Jazz/World

Fidelio Klasszik: Bérczes, Snétberger, Várbíró

2014.06.06. 09:30
Ajánlom
A Klasszik Rádió és a Fidelio magazinműsorának június 7-i adásában megszólal még Nagy Viktor színész, a Kultkikötő szervezője is.

A Pécsi Országos Színházi Találkozó 2014. évi válogatói, Császár Angela Jászai Mari-díjas színművész, érdemes művész és Sándor L. István színházi kritikus, az Ellenfény című tánc- és színházművészeti folyóirat főszerkesztője a megtekintett előadások közül a kaposvári Csiky Gergely Színház és a Pécsi Nemzeti Színház közös produkcióját, a márciusban bemutatott Bányavakságot is beválogatták a szemle versenyprogramjába. A darab rendezőjét, Bérczes Lászlót egyebek mellett arról is kérdeztük, miért éppen a Bányavakságot választotta a Székely- Csaba-trilógiából.

For My People (Népemnek) címmel tartják a Budapesti Nyári Fesztivál idei nyitókoncertjét Snétberger Ferenc és barátai június 13-án a Margitszigeti Szabadtéri Színpadon. A darab az emberi szenvedés megszűnésének reményében írt éltető himnusz, személyes vallomás, amely a holokauszt roma és szinti nemzetiségű áldozatainak emlékére született meg. A háromtételnyi művet a roma hagyomány érzelmes zenéje ihlette. Snétberger Ferenc szólistaként lép színre a koncert első felében a Keller András vezette Concerto Budapest zenekarral. Az est második részében bemutatkozik a Snétberger Zenei Tehetség Központ növendékeinek új generációja. Az est sztárvendége a számos hangszeren játszó francia zenei tehetség, Michel Godard lesz, aki muzikalitásával és páratlan virtuozitásával számos nemzetközi fesztivál közönségét lenyűgözte már.

Hiánypótló monográfia jelent meg Johannes Brahmsról a világhírű német bariton, Dietrich Fischer-Dieskau tollából. A Johannes Brahms - Élet és dalok című műben Fischer-Dieskau saját előadói tapasztalatára és dokumentumokra egyaránt támaszkodik. A könyv életrajz és műelemzés sajátos ötvözete, mely elsősorban Brahms vokális művein keresztül világítja meg a komponista személyiségét. A kötet szakmai szerkesztőjével, Várbíró Judittal nemcsak a könyvről, hanem a Holnap Kiadó további zenei sorozatairól is beszélgettünk.

Idén több mint négy hónapon át, június első hétvégéjétől október közepéig tart a tavaly indult Nagyon Balaton rendezvénysorozat. Az esemény részeként Kultkikötő néven zajlanak majd a programok a Balatonföldvári Szabadtéri Színházban június 14-étől szeptember 28-áig. Fellép mások mellett Halász Judit, Lajkó Félix, előadást tart a kaposvári, valamint három határon túli magyar színház, június 28-án pedig itt lesz az ősbemutatója az Orlai Produkció rendezésében Bill Manhoff komédiájának, a Bagoly és cicának Jordán Adéllal és Szabó Kimmel Tamással a főszerepben. A Kultkikötő szervezőjét, Nagy Viktor színművészt kérdeztük.

A sok zenei csemegével szolgáló műsor szombat reggel 10-től 12-ig hallható a Klasszik Rádió 92.1-en, ismétlésére június 8-án, vasárnap este hét órától kerül sor, a következő héttől pedig a Fidelio Klasszik archívumában is meghallgathatók az interjúk.

A rádió a műsorváltoztatás jogát fenntartja.

Programkereső

Legnépszerűbb

Tánc

Elhunyt Fenyves Márk mozdulatművész

A táncos-koreográfus, a magyar mozdulatművészet jelenkori képviselőinek egyike 45 évesen tragikusan fiatalon távozott. Úttörő munkásságával és az Orkesztika Alapítvánnyal élő örökséget hagyott maga után.
Tánc

Nyomtatott spicc-cipő hozhat megváltást a balerinák számára

Hadar Neeman 3D-s nyomtatással készít személyre szabott spicc-cipőket a fájdalom csökkentése érdekében.
Jazz/World

A királynő varázsol - Ikonikus pillanatok Aretha Franklin pályájáról

Az augusztus 16-án rákban elhunyt soul királynő személye már életében kultikussá vált, amiről rengeteg videofelvétel is tanúskodik. Ezekből az emlékekből szemezgettünk.
Könyv

„Az irodalmi életrajzok poposítása tudatos volt, a reflektorfénybe kerülés nem” – Interjú Nyáry Krisztiánnal

A virtuális és a valódi közösségi terekről, a papíralapú könyv mai napig tartó létjogosultságáról és az egy éve nyitott Magvető Caféról is kérdeztük a KULT50 magazin hasábjain Nyáry Krisztiánt, a Líra kreatív igazgatóját.
Tánc

Vági Bence cirkuszrendezését dicsérik Skóciában

A hét ukrán artistát felvonultató My Land című produkció az Edingburh Fringe Fesztivál közönségét már meggyőzte.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Jazz/World videó

A királynő varázsol - Ikonikus pillanatok Aretha Franklin pályájáról

Az augusztus 16-án rákban elhunyt soul királynő személye már életében kultikussá vált, amiről rengeteg videofelvétel is tanúskodik. Ezekből az emlékekből szemezgettünk.
Jazz/World gyász

Elhunyt Aretha Franklin

76 éves korában elhunyt Aretha Franklin, a soul legendás királynője, akinél nyolc éve állapítottak meg rákot.
Jazz/World hír

Elhunyt a Keresztapában is szereplő jazzénekesnő

Morgana Kinget a legtöbben Don Vito feleségeként ismerik a Keresztapában. A Grammy-jelölt jazzénekesnő 87 évesen hunyt el.
Jazz/World ajánló

Ezeket a jazzlemezeket hallgasd meg augusztusban!

Júliusban indult sorozatunkban havonta ajánlunk hallgatásra érdemes lemezeket a frissen megjelent vagy megjelenés előtt álló magyar és külföldi kiadványok közül. Augusztusi válogatásunk már jellemzően az őszi hangulatra készít fel bennünket.
Jazz/World örökség

Kitagadták az örökségből Jean-Michel Jarre-t

Filmzeneszerző édesapja mindent a negyedik feleségére hagyott, Jean-Michel Jarre és féltestvére, Stéphanie azonban nem nyugszanak bele a dologba.