Jazz/World

Fidelio Klasszik: Balázs, Hámori, Herczku, Meczner

2014.02.28. 09:48
Ajánlom
A Klasszik Rádió és a Fidelio magazinműsorának legközelebbi adása március elsején lesz hallható.

Elismert hazai művészek és nemzetközi sztárelőadók, zongora-, hegedű- és hárfavirtuózok adnak összesen 33 koncertet idén az MVM Koncertek komolyzenei hangversenysorozat keretében. A tavaszi és az őszi évad egyik legjelentősebbnek számító, A Zongora elnevezésű sorozatában február 24-én Balázs János adott koncertet a Zeneakadémia nagytermében. Az ifjú zongoraművészt tavaszi-nyári terveiről, gyermekeknek szóló koncertsorozatáról és Lajkó Félix-szel közös munkájáról is kérdeztük.

A 2014-ben a 20. koncertévadát adó Óbudai Danubia Zenekar a teljes arculati és a szervezeti átalakulások mellett új otthonra talált. Az önkormányzat tulajdonában lévő Flórián mozit vehetik birtokba - hosszú távú céljuk pedig az, hogy a mozi kulturális és komolyzenei központtá váljon. Az új próbahelyszínről és tavaszi-nyári terveikről az Óbudai Danubia Zenekar művészeti vezetőjével, Hámori Mátéval beszélgettünk.

Tizenötödik alkalommal adták át idén az Érték-díjakat a Corinthia Hotel báltermében. A zenei kategória győztese Presser Gábor javaslatára Herczku Ágnes lett. Presser választását a rangos zsűri minden tagja - Szinetár Miklós, Halász Judit és Huszti Péter - egyöntetűen támogatta. Az énekesnő egyebek mellett az Érték-díjról mesélt és arról, hogyan nevezett el egy csillagot Bartók Béláról.

Március 21. nem csupán a meteorológiai tavasz kezdete, hanem a bábszínház világnapja is. Idén első alkalommal, ám hagyományteremtő módon a magyar nyelvű bábosok is aktívan bekapcsolódnak a világnapi eseményekbe. Határon innen és túl a műfaj sokszínűségét szokatlan körülmények között mutatják be. Az egyes produkciók vállaltan happeningszerűek, utcaszínházi jellegűek lesznek, ezeket a kezdeményezéshez csatlakozók maguk találják ki, alakítják saját városukhoz. A teljes eseménysorozat koordinációját és kommunikációját a világnapi ünnepet kezdeményező Budapest Bábszínház vállalta magára. A színház igazgatóját, Meczner Jánost a kezdeményezés hátteréről és március 21-i programkínálatról faggattuk.

A sok zenei csemegével szolgáló műsor szombat reggel 10-től 12-ig hallható a Klasszik Rádió 92.1-en, ismétlésére március 2-án, vasárnap este hét órától kerül sor, a következő héttől pedig a Fidelio Klasszik archívumában is meghallgathatók az interjúk.

A rádió a műsorváltoztatás jogát fenntartja.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Lányával, Norával zenél Fischer Iván a Fesztiválzenekar új évadában

A Budapesti Fesztiválzenekar bejelentette új évadát, amelynek fénypontjába Monteverdi Orfeója kerül Fischer Iván befejezésével.
Zenés színház

Kovács János az Operaház korrepetitorainak munkáját méltatta

"Szívből gratulálok nagyszerű billentyűs kollégáimnak" - írja.
Klasszikus

Jascha Heifetz ujjai lassított felvételen: ezért volt ő a 20. század Paganinije!

A filmrészlet az 1951-es Of Men and Music című portréból megmutatja, hogy a mindig tökélyre törekvő Heifetz milyen technikás játékos volt.
Klasszikus

Lehet, hogy hiába gyakorolsz, minden a genetikán múlik

Sokan úgy tartják, hogy a kimagasló eredményekhez gyakorlás, gyakorlás és gyakorlás kell. Nos, ez nem igaz, sokkal több múlik a genetikán.
Könyv

Kukorelly Endre egymillió forintot ajánlott fel a Baumgarten-díj visszaállítására

Az író közösségi finanszírozásból javasolja a díj felélesztését, reagálva a nemzeti ünnepen kiosztott állami kitüntetések körüli visszásságokra.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Jazz/World hír

Zenészlegendák ünneplik a 75 éves Joni Mitchellt

Március 23-án egyetlen alkalommal az Uránia Nemzeti Filmszínházban láthatjuk a legendás énekes-dalszerző hetvenötödik születésnapjára rendezett Los Angeles-i koncert felvételét, Joni 75 – Sztárok köszöntik Joni Mitchellt címmel.
Jazz/World Nők a zenében

Akik megmutatták, hogy melltartóban is lehet szaxofonozni

A híres jazzmagazin, a DownBeat 1937-ben közölt egy cikket, melynek címe így szólt: How Can You Blow A Horn With A Brassiere? Aki ezt megválaszolta, Peggy Gilbert volt, aki egy egész korszak női zenészének törekvését foglalta össze.
Jazz/World demokrácia

A jazz úgy működik, ahogy egy demokratikus társadalomnak kellene

Kölcsönös tisztelet, egymásra figyelés és őszinte kommunikáció - ezek nélkül még a legtehetségesebb jazz-zenészek sem képesek együtt játszani.
Jazz/World magazin

Ezüst koronával kapta becenevét Nat 'King' Cole

Legnagyobb slágereit, a Nature Boy-t, az Unforgettable-t és a Route 66-et, ma is felismerjük: 100 éve született a bársonyos baritonhang tulajdonosa, Nat 'King' Cole.
Jazz/World interjú

Kenny Garrett: „Én vagyok a fiatal generáció Miles Davise”

A jazzszaxofonosok számára az egyik legfontosabb hivatkozási pont jelenleg az 58 éves amerikai post-bop szaxofonos, Kenny Garrett, aki meglepő természetességgel viseli az „élő legenda” szerepet. Telefonon adott nekünk exkluzív interjút.