próbái az Örkény Színházban. A bemutatót december 20-án tartják a nagyszínpadon.
Vizuál

A magyar film vörös démona - Mezei Mária

A búgó hangú végzetasszonya filozófiát hallgatott az egyetemen mielőtt a színpadot és a filmet választotta. 1909. október 16-án született Kecskeméten Mezei (Mezey) Mária színésznő.
Klasszikus

A zeneszerző, akinek életéről Liszt írta az első könyvet

Mindössze 39 évesen, 1849. október 17-én halt meg Fryderyk Franciszek (Frédéric Francois) Chopin, a zongorajátékot megújító lengyel zeneszerző, akinek műveit virágok közé rejtett ágyúnak nevezték. 
Színház

Mi történt Gina Lollobrigida és Fidel Castro között? – Interjú Pozsgai Zsolttal, a Gina és Fidel szerzőjével

Különleges találkozásnak állít emléket a Spirit Színház legújabb darabja: 1974-ben Gina Lollobrigida Kubába utazik, hogy interjút készítsen az ország diktátorával, Fidel Castróval. A találkozás mindkettejükben mély nyomot hagyott. Pozsgai Zsolttal, a mű szerzőjével beszélgettünk.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Jazz/World Partitúra

Tolcsvay Béla: „Az élet oldalán állok”

Országjáró kulturális tévésorozatunk, a Partitúra legutóbbi adásában a Velencei-tó környékére látogatott el. A műsor vendége volt a közelben élő Tolcsvay Béla is, akivel a kápolnásnyéki Halász-kastélyban forgatott a stáb. Interjú.
Jazz/World magazin

Szerenáddal fogadta új karmesterét a legkedvesebb dán bigband

Azt mindig is tudtuk, hogy a rézfúvósoknak van humora, de ilyen megható reptéri találkozást utoljára az Igazából szerelem című filmben láttunk.
Jazz/World ajánló

Lakatos Mónika hagyományos oláh cigány hallgatókkal érkezik a Müpába

A bensőséges hangvételű, generációkon átívelő lírai dalokon keresztül az oláh cigányság kevéssé ismert arcával találkozhatunk november 12-én Müpa Fesztivál Színpadán.
Jazz/World ajánló

Jazz és világzenei átiratban szólalnak meg klasszikus zeneszerzők művei

A Bársony Bálint Sextett legújabb nagylemeze, a Magyar Rhapsody Projekt dalait hallgathatjuk meg november 19-én a Klebersberg Kultúrkúriában.
Jazz/World ajánló

40 feledhetetlen dal Koncz Zsuzsa új válogatásalbumán

Így volt szép címmel dupla válogatásalbummal jelentkezett Koncz Zsuzsa, amelyen a legkedvesebb dalait válogatta össze a legelső eredeti felvételétől kezdve napjainkig. Ritkaságok, eddig még nyilvánosságra nem hozott felvételek is színesítik a páratlan pályafutás esszenciáját.